Achter de schermen bij RAARsociaal
Linda
Achter de schermen bij RAARsociaal
11/15/2020
7 min
0

Waarom RAARsociaal?

11/15/2020
7 min
0

Het uitkiezen van de naam RAARsociaal heeft een hele tijd geduurd. Het is een minder eenvoudige taak dan van tevoren gedacht. Toen ik startte met het online delen van mijn verhaal deed ik dat op mijn interieuraccount op Instagram die eerst nog @housemanhome heette in plaats van RAARsociaal. 

Hoe persoonlijker ik werd, hoe minder blij ik was met die naam. Ik wilde een naam die meer representeerde waar ik over vertelde, want nu liet mijn naam een hele andere indruk achter. Mijn interieurfoto’s werden ondertussen ook steeds minder en ik deelde meer persoonlijke kiekjes.

Maandenlang heb ik lopen broeden op een naam. Want wat past nou bij het onderwerp waar ik over vertel, maar nog belangrijker, wat past er bij mij? Ondertussen was ik verder in mijn proces en wist ik steeds beter wie ik ben en waar ik voor sta. Ik wist dat ik een naam wilde die op zou vallen. 

Een naam waar mensen nieuwsgierig van worden en waar ze online op zouden klikken. En een naam die echt Linda uitstraalt, want die persoonlijkheid vind ik heel belangrijk. Ondanks mijn sociale angst wil ik me echt uitspreken waar ik persoonlijk voor sta.

Dit is wat je leest in het artikel: waarom RAARsociaal:

  1. RAAR
  2. Zeldzaam
  3. Zonderling
  4. Vreemd
  5. Wonderlijk
  6. Wat raar voor mij betekent
  7. Mijn ervaring
  8. RAARsociaal
  9. Daarom RAARsociaal


RAAR

Wat me bezig bleef houden was het woordje raar. Want een psychische stoornis hebben is heftig. En dan heb ik het nog niet eens over het daadwerkelijke feit dat je lijdt onder een stoornis, maar nog meer over het stigma wat er overheen hangt in de samenleving. Een stigma dat hardnekkig is en moeilijk te doorbreken.

Ja, psychisch ziek zijn is serieus en ingewikkeld, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen bagage, zijn eigen shit meegemaakt en is gevormd op zijn eigen manier. Met alle gekkigheid erbij. Iedereen is op zijn eigen manier wel een beetje raar.

De naam RAARsociaal zat al vrij snel in mijn hoofd. De combinatie van sociaal anders zijn vond ik mooi weergegeven en sprak me aan. Na een poll op Instagram waren de meningen verdeeld. Ik kreeg van een aantal mensen reacties dat het woordje raar een negatieve lading heeft.

Deze reacties prikkelden mij, omdat ik hier zelf ook over nagedacht had. Ik wilde hier iets mee doen voor mezelf. De naam maakte me namelijk zo enthousiast dat ik eigenlijk diep van binnen wel wist dat het hem zou worden. Ik zocht het woordje raar op in het woordenboek, om er achter te komen of ik RAARsociaal echt wilde gaan gebruiken.


Raar bn. bw. (-der, -st), zeldzaam, zonderling, vreemd, wonderlijk;

Dikke van DaleHet woord raar zelf heeft geen definitie. Het wordt beschreven met de begrippen zeldzaam, zonderling, vreemd en wonderlijk. Om een completer beeld te krijgen heb ik ook deze woorden in het woordenboek opgezocht.

Zeldzaam


Zeldzaam wordt beschreven als iets schaars. Iets waar er maar weinig van zijn, wat niet vaak voorkomt. Zeldzame diersoorten, planten of een zeldzame gave. Meestal interpreteren we zeldzaam als iets moois en speciaals. Tenminste, zoals ik het zie. Zeldzaam klinkt als een veel mooiere en beleefde beschrijving van raar.


Zonderling


Een zonderling wordt beschreven als een persoon, een zelfstandig naamwoord. Het gaat om iemand die los van de samenleving staat. Het is iemand die opvalt en waar andere mensen van denken: hij is vreemd! Als je last hebt van sociale angst voel je je zeker een zonderling. En als je verhoogd zelfbewustzijn je goed in de weg zit zul je zeker het gevoel hebben dat alle mensen om je heen denken: hij/zij is vreemd!

raarsociaal. Zo kwam ik op mijn blog naam

Meer lezen over mij:

Lees in dit artikel hoe ik een blog begon

Dit zijn drie dingen die ik veranderde in mijn leven waardoor ik beter in balans kwam

In dit artikel deel ik 10 feitjes over mij!

Sociale angst - mijn persoonlijke verhaal

Dit is wat ik het meest zwaar vind aan in de ziektewet zitten

10 levenslessen die ik leerde na mijn 30e


zo vond ik een geschikte blognaam

Lees ook...

Dit zijn onhandige sociale angst gewoontes

Wist je dat deze Instagram gewoontes slecht zijn voor je mentale gezondheid?

Check deze sociale angst uitdagingenlijst!

Leer hoe je dagboek schrijft voor je mentale gezondheid

30 dagboekvragen voor meer zelfliefde

30 dagboekvragen voor je persoonlijke ontwikkeling

30 dagboekvragen bij sociale angst


Vreemd

Een ander woord voor raar is vreemd. Je kunt zeggen dat het synoniemen van elkaar zijn, een andere benaming van hetzelfde. Vreemd wordt beschreven als anders dan gewoon, speciaal. Maar ook als onbekend en niet vertrouwd. Vreemd geeft aan dat iets niet is zoals jij in jouw kring kent en zoals het normaal gaat. Andere gewoontes of een buitenlandse taal zijn voorbeelden van dingen die we als vreemd bestempelen.

De angst om contact met mij te maken door mijn mentale klachten waren zichtbaar om mij heen. Ik voelde me vaak vreemd, had het gevoel dat ik niet bereikbaar was. Alsof mijn ziekte een muur om me heen bouwde. Dat wilde ik niet, maar het gebeurde toch. Ook bleek dat ik me anders ging gedragen dan normaal gebeurde in de groep waar ik deel van uitmaakte. Ook toen voelde ik me vreemd en anders.

Wonderlijk

Wonderlijk is enkel en alleen anders dan gewoon, speciaal. Wonderlijk voelt voor mij positief, verwonderd zijn, een wonder. Een mooi woord, wat me het gevoel geeft van mensen die kijken naar een vuurwerkshow. Die verwondering, dat gevoel vind ik positief en wil ik graag toevoegen aan mijn blog.

Samengevat heeft het woord raar voor mij een diepere betekenis, zowel op positieve als op wat mindere punten. Een prachtige beschrijving van allerlei gevoelens die je voelt als je last hebt van sociale angst, of als je met mentale klachten in de ziektewet zit.

Raar voor mij

Zelf heb ik nooit een negatieve interpretatie van raar gehad. Ik had bij raar een vrolijke associatie, iets wat je aan het lachen maakt. Iedereen is in mijn ogen een beetje raar.

Als je mensen beter leert kennen, vriendschappen sluit of een relatie krijgt, leer je elkaars rare eigenschappen kennen. Rare gewoontes, maar ook gekke bekken, of misschien een idioot typetje om elkaar aan het lachen te maken. Dat voelt voor mij als iets intiems, die humor.


Rare dingen hebben we allemaal. De een jankt te pas en te onpas alles bij elkaar, terwijl de ander al 23 jaar niet gehuild heeft. Allebei zullen ze elkaar raar vinden. Want iedereen is anders. Iedereen heeft wel wat anders. Je bent man, vrouw, of misschien weet je het wel helemaal even niet wie of wat je bent. Je bent iemands partner, iemands kind, iemands vader of moeder.

Maar je bent ook die vrouw die altijd appelmoes bij haar eten doet. Het maakt niet uit of dat nou gekookte piepers zijn of een bord pasta.
Of die man die het laatste kwartiertje in de sportschool nog even zijn shirt uittrekt, omdat hij het nodig heeft dat mensen kijken naar zijn gespierde lichaam.
Of die collega die niks op haar werk loslaat over zijn privéleven. Zijn collega’s weten niet eens of hij een relatie heeft.
Best raar he. Zo maar wat voorbeelden van dingen die we raar kunnen vinden. Dingen die voor diegene zelf niet raar zijn. Of, wat vaker het geval is, waarvan diegene ook wel weet dat het raar is, maar ze doen het toch, omdat ze het willen of omdat ze het niet kunnen laten.

Mijn ervaring

Persoonlijk heb ik ook dit soort rare dingen, waar ik zelf van weet dat het raar is, maar wat lastig is te doorbreken. Zo durfde ik bij een weekendje Dublin niet aan iemand in het park te vragen om een groepsfoto te maken. Ik wist zelf ook wel dat het raar was, dat het helemaal geen rare vraag is om te stellen, maar ik werd er zo zenuwachtig van!

Omdat ik een weekendje weg was had ik geen zin om nu aan mijn sociale angst te werken en heb ik gevraagd of een vriendin het wilde doen. Prima opgelost, al zeg ik het zelf. Op dit moment had ik mijn diagnose nog niet gehad en stond ik op de wachtlijst voor therapie, dus ik heb dit onderwerp later wel aangepakt.


RAARsociaal

Raar combineren met sociaal was niet zo moeilijk. Het woord sociaal in sociale angst beschrijft precies het gedeelte waar de angst over gaat en dat sociaal zijn, dat is ook precies wat er centraal staat op mijn blog. Sociaal is alles met betrekking tot mensen die met elkaar omgaan. Het is het brede woord die beschrijft hoe wij als individuen communiceren met andere individuen en groepen.

Hoe wij zijn buiten huis, bij andere mensen. Alles wat me zo ontzettend boeit, maar wat ik ook ongelofelijk verwarrend vind. Het aspect sociaal werd daarmee een essentieel onderdeel van mijn nieuwe naam.


Daarom RAARsociaal

Ik vind mezelf dus (soms) raar. Maar ik zie dit niet als iets negatiefs. Tenminste, niet meer. Soms ben ik gewoon een beetje raar. Iedereen is soms een beetje raar. Tijdens sociale gelegenheden weten we dat nog vrij goed te verbloemen, maar iedereen weet van zichzelf wel wat zijn of haar rare trek of maniertje is. Wat je irreële angst is, of iets anders waarvan je weet dat het gênant is, of niet zo trots op bent.


Het geeft helemaal niks. We zijn allemaal rare wezens, maar stuk voor stuk uniek. En dat maakt ons juist zo mooi. En soms zijn we helemaal niet zo alleen in de dingen waarvan we denken dat ze raar zijn. Dan blijkt dat er veel meer mensen zijn zoals jij! En is het ineens allemaal een stuk minder raar.


Dus RAARsociaal. Omdat iedereen zich wel eens raar voelt. En ik me vooral sociaal raar voel. Daar gaat deze blog over.


Liefs,


Linda

RAARsociaal

Ook leuk!

10 muzieknummers die jou meer zelfvertrouwen geven!

Zo zeg je nee zonder lullig te klinken


Reacties
Categorieën