vast in een ongezonde vriendschap
Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
08/16/2022
9 min
0

Vast in een ongezonde vriendschap: herken deze 7 signalen

08/16/2022
9 min
0

De signalen van een ongezonde vriendschap worden een stuk minder besproken dan die bij een relatie. Vaak hebben we wel een duidelijk beeld van wat we zoeken in een partner en wat we zeker niet zoeken.

Bij vrienden gaat het vaak anders. Je leert elkaar kennen, bijvoorbeeld op school of in de kroeg, of je hebt gemeenschappelijke vrienden. Je groeit soms als vanzelf naar elkaar toe. Je houdt vaak veel minder bewust rekening met eventuele red flags.

Vrienden zouden er voor je moeten zijn, je steunen en een veilige omgeving zijn. En jij voor hen. Toch blijkt dat er best vaak situaties voorkomen waarin een vriend toch niet helemaal de persoon voor je is. Dat kan met sociale angst al gauw, want onzeker gedrag trekt bepaalde mensen aan.

Ik wil in dit artikel graag ingaan op die signalen van een ongezonde vriendschap. Als je me al langer op Instagram volgt weet je dat ik een heleboel ongezonde vriendschappen verbroken heb. Ik heb dus heel wat inzichten over vriendschap opgedaan in de afgelopen jaren.

Ik heb aan den lijve ondervonden wat ongezonde vriendschap is en wat het met me heeft gedaan. Ik heb geleerd wie goed en wie niet goed voor me zijn en ik deel dit graag bij jou. 

Gezonde vriendschappen dragen bij aan meer sociale confidence, het is dus van groot belang dat je weet welke vriendschappen voor jou gezond of ongezond zijn.

  1. Je kunt je emoties niet bij ze kwijt
  2. Ze zijn er in goede tijden, maar laten het afweten in slechte tijden
  3. Ze zijn niet blij met jouw prestaties
  4. Ze halen je ongemerkt naar beneden
  5. Ze komen niet voor je op
  6. Ze zijn druk met van alles en nog wat
  7. Ze hebben geen respect voor je en gaan over je grenzen


Stop! Wacht even met lezen

Jouw omgeving speelt een grote rol bij sociale angst. Soms positief, maar helaas ook vaak negatief. En zo is er nog veel meer te leren over sociale angst.  Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!


Je kunt je emoties niet bij ze kwijt

Een vriendschap is geen echte vriendschap als jij je emoties niet bij de ander kwijt kan. Misschien heb je best wel veel gemeen en kun je over allerlei interessante onderwerpen met elkaar praten, maar krijg je weinig respons als je vertelt dat je een slechte dag hebt, of dat het niet goed met je gaat.

Het wil niet zeggen dat dit gelijk slechte vriendinnen of vrienden zijn, maar als jij je gevoelens niet bij de ander kwijt kan is dit een basis voor een ongezonde vriendschap. Een vriend moet minstens in staat zijn om een reactie te geven, ook al is het alleen een knuffel, of een gebaar wat laat zien dat ze er voor je zijn.

Er is helemaal sprake van een ongezonde vriendschap als je vriend jouw gevoelens wegwuift of afkeurt. Iemand die boos op je word als je je gevoelens uit is heel ongezond voor je en kun je beter zo veel mogelijk uit je leven vermijden. Echte vrienden geven ruimte voor elkaars emoties en versterken elkaars persoonlijke groei. Als jij je niet kan uiten kun je ook niet goed groeien.

Lees in dit artikel meer over inzichten over vriendschap

Vast in een ongezonde vriendschap? Herken deze 7 signalen

Ze zijn er in goede tijden, maar laten het afweten in slechte tijden

Als jij je emoties niet kwijt kan bij de ander, is de kans groot dat ze jou in deze slechte tijden ineens een stuk minder benaderen. Waren ze er nog op je bruiloft, nu je in scheiding ligt blijft het stil.

Pas op voor giftige vrienden die er alleen zijn als je succesvol bent. Zij hangen een waarde oordeel aan wie je bent door de dingen die je doet. Ze vinden je leuk als je op je leukst bent.

Echte vrienden helpen elkaar en zijn er voor elkaar in moeilijke tijden. En vieren samen met jou je successen. Doen ze dat niet dan kan je beter de vriendschap beëindigen.

Ze zijn niet blij met jouw prestaties

Als jouw vrienden niet blij zijn met jouw prestaties zijn ze geen echte vrienden. Dan zijn het giftige vrienden. In de bijbel staat een heel mooi stuk over de liefde en een van die zinnen is de liefde is niet jaloers. Liefde gaat niet alleen om je partner, maar ook om vrienden.

Je houdt van je vrienden en als je van iemand houdt maakt hun succes je blij. Als jij jouw succes deelt en je krijgt geen reactie, of alleen maar een blik dan weet je: dit is een signaal van een ongezonde vriendschap.

Je vriend is dan jaloers en kan jouw succes niet hebben. Het kan zelfs zijn dat ze hun eigen succes gelijk als reactie op jouw succes vermelden, om je te overtreffen. Als je vriend je gaat overschaduwen weet je zeker dat ze je nooit succes zullen gunnen.

Dit type vriend zal nooit blij zijn met wat jij presteert. Stiekem hoopt diegene misschien wel dat je zal falen, zodat hij zich niet zo slecht over zijn eigen leven hoeft te voelen. Dit gedrag komt namelijk vaak voort uit eigen onzekerheid.

Natuurlijk kan je soms jaloers zijn en had je gewild dat jij ook zoiets zou presteren, maar het de ander misgunnen is een heel ander niveau van jaloezie. Vrienden horen elkaars prestaties te vieren en elkaar te feliciteren. Niet afvallen.

ongezonde vriendschap signalen

In een ongezonde vriendschap halen vrienden je ongemerkt naar beneden

Op een of andere manier duurt je vrolijke bui nooit lang als je met deze vriend bent, want ze halen je ongemerkt naar beneden. Ze vinden een sneaky manier om je een stuk minder blij te laten voelen.

Stel je hebt iets voor elkaar gekregen waar je echt blij mee bent weten ze het eenvoudig te downgraden. Ze lachen je uit als je ergens enthousiast over bent, alsof het niet cool genoeg is. Ze benoemen je minpunten tussen neus en lippen door aan anderen.

Hun opmerkingen bestempelen ze als ‘behulpzaam’ of ‘gewoon eerlijk’ maar eigenlijk zijn ze vooral bedoelt om jou minder trots op jezelf te laten voelen. Daarnaast lijken ze opvallend blij als je een misstap maakt of een moeilijke tijd doormaakt.

Echte vrienden proberen hun vrienden niet naar beneden te halen of kleiner te laten voelen. Jezelf boven een ander verheffen is een teken van onzekerheid, maar het komt vaak kleinerend over. Het trekt de relatie uit balans.

Als je niet je authentieke zelf kan zijn bij je vrienden zonder het risico te lopen om te worden vernederd, dan is er sprake van een ongezonde vriendschap. Deze mensen zijn pestkoppen en heel ongezond voor je.


Mensen komen niet voor je op in een ongezonde vriendschap

Wanneer iemand iets lelijks tegen jou zegt of doet in het bijzijn van deze vrienden komen ze niet voor je op. Ze zullen je niet te hulp schieten en je staat er alleen voor.

Als je echte vrienden bent, kom je voor de ander op. Je bent er voor elkaar als je elkaar het meeste nodig hebt.

Veel van deze vrienden verschuilen zich achter het feit dat ze zich niet willen mengen in de situatie. Ze willen zich niet bemoeien en geen kant kiezen. Vooral als er vervelende dingen tussen vrienden gebeuren.

Toen ik het niet prettig vond dat mijn ex nog werd uitgenodigd op feestjes terwijl hij mij bedreigt had, vond de hele vriendengroep dit maar onzin. Mijn beste vriendin zei niks. Ze wilde zich er niet mee bemoeien. Ik voelde me machteloos alleen.

Je mag anders verwachten van je vrienden. Ze horen je te beschermen voor gevaar, helemaal als je het aan ze vraagt. Jouw veiligheid negeren is een duidelijk teken van een ongezonde vriendschap. Weet dat het tijd is om deze mensen los te laten.

Vast in een ongezonde vriendschap? Herken deze 7 signalen

Ze zijn druk met van alles en nog wat

Om een vriendschap te onderhouden, is het belangrijk dat je tijd voor elkaar maakt. Ik zeg bewust voor elkaar, want als de ander druk is met van alles en nog wat dan kun jij wel tijd hebben, maar de ander moet ook tijd hebben.

Natuurlijk hebben we een druk leven. Er zijn meer dingen te doen en mensen te zien. Je kunt er niet altijd op elk moment voor elkaar zijn. En dat is ook helemaal prima.

Maar als een vriend zelden aan je vraagt hoe het met je gaat en steeds de ‘ik ben te druk’ kaart speelt, ook als je ze echt nodig hebt, dan is dit voor jou een ongezonde vriendschap. Je kunt dan namelijk je emoties niet bij ze kwijt.

Als je elkaar letterlijk niet ziet kun je ook niet met elkaar delen. Op den duur is het niet leuk meer om te wachten op die persoon, totdat die eindelijk eens echt tijd voor je maakt.

Dat is ook het grote nadeel aan social media. Je ziet nu alles van elkaar. Als het jou niet lukt om met iemand af te spreken, maar je ziet op social media dat iemand allemaal leuke dingen aan het doen is met andere mensen, dan weet je wel genoeg.

Iemand heeft wel tijd, maar geen tijd voor jou. Dat betekent dat iemand jou niet belangrijk genoeg vind om af te spreken. En dat is een hele goede reden om die verspilde energie in een gezonde vriendschap te steken, in plaats van deze ongezonde vriendschap in stand te houden.

Ze hebben geen respect voor je en gaan over je grenzen

Als je vrienden geen respect voor je hebben en over je grenzen gaan weet je zeker dat je te maken hebt met een ongezonde vriendschap. Maar wat is precies respectloos gedrag binnen een vriendschap?

Als een vriend jou niet respecteert door onduidelijk te zijn, je steeds af te zeggen, flirt met jouw partner, je uitscheld, pest of aan het huilen maakt, je onder druk zet om iets te doen, over je roddelt, of iets anders wat respectloos is, dan is dit een ongezonde vriendschap.

slechte vriendschap herkennen

Ik beloof je, er zijn genoeg mensen in de wereld die je niet dit gevoel geven, maar die je juist heel goed over jezelf laten voelen. Verspil je energie niet aan mensen die je niet met respect behandelen. En je grenzen respecteren.

Bewaar je energie voor de mensen die er met respect mee omgaan. De mensen waar jij je grenzen durft aan te geven en die ze respecteren. Die mensen zijn er! Er zijn miljarden mensen op deze aarde, er zijn zeker meerdere mensen die bij jou passen.


Tot slot

Je bent nooit te jong om nieuwe vrienden te maken. Dat gezegd hebbende is het leven veel te kort om je energie te verspillen aan giftige mensen. Als je de signalen van een giftige vriendschap kent leer je ze ook beter herkennen.

Een ongezonde vriendschap kan soms helemaal niet zo ongezond lijken. Maar let eens op hoe je je voelt als je in contact met elkaar bent geweest. Verhoogd het je level, of voel je je juist minder, of leeg? Dat hoeft maar een klein beetje te zijn.

Ik kan je beloven dat vrienden je energie kunnen geven, zelfs als contact maken je een heleboel energie kost. Nu ik andere vrienden heb, gezonde vriendschap, krijg ik energie van samen met mijn vrienden zijn en doet het me goed.

Dat gun ik jou ook. Kijk dus goed naar jouw vriendschappen. Heb je een ongezonde vriendschap? Richt je energie dan op wat anders. Verspil geen energie meer aan ongezonde vriendschap.

Meer grip op sociale angst!

Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Welke ongezonde vriendschap herken jij?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Stuur me dan een DM op Instagram, of mail me op linda@raarsociaal.nl. Ik denk graag met je mee!

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 17-04-2024
Reacties
Categorieën