25 dingen die je kunt doen als je laag in je energie zit en je verveelt

Als er iets is wat ontzettend veel energie slurpt, dan is het wel angst en depressie. De spanning kon me zo moe maken dat ik niet vooruit te branden was. Nog steeds heb ik wel eens van die periodes. Iedereen kent ze wel. Helemaal nu het weer donker begint te worden en de winter begint in te treden zitten we allemaal wat lager in onze energie.

Als ik laag in mijn energie zit dan kan ik minder goed uit mijn bed komen en het lukt me niet of nauwelijks om een plan te maken voor de dag. Ik voel me niet gefocust en blijf maar wat hangen en vervelen. Ik wil wel iets productiefs doen, maar ik krijg geen grip op waar ik kan beginnen. Het voet overweldigend en maakt uiteindelijk dat ik niks onderneem.

Het is prima om zo nu en dan zulke dagen te hebben. Soms heb je ze nodig. Ze geven je aan dat het even genoeg geweest is. Dat je een tandje terug mag (moet) nemen. We hebben allemaal wel eens van die dagen dat we ons waardeloos voelen en het liefst met een bak ijs en een feel good film in bed kruipen.

Als je op het punt komt dat het niet meer als een dagje voelt en je het gevoel krijgt dat er geen weg terug is naar energierijke en productieve dagen. Als je het gevoel hebt dat je nooit meer gemotiveerd zal zijn.. Dan zijn er dingen die je kunt doen om jou uit die ongemotiveerde vibe te laten komen en je helpen om minder van deze dagen te hebben.

Geef jezelf niet een te grote to-do list

Op dit soort onproductieve dagen heb ik er nog wel eens een handje van om ontzettend veel van mezelf te verwachten. Ondertussen heb ik geleerd dat ik mezelf daar telkens weer mee teleurstel, omdat ik onhaalbare doelen voor mezelf stel. Als ik realistisch naar mezelf kijk op dagen als deze, weet ik dat ik kleine stapjes moet nemen. Door kleine stapjes te nemen kan ik kleine successen vieren en dit helpt me om me beter te voelen.

Begin gewoon met een ding. Als je je daarna iets beter voelt dan kun je iets anders proberen. Vaak zorgt een ding er al voor dat je gemotiveerd raakt om meer te gaan doen. Probeer vooral te genieten in het moment. Wat je doet op dat moment is wat telt, niet wat je op een later moment allemaal bereikt hebt.

Productieve dingen die je kunt doen als je je verveelt of laag in je energie zit

 • Maak een lekker gezond ontbijt voor jezelf. Probeer een recept van bijvoorbeeld Pinterest en ga aan de slag. Focus je volledig op het maken van je ontbijt en neem daarna de tijd om het zonder afleiding op te eten. Geniet van de smaak en de textuur.

In dit artikel deel ik drie sociale angst proof ontbijtrecepten!

25 dingen die je kunt doen als je laag in je energie zit en je verveelt

Wat je op dat moment doet is wat telt, niet wat je op een later moment allemaal bereikt hebt.

 • Neem een uitgebreide douche. Zet een muziekje aan en gebruik weer eens een masker. Zing mee onder de douche en je zult voelen dat je meer energie krijgt!

Deze 10 muzieknummers geven jouw zelfvertrouwen een boost!

 • Lak je nagels of probeer een nieuwe make-up look uit.
 • Kies een kamer in je huis en maak deze grondig schoon. Ruim op, stof af en stofzuig. Voor je het weet is de kamer weer spik en span. Wie weet heb je zelfs motivatie om nog een kamer op te ruimen! Een opgeruimd en schoon huis draagt bij aan een goede mentale gezondheid en je zult je na het schoonmaken echt voldaan voelen.

Lees in dit artikel meer waarom een opgeruimd huis zo goed is voor je mentale gezondheid.
Ik schreef ook een artikel over goede gewoontes die jou helpen je huis netjes te houden.

 • Maak een grote puzzel. Ik ben zelf gek op de puzzels van Jan van Haasteren. Ze zijn grappig en er zitten leuke dingetjes in verstopt die je kan zoeken. Extra puzzeltjes in een puzzel!
BoekenBoeken
 • Wandel een mooie route. Ga naar het  bos of het strand. Geniet van het weer en de omgeving om je heen.

Lees in dit artikel waarom wandelen zo goed is bij sociale angst en andere mentale klachten.

 • Draai de RAARsociaal positivity & Confidence playlist en geef een performance in je woonkamer!
 • Neem de tijd om je social to do’s te doen. Al die mensen die je nog eens een berichtje wilde sturen: doe het nu!
 • Ga je kledingkast uitruimen. Verzamel spullen die weg kunnen, die je nog naar de kringloop kan brengen of weg kan geven aan iemand of die je nog kan verkopen. Plaats je items op bijvoorbeeld Vinted en misschien houd je er nog een leuk zakcentje aan over!
 • Duik je kast in en pas je kleren. Combineer verschillende dingen met elkaar en maak nieuwe setjes.
 • Ren de trap een paar keer op en af. Zo gaat de adrenaline door je lijf pompen!
25 dingen die je kunt doen als je je verveelt en laag in je energie zit

Maak een lijst met alle dingen die je leuk vindt aan jezelf en hang hem ergens op waar je hem dagelijks kunt zien.

StudieboekenStudieboeken
 • Neem de tijd om een afspraak met een vriend of vriendin te maken. Ga bijvoorbeeld samen naar de film of uit eten.
 • Bel of ga langs je opa of oma. Je zult je daarna absoluut nuttig voelen!
 • Maak iets wat je voor langere termijn kan gebruiken. Ik maak graag de mangochutney van Brendakookt.nl. Het kost me even tijd, maar op deze manier kan ik een flink aantal keer snel een couscous recept maken.
 • Maak een lijst met alle dingen die je leuk vindt aan jezelf en hang hem ergens op waar je hem dagelijks kunt zien.
 • Ga een inspirerende film kijken die je nog wilde zien. Het maakt niet uit dat het 11 uur ’s ochtends is. Inspiratie is altijd welkom!
 • Vraag in je netwerk of iemand een stekje voor je heeft. De kans is groot dat je meer reacties krijgt dan je denkt. Zo kun je een start maken met je eigen plantjes! Het is leuk om de stekjes te zien groeien en goed om voor iets te zorgen.

Ik schreef een artikel over hobby’s in de ziektewet. Daar lees je meer over plantjes en andere hobby’s.

 • Maak een lekkere fruitsalade voor jezelf.
 • Maak een dankbaarheidspotje. Bijvoorbeeld in een lege augurkenpot. Vul de pot met briefjes met daarop dingen waar je dankbaar voor bent. Op het moment dat je je down voelt en ontevreden, kun je een briefje uit de pot pakken.
 • Herhaal je positieve affirmaties, of neem de tijd om ze op te stellen als je nog geen positieve affirmaties hebt.

Wat zijn affirmaties eigenlijk? Ik schreef er een artikel over.
Vind je het lastig om je affirmaties te blijven herhalen? Lees dan hier tips om dit wel te doen!

 • Kijk een inspirerende TED talk, zodat je weer gemotiveerd raakt;
 • Doe een social media clense. Ontvolg de accounts waar jij niet gelukkig van wordt en volg accounts waar jij wel energie van krijgt en blij van wordt!
 • Ga de was strijken. Zet een muziekje aan en pak die hele stapel aan! Het is een heel mindfull klusje en als alles netjes gestreken en gevouwen in de kast ligt geeft dat een erg tevreden en voldaan gevoel.
 • Geef jezelf een dikke knuffel en zeg dat alles goed komt…

Knuffelen, veel krachtiger dan je denkt! Lees hier meer over de kracht van een knuffel.

 • Maak van jezelf een prioriteit, op welke wijze dan ook!

Wat doe jij als je laag in je energie zit?

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *