Huishouden bij sociale angst
Linda
Huishouden bij sociale angst
11/05/2020
5 min
0

3 gewoontes voor een opgeruimd huis

11/05/2020
5 min
0

Een opgeruimd huis is lang een droom geweest die ontzettend ver weg leek. Het heeft lang geduurd voordat ik een beetje structuur en gewoontes in mijn huis heb gekregen. En eerlijk gezegd heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik echt een duidelijk plan heb. Het is niet dat ik een vaste dag heb voor het huishouden, hoe strak ik dit ook plan. Om mijn huis toch redelijk netjes en schoon te houden, heb ik mezelf wel een aantal dingen aangeleerd. Door deze gewoontes geregeld te herhalen, kost het me weinig tijd en is het toch meestal redelijk netjes.

In dit artikel lees je de volgende tips:

  1. Alles in huis heeft een vaste plek nodig
  2. Ruim alles op wat je binnen 2 minuten op kan ruimen
  3. Rommel in huis is rommel in je hoofd

Alles in huis heeft een vaste plek nodig

Dit is mijn gouden regel voor een eenvoudig opgeruimd huis. Alles in huis heeft een vaste plek nodig. Wat geen vaste plek heeft, blijft namelijk in het zicht liggen. Op tafel, op het bankje in de keuken, op het kastje in de gang. Het staat rommelig en het is een extra prikkel die niet nodig is.

Toen ik mijn vriend het aquarium cadeau gaf voor zijn verjaardag zorgde ik er voor dat er genoeg opbergruimte kwam voor de spulletjes die hier bij kwamen. Ik had namelijk al ingecalculeerd dat dit niet bij een klein mandje bleef. Door twee kratten aan te schaffen houden we de spullen uit het zicht en ligt alles bij elkaar. Het is eenvoudig opruimen, want de kratten staan onder het aquarium.

Heb jij net als ik niet zo’n heel groot huis, of gewoon heel veel spullen? Het hielp mij om video’s te kijken op YouTube met opbergtips, of schoonmaaktips. Mijn favoriete kanalen zijn die van Alexandra Gater, The Sorry Girls en Brittany Vasseur. Zoeken op Cleaning Motivation helpt ook. Het geeft je vaak veel inspiratie om op te ruimen en schoon te maken.

Het is ook het perfecte klusje wat je kunt doen als je je verveelt en laag in je energie zit. Kijk een motiverend filmpje en ga aan de slag om jouw huis steeds netter te maken.

Meer doen om grip te krijgen op jouw sociale angstklachten? Download het gratis e-book!

In het e-book 'meer grip op sociale angst' geef ik jou mijn 7 beste inzichten en tips, inclusief opdrachten. Geef jouw herstelproces een boost met deze ervaringsdeskundige en onconventionele tips!

Klik op bovenstaande knop om het e-book te downloaden >>

Ruim alles op wat je binnen 2 minuten op kan ruimen

Regel nummer twee is eigenlijk net zo goed. Ik weet niet meer waar ik hem leerde, maar het was in de afgelopen twee jaar. Ik doe dit niet standaard, ook al zou ik dat wel meer willen, maar op een dag dat ik aan het bloggen ben, ruim ik in de tussentijd kleine stukjes in mijn huis op. Als ik naar het toilet ga doe ik elke keer een paar klusjes die ik binnen 2 minuten kan doen. Dan loop ik naar de keuken voor wat drinken en ook daar ruim ik op wat ik binnen 2 minuten op kan ruimen.

In elke ruimte waar ik kom doe ik dit. Soms blijf ik even wat langer opruimen, omdat het me motiveert. Andere keren ga ik snel weer verder met werken, maar heb ik toch weer wat dingen opgeruimd.

Rommel in je huis is rommel in je hoofd

Beginnen aan iets in de rommel werkt niet zo goed. Dit vind ik zelf heel erg moeilijk, want ik heb ook veel spulletjes nodig die ik om me heen wil hebben liggen, maar ik zorg dat mijn werkplek netjes is. Niet alleen mijn werkplek, ook als ik lekker wil ontspannen op de bank zorg ik dat het netjes is om me heen. Rommel signaleert onze hersenen namelijk dat ons werk nog niet klaar is.

Elke ochtend als ik wakker wordt en de woonkamer in kom, begin ik met het opruimen van de laatste dingetjes die de avond ervoor zijn blijven liggen. In de tussentijd zet ik een kopje koffie. Zo kan ik rustige genieten van mijn kopje koffie.

Om rommel te voorkomen ben ik meer spullen weg gaan doen. Ik vind het niet zo eenvoudig om spullen weg te doen, helemaal niet als het nog mooi is. Ik heb mezelf daarom een regel gegeven: heb ik het een jaar niet gebruikt of gedragen? Dan verkoop ik het of geef ik het weg.

3 gewoontes voor een opgeruimd huis

Hoe kan je afscheid nemen van spullen?

Ja, spullen weg doen is moeilijk, ik weet het. Maar het is wel nodig om je huis netjes te houden. Misschien heb je ooit veel gehad aan de spullen die je weg zou moeten doen, is het nog van goede kwaliteit of vind je het zonde om weg te gooien om een andere reden. Ik heb er wel moeite mee gehad om dingen los te laten. Nog steeds wel, maar ik heb wat manieren gevonden om op een voor mij passende manier afscheid te nemen van spullen.

  • Ik verkoop wat nog mooi is online. Kleding en interieurspulletjes verkoop ik via mijn Vinted account. Dat is eenvoudig, snel en veilig;
  • Ik geef spullen weg aan vriendinnen, mijn moeder of zusje. Vooral bij kleding vind ik het leuk om hen er dan in te zien. Ik heb liever dat iemand gelukkig wordt van een kledingstuk dan dat het zielig in de kast hangt. Zo geef ik het een tweede leven;
  • Ik breng spullen naar de kringloop. Op deze manier heb ik een leuk uitje en een excuus om rond te snuffelen in de kringloop. Ik ruim mijn eigen huis op en neem misschien nog wat leuks mee terug. Zo maak ik andere mensen blij met mijn spullen en zij mij!

De bekende opruimgoeroe Marie Kondo schreef in haar boek The life-changing magic of tidying up (opgeruimd!) dat er twee redenen zijn om vast te houden aan spullen, of rommel. Je hecht je aan iets in het verleden, of je bent bang voor de toekomst. Als iets je geen vreugde meer geeft moet je het uit je leven verwijderen.

Maak van opruimen een gewoonte

Alles is aan te leren, ook gewoontes om je huis netjes te houden. Als je geen opruimer bent, betekent dit nog niet dat je er geen kan worden. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Je kunt zelf je brein trainen door steeds weer kleine stapjes te herhalen. Het enige wat je hier voor nodig hebt is doorzettingsvermogen.

Meer doen om grip te krijgen op jouw sociale angstklachten? Download het gratis e-book!

In het e-book 'meer grip op sociale angst' geef ik jou mijn 7 beste inzichten en tips, inclusief opdrachten. Geef jouw herstelproces een boost met deze ervaringsdeskundige en onconventionele tips!

Klik op bovenstaande knop om het e-book te downloaden >>

Hoe zit het met jouw schoonmaakgewoontes? Ben jij al heel netjes, of ben je ook zo’n sloddervos als ik?

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën