5 soorten negatieve zelfpraat die je naar beneden halen

Negatieve zelfpraat, je hebt het vaak niet eens in de gaten zo snel en onbewust schieten de gedachten door je hoofd. Een complimentje wegwuiven, pissig op jezelf worden als je een fout hebt gemaakt, jezelf de schuld geven als een collega tegen je snauwt. Allemaal vormen van negatieve zelfpraat. Ik had het haast niet in de gaten dat ik het deed, zo’n gewenning was het geworden, maar elke keer weer als ik zo negatief praatte, brokkelde mijn zelfvertrouwen weer een beetje af.

Soms lijkt negatieve zelfpraat ook een beetje op bescheidenheid of aanpassingsvermogen. Daarom blijven sommige vormen ook lang in stand. Het is best moeilijk om te onderscheiden waar je precies negatief over jezelf praat. Daarom is het goed om de verschillende vormen van negatieve zelfpraat te onderscheiden van elkaar. Dit zijn vijf soorten negatieve zelfpraat waar jij je waarschijnlijk ook schuldig aan maakt.

De volgende soorten negatieve zelfpraat worden besproken in dit artikel:

  1. Gedachten lezen
  2. Personalisatie
  3. Uitvergroten
  4. Je emoties veroordelen
  5. Moeten van jezelf
5 soorten negatieve zelfpraat die je naar beneden halen

Gedachten lezen

Iemands gedachten lezen kan niet. Toch heb ik het heel veel gedaan in het verleden. Ik vulde al in voor de ander hoe de situatie zou zijn, zonder dat ik hier concreet bewijs voor had. Ik durfde niet te vragen wat er aan de hand was, want in mijn hoofd had ik er al een doemscenario van gemaakt.

Toen ik dit deed was ik me er nog niet bewust van dat ik met het gevoel rondliep dat mensen me te veel zouden vinden en dat dit een grote invloed had op mijn gedachtes. Door dit gevoel werden mijn gedachtes overspoelt met negatieve gedachtes in allerlei situaties.

Dit zijn belemmerende overtuigingen

Positieve gedachtes die eigenlijk belemmerende overtuigingen zijn

Personalisatie

Verantwoordelijkheid nemen is goed, maar je kunt ook overdrijven. Dit noemen we personalisatie. Ook ik heb me lang verantwoordelijk gevoeld voor dingen waar ik niet de volledige controle over had. Voor de problemen in mijn relatie, voor de sfeer in de vriendengroep. Noem het maar op.

Ik kon niet goed zien wat bij mij lag en wat bij de ander. Omdat ik dat natuurlijk niet allemaal kon tillen had ik heel vaak last van een schuldgevoel en betrok ik situaties nog meer op mezelf. Er was vaak een stemmetje in mijn achterhoofd die dat schuldgevoel aanwakkerde. Dat stemmetje vertelde gelijk wat ik anders had moeten doen, of benoemde wat ik verkeerd had gedaan.

Om controle te houden gebruik je beschermingsmechanismen. Lees hier wat dit zijn

Lees ook waarom beschermingsmechanismen jou NIET helpen

Deze beschermingsmechanismen hielden mij staande in een grote vriendengroep

Uitvergroten

Ik heb me vooral heel veel en vaak geschaamd voor mezelf. Achteraf gezien niet eens om belangrijke dingen. Toch voelde ik me in sommige situaties zo ongelofelijk gegeneerd dat het schaamrood me op de kaken stond, terwijl de situatie helemaal niet zo erg was. Zo gleed ik een keer uit op vakantie in het zwembad, waar vriendinnen en andere vakantiegangers die we daar ontmoet hadden bij waren.

Mijn vriendinnen lachten me uit en ik kon wel door de grond zakken. Ik voelde het in mijn hele lijf, voelde me voor schut staan alsof ik in mijn blootje stond. Het inzicht dat iedereen deze valpartij met een paar minuten weer vergeten zou zijn kwam niet in me op. En dat heeft zeker nog wel wat jaren geduurd. De valpartij kwam ook zo nu en dan nog weer terug in een droom of een avondje slapeloosheid.

Negatieve zelfpraat is een groot onderdeel van sociale angst. Lees hier meer gekke sociale angst gewoontes

Je emoties veroordelen

Je hebt niet altijd invloed op hoe je je voelt. Als je bij iemand je kwetsbaarheid deelt of aangeeft waar je tegenaan loopt voelt het ook niet fijn als diegene zegt: “ach joh, stel je toch niet zo aan.” Maar op een of andere manier doen we het tegen ons zelf zo makkelijk.

Dat je soms angstig bent in situaties waarin anderen dat niet zijn, betekent niet dat die situatie eigenlijk niet eng is en je jouw angst maar opzij moet zetten. Het betekent juist dat je angst er mag zijn, zodat je het kan uitpluizen, accepteren en een plekje geven. Emoties wegdrukken werkt nooit.

Moeten van jezelf

Het verleden kun je niet veranderen. Waarom zou je jezelf dan blijven straffen voor wat je toen anders had moeten doen? Natuurlijk kan het balen zijn als je iets had moeten doen en je hebt het niet gedaan. Maar je kan niet meer achteruit, alleen vooruit. Moeten van jezelf houdt je tegen en trekt je met een arm terug in het verleden, daar waar je geen controle hebt.

Herken jij je ook in deze negatieve zelfpraat? Vervang de negatieve gedachte voor een meer neutrale of positieve gedachte. Als je de negatieve gedachte voelt opkomen kun je liefdevol tegen jezelf zeggen: “deze gedachte klopt niet en is negatief. In plaats daarvan denk ik deze positieve gedachte.” Je zult zien dat de mildheid je goed zal doen!

In welke negatieve zelfpraat herken jij je het meest?

Liefs,

Linda

MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *