nieuwe mensen ontmoeten met sociale fobie
Sociale angst voorbeelden
Linda
Sociale angst voorbeelden
07/19/2022
7 min
0

10x sociale angst is... mensen ontmoeten editie

07/19/2022
7 min
0

Sociale angst speelt een grote rol bij mensen ontmoeten. Het is niet altijd eenvoudig om uit te leggen. Om een beter beeld van sociale angst te creëren geef ik graag voorbeelden. Voorbeelden van gedrag wat je kan zien, of gedachten die iemand met sociale angst heeft. 

Sociale angst zorgt voor ongemakkelijke situaties op uiteenlopende levensgebieden, of het zorgt ervoor dat situaties volledig vermeden worden. Je kunt last hebben van sociale angst als er veel mensen om je heen zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook om de hoek komen kijken als je alleen ergens buiten bent, of zelfs gewoon als je thuis bent. 

Soms gebeurt het op een moment dat je net denkt dat er niks aan de hand is. Ik geef daarom tien voorbeelden van situaties waarvan ik, en waarschijnlijk velen met mij, zullen zeggen: ja, dat is sociale angst! Helemaal als het gaat om mensen ontmoeten. Vandaag in deze sociale angst ervaringen bespreek ik wat typische sociale angst dingen zijn op het gebied van nieuwe mensen ontmoeten. 

Nieuwe mensen leren kennen kan echt een nachtmerrie zijn voor iemand met sociale angst. Niet omdat we het niet willen, maar omdat het zo ontzettend spannend is dat ons hele lichaam reageert. Ook mensen ontmoeten die je vaag kent is een enorme trigger. Allerlei gedachtes nemen het van ons over en het zorgt soms voor hele ongemakkelijke situaties. Lees mee!


Voordat je verder leest!

Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Klamme handen krijgen zodra je handen moet schudden

Lekker is dat, sta je op het punt om een hand te gaan geven, voel je dat je zweethandjes hebt. Sociale angst neemt lichamelijke symptomen met zich mee en zweten is hier een van. Daarnaast heb je een verhoogd zelfbewustzijn, dus heb je ook gelijk door dat je handen plakken.

Dat we nu geen handen meer geven door Corona vind ik echt geen enkel probleem!  Er is een stuk minder mogelijkheid om mensen te ontmoeten en om aan bepaalde gedragsregels te  houden omtrent mensen ontmoeten.


In paniek raken als je mensen ontmoet die je vaag kent die een praatje met je wil maken en vraagt hoe het met je gaat

Small talk vind ik het moeilijkste wat er is. Het is wel wat we doen als we mensen ontmoeten. Ik loop het liefste met een koptelefoon op, zodat ik minder contact hoef te maken. Een tijdje geleden kwam ik een oud collega tegen met wie ik geregeld praat via de chat.

Toch werd ik in het echt helemaal gespannen, kreeg rode vlekken en kwam niet uit mijn woorden. Het was een ongemakkelijk en gespannen gesprek, terwijl we altijd zulk ontspannen en leuk contact hadden. Toch hadden we elkaar al zo lang niet gezien dat ik weer helemaal moest wennen.

mensen ontmoeten en sociale angst

Niet weten wat te zeggen in gesprekken als je mensen ontmoet

Zoals ik net al zei vind ik small talk ontzettend moeilijk. Ik praat graag over een onderwerp. Iemand met sociale angst is veel bezig met zichzelf tijdens een gesprek, dus ook nog ergens inhoudelijk over praten is best lastig.

Als je weet wie je tegen gaat komen, dan kun je je daar mentaal op voorbereiden. Maar als spontaan mensen ontmoet kan het angstzweet je uitbreken, omdat je geen idee hebt waar je over kan praten.

Het gekke is dat je op dat moment ook totaal vergeet dat je in gesprek bent met een ander, of zelfs anderen, die het gesprek ook gaande kunnen houden.

Sociale angst ervaringen als je alleen bent betekent dat je dit soort gesprekken tot in den treure voorbereid. Om uiteindelijk nog ongemakkelijk te worden.


Niet weten waar je moet kijken als je met mensen aan het praten bent

Oogcontact maken, geen oogcontact maken. Ik vind het ongelofelijk ingewikkeld! Soms heb ik het idee dat ik mensen veel te veel aanstaar, maar ik heb vooral het idee dat ik mensen niet aankijk. Ik voel steeds beter dat ik dat moeilijk vind om te doen en ik train om dit wel meer te doen.

Het vervelende is dat op het moment dat ik in gesprek ben en ik ben me op den duur bewust van oogcontact ik er mee aan de haal ga. Dan gaat het in mijn hoofd zitten en ben ik bezig met dit oogcontact, in plaats van met het gesprek.

Niet weten waar je moet kijken kan op allerlei momenten voorkomen. Sociale angst bij je vrienden kan het zelfs voorkomen!

 sociale angst is mensen ontmoeten editie

Te bang zijn om wat te zeggen, omdat je bang bent veroordeelt te worden

Vooral op school is dit iets wat me vaak is overkomen. Ik heb best een uitgesproken mening en ik vind ook dat ik best verstand van zaken heb. Dat heb ik alleen lang niet gevonden.

Dan ging het ergens over en had ik een totaal andere mening, maar hield ik me stil, omdat ik als enige die mening had.

Op dat moment dacht ik dat als de meeste mensen anders dachten, ik het wel verkeerd zou hebben en dan hield ik mijn mond.

Sociale angst en werk is zo'n plek waar je bang kunt zijn om veroordeelt te worden.


Niet weten wat je moet zeggen als je een compliment krijgt

Alleen dankjewel zeggen als iemand me een compliment geeft doe ik pas sinds een paar jaar. Als ik een compliment in ontvangst nam kwam er altijd een hele uitleg bij. Het is ook iets wat wij Nederlanders uit bescheidenheid doen.

Iemand geeft je bijvoorbeeld een compliment dat je zo’n ontzettend leuke broek aan hebt en het eerste wat je zegt is dat je hem in de sale hebt gekocht en hij echt maar heel goedkoop was. Je ontkracht het hele compliment. Zonde eigenlijk! Want het enige wat je hoeft te zeggen is dankjewel. Niets meer en niets minder.


Denken dat iemand tegen je liegt als je een compliment krijgt

Hier heb ik vooral last van gehad met mijn afstuderen. Ik had een hele pittige stage achter de rug waar ik niet geholpen werd in mijn spanning, maar het juist irriteerde. Ik had het idee dat ik had gefaald en niet goed genoeg was voor de studie maatschappelijk werk.

Bij mijn afstudeerstage was de sfeer heel anders. Mijn afstudeerbegeleiders waren erg enthousiast over me en vonden mijn werk erg goed. Toch geloofde ik hen niet. Ik was het jaar daarvoor zo gebroken dat ik het idee had dat ze tegen me logen.

sociale angst en mensen

Je geen houding weten te geven als een peutertje je aan het aanstaren is

Door mijn sociale angst kom ik soms echt over als een bitch. Als ik buiten loop en ik zit niet zo lekker in mijn vel maak ik weinig contact. Het is niet voor niks dat ik een koptelefoon draag. Laatst was er een kleutertje in de supermarkt die contact met me probeerde te maken.

Ik had het niet in de gaten, omdat ik mijn koptelefoon op had. Op den duur had ik het wel in de gaten, maar ik was me aan het concentreren op mijn boodschappen, dus ik liet het gebeuren. Tot ik de vader veroordelend naar me zag kijken.

Ik maakte een opmerking dat ik het niet in de gaten had en hij zei veelbetekenend: ‘ja, dat zie ik inderdaad.’ Ik voelde me wel een beetje lullig, want nee, ondanks dat ik er gezellig uitzie met mijn gekleurde kleding en blonde haar kan ik echt een ramp zijn met kinderen.

Daarom zijn op sommige momenten sociale angst en je smartphone de beste vrienden. Terwijl je op andere momenten aardsvijanden kunt zijn.


Over je woorden struikelen als iemand je iets simpels vraagt

Soms weet ik precies in mijn hoofd wat ik moet zeggen. Ik heb dat bijvoorbeeld ook met Engels. In mijn hoofd spreek ik vloeiend Engels, maar als ik het ga spreken is het toch lastiger dan verwacht. Sommige situaties vind ik zo spannend dat ik ineens begin te hakkelen en niet uit mijn woorden kom.

Zo was ik op een verjaardag van vrienden van mijn vriend, toen we nog maar net met elkaar gingen. Leuk, allemaal nieuwe mensen ontmoeten. Een vriendin van hem kwam naar mij toe en stelde zich voor. Ik kreeg niet eens mijn naam fatsoenlijk uitgesproken en voelde me vreselijk ongemakkelijk. Daar ging mijn eerste indruk.

sociale angst relaties

Net doen alsof je iemand niet hebt gezien, omdat je niet weet of je elkaar goed genoeg kent om te groeten

Al bijna mijn hele leven woon ik in Zwolle. Ik ken ontzettend veel mensen. Ik herken ook ontzettend veel mensen op straat én ik woon in de binnenstad. Toch loop ik niet al zwaaiend en groetend door de binnenstad. En dat komt door mijzelf.

Ik heb het vroeger al gehad het vrienden toevoegen op Hyves en Facebook. Als je elkaar een keer hebt gezien, nodig je iemand dan uit? Niet veel mensen nodigden mij uit. Ik wist niet goed hoe het werkte. Ook op straat vind ik dit lastig. Wie groet je en wie groet je niet? Wat zou iemand daar wel niet van vinden? Wat nou als iemand je niet terug groet?

Dat is echt iets wat je ten diepste wil voorkomen. Dus kies je er in veel gevallen voor om net te doen alsof je druk met wat anders bezig bent, bijvoorbeeld je telefoon, of je vlucht een winkel in. Niet zo netjes, wel veilig.

En alles beter dan die mensen ontmoeten met sociale angst.


Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Wat is voor jou sociale angst als het aankomt op mensen ontmoeten?


Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën