11x wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst
Wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst. Dat zijn nog best wat opmerkingen! Er zijn een aantal dingen die je echt beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst. Als je bewust bent van je sociale angst, ben je je er ook vaak bewust van dat wat je denkt niet realistisch is. Dat neemt niet weg dat je lichaam en geest toch reageert vanuit angst. Dat is niet alleen moeilijk voor de ander om te zien, maar ook voor jezelf. Je zit klem in je angst, terwijl je weet dat de angst niet echt is, of niet echt hoeft te zijn.
Dus ja, we weten het. We weten dat het raar is om bang te zijn voor die ene situatie. Of dat we niet onzeker hoeven te zijn, omdat we echt wel leuk zijn. Het lukt alleen niet altijd om dat ook daadwerkelijk zo te voelen. Daarom heb ik een lijst gemaakt van dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst.
De volgende uitspraken bespreek ik in dit artikel:
- Maar dat heeft iedereen wel eens toch?
- Wat ben je stil
- Je moet wel gewoon komen hoor. Iedereen komt!
- Mijn deur staat altijd voor je open
- Je moet het gewoon loslaten
- Het zit allemaal tussen je oren
- Wees gewoon positief
- Wees gewoon jezelf
- Zou jij anders even willen bellen/die afpraak willen maken?
Wat je beter niet kunt zeggen “Maar dat heeft iedereen wel eens toch?”
No shit, Sherlock. Een sociale angststoornis is ook helemaal niet zoiets vreemds. Heel veel mensen lopen tegen sociale angstklachten aan. Meestal belemmerd het hen alleen niet om hun leven zo veel mogelijk te leven zoals zij dat willen. Als je sociale angst hebt belemmerd het je wel. Het is niet zomaar een beetje bang zijn, het is verlammende angst die je in je hele lijf voelt. Op het moment dat je tegen me zegt dat iedereen dat wel eens weet voel ik me niet serieus genomen. Ik stel me kwetsbaar op en vertel wat me bang maakt, maar tegelijkertijd wordt ik met een heleboel andere mensen vergeleken en komt het op mij over dat ik me eigenlijk niet zo aan moet stellen. Dat doe ik ook niet. Trust me. Dit is iets wat je beter niet kunt zeggen.
Het is daarom wel heel erg belangrijk dat je praat over sociale angst met je omgeving. Dat je ze kennis laat maken met jouw leefwereld. Lees hier hoe je sociale angst uitlegt aan iemand die het niet heeft. En lees hier 4 redenen om te praten over sociale angst.
Wat je beter niet kunt zeggen “Wat ben je stil”
Fijn dat je me daar op wijst… Waar iedereen bij is. Ja, als ik nerveus ben praat ik niet meer zoveel. Ik heb liever niet dat je daar de nadruk zo op legt, want dat probeer ik dus juist te voorkomen. Je kunt dit beter niet te snel tegen iemand zeggen, vaak heeft iemand een reden waarom diegene zo stil is.
Het wil niet zeggen dat iedereen met sociale angst altijd stil of verlegen is. Lees hier meer misvattingen over sociale angst.
“Je moet wel gewoon komen hoor. Iedereen komt!”
Me dwingen om naar een sociaal evenement toe te komen zal nooit het effect hebben wat je hoopt. Het werkt juist averechts. Nee zeggen is heel erg lastig voor mij. Ik wil niemand teleurstellen, maar ben bang dat ik dat sowieso ga doen. Door te benoemen dat ik moet komen, krijg ik kortsluiting. Ik wil voor mezelf kiezen, maar weet dat ik daarmee andere mensen teleurstel. Dat lukt me bijna niet. De kans is groot dat iemand wel komt, maar dat het ten koste van henzelf gaat. Vaak voelt het onschuldig maar dit is echt iets wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst.
Als je last hebt van sociale angst wil je graag aardig gevonden worden. Maar te aardig zijn levert vervelende situaties op. Lees hier welke.
Nee zeggen is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Lees hier hoe je nee kunt zeggen zonder lullig te klinken.
“Mijn deur staat altijd voor je open.”
Bedenk je eens hoe vaak je dit tegen iemand zegt die niet goed in zijn vel zit. Hoe vaak heb je diegene ondertussen al door die deur heen zien lopen? Precies. Voor mensen met sociale angst is die stap om contact te maken heel spannend. Ik kan me voorstellen dat je dit heel goed bedoelt, maar eigenlijk zeg je er niet zo veel mee. Ik mag er vanuit gaan dat de deur van mijn vrienden altijd voor me open staat. Wil je iemand laten weten dat je wilt helpen, maar weet je niet hoe? Spreek dit dan uit. Vraag wat je zou kunnen doen voor de ander. Geef aan dat je er graag voor diegene wilt zijn, maar dat je niet goed weet hoe. Dat geeft ons namelijk het gevoel dat we echt gehoord worden. Het geeft niet dat je het niet begrijpt. Dat doen wij zelf ook niet altijd. Maar het voelt fijn als je luistert.
Wat je beter niet kunt zeggen “Je moet het gewoon loslaten.”
Ten eerste kan ik ontzettend slecht tegen het woordje moet. Ik interpreteer het vaak verkeerd en veel te serieus. Loslaten is een van de dingen die het allermoeilijkst zijn aan sociale angst. Een angst komt op en begint zich te verspreiden als een olievlek op het water. Dat houd je niet zomaar tegen. Dingen houden ons lang bezig. Waar jij je schouders ophaalt over die ene vriendin die een kattige opmerking naar je maakte, kan het zijn dat iemand met sociale angst dagen later nog in tranen uitbarst, omdat ze het gevoel heeft dat ze haar vriendin irriteerde of beledigde. Als het kon, zouden we het doen. Gelijk.
“Het zit allemaal tussen je oren.”
Dat klopt. Ik heb psychische gezondheidsklachten, dus het zit zeker tussen mijn oren. Maar dat wil niet zeggen dat het niet echt is. De angst die ik voel, de klachten die ik heb, die zijn er niet zomaar. Ze hebben een oorzaak en ze hebben behandeling nodig. Als het zo simpel was, had ik wel een keer met mijn vingers geknipt en was ik weer aan het werk gegaan. Was het maar zo’n feest!
Wat je beter niet kunt zeggen “Wees gewoon positief”
Als mensen dit zeggen krijg ik soms een beetje de neiging om te gaan slaan. Ik ben meer bezig met positief blijven dan ieder ander, alleen is dat voor mij een stuk lastiger. Ook zit ik al ruim twee jaar in de ziektewet en is alles misgegaan wat kon misgaan. Maar bedankt voor je advies. Ik zal het doorgeven aan de andere mensen met sociale angst, dan zijn we er zo vanaf. Dit is dus wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met sociale angst.
“Wees gewoon jezelf.”
Hoe doe je dat, jezelf zijn als je het idee hebt dat je iemand bent die anderen irriteert? Het gevoel hebt dat anderen niet zoveel respect hebben voor je, niet voor je door het vuur zouden willen gaan, maar dat wel van jou verwachten? Jezelf zijn vind ik een van de meest nietszeggende dingen die er zijn. Want wie ben je zelf? Wil je altijd jezelf zijn? Als ik mezelf ben, dan ben ik die vrouw met sociale angst. Ik wil niet die vrouw met sociale angst zijn, ik wil gewoon een vrouw kunnen zijn. In een periode dat je ontdekt dat wat er met je aan de hand is, ga je een nieuwe versie van jezelf vinden. Een versie zonder al die beschermingsmechanismen en angsten van je sociale angst. Wees gewoon jezelf is dus even heel verwarrend in zo’n periode.
Sociale angst gaat gepaard met een laag zelfbeeld. Dat werkt vaak niet mee in het jezelf willen zijn. Lees hier hoe je een laag zelfbeeld herkent en overwint.
“Zou jij anders even willen bellen/die afspraak willen maken?”
Van alle klusjes die je ons kan geven is bellen wel de laatste. Als je belt kun je geen oogcontact met iemand maken. Je mist een stukje observatie die mensen met sociale angst hard gebruiken om zich beter aan te kunnen passen bij de ander. Via de telefoon komt zoiets meer als een verrassing. Ik heb gewerkt op de klantenservice en daar was ik altijd aan de telefoon, maar dat is anders. Ik was toen aan het werk en belde vanuit Linda de klantadviseur. Vreemd, maar het maakt echt verschil. De persoonlijke belangst was er altijd en ook na mijn werk als klantadviseur durfde ik zelf nog niet zo goed te bellen.
Iemand met sociale angst heeft vaak een ingewikkelde relatie met de smartphone. Aan de ene kant kan je hem haast niet loslaten, maar aan de andere kant neem je de telefoon niet op. Lees hier hoe sociale angst is, de smartphone editie.
“Je weet nu al zo lang hoe dit moet. Lukt het je nu nog niet?”
Mijn sociale angst zorgt ervoor dat ik kleine dingetjes niet kan. Vooral dingen die ik voor een ander doe. Dat wil ik graag perfect doen, zodat ik geen commentaar krijg. Die spanning zorgt er voor dat het juist niet altijd goed gaat en ik begin te klungelen. Ja, ik weet hoe het moet, maar het lukt me niet om andere redenen.
“Doe het gewoon!”
Als sociale angst niet echt een stoornis zou zijn, dan zou ik dat inderdaad gewoon kunnen doen. Maar dat is het dus wel, vandaar.
Welke opmerking vind jij dat je beter niet kunt zeggen?
Liefs,
Linda
MEER GRIP OP JOUW SOCIALE ANGST? DOE MEE AAN DE 7 DAAGSE MINI-CURSUS
OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ALLE UPDATES? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
CHECK DE PRODUCTEN DIE IK AANRAAD: RAARSOCIAAL RAADT AAN