6x zo onderzoek jij jouw angst grondig

Met de tips in dit artikel onderzoek jij jouw angst grondig! Ik leg je uit waarom. Als je net als ik al jaren worstelt met je gezondheid en je ontdekt dat je klachten wel eens te maken kunnen hebben met sociale angst dan wil je niets liever dan daar meer over leren, zodat je ook kan leren hoe je er van af kan komen.

Het overwinnen van sociale angst is een lang en pittige proces waarin je met kleine stapjes steeds meer zelfverzekerd wordt en steeds meer kan. Dat komt omdat sociale angst invloed heeft op alle levensgebieden. Toen ik uitviel en in de ziektewet terecht kwam was er een heleboel waar ik aan moest en wilde werken. Om daar mee te beginnen was het van belang dat ik wist wat sociale angst voor mij precies inhield.

Gaandeweg las ik steeds meer herkenningsverhalen, ervaringen van andere mensen en begon ik een beeld te krijgen van waar mijn sociale angst het meest effect op mijn leven had. Ik werd me meer bewust van mijn eigen gedachten en gedrag. Steeds beter zag ik in wat mijn gedachten veroorzaakten en leerde ik die ombuigen. In dit artikel deel ik met jou hoe jij jou sociale angst beter kan leren kennen.

Leer meer over wat sociale angst inhoudt

Om te weten wat sociale angst voor mij inhield, wilde ik eerst weten wat sociale angst precies inhoudt. Dat is ook de reden dat ik deze blog begonnen ben, want het bleek dat er maar weinig informatie bekend was over sociale angst in het Nederlands.

Mijn zoektocht ging verder in het Engels en bracht me op Engelse, Amerikaanse en Canadese sites waar ik achter veel meer informatie kwam. Zo onderzoek jij jouw angst op jouw eigen manier, zodat je achter jouw specifieke vorm van angst komt. Het helpt je om ervaringen te lezen van anderen en je daar (al dan niet) in te herkennen.

Praat met een therapeut

Het eerste wat ik heb gedaan toen ik me ziekgemeld heb is me aanmelden bij een psycholoog. Met een psycholoog onderzoek jij jouw angst met professionele kennis. Voordat ik daadwerkelijk op de juiste plek beland was, waren we een half jaar verder. Daarom heb ik toen via mijn werk een aantal gesprekken kunnen regelen met een psycholoog. Ik ben een keer of zes bij hem geweest.

We hadden geen specifiek doel voor mij, omdat het meer als opvulling was, maar toch heb ik hier veel aan gehad. Doordat ik in de ziektewet zat was ik veel alleen. Alleen met mijn gedachten en mijn depressieve klachten, waar ik toen nog niet bewust van was.

Door met een professional te praten krijg je feedback op je gedachten. Ze helpen je om eens kritisch stil te staan bij wat jouw overtuigingen en gedachten zijn. Zonder therapie was ik niet zo ver gekomen als ik nu ben.

Schrijf in je dagboek

Schrijven is een ontzettend goed reflectiemiddel en zo onderzoek jij jouw angst op een veilige en intieme manier. Echt voor jezelf. Wees je bewust van wat je doet en schrijf hier over. Door dagelijks vragen te beantwoorden over jezelf leer je jezelf steeds beter kennen.

Schrijven helpt je om dingen in te zien en je gedachten te structureren. Naarmate je meer van je gedachten opschrijft, kun je steeds beter reflecteren en negatieve of irreële gedachten omzetten in neutrale gedachten die meer realistisch zijn.

Dagboek schrijven helpt je om je hoofd leeg te maken. Het helpt ook goed voor het slapengaan, zodat je de gedachten van de dag los kan laten.

Houd je gedrag bij

Je kan dit in je dagboek doen, maar eigenlijk kan je dit op elke manier doen die je zelf wil. Als je begint te leren wat sociale angst voor jou inhoudt, ga je ook steeds meer zien wat je doet. Door dagelijks dingen bij te houden onderzoek jij jouw angst patronen.

Misschien ben je je bewust geworden van een beschermingsmechanisme. Je zit bijvoorbeeld vaak aan je neus als je met mensen praat. Houd een periode eens bij hoe vaak je dit doet. Zo kun je mooie inzichten krijgen. Je kunt dan ook na gaan denken in wat voor situaties je het doet en waar het door getriggerd wordt.

Praat met mensen in je omgeving

Hoe spannend het ook is, de mensen om je heen kennen jou het beste. Zij zien jou in sociale situaties en weten vaak wel hoe je in elkaar zit. Het is best confronterend om met vrienden over jouw gedrag te praten, maar je zult zien dat het ontzettend helpt.

Zo kwam ik er op den duur achter dat ik in sommige gevallen het moeilijk vond om oogcontact te maken. Dat heb ik met een vriendin besproken, om er achter te komen of ik dit ook deed in de veilige kring van vriendschap. Dat bleek niet het geval.

Het gaf me het inzicht dat het oogcontact te maken heeft met vertrouwen. Met behulp van je omgeving onderzoek jij je angst nog grondiger!

Word lid van de RAARsociaal sociale angst club op Facebook

Op Facebook ben ik een besloten groep begonnen voor mensen die last hebben van sociale angstklachten. Een plek waar je met lotgenoten kan praten en met je vragen terecht kan. Ook stel ik zelf geregeld vragen in de groep waar je over mee mag praten.

De groep staat dus vol met voorbeelden van hoe andere mensen hun sociale angst ervaren. Praat mee en op deze manier onderzoek jij jouw angst samen met anderen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Onderzoek jij jouw angst ook al? Hoe doe je dat? Welke tip ga jij toepassen? 

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *