5x zo sta je sterk bij de arbo arts

De ARBO arts, dé vrees van iedereen die in de ziektewet terecht komt. Op het moment dat je je ziek meldt, wordt alles om je heen even heel onzeker. Je hoeft niet meer naar je werk, hebt geen idee hoe het nu verder met je zal gaan, of misschien heb je wel het gevoel dat het nooit meer goedkomt. Allerlei emoties, gevoelens en gedachten spelen door je hoofd. Gelukkig heb je als zieke een heleboel rechten. Je mag ziek zijn, je mag nee zeggen. Maar als zieke heb je ook plichten en een van die belangrijkste plichten zijn de bezoekjes aan de Arbo arts.

Zodra jij je ziek hebt gemeld, neemt je werkgever contact op met een Arbo dienst. We kennen in Nederland de Arbowet, een wet waarin alles omtrent de arbeidsomstandigheden is vastgelegd. Werkgevers hebben bepaalde verplichtingen rondom de arbeidsomstandigheden en verzuim, maar omdat hier specifieke kennis voor nodig is, schakelen zij een Arbo dienst in om te ondersteunen. Deze tips bespreek ik in het artikel:

1. Ga niet op internet surfen

2. Neem iemand mee naar je afspraken

 3. Neem je tijd om antwoord te geven op de vragen van de arbo arts

4. Vraag wat de arbo arts bedoelt als je niet begrijpt waar hij het over heeft

5. Neem je rust na het gesprek

op gesprek bij de arbo arts

Wat gebeurt er als je ziek bent?

Als (zieke) werknemer heb je alleen met de Arbo arts te maken. De Arbo arts beoordeelt jouw verzuimmelding. Dat wil zeggen dat je op gesprek komt bij de arts en hij of zij gaat kijken in hoeverre jij in staat bent om te werken.

Zit jij ook in dubio of je je ziek moet melden? Lees in dit artikel hoe je je ziek kan melden.

De afspraken met de Arbo arts worden ingepland door je werkgever, of, als je geen baan hebt, door het UWV of de uitkeringsinstelling die jou begeleiden. Hoe vaak je een afspraak hebt is dus ook volledig afhankelijk van hen. De Arbo dienst werkt voor de werkgever, dus als de werkgever je status wil weten, vragen zij een nieuw gesprek aan. Je bent verplicht om hier naartoe te gaan. Als je niet naar deze afspraken gaat, kan het zijn dat je uitkering gekort of stopgezet wordt. De ARBO arts kan dan namelijk niet meten hoe ziek jij bent.

Vooral de eerste afspraak bij de Arbo dienst is ontzettend spannend. Het voelt alsof jouw ziekmelding, waarmee alles valt of staat, ineens in twijfel kan worden getrokken. Vaak voel je je al rot genoeg dat je ziek bent, of schaam je je er misschien wel voor. Het voelt alsof jouw ziekmelding aan een zijden draadje hangt, in de handen van een arts die je niet kent en waarvan je niet weet of hij het beste met jou voor heeft, of alleen het belang van de organisatie.

Misschien klinkt het erg negatief om dit te zeggen, maar er gaan nou eenmaal spookverhalen rond op internet over omgekochte Arbo artsen. Daarbij zijn goede Arbo artsen erg schaars in Nederland, dus moet je maar net geluk hebben.

Ik schreef een artikel over wat ik het meest zwaar vind aan in de ziektewet zitten. De arbo arts maakt daar ook onderdeel van uit

Daarom heb ik 5 tips voor je zodat jij sterk staat bij de arbo arts!

Ga niet op internet surfen

Ga niet zoals ik dit soort spookverhalen Googlen. Je wordt daar echt heel ongelukkig van. Het heeft mij aan de ene kant geholpen, omdat ik meer kennis had, maar ik ben er ook heel angstig van geworden. Het heeft een hele zware lading gegeven aan mijn traject met heel veel wantrouwen in de instellingen. Die last moet je niet willen dragen. Vergelijk het met de thuisbezorgd app. Als je alle beoordelingen van je favoriete pizzeria gaat lezen is de kans groot dat je daarna twijfelt of je er nog wel wil eten. Zonde! Heb vertrouwen dat het goedkomt. Met de verdere tips gebeurt dat ook.

Neem iemand mee naar je afspraken

Een afspraak bij de Arbo arts kan overweldigend zijn. Arbo artsen gaan heel snel heel ver in hun vraagstelling is mijn ervaring. Ze werken vanuit een bepaald protocol en aan de hand daarvan stellen ze vragen. Die sluiten niet altijd lekker aan bij het gesprek en kunnen je even van je stuk brengen. Voor iemand met sociale angst is dit lastig. De Arbo arts is moeilijk te volgen en te pijlen. Daarnaast wil je zo goed mogelijk je eigen verhaal vertellen en is de kans groot dat je zo nu en dan overmand wordt door emoties.

Neem iemand mee die dicht bij je staat. Iemand die misschien wat kan sturen of corrigeren als het niet helemaal goed gaat. Een extra paar oren die voor je kunnen luisteren. Het zal je rust geven om niet alleen te zijn. Je voert het gesprek zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Neem je tijd om antwoord te geven op de vragen van de arbo arts

Het ergste wat hij kan denken is dat je ziek bent en dat is ook zo. Je bent hier, omdat je ziek bent. De Arbo arts beoordeeld of jij al weer in staat bent om te werken. Als jij meer tijd nodig hebt om antwoord te geven op de vraag, dan mag je die tijd nemen. De afspraak is niet om te laten zien hoe goed je al op weg bent, het is een meetmoment van hoe jij op dit moment voor staat. In al zijn puurheid. Dus wees jezelf. Neem je tijd. Als je de Arbo arts gaat pleasen kan het zijn dat hij je beter inschat dan je bent en je weer over je grenzen heen gaat.

Lees in dit artikel vervelende dingen die gebeuren als je gaat pleasen

Vraag wat de Arbo arts bedoelt als je niet begrijpt waar hij het over heeft

Een Arbo arts vraagt niks zomaar en ik heb maar een Arbo arts meegemaakt die doorvroeg op een natuurlijke manier. Er werd wel op me gereageerd, maar daarna werd er weer een andere vraag gesteld. Ik kreeg hier het gevoel van dat er een andere bedoeling achter de vraag zat. Dat is een heel vervelend gevoel. Hij stelt soms vragen waarvan je niet begrijpt waarom hij ze stelt. Je kan dan gewoon vragen waarom hij deze vragen stelt.

Mensen die met mentale klachten in de ziektewet zitten hebben geregeld last van een schuldgevoel. Ook bij de arbo arts. Lees in dit artikel tips hoe je daar mee om kan gaan.

Neem je rust na het gesprek

Een gesprek met de Arbo arts voelt voor mij als een inbreuk op mijn privacy. Ik moet hem dingen vertellen die ik niet eens aan mijn directe omgeving vertel. Een wildvreemde. Soms zijn ze empathisch, maar de kans is groter van niet. Ze zijn er niet om je te troosten, dat zal je snel genoeg voelen.

Zo’n gesprek is intensief voor je brein. Je mag accepteren dat je je daarna minder kunt concentreren en minder lekker in je vel zit. Je hebt hard gewerkt en nu mag je uitrusten.

Liefs,

Linda

MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *