Lichamelijke symptomen van sociale angst
Linda
Lichamelijke symptomen van sociale angst
10/23/2022
7 min
0

Dit is de waarheid over bloosangst

10/23/2022
7 min
0

Dit artikel is een gastblog over bloosangst van Shareen Kregel van @alsblikkenkondenblozen. Daar deelt ze over bloosangst, wat het is en hoe je er vanaf komt. Bloosangst is een individuele angst, maar heeft heel veel overlap met sociale angst. Bloosangst is echt én je kunt er vanaf komen. Lees gauw mee.

Heb je ooit van de term bloosangst gehoord? Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar je kunt daadwerkelijk een angst ontwikkelen omdat je bang bent om rood te worden.

In eerste instantie valt het je misschien niet gelijk op totdat je je plotseling moet voorstellen tijdens een vergadering of in de klas. Misschien vermijd je al enige tijd feestjes en verjaardagen waarbij je in contact bent met (grote) groepen mensen en loop je het liefst hard weg als je een presentatie moet geven.

Het kan ook voorkomen dat een ander die warme/rode wangen eerder opmerkte dan jijzelf. Misschien heeft iemand wel eens een opmerking gemaakt hierover terwijl je je daar helemaal niet bewust van was.

Maar wat nou als zelfs dagelijkse bezigheden je beginnen te belemmeren?

Je durft bijvoorbeeld in de supermarkt niet meer te pinnen, want stel je voor dat je pinpas het ineens begeeft? Oké, dan maar met brief en muntgeld betalen. Oh nee toch niet, er staat namelijk een rij achter je bij de kassa en je voelt de ongeduldigheid en gezucht van anderen in je nek hijgen en de hittegolf in je gezicht oplopen. Je besluit om te betalen met groot briefgeld zodat je niet alles hoeft uit te tellen en zo snel mogelijk kan vertrekken.

Bij de kleinste dingen denk jij extra na om jezelf te beschermen tegen het blozen.

Ik hoor je denken: maar ik ben sociaal en ik houd van gezelligheid, waarom word ik dan steeds rood en durf ik niets te meer te doen of zeggen? Dit komt omdat jij waarschijnlijk te veel waarde hecht aan de mening van een ander. “Wat als iemand mij zo ziet, ze vinden me vast raar want ik word rood om niks, ik zeg wel niks meer want ik word toch alleen maar rood”. Dit is echt het typische rampdenken wat gebeurd bij mensen met bloosangst.

dit is de waarheid over bloosangst

Wat is bloosangst precies?

Deze angst om te blozen heet dus: bloosangst. Kortgezegd betekent dit dat je bang bent om te blozen (tijdens sociale situaties) waarbij de aandacht op jou gericht is.

Deze angst stapelt zich op en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht dat er soms toe kan leiden dat jij echt zoveel mogelijk sociale situaties vermijdt.

Op welke momenten kan je blozen

Er wordt gezegd dat blozen het meest voorkomt als je je in grote groepen bevindt waarbij de aandacht ineens op jou gericht is.

Het komt vaak voor in onverwachtste situaties die jij van tevoren niet hebt kunnen uitstippelen of ontwijken. (Daarom vermijd je ook zoveel dingen om er alles aan te doen om het te voorkomen).

Hieronder een hele kleine reeks voorbeelden wanneer het blozen kan ontstaan namelijk als:

 • Je ineens de beurt krijgt in de klas of tijdens een vergadering
 • Je schrikt
 • Een bekende of onbekende je aanspreekt of tegenkomt
 • Jou onverwachts wat gevraagd wordt
 • Jouw naam geroepen wordt
 • Je iets moet bestellen in bijvoorbeeld een restaurant (of zelfs telefonisch)
 • Je ineens op de foto moet of iemand een foto van jou maakt zonder te vragen
 • Je langs een groep mensen loopt/fiets die op een terras zitten
 • Je niet goed bent begrepen door iemand en je moet het nog een keer uitleggen
 • Je je in hele (over)belichte ruimtes bevindt
 • Iemand anders naast jou begint te blozen dan kan jij ook meeblozen
 • De pieper in de winkel afgaat en jij weet dat je niks hebt gestolen.

Maar hoe herken je nou eigenlijk bloosangst?

Naast bovenstaande voorbeelden kan dit bij iedereen verschillend zijn. Wellicht herken je je in deze situaties of vroeg jij jezelf al een tijdje af wat je “dwars” zat.

Na school of werk kom je thuis en ben je helemaal gesloopt. Niet alleen van de dag want die was vermoeiend genoeg, maar ook nog eens omdat je de hele dag bezig was met het “inhouden en proberen te voorkomen dat je bloost”.

In de avond of het weekend heb je misschien nog een feestje, maar mensen weten niet dat jij je hier al weken mentaal op hebt voorbereidt. De outfit moet goed zijn want zorgt ervoor dat je je iets zelfverzekerder voelt, wellicht toch maar even wat meer make-up op zodat jouw rode wangen in elk geval voor jouw gevoel minder zichtbaar zijn en daarnaast ook wel handig om letterlijk even wat moed in te drinken zodat je wat losser wordt en niet de hele tijd nadenkt over wat anderen van je denken. *

*disclaimer: wist je dat alcohol juist aanleiding kan geven tot blozen? Alcohol zorgt namelijk voor vaatverwijding en daardoor kan er juist nog meer bloed door jouw vaten stromen en kan je dus nog roder worden!

Bewuste en onbewuste trucjes en smoesjes

Daarnaast worden smoesjes en trucjes steeds vaker (on)bewust ingezet. Bijvoorbeeld:

 • Expres iets op de grond laten vallen, zodat de aandacht even niet meer op jou gericht is. Je verplaatst hierbij tijdelijk de aandacht op de gevallen pen in plaats van op jou.
 • Je “verslikt” jezelf expres of doet alsof iets heel erg grappig is (zodat het lijkt alsof jouw rode wangetjes komen van het lachen of verslikken i.p.v. van het blozen).
 • Bewust het donkerste plekje in een ruimte opzoeken of juist bij een raam zitten die open kan zodat je kan “afkoelen” mocht HET gebeuren.
 • Je haren los (voor zover dat kan) en zoveel mogelijk langs of voor je gezicht zodat jouw rode wangen minder opvallen
 • Veel make-up dragen (vooral primer en foundation) omdat dit jou het gevoel geeft dat je je zelfverzekerder voelt (wat overigens helemaal goed is!) Maar misschien ook wel omdat dit letterlijk een soort masker is om je achter te verschuilen.

Dit is een kleine reeks trucjes die vaak gebruikt worden door mensen met bloosangst. Je bent mega bewust van je omgeving en omdat je vaak niet kan vluchten/vermijden worden deze trucjes gebruikt om de pijn bij jezelf te verzachten.

Je kunt ook te ver doorslaan en afhankelijk worden van je eigen smoesjes en trucjes

Naast deze trucjes is er ook recent een nieuwe truc bijgekomen. Denk even terug aan de Corrie Coronings tijd waar we genoodzaakt waren om mondkapjes te dragen. Voor veel mensen was dit vreselijk, maar voor mensen met bloosangst voelde dit echt als een verademing omdat het grootste deel van hun rode huid verscholen bleef achter dit mondkapje.

Op het moment zelf voelt het misschien fijn, want je hebt daadwerkelijk het gevoel dat je daardoor minder bloost, dat een ander dit minder goed ziet > waardoor jij dus even niet de hele tijd met het blozen bezig hoeft te zijn, maar je pakt niet de bron van het probleem aan.

Wat ik er eigenlijk mee probeer te zeggen is dat je jezelf hierdoor nog meer afhankelijk maakt. Of het nu mondkapjes zijn, een laag foundation of iets anders. Dit verlicht misschien kort de “pijn” (of terwijl het ongemakkelijke en vreselijke moment/gevoel dat je rood wordt), maar het pakt niet de bron aan, dus de ANGST om te blozen. Eigenlijk verstop je jezelf meer en meer hierdoor. Kortom: jouw wereld kan heel klein worden.


Maar waarom ben jij eigenlijk bang om te blozen?

Is het omdat je bang bent wat een ander van je denkt? Of vind je het spannend om fouten te maken als een ander dit ziet? Wat als je iets verkeerds zegt? Of vind je het lastig om de controle uit handen te geven en omdat jij dus geen controle hebt op het blozen stoort of belemmert je dit enorm?

Hoe zonde is dit?

HULP ZOEKEN IS KEY!

Omdat je daadwerkelijk met de juiste begeleiding weer je leven kan oppakken zonder dagelijks te moeten leven in angst en spanning.

Het is misschien niet voor de hand liggend, maar elke keer als jij je angstig voelt en de paniek toelaat wordt jouw sympatische zenuwstelsel geprikkeld tot actie. Je gaat zweten, je hartslag en ademhaling gaan omhoog en je spieren spannen zich aan. Dit lijkt mij reden tot actie en niet gezond voor jouw body en mind.

Wat is daarin belangrijk? Precies! Erkenning. Vanaf het moment dat jij bij jezelf erkent dat bloosangst jouw leven min of meer begint over te nemen is het belangrijk om hulp te zoeken. Hoe-eng-dit-ook-is. Geloof me, been there done that en je gaat jezelf dankbaar zijn en achteraf afvragen waarom je niet eerder hulp hebt gezocht.

Hoe fijn zou het zijn dat jij niet de hele tijd bezig hoeft te zijn met wat anderen van je vinden, dat je nieuwe vrienden kunt en durft te maken, geen kansen meer misloopt en jezelf niet tegenhoudt om te ontplooien.

Er is nog aan andere optie namelijk: ervoor kiezen om jezelf te blijven straffen door bijvoorbeeld van baan te wisselen omdat je anders te veel in contact komt met andere mensen terwijl je wel plezier haalt uit je werk.

Die 2e optie was cynisch bedoelt maar jij mag dus van jezelf geen leuke baan hebben omdat je anders rood wordt?

Wat kun je doen om het blozen te stoppen/verminderen?

Deze vraag zie ik zeker wekelijks langskomen in mijn DM op TikTok of Instagram. “Ik wil graag dat ik niet meer bloos, kan jij mij helpen?”.

Ik snap zo goed dat mensen deze vraag stellen want blozen is voor jou op dat moment het allerergste probleem die er is.

Nu jaren later, nadat ik zelf ook hulp heb gehad, een Instagram vol kennis en tips deel en waarbij ik mezelf regelmatig laat verdwalen op het web weet ik beter. Dat blozen willen stoppen had ook mijn prioriteit, maar ik kwam erachter dat het gaat om een wisselwerking en die werkt als volgt:

Hoe minder jij bang bent om te blozen -> hoe minder het blozen ook echt wordt!


Dit re-setje kun je het beste krijgen door hulp te zoeken bij iemand die gespecialiseerd is in bloosangst/sociale angst (want daar valt bloosangst onder). Ik adviseer vaak om een lijstje bij te houden van momenten WANNEER je bloost en deze mee te nemen naar de huisarts. Ten eerste kun jij zo goed uitleggen in hoeverre het blozen je leven belemmert (omdat je dus al deze momenten hebt opgeschreven) EN de huisarts zal jouw situatie beter begrijpen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van jouw situatie en een aantal handvatten.

Voor meer informatie, tips, herkenbare situaties, leuke en soms minder leuke gesprekken verwijs ik je graag door naar de instagram @alsblikkenkondenblozen

Liefs,

Shareen


Reacties
Categorieën