Linda
02/14/2023
6 min
0

Valentijnsdag - voel je beter door deze 6 reminders

02/14/2023
6 min
0

Valentijnsdag, de een vindt het een fantastische dag, de ander heeft er helemaal niks mee. Ik ben zo’n persoon die er niks mee heeft. Dit soort dagen nemen ongeschreven verplichtingen met zich mee die per persoon weer kunnen afwijken. Ik heb dat heel lang niet goed opgepikt en niet goed begrepen.De een viert Valentijnsdag heel uitgebreid, de ander viert het niet. De een koopt dure cadeaus, de ander een kleinigheidje of niks. 

Hoe iemand Valentijnsdag wil vieren weet je niet altijd van te voren. En dat neemt voor degene met sociale angst die daar tegenover staat eigenlijk alleen maar druk met zich mee.Als je dan ook nog eens geen relatie hebt is Valentijnsdag alles behalve warm, zoet en gezellig. Het is eerder confronterend, wrang en irritant. En dat allemaal omdat de commercie het bedacht heeft. Want daar draait het uiteindelijk om. Om de omzet die er wordt gedraaid in de winkels. Maar daardoor kan jij je als vrijgezel best wel eenzaam voelen, terwijl je misschien niet eens wat voor Valentijnsdag zou doen als je wel een relatie zou hebben.

Een verzonnen, vaste dag kan leuk zijn, maar het kan ook heel veel zelftwijfel en onzekerheid in je losmaken, helemaal als je sociale angst hebt. Je kunt als vrijgezel gaan twijfelen aan jezelf. Ga je ooit nog iemand vinden? Ben jij wel leuk genoeg? Of zelfs gedachten als: met mijn sociale angst wil toch niemand mij. Of je nou vrijgezel bent of een relatie hebt, Valentijnsdag is een vage dag. 

Een verplichte dag om elkaar de liefde te verklaren, maar het is onduidelijk op welk niveau mensen dat doen en wat ze verwachten van elkaar. Dit kan ontzettend uiteenlopend zijn.Om je een hart onder de riem te steken deel ik 6 reminders voor Valentijnsdag met je die jouw mindset net wat minder verdrietig, down of onzeker maken. Dit zijn de reminders die ik ga bespreken:

  • Liefde komt in allerlei vormen en is overal om je heen
  • Vier Valentijnsdag zoals jij dat wil, of sla het over. Het is geen must, het is een verzinsel
  • Je bent nooit te oud om liefde te vinden
  • Het is oké als je liefdesverdriet hebt, of iemand mist. Het wordt echt beter!
  • Je hebt geen partner nodig om het waard te zijn om van te houden
  • Vergeet vooral niet van jezelf te houden. Niet alleen vandaag, maar elke dag!

Valentijnsdag - voel je beter met deze 6 reminders

Liefde komt in allerlei vormen en is overal om je heen

Met Valentijnsdag denk je bij liefde toch gauw aan stelletjes. Daar is Valentijnsdag ook voor bedoeld. Op het moment dat jij geen partner hebt kan het voelen alsof je buiten de boot valt. Alsof jij geen liefde in je leven hebt, omdat je geen partner hebt. Dat is echt de grootste onzin die er is! Liefde is overal om je heen. Er is liefde tussen jou en je familie, maar ook tussen jou en je vrienden. Mijn vrienden zijn (op dit moment) ook allemaal vrijgezel en wij vinden bij elkaar een heleboel wat we anders uit een relatie zouden halen. Ik ben net zo dankbaar met hen als dat ik zou zijn met een partner. Liefde is niet zo eenzijdig, het is flexibel en kan overal zijn. 

Ga daarom na welke liefde jij hebt in je leven, in plaats van te gaan zitten balen dat je geen relatie hebt. Je hebt een heleboel relaties om je heen! Maak die mindset shift en geniet van je leven zoals het is. Heb jij ook zulke fijne vrienden? Of heb je het gevoel dat de vriendschap niet zo goed is? Lees in dit artikel de signalen van een ongezonde vriendschap. Lees hier ook welke mensen niet zo goed voor jou zijn, mensen die giftig zijn, jouw energie slurpen en je ongelukkig maken. Lees in dit artikel ook de inzichten die ik in de afgelopen jaren heb gedaan over vriendschap.

Valentijnsdag vier je zoals jij dat wil, of sla het over. Het is geen must, het is een verzinsel

Valentijnsdag is een feestdag die ontstaan is vanuit een oud verhaal en gedurende de jaren in leven is gehouden. De detailhandel heeft er zijn eigen draai aan gegeven en spelen slim in op deze themadag door mensen vooral maar cadeautjes te laten kopen. Soms geeft je dat een verplicht gevoel. Alsof je wel mee moet doen, omdat je er anders niet bij hoort. Maar dat is helemaal niet het geval. Je mag helemaal zelf bepalen of jij wat aan Valentijnsdag doet of niet. Zelf doe ik niks met Valentijnsdag. Ik heb een ex gehad die altijd met cheesy en compleet nutteloze cadeautjes thuis kwam. Ik was Valentijnsdag dan alweer helemaal vergeten, dus regelde ik snel boodschappen en kookte ik uitgebreid voor hem. Ik had helemaal niks aan die cadeautjes en ik vond het ook totaal niet nodig, maar op dat moment was ik niet in staat om dat eerlijk aan te geven. Ik kende mijn grenzen hier niet in en ging me aanpassen bij hem. En dat is het vervelende van sociale angst en dit soort semi-verplichte dagen. Weet dat je niet mee hoeft te doen aan Valentijnsdag, als jij dat niet wil. Maar geef het wel duidelijk aan bij je omgeving, zodat je niet voor het blok gezet wordt met bijvoorbeeld een cadeautje en zelf niks hebt geregeld. Je kunt het maar beter benoemen dan dat je het stilletjes voorbij laat gaan. Toch op zoek naar een leuk cadeautje? Ik schreef twee artikelen met (kerst)cadeautjes die ook geschikt zijn voor je mentale gezondheid. Je leest ze hier en hier.

Je bent nooit te oud om liefde te vinden

Relaties en sociale angst gaan niet zo heel goed samen. Veel mensen met sociale angst worstelen met relaties, kunnen niet helemaal de juiste persoon vinden die bij ze past, omdat ze niet dicht genoeg bij zichzelf staan. Een dag als Valentijnsdag kan nog even extra benadrukken dat je er niet jonger op wordt en misschien nog steeds niemand gevonden hebt. Het kan zijn dat het jou het gevoel geeft dat het er niet meer in zit voor jou. Maar dat is zeker niet waar! Sommige mensen vinden elkaar jong, maar er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd nog de liefde van hun leven vinden. Sommige mensen zijn al wel 40 of 50 jaar. Of ze zijn al bejaard en vinden nog iemand om de laatste jaren van hun leven samen mee door te brengen. Er is toch niks meer schattig dan dolverliefde bejaarden? Vul je hoofd niet met negatieve gedachtes dat het jou niet meer gaat lukken om liefde te vinden. Liefde kun je je hele leven lang tegenkomen. Je bent nooit te oud om verliefd te worden! In plaats van negatieve gedachtes kun je je hoofd beter vullen  met positieve gedachtes. In dit artikel deel ik positieve gedachtes met je die je zelfvertrouwen geven.

Het is oké als je liefdesverdriet hebt of iemand mist. Het wordt echt beter!

Valentijnsdag benadrukt ook verbroken en pijnlijke relaties. Misschien ben je nog niet zo lang uit elkaar met je ex en haalt Valentijnsdag al die herinneringen weer naar boven. Momenten waar je liever helemaal niet aan herinnerd wordt. Liefdesverdriet hoort er ook bij in het leven. Of het nou het verlies van een partner is, of van een goede vriend of vriendin. Mensen komen en gaan in je leven, zo zal het altijd zijn. En dat doet soms pijn. Die pijn mag er gewoon zijn. Misschien voelt het op dit moment, helemaal op Valentijnsdag, allemaal even extra zwaar en heb je het idee dat er geen licht meer is aan het einde van de tunnel. Weet dat je er op mag vertrouwen dat het beter wordt. Tijd heelt een heleboel wonden. Geef jezelf ook de tijd om te rouwen. 

Je hebt geen partner nodig om het waard te zijn om van te houden

Soms hangen we onze waarde af van wat we allemaal hebben, of juist niet hebben. Een dag als Valentijnsdag benadrukt het nog eens even extra als je geen partner hebt. Je mag niet meedoen, hoort er niet bij op deze dag en dat kan je het gevoel geven dat je minder waard bent. Je bent zeker niet minder waard, je bent de juiste gewoon nog niet tegen gekomen. Of je nou een relatie hebt of niet, in een dikke bak rijdt of op je stadsfiets aan komt zetten, jij bent altijd even veel waard. Je waarde hangt niet af van de dingen die je hebt. Vier Valentijnsdag desnoods voor jezelf. Verwen jezelf met een leuk cadeautje, neem de tijd voor jezelf en maak er een fijne dag of avond van. Wie zegt dat Valentijnsdag niet gebruikt kan worden voor een flinke dosis zelfliefde?

Vergeet vooral niet van jezelf te houden. Niet alleen vandaag, maar elke dag!

Zo sluit dat einde mooi aan bij de laatste reminder. Op het moment dat jij niet blij wordt van een dag als Valentijnsdag en je gaat twijfelen aan jezelf kan zo’n stomme commerciële dag een flinke deuk geven in jouw zelfvertrouwen. Je gaat misschien twijfelen aan jezelf of je ooit nog wel iemand zal gaan vinden. Of misschien twijfel je wel aan je huidige relatie en voelt Valentijnsdag onwijs confronterend. Het zorgt er in ieder geval voor dat je zelfvertrouwen naar beneden gaat. 

Vergeet daarom echt niet van jezelf te houden. Om lief tegen jezelf te praten en jezelf te troosten als je verdrietig bent door Valentijnsdag. Je hoeft jouw emoties niet te veroordelen, jij mag er zijn zoals je bent. Met al je gekkigheden. Maak van Valentijnsdag niet een dag waarop je extra veel zou moeten houden van je omgeving of van jezelf. Het is een gewone dag, net als iedere andere dag. Houdt elke dag van jezelf, of het nou goed met je gaat of slecht. Want als je van jezelf houdt, dan kan je de hele wereld aan! Welke reminder voor Valentijnsdag kon jij wel gebruiken? 

Liefs, 

Linda 

Reacties
Categorieën