Wat zijn positieve affirmaties?

Een van de meest eenvoudige manieren om jouw belemmerende overtuigingen om te buigen naar positieve gedachten zijn positieve affirmaties. Misschien heb je er al wel eens van gehoord. Misschien ook niet. Lees dan gauw verder!

Je gedachten zijn krachtig. Dat merk je als je ontdekt wat jouw belemmerende overtuigingen zijn en hoe ontzettend hardnekkig ze zijn. Je hebt het gevoel dat je nooit meer van die negatieve gevoelens af kan komen. De negatieve gedachten voelen krachtig aan en jij voelt je helemaal niet krachtig.

Lees in dit artikel meer over belemmerende overtuigingen

Niet alleen negatieve gedachten zijn krachtig. Positieve gedachten zijn ook krachtig, als je ze maar vaak genoeg herhaald. Je kunt de kracht van negatieve gedachten bestrijden met de kracht van positieve gedachten. Dit kun je doen in de vorm van positieve affirmaties.

We denken een heleboel, zeggen een heleboel tegen onszelf. Als je je gedachten positief en liefdevol gebruikt zal je merken dat je je lichter zult voelen. Het hebben van vertrouwen, geloof en positieve vooruitzichten zijn ontzettend belangrijk in je leven en zullen het nemen van obstakels in je leven makkelijker maken. Iedereen praat tegen zichzelf, waarom zou je dat niet op een positieve manier kunnen doen?

Positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn krachtige, positief geformuleerde zinnetjes over jezelf en je omgeving. Ze helpen jou om je belemmerende overtuigingen te vervangen voor helpende, positieve overtuigingen. Positieve affirmaties hoeven nog niet zo te zijn, maar zijn voor jou wel de realiteit waar je naar toe wilt. Ze overtuigen je brein dat wat je zegt ook echt waar is.

Positieve affirmaties zetten je brein op het positieve pad. Door de zinnetjes op vaste basis te herhalen prikkel je je brein steeds weer met positieve gedachten. Als je herhaaldelijk positieve woorden tegen jezelf uitspreekt zal dit op den duur doorwerken in je brein. Het leert je positief te denken. Hierdoor ga je ook gedrag vertonen wat daar bij hoort.

Cognitieve gedragstherapie helpt jou om achter jou belemmerende overtuigingen te komen en deze om te buigen. Lees hier meer over de therapie

wat zijn positieve affirmaties

Positieve affirmaties zetten je brein op het positieve pad.

Hoe maak je een affirmatie?

Het woordje ‘niet’ bestaat niet in ons brein. In je affirmatie benoem je dus precies wat je wil. Als je tegen jezelf zegt ik wil niet meer negatief zijn dan registreert je brein het woordje negatief. Het woordje niet blijft niet plakken. Daarom ga je echt beschrijven wat je wil, hoe het zal zijn.

Je spreekt in je affirmaties uit wat je wil in het leven alsof het al zo is. Zo ervaart je brein het echt en ervaar je de veranderingen vanzelf.

Om een positieve affirmatie te maken moet je als eerst weten welke doelen je hebt, iets wat je wil veranderen in je leven. Als je bewust besluit om je op dat onderwerp in je leven te veranderen zul je zien dat je je langzaam gaat bewegen richting dat doel.

Word je bewust wie je wil zijn in je leven. Wie je zou willen worden, niet wat je zou willen overwinnen. In een positieve affirmatie ben je daar al. De positieve affirmatie zorgt voor de juiste mindset, zodat jij die obstakels kan overwinnen. Hoe dichter de affirmatie ligt bij het doel wat jij wil bereiken, hoe beter de affirmatie werkt.

Mooi en gezondMooi en gezond

Voorbeelden van positieve affirmaties

 • Ik ben goed zoals ik ben;
 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben;
 • Vandaag is een positieve dag;
 • Ik ben trots op mezelf;
 • Ik focus me op positiviteit;
 • Wat niet bij mij past laat ik in liefde los;
 • Ik ben trots op wat ik bereik;
 • Ik ben dankbaar;
 • Ik ben mooi van binnen en van buiten;
 • Ik verdien het beste.
wat zijn positieve affirmaties

Wees je bewust van wie je wil zijn in je leven. Wie je zou willen worden, niet wat je zou willen overwinnen. In een positieve affirmatie ben je daar al.

Hoe kun je affirmaties gebruiken?

Deze affirmaties helpen je misschien een piepklein beetje op weg, maar zullen lang niet allemaal echt bij jou passen. Hoe formuleer je nu je eigen affirmatie en hoe moet je affirmeren? Hoe vaak per dag? Met deze tips help ik je om zelf aan de slag te gaan:

 • Zorg dat je je doelen concreet hebt. Wat wil je bereiken? Waar zou jij willen zijn?
 • Start je affirmatie altijd met ik en houd het positief. Vermijd het woordje niet. Zet je affirmatie in de tegenwoordige tijd.

Dus niet Ik ben niet meer negatief maar ik ben positief.

 • Voeg affirmaties toe aan je ochtend- of avondroutine. Of allebei, dat kan ook. Zelf geef ik de voorkeur aan de ochtend, omdat je dan je brein gelijk positief instelt;
 • Je kunt je affirmaties opschrijven in je agenda, je kunt ze opnemen en luisteren, of op de spiegel schrijven. Dat kun je helemaal zelf invullen, probeer uit wat bij jou past;
 • Bang om het te vergeten? Zet een reminder in je agenda, of een wekkertje. Je kunt ook een app gebruiken zoals My Affirmations;
 • Nu we het over gewoontes hebben. Nieuwe gewoontes leer je het beste een voor een aan. Je kunt dus best beginnen met 1 affirmatie. Later kun je daar zelf nieuwe affirmaties op andere gebieden aan toevoegen, je zult zelf wel voelen of je daar aan toe bent;
 • Affirmaties vragen ook een beetje actie van jezelf. Het zijn geen toverspreuken. Negativiteit verdwijnt niet als sneeuw voor de zon. Je wordt niet ineens magisch rijk, dat vergt ook werk. Je affirmaties werken niet als je er niet naar praat en handelt.

Tot slot

Misschien voelt het een beetje gek om naar jezelf te luisteren of hardop tegen jezelf te praten. Het is belangrijk dat je wel gelooft in de werking van de affirmaties. Ja, misschien voelt het een beetje zweverig, of heb je het idee dat het niet bij je past. Geef het toch een paar weken de kans, dan kun je echt aanvoelen of het wel of niet bij je past. Als je echt niet gelooft in positieve affirmaties, zullen ze ook nooit werken.

Ben je je heel erg bewust van jezelf en heb je het idee dat mensen op straat je aanstaren? Soms is dat zo erg dat je je zelfs binnenshuis schaamt. Lees dan dit artikel over verhoogd zelfbewustzijn én hoe je er vanaf komt.

GezondheidGezondheid

Misschien werken je positieve affirmaties niet, omdat je de affirmatie niet echt voelt. In therapie leerde ik mijn belemmerende overtuigingen een voor een kennen. Het duurde wel even voordat ik duidelijk kreeg welke positieve affirmaties ik daar tegenover kon zetten. Neem hier de tijd voor. Als je de affirmatie nog niet voelt, komt dat vanzelf, of je kunt hem op den duur specifieker maken. Het vergt een beetje geduld.

Bij affirmaties gaat het om de kracht van herhaling. Een gewoonte leer je niet gelijk aan. Er zijn verschillende theorieën over hoeveel dagen het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Mijn mening is dat het voor iedereen anders is, maar laten we zeggen dat het gemiddeld een maand duurt om dit onder de knie te krijgen.

Lees in dit artikel hoe jij je affirmaties ook dagelijks kunt herhalen

En als allerlaatst: affirmaties zijn geen tovermiddel. Hang er niet te zwaar aan,  maar voeg het als kleine handeling toe aan je dag. Een sprankje positiviteit!

Maak jij gebruik van positieve affirmaties?

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *