Voeding bij sociale angst
Linda
Voeding bij sociale angst
07/11/2021
3 min
0

5 tips om gezond eten eenvoudiger te maken

07/11/2021
3 min
0

Wat een strijd is het geweest, en soms nog steeds. Gezond eten. Ik vind het best wel leuk om te koken, maar ik woon alleen en koken voor mezelf vind ik een stuk minder leuk. Daarbij heb ik lange tijd helemaal geen energie gehad om boodschappen te doen. Toen ik net thuis kwam te zitten maakte me dat weinig uit. Ik had geen puf om na te denken over gezond eten, überhaupt eten vond ik lastig.


Toen ik me meer ging verdiepen in sociale angst stuitte ik al snel op vitamines en gezonde voeding. Daar ben ik met kleine stapjes mee aan de gang gegaan. Het was nog niet eenvoudig om mezelf een gezonder eetpatroon aan te leren en het is nog steeds vallen en opstaan. Dat wil niet zeggen dat ik al een heleboel stappen heb gemaakt. Ik heb mezelf gewoontes aangeleerd die me helpen om gezonder te eten. In dit artikel deel ik al mijn tips en adviezen die ik gaandeweg opgedaan heb en die mij helpen om gezond eten eenvoudiger te maken.

VOLG ME OP INSTAGRAM

Maak een eetschema en een boodschappenlijst

Elke dag eten bedenken vind ik ontzettend moeilijk. Toen ik op kamers woonde ging ik elke dag aan het einde van de dag naar de supermarkt voor het avondeten. Of op het moment dat ik wat nodig had. Ik woonde tegenover de supermarkt, dus dat vond ik toen wel zo makkelijk. Nu kan ik me er geen voorstelling meer van maken. Hoe lukte het me om elke keer weer wat te bedenken en te halen? Nu lukt me dat namelijk helemaal niet meer. Daar komt bij dat ik geregeld niet zoveel trek heb en dan is gezond eten bedenken nog lastiger.


Nu neem ik een keer in de week de tijd om gezond eten te bedenken. Ik bedenk niet alleen mijn avondeten, maar denk ook na over de lunch. Zo weet ik wat ik kan eten en hoef ik daar op het moment niet meer over na te denken. Ik maak deze lijst op donderdag, omdat ik op vrijdagochtend boodschappen doe. Ik kijk in de kast wat ik in huis heb van mijn weekschema en de rest gaat op de lijst.

Vraag hulp bij het maken van een eetschema en/of boodschappenlijst

Er komt nog heel wat kijken bij gezonde boodschappen doen. Er is vaak wel iets waar ik op vastloop, waardoor ik geen keuzes kan maken. Vaak gebeurt dat als ik in de winkel sta en ik heb niet concreet op mijn lijstje gezet wat ik wil hebben. Dan ga ik overal rekening mee houden. Is het gezond? Zit er niet te veel suiker in? Hoe zit het met E-nummers? Door al deze vragen blokkeer ik en neem ik uiteindelijk niks mee.


Het helpt mij om samen met iemand het boodschappenlijstje door te nemen. De keuzes te bespreken die ik maak. Helemaal als ik ook boodschappen doe voor het weekend, als er misschien mensen over de vloer komen. Wat vinden zij lekker? Zelf vind ik het soms enorm moeilijk om te kiezen voor een ander. Doordat ik een lijstje maak en steeds beter weet wat ik in het verleden gehaald heb, wordt boodschappen doen steeds eenvoudiger. Ik weet steeds beter welke producten ik fijn vind.

Doe weekboodschappen

Sinds een aantal maanden doe ik een keer in de week boodschappen. Ik zorg ervoor dat ik alles in huis heb om een week door te komen. Meestal lukt dat volledig, op een paar versproducten na. Weekboodschappen doen is echt een van mijn beste tips om gezond te eten. Ik vind het echt een verademing om een keer per week boodschappen te doen en een volle koelkast vol gezond eten te hebben voor het weekend. Het geeft rust om maar een moment in de drukte van de supermarkt te zijn en last te hebben van triggers in de supermarkt.

tips om gezond eten eenvoudiger te maken

Meer over eten:

Lees in dit artikel welke voedingsmiddelen goed zijn bij sociale angst

Deze supplementen en vitamines zijn ondersteunend bij sociale angst

Ook deel ik drie sociale angst proof ontbijtrecepten

40 manieren om angst en stress te verminderen! Met een heleboel gelijk toepasbare tips


tips om gezond eten eenvoudiger te maken

Zorg voor komkommer, tomaat en rucola in huis (en eventueel andere groenten)

Als ik lunch, maak ik vaak een wat uitgebreider broodje. Het blijft meestal niet bij een broodje kaas. Ik mag graag een broodje gezond eten, of ik eet rauwkost op brood. Voor rauwkost heb ik zo nu en dan radijsjes en prei in huis. Ik maak het graag zelf, omdat de voorverpakte zakjes niet zoveel meer worden verkocht én best wel prijzig zijn.


Een broodje kaas wordt een broodje gezond met komkommer en tomaat en zo krijg je eenvoudig extra vitamines binnen. Rucola is heerlijk op een broodje kipfilet, maar kan eigenlijk bij elk hartig broodje wel.

Zorg voor vers sap in de koelkast

Om wat extra vitamine C binnen te krijgen heb ik standaard vers sinaasappelsap in de koelkast staan. Drink er niet te veel van, want er zit ook heel veel suiker in, maar het zorgt voor mij op een eenvoudige manier voor mijn vitamines. Elke ochtend een glas vers sinaasappelsap is eenvoudig en ook nog best lekker! (vind ik tenminste)

Wat ik standaard in huis heb:

  • Biologische volkoren crackers
  • Tomaatjes
  • Augurken (gefermenteerd voedsel, lekker voor tussendoor)
  • Rucola sla
  • Sinaasappelsap
  • Bananen
  • Blauwe bessen
  • Groene thee


Wat helpt jou bij gezond eten?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën