dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen
Journalen
Linda
Journalen
03/08/2023
8 min
0

Ontdek jezelf: 30 intrigerende dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

03/08/2023
8 min
0

Ben jij op zoek naar manieren om jezelf beter te leren kennen? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel ontdek je 30 intrigerende dagboekvragen die jou kunnen helpen en ondersteunen om jezelf beter te begrijpen en nieuwe inzichten in jezelf te verkrijgen. 

Een dagboek bijhouden is een krachtige manier om te reflecteren op jouw gedachten, gevoelens en ervaringen. Door bewust na te denken en te schrijven over deze vragen, kun je dieper graven en meer inzicht en begrip krijgen van wie jij echt bent. 

Mezelf weer leren kennen was voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn herstelproces. Ik stond zo ver bij mezelf vandaan dat ik mijn spiegelbeeld amper meer herkende. Toen ik in de ziektewet terecht kwam begon mijn reis naar zelfontdekking, waar ik onder andere dagboek schrijven veelvuldig voor gebruikt heb. 

Deze dagboekvragen heb ik zorgvuldig samengesteld om jou te helpen op jouw eigen reis naar zelfontdekking. De vragen reflecteren op verschillende aspecten van je leven, van ontdekken wat jouw favorieten zijn tot vragen over jouw talenten, zorgen, normen en waarden. 

Of je nu al langer dagboek schrijft of pas net start, deze vragen zullen je uitdagen en inspireren om jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Dus pak jouw dagboek erbij en bereid je voor om jezelf op een dieper leven te verkennen en ontdekken. Ontdek de diepere betekenis en emotie achter jouw eigen gedachten en gevoelens met deze 10 intrigerende dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen.

Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Waarom jezelf beter leren kennen door dagboek schrijven werkt
 2. Het belang van zelfreflectie
 3. Het belang van eerlijkheid en openheid in dagboek
 4. 30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen
 5. Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen
 6. Conclusie
 7. Andere dagboekvragen

journaltemplates banner

Waarom jezelf beter leren kennen door dagboek schrijven werkt

Jezelf beter leren kennen kan je op verschillende manieren doen. Je kunt in therapie gaan, waar je samen met de therapeut jezelf beter leert kennen en positief veranderen. Daarnaast kun je dagboek schrijven, of journalen, heel goed gebruiken om jezelf beter te leren kennen.

Hoe beter jij weet wat je voelt en denkt, hoe beter je jezelf leert kennen. En hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je jezelf leert begrijpen. En jezelf begrijpen, bewustwording van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag, is de grootste stap naar persoonlijke groei.

Jezelf leren kennen is de basis in het werken aan je mentale gezondheid. Het helpt je om al je verdere stappen te maken. Je kunt de vragen voor sociale angst die in een ander artikel op de site staan hier ook goed voor gebruiken. Zo combineer je jezelf leren kennen met jouw sociale angst beter leren kennen.

Lees in dit artikel vijf redenen waarom dagboek schrijven therapie is voor je mentale gezondheid

jezelf beter te leren kennen

Schrijven helpt je hoofd leeg te maken

Om jezelf beter te leren kennen, is het nog best een kunst om tussen al die negatieve angstgedachten en gevoelens door echt naar jezelf te luisteren.

Door je gedachten op te schrijven die door je hoofd heen dwalen geef je jouw negatieve gedachten een uitgang. Je dagboek is namelijk ten eerste een uitlaatklep.

Automatische negatieve gedachten

Veel van je gedachten heb je helemaal niet in de gaten. Dagelijks heb je zo’n 50.000 tot 60.000 gedachten waar je maar 30% van meekrijgt. Maar die gedachten vullen je hoofd wel op en kunnen overweldigend voelen.

Door je negatieve gedachten in je dagboek op te schrijven creëer je ruimte in je hoofd om hier over na te denken en terug te lezen wat je nou eigenlijk denkt. Door je geschreven woorden te lezen confronteer je jezelf met je eigen verhaal.

Je ziet ineens wat er aan automatische negatieve gedachten in je hoofd hebt en kunt ze in twijfel trekken. Ineens kun je zien dat die gedachten helemaal niet zo logisch zijn.

Ook kan je met schrijven verbanden leggen tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Het geeft je meer en meer inzicht in jouw mentale gezondheid en helpt deze daardoor ook te verbeteren.Het belang van eerlijkheid en openheid in je dagboek

Het is heel belangrijk om te onthouden dat jouw dagboek een veilige plek is. Een plek zonder oordeel, waar niemand mag komen, omdat het niemand wat aangaat, alleen jou. Maar dat betekent wel dat je echt open en eerlijk tegen jezelf moet zijn.

Tegen mezelf liegen dat het beter ging dan ik dacht is iets wat ik lang gedaan heb. Niet in mijn dagboek, had ik dat maar gedaan. Dan was ik mezelf misschien wel eerder tegen gekomen. Maar dat weet je natuurlijk nooit.

Maar in mijn hoofd deed ik dat wel. Ik bagatelliseerde dingen, deed me stoerder voor dan ik was en zocht geen hulp toen het eigenlijk niet zo goed ging. Het duurde een tijd voordat ik echt open en eerlijk tegen mezelf kon zeggen dat het niet goed met me ging. Hoe pijnlijk ik dat ook vond.

In de RAARsociaal Academie doen we ook journal challenges en sommige oefeningen zijn best pittig en confronterend. Maar het loont echt om open en eerlijk te zijn, want dan werkt de journal opdracht echt voor jou!

30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen


Annette (member) over de ‘geluk-uit-kleine-dingen’ challenge: 
"Ik vond het een hele leuke challenge! Ik merkte dat ik bij veel kleine dingen niet echt stil stond, wat ik nu wel meer moest doen en ik heb geleerd dat ik dat eigenlijk ook wel meer mag doen. Meer stilstaan bij de kleine dingen en hiervan genieten."

Cato (member) over de ‘positieve woorden gebruiken’ challenge: 
"Ik vond het een hele fijne challenge, en ook wel echt een ‘challenge’ omdat het soms veel emoties in me losmaakte die ik soms nog wel ongemakkelijk vind om te voelen. 

Maar dat betekent juist dat het iets goeds is, omdat ik zo leer hiermee om te gaan en mezelf beter te snappen en waar bepaalde dingen vandaan komen."

Zoals je leest werkt dagboek schrijven door in de toekomst. Het idee is van dagboek schrijven is niet dat je alleen maar wat in je dagboek schrijft.

Het idee is dat het je helpt om jezelf beter te leren kennen en waarderen en dat werkt veel langer door. En hoe langer je in je dagboek schrijft, hoe meer consistent, des te meer kun je uit dagboek schrijven halen.

Dat is een van de redenen dat we vaak journal challenges in de RAARsociaal Academie houden.

Meer weten over de RAARsociaal Academie… klik hier! (pagina opent in een nieuw venster)


30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

dagboekvragen om jezelf te leren kennen

 1. Wat zijn mijn sterke punten?
 2. Wie is het belangrijkste in mijn leven? Waarom hij of zij?
 3. Waar schaam ik me voor?
 4. Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd?
 5. Waar maak ik me zorgen over?
 6. Wat zijn voor mij belangrijke normen en waarden?
 7. Bij wie voel ik me het meeste op mijn gemak? Waarom is dat?
 8. Wanneer merk ik dat ik over mijn grenzen ga?
 9. Hoe gedraag ik me als ik gestresst ben?
 10. Wat vertelt mijn innerlijke criticus aan mij?
 11. Waar ben ik het meest trots op?
 12. Wie inspireert mij? Welke eigenschappen heeft deze persoon?
 13. Wat vind ik een vervelende eigenschap van mezelf? Waarom?
 14. Wat zou ik doen als ik totaal niet angstig was?
 15. Ben ik introvert of extravert?
 16. Hoe ziet mijn perfecte dag er uit?
 17. Wat waren mijn drie meest gelukkige momenten?
 18. Wat doe ik aan zelfliefde voor mezelf?
 19. Voor welk gedrag werd je vroeger als kind afgestraft? Hoe kijk je daar nu tegenaan?
 20. Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen?
 21. Op wie ben ik jaloers?
 22. Wat vind je echt een kwaliteit (of talent) van jezelf?
 23. Als ik een wens mocht doen, wat zou ik dan wensen?
 24. Waar ligt mijn passie?
 25. Wat is mijn favoriete serie?
 26. Waar krijg ik energie van?
 27. Wat slurpt mijn energie op?
 28. Welke delen van jezelf verstop je liever?
 29. Waar zou je wel wat trotser op mogen zijn?
 30. Wat is het beste advies wat jij aan anderen geeft?


Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

Het leuke van dagboek schrijven is dat er eigenlijk geen regels zijn. Je mag helemaal zelf weten hoe je het doet. Het enige wat ik je zou aanraden is om er een routine van te maken.

Elke dag even een paar minuutjes is beter dan maar eens in de zoveel tijd. Dan komt er geen regelmaat in en zul je er minder uit kunnen halen dan wanneer je dagelijks even een paar minuutjes schrijft.

Zelf schrijf ik elke dag een paar dingetjes op, waaronder dankbaarheid en wat op dat moment in mijn hoofd speelt. En zo nu en dan beantwoord ik er ook een aantal verschillende dagboek vragen bij. Je kunt deze dagboekvragen zelf inplannen zoals je dat zelf wil.

Je kunt de vragen bijvoorbeeld op soort bundelen en een paar tegelijk beantwoorden. Of je beantwoord elke dag 1 vraag. Je kunt je laten verrassen of het inplannen. Precies zoals jij dat wil. Ga bij jezelf aanvoelen wat bij jou past en wat in jouw leven past.

Om je op weg te helpen heb ik een artikel geschreven met 5 tips om te beginnen met dagboek schrijven en te blijven dagboek schrijven. Tipje van de sluier: leg de lat lekker laag. Maak er eerst een gewoonte van en probeer niet ‘perfect’ te journalen, want er bestaat dus niet één juiste manier.

Een dagboek is heel persoonlijk, dus is het ook goed om het helemaal naar jouw smaak in te richten. Juist als je het altijd goed wil doen is dagboek schrijven een leuke creatieve manier om je eigen gevoel te volgen.

Je hoeft niet eens perse te schrijven, je kunt ook stickers plakken, of een scrapbook maken. Creatief bezig zijn met zelfreflectie is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk!

Je kunt ook dagboekvragen voor andere onderwerpen gebruiken, zoals sociale angst vragen, journal vragen voor meer zelfliefde, om je ochtend goed te beginnen of een voldaan einde van de dag. Om meer dankbaarheid en meer zelfvertrouwen te krijgen en om jezelf te accepteren.


journaltemplates banner

Conclusie

Dagboek schrijven is een krachtige zelfhulpmethode die niet alleen werkt als uitlaatklep, maar ook als een spiegel om jezelf beter te leren kennen en te groeien. Door op regelmatige basis je diepste gedachten en gevoelens te verkennen, vergroot je je zelfbewustzijn en dat is een cruciale stap om mentaal gezond te worden.

Het is wel belangrijk om consistent te zijn met journaling, want hoe vaker je het doet, hoe meer het doorwerkt in je dagelijks leven. Als je het laat zakken zal de werking ook afnemen. Ook is het belangrijk om open en eerlijk tegen jezelf te zijn. Het heeft geen zin om tegen jezelf te liegen, want dan helpt dagboek schrijven ook niet.

Andere dagboekvragen

Ondertussen is dit artikel de zesde in de rij van dagboekvragen. Dat betekent dat er nog 150 dagboekvragen op de blog staan met allerlei verschillende onderwerpen. Zo heb jij voor elk moment dagboekvragen om te gebruiken. Dit zijn de artikelen die er nog meer zijn:

Vragen voor je sociale angst

Dagboekvragen in de ochtend

Journal vragen voor een voldaan einde van de dag

Dagboekvragen om jezelf te leren accepteren

Dagboekvragen voor meer zelfliefde

Dankbaarheidsdagboek

Dagboekvragen die jou eenvoudig helpen dankbaar te zijn

Dagboekvragen voor je persoonlijke ontwikkeling

Dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen

300 dagboekvragen voor je mentale gezondheid banner

Welke dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen ga jij beginnen?

Liefs,

Linda

Bijgewerkt op 20-06-2024

Reacties
Categorieën