9 inzichten die ik leerde van 3 jaar Instagram

Er zijn een aantal hele wijze inzichten die ik leerde van 3 jaar Instagram. Toen ik begon was ik een groentje. Ik had echt geen idee hoe de app werkte. Ook had ik geen telefoon met een mooie camera en wist ik niks over hashtags, statistieken en reels. Ik ben van heel ver gekomen en ben trots op de inzichten die ik leerde. Instagram heeft mij geholpen om meer uit mijn schulp te kruipen, meer contact te maken en zelfverzekerder te worden. Deze inzichten deed ik op.

Ik hoef niet de hele tijd online te zijn om zichtbaar te zijn

Doelloos scrollen door Instagram, wie kent het niet? Nou, ik dus niet meer zo. Sinds ik begonnen ben met mijn Instagram account ben ik gestopt met alle andere privé sociale media. Met Facebook deed ik al niks, maar mijn privé account is ook al een hele tijd stil. De drang om altijd online te zijn heeft plaatsgemaakt voor het begrijpen van het algoritme.

Ik hoef in principe maar een kwartiertje per dag online te zijn als ik mezelf wil laten zien. Dat betekent dat ik er eenvoudig tijd voor kan maken. Maar ook dat ik voldoende tijd overhoud voor andere dingen. En dan neem ik zo nu en dan even lekker de tijd om door Instagram te scrollen en te lezen. Maar dan lees ik het ook echt!

Instagram werkt hetzelfde als Tinder

Dat klinkt best een beetje raar, maar toch is het zo. Beide apps werken met een algoritme. Dit is een bepaalde manier waarop mensen met elkaar in contact gebracht worden. Op Tinder heb je daar wat minder invloed op, maar op Instagram wel. Door middel van hashtags en geo-tags kun je laten zien over welke onderwerpen jij deelt en waar je je bevindt.

Op deze manier kunnen andere mensen jou vinden en kan jij mensen opzoeken aan de hand van de onderwerpen waar jij in geïnteresseerd bent. Ook op Instagram laat je zien wie je bent en wat je interesses zijn, alleen dan een stuk uitgebreider dan op Tinder. Tinder werkt alleen voor daten en Instagram brengt je in contact met allerlei gelijkgestemden.

Waar ik aan mezelf twijfel, overtref ik de verwachtingen van mijn volgers

Die eeuwige zelftwijfel en onzekerheid van mij is in de afgelopen jaar flink afgenomen. Ik vond het in het begin heel moeilijk om keuzes te maken en was lang niet altijd tevreden over wat ik had neergezet. Toch leerde ik steeds beter foto’s maken en kreeg ik lieve reacties van mensen die me in mijn kracht zetten.

Ik wist zelf niet of mijn Carousselposts wel mooi genoeg waren tot iemand me vroeg om voor haar ook een template te maken, zodat ze zelf afbeeldingen kon maken. Het hielp me om de lat lager te leggen. Om meer te gaan experimenteren en uit mijn comfortzone te stappen. Ik ging meer de lat van mijn volgers volgen en dat gaf een hoop rust.

Vlak nadat ik uitviel begon ik met mijn Instagram account. Via dit digitale platform heb ik stapje voor stapje kunnen groeien.

Met de gratis minicursus ‘meer grip op sociale angst in 7 dagen’ bied ik je gratis mijn reis in een gestructureerde vorm aan.

Zo maak jij een vliegende start van je herstelproces en houd je grip op je sociale angst!

Als iemand je ontvolgt heeft diegene niet persé een hekel aan je

Instagram is een inspiratieplatform. Het is belangrijk om dingen te volgen die jou positieve energie geven. Als je dat niet meer hebt is het beter om te ontvolgen. Sommige mensen volgen je in de hoop dat je ze terug gaat volgen. Doe je dat niet, dan ontvolgen ze je na een tijdje weer. Maar er zijn ook mensen die de content misschien gewoon niet meer zo interessant vinden, of toch niet helemaal aansluiting vinden bij de content. Het hoeft niet in eerste instantie aan mij als persoon te liggen. Het ligt eerder bij de ander en heeft vaak niks met een negatief oordeel te maken.

Je bent niet verplicht om met iedereen te praten op Instagram

Net als in het echte leven kunnen er op Instagram ook mensen zijn die je triggeren of een vervelend gevoel geven. In het begin kreeg ik veel berichtjes onder mijn posts of ik ambassadeur wilde worden. Daar ging ik heel serieus op in, tot ik besefte dat het steeds weer hetzelfde spelletje is wat ze spelen. Ook krijg ik af en toe bijzondere berichtverzoeken van mannen of berichtjes waar niet echt een vraag in staat.

Een berichtje in mijn inbox hebben wil niet zeggen dat ik gelijk in actie moet komen. Ook durf ik een berichtje te lezen en te bekijken en toch te beslissen om later te antwoorden. Ik weet dat iemand dan ziet dat ik het gezien heb en hoe verwarrend dat kan zijn. Maar ik kan niet rekening houden met de eventuele gevoelens van alle mensen om mij heen. Dat heb ik jaren geprobeerd en dat heeft me niet zoveel gebracht.

Er bestaan mensen die echt veel beter bij me passen

Ik heb lang gedacht dat ik gewoon anders was dan de rest en me maar wat moest aanpassen. Toen ik begon met Instagram merkte ik steeds meer dat daar meer mensen zijn zoals ik. Dat ik groter mag dromen over de vriendschappen die ik zou willen. Doordat ik me open uitspreek en degene die dat aanspreekt reageert, kom ik in contact met mensen die gelijkgestemd zijn. Mensen die mij niet fel vinden, maar het fijn vinden dat ik mijn mening deel.

Als je goed met Instagram omgaat hoeft het geen onveilige plek te zijn

Zo onveilig als Instagram voor mij voelde met mijn privé account, zo veilig voelt Instagram vanaf het @RAARsociaal account. Ik ben op een hele andere manier met social media in aanraking gekomen. Ik leerde ongezonde gewoontes op Instagram snel af, want hier was niet het oordeel van mijn directe omgeving zo sterk aanwezig. Ik word niet gevolgd omdat ik Linda uit Zwolle ben, maar omdat ik deel over mentale gezondheid en mensen inspireer met mijn content.

Ik weet beter waar ik aandacht aan mag geven en waar ik beter mijn energie niet in kan steken. Ook begrijp ik het algoritme, waardoor ik niet meer eindeloos door mijn feed zit te scrollen, maar hier gezette tijden voor inzet.

Weten wat ongezonde Instagramgewoontes zijn die je mentale gezondheid schaden? Lees dan dit artikel.

Likes zeggen eigenlijk niks

Alles voor de likes! Maar eigenlijk heb je daar helemaal niet zo veel aan. Instagram promoot sociaal contact. Hoe langer iemand op jouw post blijft, hoe meer je wordt beloond. Dat bereik je niet met alleen een like. Kijk liever naar het aantal reacties, of naar hoe vaak je post is opgeslagen. Dat geeft je veel meer inzicht in hoe goed je post het doet.

Ik durf veel meer dan ik ooit had gedacht!

Toen ik begon met Instagram durfde ik niet eens mijn volledige identiteit te laten zien en vertelde ik het aan niemand in mijn omgeving. Met hele kleine stapjes werd ik steeds nieuwsgieriger en leerde ik steeds meer. Het gaf me beetje bij beetje meer zelfvertrouwen en ik heb mezelf verbaast in de stappen die ik gemaakt heb.

Het geeft me zoveel vrijheid om te voelen dat ik dit allemaal heb bereikt met Instagram. Zulke mooie inzichten en zoveel meer sociale confidence!

Welke inzichten heb jij geleerd naar aanleiding van deze post?

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.