Mentale zelfzorg bij sociale angst
Linda
Mentale zelfzorg bij sociale angst
09/24/2020
6 min
0

Mediteren kun je leren! (+3 tips om te beginnen met mediteren)

09/24/2020
6 min
0

Mediteren kun je leren. Iedereen kan het leren! Laat ik dat voorop stellen. Voordat ik ziek werd ben ik eigenlijk nooit bezig geweest met meditatie. Het trok me niet echt, dat hele spirituele gebeuren. Tenminste, dat was hoe het voor mij voelde. Van mijn eerste psycholoog leerde ik de meditatie van het innerlijke kind. 

Het bracht me veel, maar ik kwam daarna niet veel verder. Hoe meer ik op Instagram deelde over mijn persoonlijke situatie, hoe meer accounts ik ontdekte die interessante methoden en technieken deelden om meer rust in je hoofd te krijgen. Iets wat telkens terugkwam was meditatie.

Dit is wat er besproken wordt in dit artikel over mediteren:

  1. Het belang van mediteren
  2. Wat is meditatie?
  3. Hoe ik begon met mediteren
  4. Hoe lang je mediteert is voor iedereen anders
  5. Mijn tips om te beginnen met meditatie
  6. Andere mogelijkheden van meditatie


Wacht even, voor je verder leest...

Ben jij op zoek naar meer manieren om meer oké met jezelf te worden? Naast mediteren kun je ook dagboek schrijven. Deze gratis journaltemplates helpen jou op weg om meer en meer op jezelf te reflecteren en jezelf te leren kennen.

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Het belang van mediteren

Toen ik op Spotify de podcast The Social Anxiety Remedy beluisterde, kwam meditatie weer terug als belangrijk aspect om sociale angst te overwinnen. In de podcast werd er gesproken over het leren niet-denken door middel van mediteren. Dat sprak me ontzettend aan.

Ik had soms het gevoel dat mijn brein continu aan stond. Ik kon ergens over blijven door- en doordenken. Als ik een angstaanval kreeg bleef mijn brein maar met gedachten komen, veelal negatief. Dat was frustrerend en vermoeiend.

Het idee dat ik dit zelf in de hand had en kon minderen gaf me een heel machtig gevoel. Een gevoel dat ik lang niet meer gevoeld had. Het werd tijd dat ik aan de slag ging met mediteren, zodat ik kon leren meer niet te denken.

Maar hoe begin je met meditatie? Ik wist helemaal niks van meditatie, behalve die paar halve pogingen die ik gedaan had om een geleide meditatie te doen.


mediteren kun je leren


Wat is meditatie?

In essentie is meditatie heel eenvoudig. Door middel van meditatie geef je je volle aandacht aan wat er gebeurt in het huidige moment. Dat kan betekenen dat je je focust op jezelf, maar je kunt je ook focussen op iets anders in het hier-en-nu.

Toch is mediteren nog best lastig, helemaal als je hoofd zo vol zit en je wil graag gelijk ‘goed’ mediteren. Laat ik voorop stellen dat er eigenlijk geen goed of fout is in meditatie.

Meditatie doe je voor jezelf en je mag ook helemaal zelf invullen hoe je die meditatie doet. Daarbij is mediteren iets wat je kunt leren.

Hoe ik begon met mediteren

Je kunt op allerlei manieren mediteren. Je hoeft echt niet in de kleermakerszit op de grond te gaan zitten. Dat is wat ik de eerste keer deed.

Het maakte het voor mij eigenlijk alleen maar lastiger. Ik zat op de grond en dat deed zeer aan mijn enkels. Door die houding werd ik afgeleid, ik wilde rechtop blijven zitten, maar dat begon zeer te doen aan mijn rug.

Ik mediteerde 5 minuten, maar het voelde echt ontzettend lang. De keer daarop ging ik gewoon lekker zitten in de gele stoel in de woonkamer. Ik zette mijn koptelefoon op en zocht op Spotify een playlist uit met meditatie muziek. Via Spotify kun je een timer instellen voor de nachtstand. Dan stopt Spotify vanzelf met spelen na het door jou aantal ingestelde minuten. Ik stelde de nachtstand in op 5 minuten en ging zitten met mijn ogen dicht.

Ik focuste me op mijn ademhaling. Ondertussen zat mijn hoofd vol met gedachten. Elke keer als ik een gedachte kreeg liet ik die komen en probeerde me weer te focussen op mijn ademhaling. De 5 minuten vlogen voorbij!

Hoe lang je mediteert is voor iedereen anders

Na een aantal keren 5 minuten mediteren te proberen ben ik dit gaan ophogen met nog eens 5 minuten. Het was echt wennen om 10 minuten te mediteren. Ik merkte dat ik ronde de 7 a 8 minuten mijn concentratie begon te verliezen. Dat vond ik erg frustrerend en ik baalde van mezelf. Toch zette ik door.

Ik bleef elke dag 10 minuten mediteren en steeds meer vond ik de rust in mezelf. Steeds beter lukte het me om mijn hoofd in een bepaalde staat te krijgen dat ik echt even aan niks dacht. Het gaf een hele fijne rust. Ik heb ook nog geprobeerd om 15 minuten te mediteren, maar dat voelde voor mij te lang.

Het effect wat ik behaalde uit de 10 minuten mediteren is voor mij, voor nu voldoende. Dit kan echter voor iedereen anders zijn. Je kunt al beginnen met een minuut te mediteren. Dat klinkt misschien kort, maar je kunt het beste zo klein mogelijk beginnen.

Mijn tips om te beginnen met meditatie

  • Ga ergens zitten of liggen waar jij je prettig voelt.

Je kunt er voor kiezen om echt op de grond te gaan zitten in de kleermakerszit, maar je kunt ook gewoon lekker op de bank of op een stoel gaan zitten. Liggend op bed kun je ook mediteren. Het maakt niet uit, als jij je er maar comfortabel bij voelt.

  • Zorg dat je niet wordt afgeleid door geluiden in je omgeving.

Ik gebruik mijn koptelefoon met meditatiemuziek, maar je kunt er ook voor kiezen om geen muziek af te spelen. Wel heb ik gemerkt dat bijvoorbeeld geluiden van buiten, of andere geluiden in huis je uit je focus kunnen halen. Als er een bouwvakker staat mee te blèren met de muziek wordt het voor jou lastig om je te focussen op jezelf. Je focus zal dan automatisch naar die blèrende bouwvakker gaan.


mediteren kun je leren


  • Begin klein.

Ik ben begonnen bij 5 minuten mediteren. Ik heb daar voor gekozen, omdat de nachtstand van Spotify pas begint bij 5 minuten. Toch vond ik dat de eerste keer nog best lang en had ik nog wel kleiner willen beginnen. Je kunt ook een kookwekkertje zetten.

Hoe kleiner je begint, hoe groter de kans dat je het gelijk volhoudt. Dan wordt mediteren een succes die je behaald hebt en dat geeft je een beter gevoel dan dat je je door de minuten heen ploetert en daarna teleurgesteld bent, omdat het je niet zo goed af ging.

Andere mogelijkheden van meditatie

Lukt het je ook niet om stil te gaan zitten (of liggen) en te mediteren? Meditatie kun je op heel veel verschillende manieren uitvoeren. Tandenpoetsen bijvoorbeeld is ook een goede meditatie oefening. Focus je op het tandenpoetsen voor 2 minuten en laat je niet afleiden.

Blijf met je gedachten bij het tandenpoetsen. Op deze manier kun je heel veel oefeningen doen. Tandenpoetsen is een handig voorbeeld, maar je haar borstelen bijvoorbeeld ook.

Of je benen scheren onder de douche. Mannen kunnen zich focussen op het scheren van hun baard, zonder afleiding, puur gefocust en denkend aan het scheren.

Meditatie zit eigenlijk in alles wat je doet, zolang je het maar met focus op die activiteit doet. Als je last hebt van sociale angst kun je je nog wel eens opgefokt voelen. Je wil alles snel en hebt eigenlijk geen tijd om stil te staan.

Door bepaalde activiteiten met focus uit te voeren geef je je lichaam en geest wat rust. En geef het tijd. Het is een leerproces. Maar iedereen kan leren mediteren! Doe jij ook aan meditatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken met zelfreflectie?

Aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën