podcast inspiratieverhalen
Achter de schermen bij RAARsociaal
Linda
Achter de schermen bij RAARsociaal
10/01/2023
6 min
0

Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen – te gast in de podcast van Vicky de Groot

10/01/2023
6 min
0

Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen is de podcast van Vicky de Groot. En vandaag komt de aflevering online waarin ik te gast mocht zijn! Het is niet de eerste podcast waarin ik te gast ben geweest, maar wel de eerste keer dat ik echt actief vertelde over mijn bedrijf én de producten en diensten die ik lever, om meer naamsbekendheid te krijgen voor RAARsociaal. Dat was spannend en ook heel erg leuk om te doen. 

Praten over mentale gezondheid heb ik altijd interessant gevonden. Het is niet voor niks dat ik de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gedaan heb. Wist je trouwens dat er een heleboel mensen zijn met sociale angst die kiezen voor een sociale opleiding, of een opleiding tot hulpverlener? Hoe dat precies komt weet ik nog niet zo goed, maar er moet een verband zijn tussen sociale angst en hulp- en dienstverlening. 

Ik hoop hier ooit nog eens achter te komen. Want ik denk dat wij mensen met sociale angst een hele mooie bijdrage kunnen leveren in de hulpverleningswereld. Onze gevoeligheid kan als last worden ervaren, maar als je leert om helemaal oké met jezelf te worden kun je die gevoeligheid en kwetsbaarheid ontzettend goed gebruiken in het vakgebied van hulpverlener.

Voor mij is me inzetten voor mensen met sociale angst mijn voornaamste doel. In dit artikel deel ik een deel van die reis met je. Ik vertel hoe Vicky en ik met elkaar in contact zijn gekomen en wat de podcast inhoudt. Als jij interesse hebt om hetzelfde te gaan doen als ik als hulpverlener, of als je worstelt met sociale angst en je wil meer leren van mij, dan is het een goed idee om dit artikel te gaan lezen en zeker om de podcast te gaan luisteren!

Het volgende lees je in dit artikel:

  • Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen – de podcast
  • Hoe Vicky en ik elkaar hebben leren kennen
  • Van lotgenoten naar samenwerkingspartners
  • Het belang van gelijkgestemden
  • Een veilige oefenplek voor iedereen die worstelt met sociale angstklachten

Wie is Vicky?

Vicky is een enthousiaste en gepassioneerde ondernemer. Ze werkt als Virtual Assistant en maakt daarnaast inspiratieverhalen in de vorm van boeken en podcasts. Ook zij kreeg al vanaf jonge leeftijd te maken met gezondheidsproblemen. En hoewel dat op de eerste plaats een belemmering lijkt, heeft Vicky het zo weten om te buigen dat er iets positiefs uit is gegroeid! Vicky legt de focus op wat ze wel kan en die positieve mindset brengt haar overal waar ze wil komen.


Hoe Vicky en ik elkaar kennen

Vicky en ik hebben elkaar – hoe kan het ook anders – via Instagram ontmoet. Hoe we elkaar precies zijn gaan volgen kan ik me niet meer helemaal scherp voor de geest halen. Ik denk dat mijn coach Fenna hier iets mee te maken had. Maar het kan ook maar zo Wieteke zijn geweest. Het netwerk van vrouwelijke ondernemers die worstelen met mentale of fysieke klachten op Instagram is best wel groot!

Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen


Wat ik nog goed weet is dat ik een podcast toegestuurd kreeg van Vicky over passief inkomen. 

Van daaruit ben ik weer in contact gekomen met een andere vrouw waar ik een gratis masterclass volgde. En dat is typisch Vicky. Als ze iets weet wat voor jou waardevol kan zijn, schroomt ze niet om het voor je te regelen.

Ons contact gaat al een paar jaren terug, maar sinds ik officieel begonnen ben als ondernemer is het meer geworden. We bellen geregeld, best wel lang. 

En we delen meer met elkaar. We hebben elkaar tot nu toe nog niet in het echt ontmoet, maar ik ga er vanuit dat dit niet meer lang zal duren!

Van lotgenoten naar samenwerkingspartners

Zoals ik net al zei heeft mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel dingen veranderd in de relatie met Vicky. 

Niet alleen met Vicky, maar met een heleboel andere vrouwelijke ondernemers op Instagram. Dit klinkt een beetje gek, omdat het jarenlang zo van belang is geweest en het nu eigenlijk veel minder waarde heeft, maar ik hoor er nu echt bij! En dat voelt toch wel fijn.

Ik kan me aan deze vrouwen namelijk optrekken. Ze supporten me, ondersteunen me en zijn mijn grootste cheerleaders. Zij geloven in mij en dat geeft enorm veel steun en motivatie. Als ik het dan zelf even niet meer weet denk ik aan de support van de andere vrouwelijke ondernemers.

Vicky is ook mijn cheerleader. En we groeien steeds meer naar een soort van collega’s toe. Daar ben ik heel erg dankbaar voor, want zelfstandig ondernemen kan soms echt ontzettend eenzaam zijn. Door het samen te doen kunnen we meer bereiken, ons minder alleen voelen en meer gesteund.

Toen Vicky me uitnodigde om in haar podcast te komen vertellen over RAARsociaal en het zelfstandig ondernemen met mentale klachten zei ik volmondig ja! Een week later zaten we al in de Zoom call en namen we het gesprek op. En nu komt de podcast eindelijk online!

Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen – de podcast

Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen is de podcast van Vicky de Groot. Elke eerste zondag van de maand om 10.00 uur komt er een nieuwe podcast online. In deze podcast gaat Vicky in gesprek met inspirerende mensen die de wereld een stukje mooier willen maken. En niet alleen het leven, maar ook het leven van hun medemens.

Geregeld interviewt Vicky mensen voor Inspiratieverhalen die worstelen met lichamelijke of mentale gezondheidsklachten en van daaruit een inspiratie zijn voor anderen. Er zijn namelijk heel wat mensen met een chronische ziekte die op hun eigen manier wel kunnen werken in hun eigen bedrijf, omdat ze op die manier op hun eigen voorwaarden werken. Net als ik.

In de podcast Inspiratieverhalen: chonisch ziek en ondernemen vertel ik over de reis die ik gemaakt heb naar zelfstandig ondernemen en hoe het ondernemen me nu vergaat. Ook vertel ik over de producten en diensten die ik aanbied, met gelijk de lancering van het inspiratiegesprek. 

Vanaf nu heb jij de mogelijkheid om met mij in gesprek te gaan over waar jij tegenaan loopt met je sociale angst. In een call van 60-90 minuten mag jij al je vragen aan me stellen, zodat jij helemaal geïnspireerd en gemotiveerd weer verder kan op reis naar sociale confidence!

Het belang van gelijkgestemden

Het netwerk van vrouwelijke ondernemers met chronische ziekte is voor mij echt ontzettend belangrijk. Ik kan mezelf niet goed optrekken aan mensen die ‘gewoon gezond’ ondernemer zijn, want dan ben ik continu teleurgesteld in mezelf. Ik werk en leef anders, dus is het fijn om mensen om me heen te verzamelen die ook anders werken en leven.

En zo werkt het ook met sociale angst. Als jij de enige bent in je omgeving die worstelt met sociale angst zul je je best wel eenzaam voelen. Het lijkt alsof jij de enige bent die deze gevoelens hebt en je voelt je raar en gek, doordat niemand om je heen je echt begrijpt. Zwaar hè? Dat snap ik. Ik heb dit zelf ook jarenlang gehad.

Maar hier kwam verandering in toen ik mijn Instagramaccount begon en open begon te delen over mijn mentale kwetsbaarheid. Langzamerhand creëerde ik een community om me heen van mensen die me met een paar woorden begrepen. Mensen die zijn zoals ik en mij waarderen voor wie ik ben. Eigenhandig creëerde ik mijn eigen groep van gelijkgestemden. En via Instagram kon ik oefenen met mezelf uitdagen. Zo kon ik op een veilige manier oefenen.

Ik schreef een artikel over waarom het goed voor je is om te praten over sociale angst (of andere mentale klachten) met gelijkgestemden. Lees: 'praten over sociale angst met gelijkgestemden: 4 redenen om er vandaag nog mee te beginnen.'


Inspiratieverhalen: chronisch ziek en ondernemen


Een veilige oefenplek voor iedereen die worstelt met sociale angstklachten

Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd en ontdekt wilde ik heel graag omzetten in iets concreets wat ik ook aan kan bieden aan andere mensen die ook worstelen met sociale angstklachten. Ik wilde die warmte en veiligheid creëren voor anderen en daarnaast hen helpen om in hun kracht te gaan staan, door praktische oefeningen en handvatten.

Van daaruit is de RAARsociaal Academie ontstaan. Dit is dé plek voor mensen met sociale angst die in hun eigen tempo praktisch willen oefenen om meer sociale confidence te krijgen. 

En dat hoeven ze niet alleen te doen, want er is een bruisende community waar ze hun verhaal kunnen delen. Maar het is niet het enige wat ik aanbied. Er zijn ook andere, losse stappen die je kan nemen om hulp te krijgen bij RAARsociaal.

Er is dus een heleboel wat ik met RAARsociaal voor jou kan betekenen om meer sociale confidence te krijgen. Misschien ken je me al, misschien lees je dit voor het eerst. 

Ik wil je uitnodigen om contact met mij te maken en jouw verhaal te doen of je vragen te stellen. Dan ga ik kijken wat ik voor jou kan betekenen om je verder te helpen.


Wat vond jij van de podcast inspiratieverhalen?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 10-03-2024
Reacties
Categorieën