Jezelf troosten: dat lucht op! (met 1 oefening)

Jezelf troosten is een van de meest essentiële onderdelen van positiever tegen jezelf praten. Hoe jong of oud je ook bent, we hebben allemaal behoefte aan troost. Aan een arm om ons heen, iemand die naar ons luistert zonder oordeel. Iemand die lieve woorden tegen je spreekt en er onvoorwaardelijk voor je is, wat er ook gebeurt is.

Toen ik in december 2018 uitviel in de ziektewet na jarenlang knokken was ik vooral verdrietig en ontzettend teleurgesteld in mezelf. Ik was vastgelopen en dat was voor mij best moeilijk om een plek te geven. Op dat moment had ik nog geen diagnose en viel ik in een soort mentaal gat van depressie, teleurstelling en me geen raad weten met al die pijn.

Via mijn werk kreeg ik een psycholoog toegewezen ter overbrugging van mijn officiele behandeling. Deze psycholoog leerde mij over troost en hielp me op weg om mezelf te leren troosten. Om er voor mezelf te zijn in deze pittige periode. Want ik verlangde naar een schouder om op te huilen. Een arm om me heen. Iemand zonder oordeel en vol van empathie.

In dit artikel leer ik jou wat ik leerde over jezelf troosten, zodat jij ook aan de slag kan gaan om wat minder streng voor jezelf te zijn en juist wat meer vanuit liefde en empathie naar jezelf kan leren kijken. Dat geeft je namelijk een heleboel ruimte om liever voor jezelf te worden en positiever tegen jezelf te praten.

De volgende punten over jezelf troosten bespreek ik in dit artikel:

 1. Wat is troost?
 2. Jouw innerlijke kind
 3. Jezelf troosten is je innerlijke kind troosten
 4. Jezelf troosten – hoe doe je dat?
 5. Jezelf troosten – waarom het goed voor je is
 6. Jezelf troosten – schrijfopdracht
jezelf troosten - dat lucht enorm op! (met 1 oefening)

Jezelf troosten - wat is troost?

Troost is niets meer en minder dan positieve en empathische aandacht voor je pijn en negatieve gevoelens. Toen je als kind verdrietig was of negatieve gevoelens ervaarde door een gebeurtenis had je jouw vader of moeder nodig die er voor je was. Iemand die je vasthield en, zoals dit artikel al schrijft, troost. Maar hoe ziet troost er eigenlijk uit? Je kan het opsommen in de volgende punten:

 • Iemand die naar jou luistert zonder een oordeel te hebben;
 • Iemand die jou probeert te begrijpen;
 • Die je vasthoudt en een gevoel van bescherming geeft;
 • Die jou koestert en liefde geeft;
 • Iemand die woorden van troost naar je uitspreekt.

Troost is wat je krijgt van iemand die met een warm hart naar jou kijkt. Die jou ziet voor de waardevolle persoon die je bent, naast wat je gedaan hebt of wat je overkomen is. Die aandacht geeft voor de emotie achter de actie.

Troost kan al geboden worden in de vorm van een knuffel. Lees in dit artikel wat de kracht van knuffelen is.

Jouw innerlijke kind

Iedereen heeft een innerlijk kind in zich. Dit kind blijft jouw hele leven bij je. Het staat voor jouw gevoelens, emoties, je onbewuste reactiepatronen en reflexen. Op het moment dat jij in je emotie schiet en vanuit emotie reageert is het dus eigenlijk jouw innerlijke kind die reageert.

Als kind weet je niet hoe je om moet gaan met negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, schaamte en schuld. Jouw ouders zijn verantwoordelijk om jou dit te leren. Als je ouders niet in staat zijn om jou die aandacht te geven dan ga je op jonge leeftijd zelf een manier vinden om met deze emoties om te gaan. En vaak druk je die emoties weg.

Vroeger werd er heel anders omgegaan met troost. Flink zijn, je niet aanstellen en vermannen waren normale opvoedtactieken, vooral bij jongens. Nu weten we dat dit niet altijd zo positief heeft uitgepakt bij ons millenials als volwassenen. We kijken nu anders tegen troost aan in de opvoeding. Gelukkig maar! Want dat scheelt een heleboel pijn.

Op het moment dat een van die negatieve emoties getriggerd wordt in je volwassen leven, reageer je dus vanuit jouw innerlijke kind. Het innerlijke kind dat niet geleerd heeft om met deze negatieve emoties om te gaan en zijn of haar eigen manieren heeft gevonden. Vaak niet zulke gezonde manieren.

Het ontbreken van passende troost en andere aandacht voor jouw emotionele ontwikkeling noemen we emotionele verwaarlozing. In dit artikel ontdek jij of en hoe emotionele verwaarlozing in jouw leven een rol speelt.

Jezelf troosten is je innerlijke kind troosten

Die negatieve gevoelens in jou zijn als een klein kind. Je bent bijvoorbeeld verdrietig of teleurgesteld in je volwassen leven. Dan kun je er vanuit gaan dat je als kind een moment hebt meegemaakt dat je ook verdrietig was of teleurgesteld werd.

Op dat moment kon je niet omgaan met die gevoelens en wist je niet hoe je ze moest verwerken. Er was geen ouder die jou kon helpen met het verwerken van deze gevoelens. Het gevoel is blijven hangen in je systeem. Je hebt het verwerken hiervan niet geleerd als kind en je innerlijke kind is nog steeds op zoek naar die troost.

Op het moment dat je jezelf gaat troosten troost je dus niet alleen jezelf als volwassene, maar juist jouw innerlijke kind. Het helpt om naar je gedrag vanuit negatieve gevoelens en emoties te kijken alsof je een kind bent. Je zult zien dat het je milder maakt in het kijken naar jezelf.

In contact komen met je innerlijke kind kan ook door middel van een innerlijk kind meditatie. In dit artikel lees je wat dit is en hoe je het toepast.

Troosten en streng voor jezelf zijn

Je innerlijke kind troosten kan enkel en alleen met liefde. Boos op jezelf zijn helpt jou en je innerlijke kind niet vooruit. Het houdt juist de negatieve gevoelens in stand, omdat je er niet de aandacht aan geeft die het verdient.

Je reageert streng naar jezelf, omdat je deze negatieve gevoelens niet wil voelen. Je wil ze het liefst zo snel mogelijk weer wegstoppen, omdat je niet geleerd hebt om er mee om te gaan. Maar het helpt niet om die gevoelens diep weg te stoppen. Ze zullen als een bal onder water gedrukt weer naar boven komen.

Vaak zijn we vooral streng voor onszelf. Kritisch naar jezelf zijn kan goed zijn, maar niet als het doorslaat. In dit artikel leer je de 6 signalen die jou aangeven dat je te streng voor jezelf bent.

Jezelf troosten - hoe doe je dat?

Jezelf troosten is het geven van positieve en empathische aandacht voor jouw pijn. Dat klinkt best eenvoudig en dat is het ook. Maar door de eenvoud van het troosten van jezelf kan het soms ook juist moeilijk zijn. Neem daarom de tijd om jezelf te leren troosten. Dat gaat niet van het ene op het andere moment. Je bent zo lang gewend om kritisch te zijn dat dit je brein beter af gaat.

Op het moment dat jij negatieve gevoelens voelt, bijvoorbeeld naar aanleiding van een gebeurtenis of iets wat je zelf gedaan hebt, neem dan eens de tijd om jezelf te troosten met deze oefening:

 • Ga op een rustige, veilige plek zitten waar je niet afgeleid wordt door andere mensen, of andere dingen;
 • Sluit je ogen en luister en focus je op je eigen gevoel. Laat gedachten en omgevingsgeluiden komen en gaan. Het gaat nu alleen om jouw gevoel;
 • Let op de gevoelens die je in je lichaam hebt. Wat voel je in je armen en benen? Op je borst, in je hoofd? Laat al die gevoelens langskomen en erken ze. Deze gevoelens zijn er, of ze er nou wel of niet mogen zijn;
 • Stel je voor hoe deze gevoelens zijn (en waren) voor jou als kind. Hoe voelde dat? Als je de gevoelens niet herinnert is het ook oké;
 • Laat deze negatieve gevoelens er zijn. Laat je innerlijke kind verdrietig zijn. En houdt je innerlijke kind in gedachten stevig vast. Spreek lieve woorden van troost en laat je innerlijke kind zich gehoord en gezien voelen. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf letterlijk te omarmen.

Jezelf troosten - waarom het goed voor je is

Door jezelf te leren troosten ga jij weer leren om stil te staan bij je negatieve gevoelens. Als je deze negatieve gevoelens lang niet aan hebt gekund en ze diep hebt weggestopt zal je brein en lichaam automatisch vanuit weerstand reageren. Neem daarom de tijd om jezelf te leren troosten. Het gaat niet van de ene op de andere dag, en dat hoeft ook niet.

Jezelf troosten helpt je om meer aandacht voor jezelf te hebben. Om je gevoel te observeren en er te laten zijn. Hoe meer je je gevoel er kan laten zijn, hoe meer ruimte je creëert om jezelf te accepteren zoals je bent, ook met je mindere kanten. We zijn nou eenmaal niet perfect.

Jezelf troosten helpt je om positiever tegen jezelf te praten en echt liever voor jezelf te zijn. Liever voor jezelf leren zijn is de kern van het overwinnen van sociale angst. Juist dat kritische is wat we mogen loslaten om meer sociale confidence te gaan ervaren.

Jezelf troosten - schrijfopdracht

Tot slot wil ik je helpen om jezelf te troosten door middel van een schrijfopdracht die ik zelf ook gedaan heb aan het begin van mijn herstelproces. Het is een opdracht die je een keer maakt, maar waar je in de toekomst veel meer aan zult hebben. Namelijk een troostbrief aan jezelf.

Schrijf een troostbrief aan je innerlijke kind. Kijk met empathie naar de situatie waar je op dit moment in zit. De dingen waar je jezelf voor straft en streng aanspreekt. Hoe zou je tegen een kind praten als hij of zij deze gevoelens had? Schrijf dit op. Spreek woorden uit van liefde en empathie. Deze brief kun je er altijd bij pakken als jij troost nodig hebt. Je kunt de woorden op je in laten werken en zult merken dat je dan rustiger wordt.  

Jezelf troosten, hoe pak jij dat aan?

Liefs,

Linda

MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *