meer zelfvertrouwen nederlandse liedjes
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
06/19/2024
10 min
0

Meer zelfvertrouwen krijgen? Deze 15 Nederlandse liedjes helpen je daarbij

06/19/2024
10 min
0

Meer zelfvertrouwen krijgen kun je op allerlei manieren doen, maar een van de meest eenvoudige manieren is door het luisteren naar muziek. Muziek heeft een krachtig effect op je emoties en gemoedstoestand. Het kan je opvrolijken, rustig maken, motiveren en inspireren. 

Muziek heeft altijd al een grote rol in mijn leven gespeeld. Het maakt me rustig, geeft me energie, motivatie, inspiratie en zelfvertrouwen. Altijd ben ik op zoek naar nieuwe nummers die me weten te prikkelen. Toen ik in de ziektewet terecht kwam en ontdekte wat voor rol muziek in mijn persoonlijke groei kon betekenen ging ik bewust luisteren naar positieve nummers en leerde ik het inzetten op het moment dat ik me niet zo goed voelde. 

In dit artikel deel ik een lijst met Nederlandstalige liedjes die ik speciaal voor jou heb geselecteerd om jouw zelfvertrouwen een boost te geven! Daarnaast vertel ik je waarom muziek zo’n positief effect heeft op het versterken van je zelfvertrouwen en hoe jij eenvoudig positieve muziek in je leven kan integreren met de RAARsociaal Confidence Booster op Spotify. 

Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Waarom muziek werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen
  1. Positieve emoties en stemming
  2. Vermindering van angst en stress
  3. Versterking van sociale verbindingen
  4. Verbetering van zelfexpressie
  5. Motivatie en energieniveau
 2. 15 Nederlandstalige liedjes voor meer zelfvertrouwen
 3. RAARsociaal Confidence Booster op Spotify
 4. Conclusie

gratis ebook meer grip op sociale angst

Waarom muziek werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen

Muziek is een ontzettend krachtig middel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat weet ik uit eigen ervaring, maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat muziek werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Muziek heeft op meerdere vlakken impact op je zelfvertrouwen. Het helpt je om je stemming te verbeteren, stress te verminderen, je sociale verbindingen te versterken, het bevorderen van zelfexpressie en het verhogen van je motivatie en energieniveaus. Deze effecten maken van muziek een waardevol hulpmiddel in het vergroten van je zelfvertrouwen.

"Music enhances the quality of life, increases intellectual and social activity and helps us regulate our emotions." 

Daniel J. Levitin, neurowetenschapper en auteur van ‘This is your brain on music’.


meer zelfvertrouwen liedjes

Positieve emoties en stemming

Muziek heeft het vermogen om positieve emoties op te wekken en je stemming te verbeteren. Dat komt omdat er bij het luisteren naar muziek dopamine vrijkomt, een neurotransmitter die vrijkomt bij plezier en beloning, zoals uit onderzoek is gebleken. Dopamine zorgt voor een beter humeur en dat zorgt weer voor een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Vermindering van angst en stress

Ook helpt muziek om angst en stress te verminderen, wat een negatieve invloed op je zelfvertrouwen heeft. In een onderzoek naar patiënten die medische behandeling ondergingen bleek dat de patiënten die naar muziek luisterden minder angstig en gestrest waren.

Als je naar ontspannende muziek luistert wordt de productie van het stresshormoon cortisol vermindert. Hierdoor kun je meer ontspannen en voel je je zelfverzekerder.

Versterking van sociale verbindingen

Muziek luisteren, helemaal als je het samen doet, kan sociale verbindingen versterken, wat helpt om jouw zelfvertrouwen te vergroten. Het gevoel van verbondenheid en acceptatie met anderen kan je helpen om je zekerder en meer gewaardeerd te voelen.

Zo is uit een studie gebleken dat zingen in een groep de gevoelens van verbondenheid en sociale cohesie versterkt. En dat draagt bij aan een verhoogd zelfvertrouwen.

Verbetering van zelfexpressie

Zelf muziek maken door bijvoorbeeld te zingen of een instrument te bespelen is een vorm van zelfexpressie, wat jou helpt om emoties te uiten en zelfvertrouwen op te bouwen. Dit geldt vooral als jij je competent en vaardig voelt door jouw muzikale prestaties. Uit onderzoek blijkt dat muziek maken een vorm van creatieve zelfexpressie is die het zelfvertrouwen en de waardering in jezelf verbetert.

Motivatie en energieniveau

Bepaalde soorten muziek, denk hierbij vooral aan uptempo en vrolijke nummers, kunnen je motivatie en energieniveaus verhogen. En dat kun je goed gebruiken als je meer zelfvertrouwen wil krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat deze muziek je motivatie én je fysieke prestaties tijdens het sporten verbetert.


"Music has the power to distract, inspire, energize and soothe, and it can also boost feelings of self-worth and help to mitigate feelings of isolation."

Adrian North, professor in toegepaste psychologie. 


Met wie deel jij een passie voor (een bepaalde soort) muziek? Zoek diegene op en ga in gesprek over muziek, of ga samen luisteren. Hoe versterkt dit jullie sociale verbinding?

meer zelfvertrouwen krijgen nederlandse nummers


15 Nederlandstalige liedjes voor meer zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen krijgen door muziek is een eenvoudige manier om toe te passen in je leven. Eerder deelde ik al 15 muzieknummers om je zelfvertrouwen een boost te geven, maar die nummers zijn bijna allemaal in het Engels.

In dit artikel maak ik meer zelfvertrouwen krijgen nog eenvoudiger door dit keer Nederlandstalige liedjes te delen. Zo kun je exact verstaan en begrijpen wat er gezongen wordt en kan het goed opgeslagen worden in je brein.

Versplinterd (komt goud) – Dazzled Sticks

Ik begin de lijst met Nederlandse liedjes met een persoonlijke favoriet: versplinterd (komt goud) van Dazzled Sticks. Ook wel Sticks genoemd. De reden dat ik dit nummer bovenaan heb gezet heeft een bijzondere reden: ik heb een zin uit de songtekst op mijn rug getatoeëerd.

Dit nummer gaat over persoonlijke groei en het overwinnen van belemmeringen. De boodschap van het nummer is dat er goud komt na versplintering. In het nummer zingt Sticks: voor ik bij het zoet kon komen moest ik door het slijk. En die zin heb ik op mijn rug getatoeëerd.

Voor mij staat dit symbool voor de strijd die ik in de afgelopen jaren gestreden heb. Het was (en is) zwaar, maar ik heb ook mogen proeven van het goud wat er na komt. En dat heeft me een flinke zelfvertrouwen boost gegeven!De tunnel – Dazzled Sticks

Gelijk nog een nummer van Sticks. Dit nummer vertelt over het vinden van licht aan het einde van de tunnel. Het helpt je om door moeilijke tijden heen te komen en er op te vertrouwen dat er een betere toekomst voor je in het verschiet ligt.

Dit nummer geeft hoop en motiveert om door te zetten, juist als het even lastig is. Ook spreekt het nummer je aan om jezelf te vinden en steeds meer oké te zijn met jezelf. Een boodschap die helemaal bij RAARsociaal past.

Alles is gezegend – Typhoon

Alles is gezegend is een nummer van Typhoon. Hij is, net als Sticks, een Zwolse rapper en heeft veel feeling met mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Zo worstelde hij zelf met mentale klachten en deelde hier open over.

Dit nummer van Typhoon benadrukt de waarde en schoonheid van het leven, wat jou helpt om meer dankbaar te zijn en zelfwaardering te vergroten. Je richten op het positieve helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten.

nederlandse muziek zelfvertrouwen

Jodge me niet – Jayh

Dit vrolijke nummer is een van de titelsongs van een van mijn favoriete Nederlandse films: Soof. De boodschap van het nummer is om je niks aan te trekken van het oordeel van anderen, maar ook om niet over jezelf te oordelen, maar jezelf juist te accepteren zoals je bent. En dat helpt enorm om een positiever zelfbeeld te krijgen en meer zelfvertrouwen.

De freak de flow – Kubus, Rico

De freak de flow is een nummer van, wederom, Zwolse artiesten. Dit lekkere uptempo nummer gaat over het omarmen van jouw unieke eigenschappen, hier trots op te zijn en geheel je eigen pad te volgen. En dat is cruciaal voor je zelfvertrouwen!

Ik leef – Jayh 

Ik leef van Jayh is een viering van het leven en van jezelf zijn. Dit nummer moedigt je aan om trots te zijn op wie je bent en hoe je leeft.

Steel jij de show – Tabitha

Tabitha is een van mijn favoriete Nederlandse artiesten. Ik ben zelfs met mama naar haar concert geweest! Tabitha zingt veel over in je kracht staan, jezelf zijn en blij met jezelf zijn. Steel jij de show gaat hier letterlijk over.

Dit nummer motiveert je om in het middelpunt te staan en je hierbij comfortabel, zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen te voelen. Jij mag er zijn!

Mooie dag – Jayh 

Soms is het lastig om de mooiheid van de dag te zien, maar mooie dag van Jayh helpt je hier een handje bij. Het gaat over wat er allemaal niet goed kan gaan op een dag, maar dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren wat je dag toch een hele mooie dag maakt.

Door het positieve in te zien elke dag vergroot jij jouw algehele gevoel van welzijn en het zal je zelfvertrouwen vergroten.

Helden – Diggy Dex

Diggy Dex zingt in helden over het vinden van kracht en inspiratie in anderen, maar ook in jezelf, wat jou motiveert om je eigen heldendaden te verrichten. Je hoeft geen superheld te zijn om een held te zijn. Jouw eigen kracht is al genoeg.

Durf te doen – Rob Dekay

Rob Dekay moedigt je in durf te doen aan om moedig te zijn en actie te ondernemen. Dat helpt je enorm om een directe boost aan je zelfvertrouwen te geven. Als je sociale angst hebt is het nog wel eens lastig om echt te durven doen. Luister dit nummer om gemotiveerd te raken en meer zelfvertrouwen te krijgen om te doen wat jij wil.

Ik hou van mij – Tabitha

Ik hou van mij is geen origineel nummer van Tabitha, maar haar versie vind ik wel ontzettend mooi. Ze heeft het gezongen in het programma beste zangers en liet mening gast een traantje wegpinken met deze prachtige versie.

In dit nummer staat zelfliefde centraal. Het nummer moedigt je aan om jezelf te waarderen, te accepteren en van jezelf te houden.

meer zelfvertrouwen nederlandse muziek

Hoogste versnelling – Nielson

Nielson moedigt jou in zijn nummer hoogste versnelling aan om het beste uit jezelf te halen en vol vertrouwen jouw doelen na te streven. Geloof in jezelf, zelfs als dat even heel erg moeilijk lijkt.

Hij motiveert je om in actie te komen, zelfs als je dit heel spannend vindt. Want als je niks doet groei je sowieso niet. Ga het dus proberen, ook als je bang bent dat het toch niet gaat lukken. Elk succes draagt bij aan jouw zelfvertrouwen.

Ogen op de troon – Antoon

Houd jouw ogen gericht op het doel wat je voor ogen hebt, dat is de boodschap van Antoon in ogen op de troon. Als jij je blijft richten en focussen op jouw ambities en hier aan werkt zal het jouw zelfvertrouwen steeds meer versterken.

Morgen ben je sterk – Tessa Marie

Het nummer morgen ben je sterk kreeg ik persoonlijk van Tessa Marie via Instagram. Zij maakt muziek en wilde dit nummer graag met me delen. In het nummer zingt ze dat je sterker uit moeilijke tijden zult komen, een beetje net als het nummer van Sticks. Na regen komt zonneschijn en dit helpt je om te blijven geloven in jouw eigen veerkracht.

Zonneschijn – Pjotr, Obey

Pjotr en Obey zingen in het nummer zonneschijn over de reis naar succes. Die reis is niet altijd makkelijk en van tijd tot tijd ook zwaar. Maar de boodschap is om juist de zonnige kant van je leven te zien en een positief en zelfverzekerd toekomstperspectief te hebben. Je kan je richten op het negatieve, maar je ontwikkelt meer zelfvertrouwen als je juist kijkt naar de positieve dingen in je leven.

Groeien gaat met vallen en opstaan. Blijf niet liggen als je valt, want tegenslagen horen er ook bij. Stap voor stap kom je vanzelf dichterbij die zonneschijn!

Luister vandaag nog naar een van deze Nederlandstalige liedjes en voel zelf het verschil!

RAARsociaal Confidence Booster playlist op Spotify

Speciaal voor jou, zodat jij optimaal gebruik kan maken van uren aan positieve muziek die jouw zelfvertrouwen vergroten, heb ik de RAARsociaal Confidence Booster playlist gemaakt op Spotify.

Deze gratis playlist met bijna 200 nummers in allerlei verschillende genres bevat nummers die ik heb uitgekozen om je mindset positief te beinvloeden, je op te vrolijken, te motiveren en te inspireren. De nummers bevatten positieve affirmaties en andere positieve, motiverende teksten.

Zet de playlist op als je bijvoorbeeld aan het schoonmaken bent, of een wandeling maakt. Je kunt hem ook goed luisteren als je even niet zo lekker in je vel zit. Zet nummers die jou aanspreken in je eigen playlist en maak een eigen lijst van motiverende nummers die jouw zelfvertrouwen vergroten.

Laat de RAARsociaal Confidence Booster jouw zelfvertrouwen vergroten met de kracht van muziek! Al 152 mensen gingen je voor en genieten volop van de playlist.


De voordelen van de RAARsociaal Confidence Booster playlist:

 • Bomvol positieve affirmaties om je brein positief te stimuleren
 • Diverse soorten muziekstijlen, zodat er voor ieder wat passends is
 • Handig hulpmiddel om er bij te pakken als jij je niet zo goed voelt

Haal de positieve affirmaties die bij jou passen uit de lyrics van de muziek en gebruik ze om jezelf te overtuigen van goede dingen in je leven. Wil je van affirmeren een goede gewoonte maken? Download dan de gratis affirmatie checklist!

gratis affirmatie checklist

“Hey hey ik wou even zeggen dat ik je playlist echt te gek vind! Lekker gevarieerd. Ik luister ‘m terwijl ik mijn huis opruim en schoonmaak en doe af en toe een dansje tussendoor. Het helpt me vandaag om met de storm inside om te gaan, ben in beweging gekomen yes!”

Miranda

Wat is jouw favoriete nummer voor meer zelfvertrouwen? Deel het in de reacties, of deel op sociale media met de hashtag #raarsociaal of tag @raarsociaal, zodat ik het ook kan zien en het nummer kan toevoegen aan de lijst!

Conclusie

Muziek heeft de kracht om jouw zelfvertrouwen te vergroten en positief te blijven, ook als je het moeilijk hebt. Deze Nederlandstalige nummers maken het voor jou eenvoudig om de tekst goed te begrijpen en tot je door te laten dringen. Ze hebben allemaal een inspirerende boodschap die jou motiveert en in je kracht zet.

Vergeet niet de RAARsociaal Confidence Booster playlist op Spotify te volgen, waar naast deze Nederlandstalige liedjes nog 170 nummers staan vol positieve muziek. Zo wordt meer zelfvertrouwen krijgen een stuk eenvoudiger én leuker.

Wil jij meer tips en inzichten om met sociale angst om te gaan? Lees dan gratis mijn e-book 'meer grip op sociale angst'. Schrijf je in en ontvang hem direct in je mailbox! Klik op onderstaande button.

gratis ebook meer grip op sociale angst

Welk Nederlandstalige liedje ga jij luisteren voor meer zelfvertrouwen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën