7x vitamines die je angst verminderen

In mijn zoektocht naar een manier om met mijn sociale angst om te gaan stuitte ik op het gebruik van supplementen en vitamines om de angst te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met (sociale) angstklachten van een aantal vitamines niet voldoende hebben.

Bepaalde stofjes zijn er te weinig en hebben wat aanmoediging nodig. Veel mensen met sociale angst hebben daarom baat bij het slikken van supplementen.

Ik ontdekte dat het slikken van een aantal vitamines en supplementen mij een meer ontspannen gevoel geven. De meeste van deze vitamines zijn gewoon bij de drogist te koop!

Natuurlijk is er niks beters dan gezonde voeding, maar gezond eten is best lastig als je angstklachten veel van je tijd opslokken.

Als je net als ik last hebt van verminderde eetlust en misselijkheid is de kans groot dat de juiste voedingsmiddelen binnen krijgen een uitdaging is. Het niet binnenkrijgen van de juiste vitamines kan je angst vergroten.

In dit artikel heb ik daarom de vitamines en supplementen opgenomen die ik heb uitgeprobeerd voor mijn sociale angst. Ik zal in dit artikel uitleggen waarom deze supplementen. Dit vind je in het artikel:

 • Magnesium
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Omega 3
 • GABA
 • 5-HTP
7x vitamines die je angst verminderen
Bewaar dit artikel op Pinterest!

Vitamines die je angst verminderen - magnesium

Het verband tussen magnesium en (sociale) angst is sterk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met stress- en angstklachten een laag gehalte aan magnesium in hun bloed hebben. Dit zorgt voor een angstig gevoel.

Stress, spanning en angst verbruikt een heleboel magnesium. Magnesium helpt bij het ongedaan maken van een verkeerde programmering van de hersenen door stressvolle ervaringen.

Magnesium kun je daarom wel een van de belangrijkste vitamines tegen angst noemen. Het is een vitamine die je altijd kunt blijven nemen, omdat we in de Westerse wereld niet meer voldoende binnen krijgen via ons eten. De grond heeft niet meer de mineralen die we nodig hebben.

Magnesium bindt zich aan je GABA receptoren in je hersenen. Dit helpt je brein te vertragen. Het is een soort tegengif tegen een overweldigd gevoel. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je niet genoeg magnesium in je lichaam hebt.

Magnesium helpt om te voorkomen dat er cortisol vrijkomt, het stofje wat je gestresst maakt. Het verminderd je stresshormonen. Ook helpt het ontstekingen te voorkomen en geneest het je hersenen.

En zo zijn er nog veel meer redenen waarom magnesium van belang is. Met stip de nummer 1 op de lijst. Daarbij is magnesium ook goed uit voeding te halen.

Magnesium zit in de volgende voedingsmiddelen:

 • Spinazie
 • Volkoren granen
 • Tomaat

In dit artikel ga ik dieper in op de voedingsmiddelen die goed zijn bij sociale angst.

Vitamine B

Eigenlijk kan niemand zonder B vitaminen. Ze zitten vol met belangrijke stoffen die angst verminderen. Vitamine B is een voedingsstof die de bijnieren beschermd. Ze verminderen stress en zorgen voor de aanmaak van serotonine en dopamine. Dit heb je nodig om je gelukkiger te voelen. Daarbij verbetert het ook de kwantiteit en kwaliteit van je nachtrust.

Mocht je specifieker willen zoeken naar specifieke B vitaminen, dan kun je je verdiepen in vitamine B6, B9 en B12. Of die los bij de drogisterij te krijgen zijn weet ik niet.

Vitamine B vind je onder andere in de volgende voedingsmiddelen:

 • Zoete aardappel
 • Bananen
 • Avocado

In bananen zit naast vitamine B ook tryptofaan, daar word je blijer van! Gebruik een van deze drie ontbijtreceptjes voor een goede, vrolijke start van de dag

Vitamine C

Vitamine C is goed voor je immuunsysteem. Het helpt je om niet ziek te worden. Daarnaast kan het ook helpen om symptomen van angst en depressie te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die vitamine C kregen minder angstig waren dan de studenten die het niet kregen. Vitamine C helpt bij het goed functioneren van de hersenen en de bijnieren. Het heeft een kalmerend effect en verminderd angst.

Vitamine C is ook eenvoudig uit voeding te krijgen. Goed groente en fruit eten zou voldoende moeten zijn. Als dat niet lukt kun je altijd een supplement bijnemen.

Vitamine C zit veel in:

 • Sinaasappels
 • Kiwi’s
 • Aardbeien

Heb je moeite met (gezond) eten, omdat je verminderde eetlust hebt of last van misselijkheid? Lees dan dit artikel.

Vitamine D

Voor mij is vitamine D ook heel erg belangrijk. Sinds het de laatste jaren wat mooier weer is, heb ik meer moeite met de donkere dagen. Blijkbaar reageer ik sterk op het gebrek aan zonlicht en vitamine D.

Als je voor het vak van de vitamines staat zul je zien dat het best ingewikkeld is welke vitamine D je moet nemen. Er zijn verschillende hoeveelheden. Dit komt omdat vitamine D ook voor oude mensen wordt gebruikt, zij hebben vaak een tekort.

Een gemiddelde volwassene heeft zo’n 10 microgram vitamine D per dag nodig. Echter kan er niet zo heel veel misgaan met te veel vitamine D nemen. Onze drogisten mogen maar maximaal tot 25 microgram gaan en een overdosis vitamine D komt zelden voor.

Als er een overdosis zou zijn, zou dit zijn boven de 100 microgram. Ga dus een beetje oefenen en spelen met hoeveel vitamine D voor jou goed voelt. Je lichaam zal vanzelf kleine signaaltjes geven.

Wat ik ook zo nu en dan doe is onder de zonnebank gaan. De vitamine D boost die het me geeft maakt me vrolijker en geeft me een lichter gevoel.

Dat kan je alleen niet al te vaak doen, want de zonnebank is weer niet zo goed voor je huid. Neemt niet weg dat het een onwijs fijne beloning is voor jezelf als je je helemaal waardeloos voelt.

Vitamine D is iets lastiger uit voeding te halen, maar zit in de volgende voedingsmiddelen:

 • Makreel
 • Ei
 • Tomaat

Omega 3

We denken dat vet niet goed voor ons is, maar gezonde vetten zijn wél goed voor je. Best wel ingewikkeld natuurlijk. Visolie is een van die vetten. In visolie zit omega 3 vetzuur en dit wordt in verband gebracht met de stemming.

Deze omega 3 vetzuren zijn de basis van de hersenen en het zenuwstelsel. Het nemen van visolie supplementen helpt je cognitieve functie te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je cortisol en adrenaline levels laag blijven. Mensen die stress en angst ervaren hebben vaak last van verhoogde cortisol en adrenaline. Door de capsules wordt de activering van het systeem dat je stresshormonen produceert geremd. Dat gaat angst tegen.

Omega 3 zit in de volgende voedingsmiddelen:

 • Vis
 • Lijnzaadolie
 • Plantaardige margarine

GABA

GABA is een aminozuur die voorkomt in onze hersenen. Het stofje zorgt dat de activiteit in je zenuwstelsel verminderd. Het is lastig om GABA uit voeding te krijgen, vooral gefermenteerd voedsel bevat het stofje.

Mensen die last hebben van angststoornissen, epilepsie, adhd, depressie of bewegingsstoornissen hebben mogelijk een tekort aan GABA. Er is beperkt bewijs dat GABA supplementen ook echt de hersenen bereiken, maar er zijn wel aanwijzingen dat het gebruik van GABA kan werken om stress te verminderen.

Cognitieve symptomen: dit zijn de 5 die je moet weten
Bewaar dit artikel op Pinterest!

5-HTP

Ook 5-HTP is een aminozuur die van nature door je lichaam wordt aangemaakt. Het wordt gebruikt om serotonine te produceren. Serotonine speelt een grote rol bij angst en depressie. Het is een stof die een rol speelt bij de aanmaak van serotonine en melatonine. Het helpt niet alleen voor angst, maar ook bij slaapproblemen (helemaal in combinatie met GABA).

Ook dit supplement gebruik ik sinds kort. Ik moet zeggen dat ik wel goed slaap. Ik slaap vrij snel in ik slaap goed door. Dat is erg prettig als basis voor mijn sociale angst.

Meer leren over sociale angst en wat je er tegen kunt doen?

Schrijf je nu in voor de minitraining Grip op Sociale angst en ontvang 7 dagen lang mails met tips en inzichten die jou helpen om meer grip te krijgen op sociale angst. Met deze training leer jij de belangrijkste highlights die jou op weg helpen om steeds meer vanuit sociale confidence te leven.

Wacht niet langer! Het is tijd om meer grip te krijgen op sociale angst en in je eigen kracht te gaan staan. 

Welke vitamines ga jij gebruiken om je angst te verminderen?

Liefs,

Linda

BEWAAR OP PINTEREST

7x vitamines die je angst verminderen
7x vitamines die je angst verminderen
7x vitamines die je angst verminderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *