3 redenen waarom jij je niet durft ziek te melden
Het is helemaal niet zo raar als jij je niet durft ziek te melden. Als er iets is wat veel mensen niet durven dan is het wel ziekmelden. Je ziekmelden is best moeilijk. Ziek zijn wordt in onze maatschappij nog steeds een beetje als zwakte gezien.
En praat me niet over het schuldgevoel wat het met zich meebrengt! Je ziekmelden met mentale klachten is daarmee nog eens een graad moeilijker.
Ziekmelden met lichamelijke klachten is eenvoudiger. Als je je been breekt is het duidelijk. Je kan niet lopen en daardoor kan je je werkzaamheden niet uitvoeren. Maar met mentale klachten is dat net even anders.
Mentale klachten zie je niet. Daardoor is er minder begrip voor. Het is moeilijker te bevatten voor mensen die er geen last van hebben dat je niet in staat bent om te werken.
Het is helemaal niet gek dat jij je niet durft ziek te melden. Er is nogal wat moed voor nodig om daadwerkelijk toe te geven dat je ziek bent. En dan moet je het ook nog aan anderen gaan vertellen.
Dit is best een uitdaging in een samenleving waar prestatie en doorzetten hoog in het vaandel staan. Accepteren van jezelf dat je niet meer kan is daarbij de eerste stap. En dat vergt kracht.
Er zijn waarschijnlijk verschillende redenen waarom jij je niet ziek durft te melden, maar de kern bestaat uit de volgende drie punten:
- Je hebt (nog) niet geaccepteerd dat je ziek bent
- Je bent bang voor het oordeel van je collega’s
- Je voelt je schuldig dat je hen benadeelt
Je hebt (nog) niet geaccepteerd dat je ziek bent
Zelf accepteren dat je ziek bent is de eerste en belangrijkste stap in het proces van ziekmelden. Als je niet achter je eigen ziekmelding staat, hoe kan je dan een ander duidelijk maken dat jij niet kan werken?
Je zult eerst zelf moeten accepteren dat je iets moet gaan doen aan je situatie. Dat er iets moet veranderen. Je zult zien dat acceptatie als een rode draad door jouw herstelproces gaat lopen. Je zult altijd weer terugkeren naar het moeten accepteren van jouw situatie.
Als je van jezelf niet accepteert dat je ziek bent, zul je niet vragen om wat je concreet nodig hebt. Dat is niet handig voor jou, maar ook niet voor je werkgever. In deze fase werk je misschien nog wel, maar bijvoorbeeld halve dagen, of je valt geregeld uit omdat het niet meer gaat.
In sommige gevallen kun je je beter helemaal ziekmelden dan dat je wel op het werk verschijnt en daar voor onvoorziene problemen zorgt. Doorzetten is goed, maar in sommige gevallen zorgt het juist voor meer dan voor minder problemen.
Om te accepteren dat je mentaal ziek bent is het goed om te praten met mensen in je omgeving. Je kunt praten met je huisarts, een therapeut, maar ook met de mensen die dicht bij je staan.
Vraag aan hen wat zij aan je merken en waar zij zich zorgen over maken. Zij staan het dichtste bij je en kunnen je heldere feedback geven.
Lees je daarnaast ook in over de klachten die je hebt. Herkenning helpt bij het accepteren van jouw klachten.
Je bent bang voor het oordeel van je collega's
Angst voor het oordeel van de mensen om je heen, waaronder je collega’s is waarschijnlijk ook een grote reden waarom je last hebt van mentale klachten. Diep van binnen weet je wel dat het niet goed met je gaat en je weet ook dat dit voor problemen zorgt. Misschien ben je al vaker weggegaan van je werk, omdat het niet ging.
Het kan ook zijn dat je deadlines niet meer haalt of anderen nodig hebt om je werk af te maken. Als je niet praat over de dingen waar je tegenaan loopt dan zullen mensen zelf hun mening gaan vormen over wat ze zien en meemaken.
Je beter voordoen dan je bent omdat je bang bent dat je collega’s je veroordelen werkt juist averechts. Je vergeet jezelf, maar uiteindelijk ook anderen. De druk die jij jezelf oplegt om door te gaan reflecteert ook op de collega’s om je heen.
Hoe meer jij zelf accepteert dat je ziek bent, hoe minder last je zult hebben van het oordeel van je collega’s. Ja, mensen oordelen. Er zullen altijd mensen over je praten, ook negatief. Maar jij kiest wat voor jou het beste is. En daarmee ook voor je collega’s.
Dat je ziek bent is op den duur een feit. Hoe je er mee omgaat is de invloed die je hebt op de collega’s om je heen. Geef hen een open en eerlijk antwoord, zodat hun mening zo min mogelijk door henzelf hoeft te worden ingevuld.
je voelt je schuldig dat je je collega's benadeelt
Ziek zijn neemt vaak een schuldgevoel met zich mee. Of je nou lichamelijk, of mentaal ziek bent. Mentale klachten hebben dit schuldgevoel soms nog erger, omdat het minder zichtbaar is. Maar ook omdat het je soms het gevoel geeft dat je het wel kan, maar niet doet.
Eigenlijk heeft dit schuldgevoel weer te maken met het accepteren dat je ziek bent. Zolang je niet accepteert dat je ziek bent, zul je je schuldig voelen tegenover je collega’s.
Weet dat je ziek mag zijn. En dat je ziek mag zijn op jouw manier. Iedereen is verschillend. Het gaat er om of jij je werk kan doen of niet. Je weet van jezelf dat je er niet voor kiest om je collega’s te benadelen. Wees ze in plaats daarvan dankbaar dat zij jouw werk opvangen.
Lees in dit artikel hoe jij om kunt gaan met een schuldgevoel als je in de ziektewet zit, of gaat.
Ziek zijn is niet vrij zijn
Op het moment dat jij je ziekmeldt ben je (deels) vrijgesteld van werk. Dat betekent niet dat je ook echt vrij bent. Ziek zijn is geen vakantie. Niet als je griep hebt, maar ook niet met mentale klachten.
Je werkt op dat moment niet op kantoor, maar wel aan jouw eigen herstel. En geloof mij, dat is echt wel hard werken! En je hebt daarnaast ook nog steeds verantwoordelijkheden naar je werkgever toe.
Zo krijg je de uitnodiging om naar de bedrijfs- of Arbo arts te gaan. De Arbo arts gaat kijken wat je wel en niet kan doen en hoe je kan bouwen aan je herstel in combinatie met je werk.
Lees in dit artikel meer over de Arbo arts en hoe jij je hier op kan voorbereiden.
Daarnaast bezoek je een arts om jou verder te helpen. Een psycholoog of een therapeut, maar net wat bij jou past. Zij helpen jou verder om je mentale klachten concreet aan te pakken.
Heb jij ook weleens dat je je niet durft ziek te melden?
Liefs,
Linda
MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS
OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN