Gastblog: Marleen viel twee keer uit met een burn-out

Het is heftig om uit te vallen met een burn-out. Mentaal ziek zijn heeft impact op verschillende vlakken. Niet alleen is het geestelijk en lichamelijk zwaar, ook is het een enorme inbreuk in je zelfbeeld en eigenwaarde. Maar wat doet het met je als je niet een, maar twee keer in de ziektewet terecht komt? Dit overkwam Marleen (24) en ze deelt vandaag haar verhaal met ons. Ze vertelt wat er gebeurt is in de afgelopen jaren en hoe ze hier mee omgegaan is. Ook neemt ze ons mee in hoe het voelt om met een burn-out uit te vallen.

Ik kan niet meer

In april 2019 geeft mijn lichaam aan dat het te veel is. Ik voel me volledig uitgeput. Op een avond voordat ik de volgende dag moet werken, lig ik huilend op de bank. Mijn moeder en mijn vriend zijn bij mij. ‘Ik wil niet meer, ik kan het niet meer’, is het enige wat ik kan uitbrengen. De volgende dag meld ik me ziek op mijn werk en ga ik langs bij de huisarts. Daar doe ik mijn verhaal en de arts geeft aan dat ik overspannen ben. ‘Je moet niet gaan werken de komende weken.’ Zegt ze. Ook geeft ze aan dat het er naar uitziet dat ik een burn-out heb. Als 23-jarige had ik hier nog nooit over gehoord.

Een traject met psychologen, psychotherapeuten en medicatie begint. De eerste twee maanden kan ik alleen maar huilen, op de bank liggen onder een dekentje en slapen. Wanneer mijn moeder vraagt wat ik wil weten, is dit mij eigenlijk al te veel. Nadenken, concentratie.. het is allemaal weg! Gelukkig kom ik in aanmerking voor de ziektewet en hoef ik mij financieel geen zorgen te maken. Ik woon nog thuis, dus ook dat scheelt een hoop.

Negatieve gedachten

Als het op den duur wat beter met me gaat en ik weer wat kan doen op een dag begin ik na te denken. Ik ben nog geen jaar afgestudeerd als fysiotherapeut en ik kan het nu al niet aan. Ben ik wel gemaakt voor het volwassen werkleven? Zie mij nu.. ik ben gewoon een uitkeringstrekker!

Vanaf mijn 16e ben ik gelijk gaan werken. ‘Je moet wat doen om geld te verdienen en uitgeven’ is mij geleerd. Een goed CV opbouwen is belangrijk voor het vinden van werk. Ik ben in bepaalde patronen geraakt, waardoor ik jarenlang alle ballen hoog heb gehouden. En nu heb ik een burn-out.

Ik durf het niet te vertellen

Ik durfde vaak niet te vertellen aan anderen dat ik in de ziektewet zit. Iedereen werkt hard voor zijn geld. En ik? Ik zit thuis met een burn-out en doe dingen als puzzelen om mijn gedachten te verzetten. Puzzelen en ondertussen krijg ik geld. Dit zijn zomaar wat gedachten die ik had. Ik voelde me echt een luie uitkeringstrekker, maar gelukkig weet ik nu wel beter. Ik was gewoon echt niet in staat om te werken, ik was echt ziek. Hoe fijn is het dan dat wij in Nederland een ziektewetuitkering krijgen.

In oktober 2019 begin ik rustig weer mijn werk op te bouwen bij een nieuwe werkgever. Eind februari 2020 ben ik weer volledig aan het werk. Eindelijk verlost van het UWV en mijn ziektewet. Tijd om zelf te gaan werken voor mijn geld en onafhankelijk te zijn. Wat ben ik trots als ik elke maand mijn loonstrookje zie!

Het gaat toch niet goed

Maar vanaf juli gaat het weer minder met me. Elke week wordt zwaarder en eind september overvalt me hetzelfde gevoel als aan het begin van mijn burn-out. ‘Ik wil niet meer, ik wil niet meer zo overleven. Het moet toch ook anders kunnen? Ik hou dit niet meer vol..’ Deze gedachten vulden mijn hoofd nadat ik weer aan aantal maanden gevochten had tegen mijn negatieve gedachten, paniekaanvallen en huilbuien. Op aanraden van mijn coach besluit ik op de rem te trappen. Ik wil niet weer zo ver terugvallen als vorig jaar. De volgende ochtend meld ik mij ziek op mijn werk en leg ze alles uit.

Diezelfde vrijdag word ik uitgenodigd op het werk voor een gesprek. Mijn baas is een lieve, behulpzame en zorgzame man. De grootste zenuwen om naar het werk toe te rijden verdwijnen daardoor. Net als afgelopen dagen, kan ik ook tijdens dit gesprek alleen maar huilen. Mijn lichaam is aanwezig, maar in mijn hoofd voelt het alsof ik op een andere planeet ben. Ik kan alleen maar huilen. Ik voel me weer een spook. ‘Wanneer denk je weer te kunnen werken?’ vraagt mijn werkgever. ‘Ik heb geen idee.. Ik weet niet hoe mijn burn-out gaat lopen.’ Geef ik hem terug.

De worsteling van mijn werkgever

Mijn baas staat voor een moeilijke keuze. Vanwege de hele coronacrisis is het financieel voor de praktijk lastig op dit moment. Iemand met een burn-out de ziektewet kan hij nu niet gebruiken. Daarbij loopt volgende week mijn contract af. Alles zag er naar uit dat mijn contract verlengd zou worden, maar dat veranderd nu. Met pijn in zijn hart moet mijn werkgever vertellen dat hij op deze manier mijn contract moet beëindigen.. Vanaf dat moment gaat alles wat er gezegd wordt langs mij heen.

Zal het ooit nog goedkomen?

‘Je contract wordt beeindigd.’ Klinkt het uit de mond van mijn baas. Wat?? Ik kies voor mezelf en dit is de consequentie? Hier zit ik dan als 24 jarige, pas afgestudeerde vrouw. Voor de tweede keer zonder werk. En zoals ik me nu voel weet ik dat ik niet binnen 2 maanden weer aan het werk ben. Mijn gedachten gaan razendsnel van hot naar her. Ik wil ook helemaal niet snel weer aan het werk zijn. Ik wil echt tijd om aan mezelf te werken.

Moet ik nu weer van het UWV gaan leven? Voor de tweede keer binnen twee jaar? Wat een puinhoop heb ik er van gemaakt! Mijn vriend en ik hadden plannen om een huis te gaan kopen, mogelijk volgend jaar al.. Al onze vrienden om ons heen kopen een huis of krijgen al kinderen. Hoe kan ik dat doen als ik geen werk heb en met een burn-out thuis zit? Mijn vriend werkt zo hard. Nu heeft hij een vriendin die opnieuw leeft van een uitkering? Wat heeft hij aan zo’n vriendin? Wat heb ik nu nog in mijn leven? Zal het ooit nog goedkomen? Zal ik ooit jaren achter elkaar stabiel werken? Mijn hoofd zit vol en het gevoel van falen overheerst.

Het einde van het gesprek kan ik me niet eens meer concreet herinneren. Ik kreeg een brief in een envelop mee over de contract beëindiging. Als ik in de auto stap terug naar huis bedenk ik me dat ik beloofd had mijn moeder en mijn vriend gelijk te bellen. Maar ik kan het niet.. Ik kan ze toch niet vertellen dat ik weer uitgevallen ben? Dat ik weer een uitkeringstrekker ben? Ik ben 24 jaar, maar ik kan het volwassen (werk)leven helemaal niet aan!

Ik kon steunen op mijn vriend

Ondertussen word ik gebeld door mijn vriend. Ik neem niet op. Ik kan alleen maar huilen en denk ondertussen zo goed en zo kwaad als het kan na over hoe ik hem moet vertellen dat zijn vriendin weer zonder werk zit. Afhankelijk wordt van het UWV. Onderweg naar huis voel ik weerstand. Ik wil niet naar huis, durf niet naar huis. Durf mijn vriend niet onder ogen te komen. Ik weet dat hij op mij zit te wachten, want hij is vrij vandaag. Er staat een weekend weg met mijn schoonfamilie op de planning.

Mijn vriend heeft zo ontzettend veel voor mij gedaan. Hij zal vast ongerust zijn. Ik moet hem te woord staan. Mijn telefoon gaat over, weer belt mijn vriend. Ik neem op en zeg kort ‘ik ben met 5 minuten thuis. Het is een grote puinhoop.’ Zodra ik thuiskom val ik huilend in zijn armen. Mijn vriend huilt na alle ongerustheid net zo hard mee. Ik laat de envelop aan hem zien. ‘Nu heb ik het echt verpest. Mijn contract is beëindigd, ik ben werkloos.’

Gelukkig weet mijn vriend me te kalmeren en weer wat vertrouwen te geven. ‘Het draait in het leven niet om geld en werk. Jouw gezondheid is het belangrijkste!’ Wat een lieverd is het ook.

Acceptatie

Ondanks de vele huilbuien probeer ik tijdens het weekend weg met mijn schoonfamilie toch te genieten. Tussendoor heb ik gesprekken met mijn coach. Ze weet mijn angst voor de afhankelijkheid en mijn financiële situatie wat te verminderen. De deur van je huidige werk gaat voor je dicht, maar er gaat een andere deur voor je open. Je wordt financieel bijgestaan door het UWV. Nu kun je rustig kijken wat je nieuwe stap in je carrière wordt, zonder de druk van je werkgever. Ik hoef me financieel even geen zorgen te maken. Dit stelt mij gerust. Wat ben ik dankbaar dat wij in Nederland een systeem hebben dat ons op kan vangen bij ziekte.

Verandering

Mijn negatieve gedachten hebben plaats gemaakt voor positieve gedachten. Dat het zo heeft moeten lopen de afgelopen twee jaar is nou eenmaal zo. Ik kan er van balen, mezelf de grond in boren en blijven huilen.. Maar ik kan ook een andere keuze maken. Ik kan ook met kracht vooruit kijken! Ik ben 24 jaar en heb nog een heel werkleven voor me. Het werkleven kan ik écht wel aan! Ik heb alleen nog niet iets gevonden wat bij mij past en waar ik gelukkig van word! En die zoektocht ga ik nu aan. Het belangrijkste voor nu is mijn eigen gezondheid. De rest komt vanzelf. Ik leef vanuit vertrouwen!

Liefs,

Marleen

gastblog marleen viel twee keer uit met een burn-out

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *