Sociale angst voorbeelden
Linda
Sociale angst voorbeelden
05/12/2022
6 min
0

Echte sociale angststoornis ervaringen: 7 eenvoudige dingen die lastig zijn met sociale angst

05/12/2022
6 min
0

Er zijn een heel aantal eenvoudige dingen die echte sociale angststoornis ervaringen zijn, ook al lijkt het niet zo. Wat zo geniepig is aan sociale angst is dat het invloed kan hebben op hele eenvoudige dingen en activiteiten. Dingen die misschien zelfs tijden goed zijn gegaan en nu toch ineens problemen op beginnen te leveren. 

De angst sluipt er in en je durft eigenlijk niet om hulp te vragen, omdat je zelf nog niet eens echt accepteert dat deze eenvoudige dingen je niet meer lukken. 

Deze eenvoudige dingen zijn lastig voor iemand met sociale angst:

  1. Boodschappen doen
  2. Een vage bekende tegenkomen op straat
  3. Bellen 
  4. Naar de sportschool
  5. Een sociaal evenement bijwonen
  6. Naar een verjaardag gaan
  7. Smalltalk
  8. Een outfit uitkiezen

Stop, voor je verder gaat...

Sociale angst kent heel wat kwetsbaarheden. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan met sociale angst overwinnen. Maar er is meer! In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Eenvoudige dingen - boodschappen doen

Boodschappen doen was een van die voor mij eenvoudige dingen waar ik best wel goed in was. Ik kon boodschappen doen voor een week voor een budget en daar van leven. Al voor ik in de ziektewet kwam werd boodschappen doen steeds lastiger. Ook veranderde mijn eetlust. Was ik eerst een gezellige eter en kon ik moeilijk stoppen, nu zat mijn maag op slot. Als ik door de supermarkt liep sprak niks me aan. Het kwam geregeld voor dat ik met lege handen weer naar buiten kwam.

Het heeft een tijdje geduurd voor ik kon accepteren dat ik hulp nodig had bij het boodschappen doen. Dat ik structuur nodig heb, omdat mijn leven op dit moment op allerlei vlakken niet zoveel structuur heeft.

Een vage bekende tegenkomen op straat

Waar een ander het misschien leuk vind om die ene vage bekende van dat leuke feestje tegen te komen in de stad heb ik er vaak een beetje moeite mee. Ik weet namelijk niet zo goed hoe de regels en verstandhoudingen werken op het gebied van vage bekenden. En ik krijg een heel ongemakkelijk gevoel bij de gedachte dat ik iemand groet en die groet mij niet terug.

Of ik merk aan die ander dat die er niet zo op zit te wachten dat ik groet. Op een of andere manier komt bij vage bekenden vaak een gevoel van teveel zijn naar boven en weet ik niet goed wat de gedragsregels zijn. Dit is een van de redenen dat ik vaak een koptelefoon draag in de stad en dat ik heel goed geworden ben in toevallig net de andere kant op kijken of gaan.

Bellen

Als ik vertel dat ik bellen op de klantenservice als werk deed voelt dat heel erg gek met de belangst die ik daarna gehad heb. Ik hield er sowieso nooit zo van als ik op mijn mobiel gebeld werd door iemand. Bellen behoorde dus lang tot de engste en meest eenvoudige dingen die er zijn. Het lag maar net aan de context.

Bellen met een instantie of een onbekend nummer zag ik helemaal niet zitten. Toen ik in de ziektewet zat en mijn manager belde kreeg ik het Spaans benauwd. Mijn hart bonsde in mijn keel en ik durfde de telefoon niet op te nemen. Het kostte me heel veel pijn en moeite om terug te bellen, maar dan had ik in ieder geval de ruimte om me voor te bereiden op een spannend gesprek.

Lees ook: overwin jouw belangst met deze 5 tips!

eenvoudige dingen die lastig zijn voor iemand met sociale angst

Naar de sportschool

Het is al weer een aantal jaren heel trendy om naar de sportschool te gaan. Zelf ben ik er ook geweest, maar ik vond het er heel vaak verschrikkelijk. 

Ik wist niet goed hoe de apparaten werkten en had geen idee hoe zwaar ik de gewichten moest zetten. Het idee dat ik een fout zou maken daar waar allemaal mensen omheen staan maakte me misselijk.

Samen met een collega lukte het me wel, want zij wist wel hoe de apparaten werkten. Tot ze een andere baan kreeg en we niet meer samen uit het werk konden gaan. 

Ik ging van vier keer per week naar heel snel niks meer. Sporten lijkt een van die eenvoudige dingen die je even doet, maar dat valt nog best tegen in je eentje met sociale angst.

Een sociaal evenement bijwonen

Een festival of feestdag is niet zomaar een sociaal evenement voor mij. Er komt een heleboel bij kijken. Wat ga ik aantrekken? Wie kan ik allemaal tegenkomen? 

Waar wil ik heel graag heen? Welke grenzen heb ik? Hoe moet ik doen tegen vage bekenden? Op een sociaal evenement staan de normatieve regels op scherp.

De groepsdynamica bepaalt het evenement en daar heb je in je eentje geen controle over. Hierdoor wordt zo’n evenement keihard werken om goed je grenzen te herkennen en te bewaken. 

Als je ’s nachts in bed ligt na het evenement gaat het nog even door. Je maalt en maalt over wat je die avond gedaan en gezegd hebt en of er niks gênants gebeurt is. Je begrijpt het, een sociaal evenement bijwonen heeft heel wat voeten in de aarde.

Naar een verjaardag gaan

Naar een verjaardag gaan vind ik in sommige gevallen heel leuk, bijvoorbeeld als er veel gelijkgestemden zijn, en in andere gevallen heel erg ingewikkeld. Jarenlang zat ik in dezelfde vriendengroep waar elk feestje van iedereen elk jaar weer hetzelfde was. Dat klinkt misschien wat saai, maar ik vond dat best wel relaxed, die voorspelbaarheid. Zo werden verjaardagen toch een van die eenvoudige dingen.

Met mijn ex naar een verjaardag gaan vond ik in het begin echt heel erg ongemakkelijk. Elke verjaardag heeft wat overlap, maar iedereen doet het ook weer anders. Ik zie het alleen echt niet zitten om allemaal vage bekenden een hand te schudden en me voor te stellen. Mijn ex deed dat wel en ik liep er dan wat jolig achteraan en zwaaide met een ‘ik doe het even zo hoor! Gefeliciteerd! Ik ben Linda’.

Het voelde voor mij namelijk nog ongemakkelijker om de ouders van de vriendin van de vriend van mijn ex een hand te geven, terwijl ik die mensen waarschijnlijk nooit vaker dan 1x per jaar op deze verjaardag zou zien. Die confrontatie durfde ik echt niet aan, ik vermeed het meteen. ik verving het door meer eenvoudige dingen.

Smalltalk

Smalltalk is voor mij lang niet met iedereen weggelegd. Het is een van de minst eenvoudige dingen die ik ken. In een winkel met een verkoopster lukt het me prima, maar met bekenden in de stad vind ik het lastiger. Ik heb het wel graag ergens over en ik ben ook erg open, dus voor je het weet ga je met mij de diepte in.

Ik vind dat lastig tegen te houden, daarom ben ik mijn verhaal op Instagram gaan delen om gelijkgestemden te vinden die met mij de diepgang in willen. Dit helpt mij wel om beter uit te kiezen bij wie ik niet mijn verhaal uitstort. Ik zal dan echter ook niet zo lang blijven praten, want heel lang praten over niks vind ik ontzettend ongemakkelijk en vermoeiend.

Een outfit uitkiezen

Met vlagen gaat een outfit kiezen heel goed en dan weer een hele periode heb ik het gevoel dat ik niks heb om aan te trekken, terwijl mijn kast vol hangt. Het heeft lang voor mij gevoeld alsof ik de puberteit niet helemaal uit kwam op het gebied van mijn uiterlijk. Als tieners maakten we ons samen met vriendinnen klaar voor een avondje uit. We gaven elkaar advies en dachten met elkaar mee over de outfit.

Op een gegeven moment stopten mijn vriendinnen daar mee, maar ik liep eigenlijk nog steeds met dezelfde vragen en onzekerheden. Het voelde alsof ik de puberteit niet helemaal los kon laten. Ik wilde zo graag een goede indruk achterlaten en me lekker in mijn kleren voelen dat ik niet meer creatief naar mijn kleding kon kijken.

Ben jij klaar om op reis te gaan naar sociale confidence?

Ik leer je om helemaal oké met jezelf te worden op jouw eigen voorwaarden. Ik breng je in contact met gelijkgestemden die jou met een paar woorden begrijpen. Come join the community!

Probeer nu 7 dagen GRATIS

De reclame button voor de RAARsociaal Academie

 

Welke eenvoudige dingen vind jij best wel lastig?


Liefs,

Linda

5 soorten negatieve zelfpraat die je naar beneden halen


Reacties
Categorieën