Deze 8 podcasts zijn mijn favoriet de laatste tijd

Podcasts, sinds een ruim jaar ben ik er gek op! Zelf ben ik ook in een aantal podcasts te gast geweest en ik hoop ooit zelf een podcast te beginnen, als ik mijn blog en Instagramplanning een beetje op de rit heb.

Podcasts helpen mij op allerlei manieren. Ze bieden informatie, plezier, ontspanning en inzichten. Het is een eenvoudige manier van informatie in je opnemen en het kan op verschillende momenten. Zelf luister ik vaak podcast als ik ga slapen, tijdens het wandelen, of tijdens het schoonmaken.

Ik luister naar uiteenlopende onderwerpen qua podcasts op de verschillende momenten dat ik luister. In dit artikel deel ik met jou wat mijn favoriete podcasts zijn op die verschillende momenten. Dit is wat je kunt lezen in dit artikel:

  1. Wat zijn podcasts
  2. Wanneer luister ik podcasts
  3. De podcasts die ik leuk vind
deze 8 podcasts zijn mijn favoriet de laatste tijd

Wat zijn podcasts

Misschien luister jij ook graag podcasts, of heb je er nog nooit van gehoord. Een podcast is eigenlijk een soort radioshow die jij op je eigen moment kan luisteren. En dat kan over allerlei onderwerpen gaan. Het werkt eigenlijk net als Netflix, maar dan alleen met geluid en zonder beeld.

Een talkshow om naar te luisteren dus, over uiteenlopende onderwerpen. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of er is een podcast over. En het leuke is dat je zelf ook vrij eenvoudig een podcast kan beginnen. Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen, maar ik heb er al wel veel over gelezen. Min de mentale kant van een podcast durven maken is een podcast best goed zelf te maken.

Wanneer luister ik podcasts

Zelf luister ik op verschillende momenten naar verschillende soorten podcasts. Ik luister ten eerste altijd naar een podcast als ik ga slapen. Het helpt me om mijn gedachten te richten op iets anders dan mijn gedachten en helpt me om rust in mijn hoofd te krijgen.

Voor dat moment kies ik dan ook geschikte podcasts die daar bij passen. Rustige podcasts over onderwerpen waarbij ik niet al te veel hoef na te denken of die niet al te veel impact hebben op mij persoonlijk. Luchtige, grappige onderwerpen.

Ook vind ik het fijn om wat bij te leren tijdens het podcast luisteren. Dat doe ik graag tijdens het wandelen, of tijdens het huishouden. Ik leer dan graag over mentale gezondheid of bijvoorbeeld sociologie of andere onderwerpen die te maken hebben met mensen en omgang.

En als laatste vind ik het, net als Netflix kijken, ook interessant om podcasts te luisteren die een soort documentaire zijn. Dit soort podcasts vind ik fijn om in de ochtend te luisteren in bed, of op een ander moment om te ontspannen. Als een boek lezen of een serie kijken.

De podcasts die ik leuk vind

Er zijn drie verschillende momenten en behoeften waarom ik podcasts luister. Ik geef je voor deze verschillende momenten en behoeften mijn favoriete podcasts die ik luister of heb geluisterd.

Voor het slapen gaan

Deze podcasts zijn over het algemeen luchtig, bevatten grapjes, een mooi verhaal of luistert lekker weg. Sommige van deze podcasts zijn al af, waar andere podcasts nog lopen. 

Ik luister er graag naar om de gedachtes in mijn hoofd wat af te leiden. Zo val ik lekker in slaap, luisterend naar pratende stemmen. Meer tips om beter te slapen? Lees dan dit artikel.

Knorrepodcast

De Knorrepodcast is op dit moment mijn favoriete podcast. Het is de podcast van cabaretier Martijn Koning, een van mijn favoriete cabaretiers. Wist je dat hij uit Zwolle kwam? Eigenlijk uit Hattem, maar alleen de IJssel zit daar tussen.

De Knorrepodcast is een podcast waarin cabaretiers met elkaar sparren om materiaal te ontwikkelen. Het luistert weg als een gesprek over van alles en nog wat en er valt vaak wat te lachen. Op deze manier krijg je luchtig wat mee over de actualiteiten en je weet zeker dat er niet al te veel heftigs besproken wordt wat je wakker zal houden. Ook leuk om te luisteren overdag.

Dinocast

De Dinocast is de podcast van Gijs Rademakers en Maarten van Rossum over, je raadt het al.. Dino’s! Zelf weet ik heel weinig van dino’s, omdat ik in de gereformeerde kerk ben opgegroeid en vanuit de Bijbel wordt er niet over dino’s gesproken. Voor mij is het dus een onderwerp alsof ik een kind ben.

Daarbij is de stem van Maarten van Rossum, maar ook de verhalende stem van Gijs Rademakers fijn om naar te luisteren en tevreden mee in slaap te vallen. Het is zo’n onderwerp wat zowel retegaaf als een beetje saai is en daar houd ik wel van.

Geschiedenis geven

De podcast geschiedenis geven bevat op dit moment al meer podcasts, namelijk stoere vrouwen over stoere vrouwen uit de geschiedenis en 50 vensters, over het canon Nederland. Het canon Nederland is wat de geschiedenis is die op scholen wordt geleerd op dat moment.

De makers van deze podcast zijn werkzaam in het onderwijs, op scholen die onderwijzers opleiden. Ze zijn gespecialiseerd in geschiedenis en verdiepen zich in interessante onderwerpen, tijden en personen uit de geschiedenis.

Naast dat ik geschiedenis een interessant onderwerp vind, hebben de presentators van deze podcast een prettige stem om naar te luisteren en vertellen ze prettig.

De Paulien Cornelissen Podcast

De Paulien Cornelisse podcast bestaat uit afleveringen waarin ze een aantal van haar boeken voorleest. Ik heb de boeken van Paulien Cornelisse al heel wat jaren in de kast staan en ik ben groot fan. Afgelopen jaar ben ik ook naar een voorstelling van haar geweest.

De podcast bevat drie van haar boeken, namelijk Taal voor de Leuk, de verdwaalde Cavia en Japan in 100 stukjes. Een lekker relaxte podcast om naar te luisteren over luchtige onderwerpen.

Groene oren

Groene oren is een podcast van Staatsbosbeheer, gemaakt door Chris Bajema, de man van Paulien Cornelissen en maker van de podcast man met de microfoon. In deze podcast worden verschillende planten en dieren geïnterviewd, vertolkt door bekende Nederlanders.

Het is een podcast met maar een aantal afleveringen, maar ze luisteren heerlijk weg en zijn hier en daar ontzettend grappig. Met Lies Visschedijk (Soof), Gijs Naber (Penoza) en Daniel Cornelissen (Feuten het Feestje).

Podcasts over mentale gezondheid

Deze podcasts hebben te maken met mentale gezondheid, omdat dit het onderwerp is waar ik me het meeste mee bezig houd. Ook ben ik zelf te gast geweest in een aantal podcasts. Wil je precies zien welke, neem dan een kijkje op deze pagina.

De Positieve Psychologie Podcast

De Positieve Psychologie podcast is de podcast van Eline Verbeek. Misschien ken je haar wel van Instagram. Ik ken haar wel! Ik heb samen met haar twee podcasts opgenomen. Over mijn eigen verhaal en over een heel spannend onderwerp! Namelijk masturberen. Je luistert ze hier en hier.

De positieve psychologie podcast gaat over positieve psychologie. Wat is het en hoe kun je het toepassen in je leven. De podcast bestaat uit korte afleveringen waarin Eline zelf vertelt en langere afleveringen waarin ze in gesprek gaat met anderen. Er zijn al een heleboel afleveringen en al een heleboel mensen die luisteren!

Stoorzender de podcast

Stoorzender de podcast is de podcast van Jeroen en Claire. Claire worstelt haar hele leven al met mentale kwetsbaarheid en Jeroen is haar partner. Samen zijn ze op onderzoek uit naar hoe ze om kunnen gaan met mentale kwetsbaarheid.

In de 5e aflevering van het derde seizoen ben ik te gast geweest in wat voor mij mijn meest mooie podcast ooit was waarin ik mij verhaal vertelde en over sociale angst vertelde. Je luistert de podcast hier.

Documentaire podcasts

Deze podcasts vertellen in meerdere afleveringen een verhaal. Soms waargebeurd, som niet. Soms lang, soms korter. Veel kranten maken podcasts om een verhaal te vertellen, om aandacht te krijgen voor onopgeloste zaken. Het is een nieuwe vorm van storytelling. De laatste tijd heb ik naar een paar podcasts geluisterd die ik erg interessant vond.

Mathilde's mysterie

In de podcast Mathide’s Mysterie leer je over het verhaal van Mathilde Willink, de (ex) vrouw van schilder Carel Willink. Ze wordt wel de Lady Gaga van Nederland genoemd en leefde in de jaren 70. Ze werd slechts 39 jaar en rondom haar dood hangt nog steeds een mysterie.

In Mathilde’s mysterie gaan journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink in 6 afleveringen op zoek naar de vraag wat er is gebeurt met Mathilde Willink. Super interessant en het geeft je een heel ander beeld van de jaren 70.

Wat dreef Tristan?

In de podcast wat dreef Tristan onderzoeken verslaggevers van het AD Carla en Marco wat de reden i dat Tristan het bloedbad aanrichtte in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. Een prachtige, respectvolle podcast waarin je meer inzicht krijgt in de pijn van Tristan en zijn geestesziekte.

Geen podcast om ’s avonds te luisteren voor het slapen gaan, maar wel erg interessant om te leren over mensen die aan de rand van de samenleving staan. Een inkijkje  in iets wat toch eigenlijk heel spannend is.

Tot slot

Op dit moment luister ik niet heel veel naar informatieve podcasts. Ik heb er de rust niet zo voor. Maar als ik dat wel heb vind ik het heerlijk om podcasts te luisteren! Ik beloof daarom om meer blogs met podcast tips te schrijven als ik meer geluisterd heb.

Welke podcasts luister jij graag en wanneer luister je er graag naar?

Liefs,

Linda

MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *