Voeding bij sociale angst
Linda
Voeding bij sociale angst
09/11/2020
3 min
1

Sociale angst en voeding: 7 krachtige voedingsmiddelen

09/11/2020
3 min
1

Sociale angst en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezond eetpatroon en gezonde voedingsmiddelen tegen angst is erg belangrijk bij een sociale angststoornis. Het doet je lichaam niet veel goeds om fastfood en kant-en-klaarmaaltijden te eten. Als je last hebt van sociale angst is eten alleen net even lastiger. De kans is groot dat je last hebt van misselijkheid, of weinig trek.

Ik schreef eerder over de supplementen die je toe kan voegen aan je eetpatroon voor de momenten dat je niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen krijgt. Vandaag bespreek ik een aantal voedingsmiddelen tegen angst met je die je gewoon in de supermarkt kunt halen en gemakkelijk toe kunt voegen aan je dagelijkse eetpatroon.

Dit zijn de voedingsmiddelen die ik bespreek in dit artikel:

  1. Spinazie
  2. Volkoren brood
  3. Bananen
  4. Blauwe bessen
  5. Augurken
  6. Groene thee
  7. Zalm


Ho, wacht even met lezen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Spinazie

Spinazie is niet alleen goed om heel erg sterk van te worden. Het zit bomvol belangrijke voedingsstoffen! Spinazie bevat magnesium, waar mensen met sociale angst vaak een tekort aan hebben. Als je een tekort hebt aan magnesium kun je sneller last hebben van angst en stress.

Je kunt spinazie op veel verschillende manieren eten. Gekookt of gewokt bij het avondeten, als basis voor salade, of een handje door je smoothie. Mocht je nou niet zo gek zijn op spinazie, dan kun je ook andere donkere bladgroenten eten, zoals bijvoorbeeld boerenkool.

Magnesium kun je ook als supplement kopen. Deze supplementen en vitamines helpen bij sociale angst.


voedingsmiddelen tegen sociale angst


Volkoren granen

Als je graanproducten eet, kies dan voor de volle granen. Volle granen zitten onder andere in volkoren brood en havermout. Deze langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je hersenen serotonine gaat produceren.

Dit stofje zorgt ervoor dat je meer in balans bent. Ontbijt bijvoorbeeld elke ochtend met havermout en fruit voor een gezond en angst verlagend effect.

Zo voeg je gemakkelijk voedingsmiddelen tegen angst toe aan je dag!

Ik ben gek op brood, vooral op donkerbruin brood, dus voor mij is dit wel een van mijn favoriete voedingsmiddelen tegen angst. Ik heb altijd volkoren brood in huis.


Bananen

Ook bananen helpen bij de aanmaak van serotonine. In banaan zit de stof tryptofaan. Dit stofje wordt in je lichaam omgezet naar een ander stofje die nodig is voor de aanmaak van melatonine en serotonine.

Het zorgt voor een beter slaapritme en je zult je beter voelen. Gooi dus een banaan in je tas als je een dagje weg gaat. Zo heb je altijd je eigen oppeppertje bij je.

Banaan is ook erg lekker door de havermout. Lees hier een sociale angst proof ontbijtrecept!

Blauwe bessen

Als je last hebt van stress maakt je lichaam vrije radicalen aan. Vrije radicalen kunnen onschadelijk worden gemaakt door antioxidanten en laten blauwe bessen daar nou net vol van zitten! Daarnaast bevatten ze vitamine C, wat ook helpt tegen de gevolgen van stress.

Het zorgt ervoor dat je cortisol level laag blijft, het hormoon dat zorgt voor stress en helpt om je bloeddruk gezond te houden. Een handje blauwe bessen door je havermout of door de yoghurt is een goede toevoeging aan je eetpatroon.

voeding en sociale angst

Augurken

Uit onderzoek kis gebleken dat gefermenteerd voedsel veel voordelen heeft. Fermentatie is het proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten toegevoegd worden om een voedingsmiddel te maken.

Meer voorbeelden van zulke producten zijn bijvoorbeeld yoghurt en zuurkool. Neem dus eens een potje augurken mee en snoep ze zo uit de pot, of bij je bord boerenkool!

In dit artikel deel ik tips om gezond eten eenvoudiger te maken. Handig voor als je niet zoveel puf hebt, of weinig eetlust.

Groene thee

Persoonlijk ben ik meer een koffieliefhebber, maar dat is niet zo heel goed voor angst. Je kunt beter gaan voor een kop groene thee.

Groene thee bevat het aminozuur L-theanine, wat ontspannend werkt. Het zorgt ervoor dat je serotonine en dopamine actiever wordt. Dat zorgt dus voor de vermindering van stress.

Zalm

Zalm bevat veel eiwitten, vitamine B12 en kalium, maar vooral veel omega 3 vetzuren. Deze zuren helpen bij het verminderen van angst, want het remt de productie van stresshormonen. Maak een lekkere volkoren wrap met zalm en rucola. Een feestje op je bord en ook nog eens hartstikke gezond!Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Er zijn natuurlijk nog veel meer voedingsmiddelen die de juiste stoffen bevatten. Welke voedingsmiddelen tegen sociale angst eet jij?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 13-04-2024


Reacties
Categorieën