Journalen
Linda
Journalen
05/02/2021
5 min
0

Overwin sociale angst: 30 krachtige journalvragen

05/02/2021
5 min
0

Overwin jouw sociale angst met deze 30 krachtige dagboekvragen. Speciaal gericht op sociale angst en wat daar mee te maken heeft. Met deze dagboekvragen kun jij jouw sociale angst beter leren kennen en begrijpen. Het bijhouden van een dagboek draagt echt bij aan het verminderen van je angsten.

Sociale angst hebben is best wel waardeloos. We kunnen hoog of laag springen, maar het liefste willen we er gewoon zo snel mogelijk vanaf. Ik wilde dat in ieder geval wel. Daarom ben ik op zoek gegaan naar hoe ik om kan leren gaan met mijn sociale fobie. Dagboek schrijven is een van die dingen die mij geholpen heeft om beter om te gaan met mijn angststoornis.

Het bijhouden van een dagboek is ontzettend goed voor je mentale gezondheid. Je leert er jezelf beter door kennen en je leert negatieve gedachtes ombuigen. Voor sociale angst is dagboek schrijven ook heel goed, maar waar schrijf je over als je het over sociale angst wil hebben?

Als jij wil beginnen met dagboek schrijven voor je sociale angst zal dit artikel je zeker helpen. Ik heb namelijk 30 zelfreflectievragen voor je verzameld die je kunt gebruiken om je gedachten op gang te laten komen. Zo heb je input en hoef je niet naar een lege pagina te staren. Maak dagboek schrijven eenvoudiger door middel van deze dagboekvragen om sociale angst te overwinnen.

Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Waarom journalen werkt voor sociale angst
 2. De kracht van zelfreflectie
 3. Journalvragen om tot de kern van je sociale angst te komen
 4. Begin vandaag nog – zo gebruik je de journalvragen


Stop, voor je verder leest...

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Waarom journalen werkt voor sociale angst

Sociale angst kan overweldigend zijn. Het  bijhouden van een dagboek is een waardevol hulpmiddel die jou kan helpen om dat overweldigende gevoel te verminderen. Dagboek schrijven biedt jou de ruimte om gedachten, gevoelens en angsten te verkennen. Door regelmatig te schrijven ontwikkel je een steeds dieper begrip van jezelf en leer  je jouw negatieve gedachtepatronen herkennen én aan te pakken.

Specifiek voor sociale angst is dagboek schrijven een krachtige methode om jezelf beter te begrijpen en je angst te verminderen. Als je sociale angst hebt ben je vaak zoveel bezig met anderen dat je jezelf een beetje vergeet. Als je tijd neemt om in je dagboek te schrijven maak je tijd voor jezelf.

De kracht van zelfreflectie

Elke vraag in deze lijst is zorgvuldig gekozen om je te leiden naar dieper zelfinzicht en om te helpen bij het beheersen van angst. Van vragen die je uitdagen om je angsten onder ogen te zien tot vragen die je stimuleren om je successen te vieren, elk aspect is bedoeld om jouw emotionele welzijn te verbeteren.

Journalvragen om tot de kern van je sociale angst te komen

Om te beginnen wil je weten wat de kern van jouw angst is. Wat zijn precies de dingen waar je last van hebt? Welke gedachtes en gevoelens horen daar bij? Met deze dagboekvragen kun je tot de kern van jouw klachten komen. Het zijn vragen om jezelf beter te leren kennen. Het G-schema uit de gratis journal templates kan je hier ook heel goed bij helpen.

Je kunt de antwoorden op de dagboekvragen gebruiken om mee te nemen naar de huisarts of naar therapie. Zo helpt het jou om aan anderen uit te leggen waar je last van hebt en waar je tegenaan loopt.

Hoe meer open jij bent, hoe beter professionals jou kunnen helpen om de juiste weg te vinden naar herstel. Maar het helpt ook jezelf beter naar herstel. Dan nu de dagboekvragen:

 • Wat is mijn grootste angst?
 • Wat zijn mijn grootste sociale angst triggers?
 • Wanneer begon ik mijn angst voor het eerst op te merken. Waar is het door ontstaan?
 • Komt er angst voor in mijn familie?
 • Welke gedachten hebben mijn hoofd de afgelopen week gevuld?
 • Wat houdt me ’s nachts wakker? Of waar heb ik enge dromen over?
 • Leg uit hoe sociale angst voelt. Wat voel ik in mijn lichaam?
 • Maak een lijst met alles waar jij je zorgen om maakt. Maak een verdeling tussen waar je controle over hebt en waar je geen controle over hebt. Maak een takenlijst voor de dingen waar je wel controle over hebt en verdeel dit in kleine, haalbare stappen.
 • Schrijf een brief naar je sociale angst en hoe dit je leven beïnvloedt. Dat mag ook best een boze brief zijn. Laat je helemaal gaan;
 • Wat zijn dingen die je helpen als je je angstig voelt? Schrijf ze op

Journalvragen om sociale angst te verminderen

Dagboek schrijven helpt ook heel goed bij het verminderen van je angst. Doordat je jouw negatieve gevoelens zonder oordeel opschrijft en daarna naleest helpt het jou om te relativeren en om te denken.

Op papier ziet angst er net even wat anders uit dan in het echt. Je kunt zo meer met een helicopterview naar je angst kijken en bedenken hoe je op een andere manier met deze gevoelens om kunt gaan.

 • Waar maak ik me op dit moment het meeste zorgen over?
 • Hoe hebben deze dingen effect op mijn dagelijks leven?
 • Als deze zorgen echt waar zouden zijn, wat gaat er dan gebeuren?
 • Waar is deze angst op gebaseerd? Is er eerder eens iets gebeurd?
 • Wat zou er gebeuren als ik deze angst loslaat. Hoe zou mijn leven dan veranderen?
 • Welke eerste stap kan ik nemen om mijn angsten los te laten?
 • Op het moment dat je angst ervaart: schrijf op hoe je je voelt. Tel terug van 100 naar 0 en schrijf dan nog eens op hoe je je voelt.
 • Wat zijn nummers die je opvrolijken? Maak een lijst en zet ze in een playlist?
 • Wat kan ik doen als ik een paniekaanval voel opkomen?

Journalvragen voor sociale angst - meer zelfvertrouwen

Als laatste focussen we op het positieve, het sterke in jou. Deze vragen helpen je om meer zelfvertrouwen te krijgen en de positieve dingen van jezelf te zien, waar je trots op bent.

 • Wat gaat er goed in je leven?
 • Noem drie dingen die je mooi vind aan je uiterlijk
 • Over welke dingen blijf je nadenken, ondanks dat ze lang geleden zijn?
 • Waar ben jij heel erg trots op?
 • Wat vind je het leukste aan je persoonlijkheid?
 • Als je geen angst had, wat zou je dan doen?
 • Hoe saboteer jij je eigen zelfvertrouwen?
 • Noem een paar van je favoriete affirmaties. Wat betekenen ze voor je?
 • Schrijf over de laatste keer dat je een angst overwon
 • Schrijf over de keer dat je gefaald hebt. Wat heb je er van geleerd?

Hoe gebruik je de journalvragen voor sociale angst?

Dagelijks een aantal van deze journal vragen beantwoorden helpt jou om zelfreflectie en groei steeds meer routine te laten worden. Kies een vraag waar jij je goed bij voelt en schrijf zonder oordeel. Het doel is niet alleen om antwoord te geven, maar ook om bewuster te worden en je persoonlijke groei te bevorderen.

Zelf schrijf ik dagelijks een aantal dezelfde dingen op, maar daarnaast beantwoord ik ook een of meerdere vragen. Deze vragen kun jij ook gebruiken om over te schrijven in je dagboek.


Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Met welke vraag ga jij beginnen?

Liefs,

Linda

Bijgewerkt op 28-2-2024


Reacties
Categorieën