De leukste Netflix tips met buitenbeentjes

Als mensen zijn we allemaal uniek en divers. Dat vinden we mooi, daar genieten we van. Tenminste, dat is wat er gezegd wordt. In werkelijkheid willen we helemaal niet altijd anders zijn en willen we er juist graag bij horen. We zoeken herkenning en willen ons minder raar voelen. Daarom deel ik vandaag de leukste Netflix tips met buitenbeentjes!

Dit soort Netflix series laten zien wat ik bedoel met RAARsociaal. Wil je weten wat RAARsociaal inhoudt? Lees dan dit artikel.

Als je in de ziektewet terecht komt met psychische klachten, dan voel je je anders dan de rest. En dat voelt anders dan het gevoel dat je uniek bent. Jezelf kunnen herkennen in anderen is daarom ook iets wat voor mij, maar ook voor veel anderen, heel prettig voelt.

In deze post geef ik je een aantal tips met series die je op Netflix kunt kijken. Ze geven je een kijkje in hoe het voelt om anders te zijn dan de rest. De series nemen je mee in de (sociale) ongemakkelijkheden van het huidige leven en hoe we hier onze weg in vinden, met al onze diversiteit.

LOVE

In de serie LOVE (een Netflix Original) maken we kennis met buitenbeentjes Mickey en Gus. Twee dertigers die met vallen en opstaan hun weg in dit leven zoeken. Mickey is een vrouw met een weinig positief zelfbeeld. Ze date foute vriendjes en maakt er zo nu en dan een potje van, vooral op het gebied van drank, drugs en mannen.

Gus is een sulletje. We kunnen er lang of kort over praten, maar echt een ruggengraat heeft hij niet. Ook hij wordt niet heel blij als hij naar zichzelf in de spiegel kijkt.

De serie is een beetje rauw en met vlagen erg grof, maar dat is het leven ook. Je ziet hoe het verleden zijn impact heeft gemaakt op de twee en hoe belemmerende opvattingen een heleboel roet in het eten kunnen gooien.

Voor mij als dertiger met mijn leven niet zo op de rit als ik verwacht (of gehoopt) had, spreekt deze serie ontzettend aan. De sociale ongemakkelijkheid straalt er zo nu en dan vanaf en dat zorgt voor hilarische, maar vooral herkenbare momenten. Het ene moment voel je je verbonden met Mickey, het meisje die er een puinhoop van maakt, die zich laat inpalmen door een foute man, valt, opkrabbelt en weer opstaat.

En het andere moment voel je je verbonden met Gus. Gus die altijd lief voor iedereen probeert te zijn. Die de lieve vrede wil bewaren en alles goed wil doen. Tot aan het geforceerde toe. LOVE geeft een realistische kijk op daten vanuit zowel het mannelijke, als het vrouwelijke oogpunt. Maar het laat ook zien hoe kwetsbaar we zijn in een wereld die steeds sneller gaat en steeds meer van ons verlangt.

Atypical

In Atypical volgen we het leven van Sam, een jongen van 19 jaar met autisme. Hij woont samen met zijn jongere zusje Casey en zijn ouders, werkt bij een elektronicazaak samen met zijn beste vriend Zahid en gaat naar school.

Door zijn autisme zit Sam anders in elkaar dan andere jongeren. Waar voor ons de wereld ingewikkeld is en eerder vijftig tinten grijs, is de wereld van Sam zwart wit. En dat neemt hilarische, ontroerende, maar ook ongemakkelijke momenten met zich mee. Dat hele sociale laagje wat we hebben, die ons helpt om te nuanceren, of anderen aan te voelen, heeft Sam niet. Zo nu en dan is dat onhandig en pijnlijk, want Sam is een echt buitenbeentje, maar het opende bij mij geregeld mijn ogen.

Wat ik daarnaast heel scherp vind aan deze serie, is dat er ook geregeld ingezoomd wordt op de andere gezinsleden en vrienden van Sam. Ze vinden hun weg in het omgaan met Sam, maar ook met elkaar. Ze botsen met elkaar, zichzelf, en lopen tegen hun eigen sociale ongemakkelijkheden aan. Autisme is ingewikkeld, maar in Atypical zien we dat het leven zonder diagnose ook knap lastig kan zijn!

de leukste netflix tips met buitenbeentjes

TOON

De titel zegt het al, in deze serie maken we kennis met Toon. Hij is reclamemuziekcomponist. Een belangrijk detail van dit werk is dat Toon eigenlijk zo goed als altijd thuis aan het werk is. Contact met andere mensen is duidelijk niet zijn ding.

Je valt gelijk met je neus in de boter, want in de eerste aflevering zien we gelijk hoe de zus van Toon een verjaardagsfeestje voor hem organiseert waar hij eigenlijk totaal geen zin in heeft. Op een of andere manier eindigt Toon met zijn gitaar in de hand om een liedje te spelen voor de gasten, wat zo’n hit wordt dat het balletje richting de showbusiness begint te rollen.

Een typische introvert in een heftige, drukke wereld van zien en gezien worden, met eigenlijk alleen maar extraverte mensen die allemaal wat van hem willen. De perfecte mix van ongemakkelijkheid en gênante situaties is lachwekkend en herkenbaar. Het laat je nadenken over wat er met Toon zou gebeuren als hij wel uit zou spreken wat hij echt dacht en vond.

Vooral het herkenbare is fijn. Ik herken me hier zeker in, het sociaal gewenste antwoord geven, in plaats van eerlijk zijn. Toon houdt je een spiegel voor en laat je zien wat er gebeurt als je je grenzen niet aangeeft. Als je niet voor je eigen mening en rechten opkomt. Dus kijk, leer en lach vooral!

Special

Special is het semi autobiografische verhaal van Ryan, een homoseksuele jongeman met een hersenverlamming. Hij is zijn geïsoleerde bestaan meer dan zat en wil net als iedereen meedraaien in deze wereld.

We maken kennis met jongvolwassenen anno nu die hun weg proberen te vinden in de liefde, school en werk, maar ook in vriendschap, vrije tijd en experimenteren met wat het leven ons te bieden heeft in deze ingewikkelde en over ontwikkelde wereld.

De afleveringen van Special tellen  maar een kwartiertje. Maar in dit kwartiertje geven ze je een scherpe blik in hoe het leven is voor iemand met speciale behoeften. Hoe we als samenleving kijken naar mensen die anders of hulpbehoevend zijn en hoe we daar mee omgaan.

Het zorgt voor ontroerende, mooie, maar ook pijnlijke momenten, met zo nu en dan het plaatsvervangende schaamte op je kaken als je ziet hoe er met Ryan omgegaan wordt.

Deze serie is kort, krachtig en laat niks aan de verbeelding over. Als je niet zo bent van alles in beeld te zien krijgen op televisie, dan zou ik deze serie overslaan. Maar mocht je je daar niet zo druk om maken, dan raad ik hem zeker aan!

Er is 1 seizoen beschikbaar, maar er is bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt!

Wat zijn jouw leukste Netflix tips met buitenbeentjes?

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.