Eindelijk eens iets begrijpen van de ziektewet?

Maak goed voorbereid jouw eerste stappen naar herstel!

Ervaringsdeskundige

Vanaf 2018 ben ik uitgevallen en ik zit op dit moment nog steeds deels in de ziektewet

Eerlijk en transparant

Ik schrijf op zoals het echt is. Dat is misschien niet leuk, maar dan weet je wel waar je aan toe bent.

Begrijpelijke taal

Als je dit e-book leest begrijp je daarna meer in plaats van dat het alleen maar vager wordt.

Is de ziektewet voor jou ook overweldigend?

Dat begrijp ik maar al te goed. Het ziektewetstelsel in Nederland zit ingewikkeld in elkaar en hoe het nou daadwerkelijk zit is vaak lastig te achterhalen. Daar ben ik zelf ook ontzettend tegenaan gelopen. En elke keer als ik deel op Instagram over de ziektewet krijg ik verhalen van andere mensen die ook tegen angsten, onzekerheid en onbegrip aanlopen.


Wat ik zelf graag zou willen hebben gehad

Toen ik de ziektewet in ging stond ik er compleet blanco in. Ik had het volste vertrouwen dat ik goed geholpen zou worden en dat ik het zou begrijpen. Ik ben tenslotte maatschappelijk werker en ik was trots op onze verzorgingsstaat. Tot ik er zelf afhankelijk van werd.


De ziektewet zit ontzettend complex in elkaar. Zelfs medewerkers kunnen het soms niet zo goed uitleggen hoe het nu allemaal zit. Er zijn zoveel regeltjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dan ben je daarnaast ook nog ziek, dus eigenlijk heb je helemaal geen energie om tijd te steken in het begrijpen van dit complexe systeem. Nou, ik kan je gerust stellen…


...dat hoeft ook niet!

Alle regels weten van de ziektewet is niet nodig. Jij mag je focussen op ziek zijn. Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten, zoals je rechten en plichten, de weg naar de hulpverlening en situaties waar je rekening mee kunt houden als je ze van tevoren weet.

Ik maak je wegwijs in de ziektewet

Met 5 jaar ervaring in de ziektewet en ondertussen ook de WIA, heb ik het een en ander meegemaakt. Mijn oude werkgever is eigenrisicodrager dus ik kreeg te maken met een particuliere uitkeringsinstelling, maar ook nog zo af en toe het UWV.

Ik leerde in deze jaren wat ik graag van tevoren had willen weten. Ik had geen idee waar mijn reis naartoe zou gaan toen ik uitviel en als ik nu terugkijk zie ik waar ik dingen anders had kunnen doen, als ik van tevoren geweten had hoe het zou zijn.

Daarom heb ik de online gids wegwijs in de ziektewet gemaakt. De artikelen over ziekmelden worden druk bezocht en het is me al een hele tijd duidelijk dat er behoefte is aan concrete informatie. Ik was er zelf alleen nog niet aan toe om het ook daadwerkelijk op te schrijven, omdat het nog te confronterend in mijn eigen proces was. Maar nu ben ik er klaar voor en deel ik mijn kennis met jou!

Wil jij ook van mij leren hoe de ziektewet werkt?

5 jaar ervaring met vallen en opstaan

Ontdek mijn tips, zodat jij goed voorbereid bent op de ziektewet

 Ik heb de belangrijkste dingen er voor je uitgepikt

De eerste stap

Jouw reis in de ziektewet begint altijd bij de huisarts. De huisarts geeft advies over je ziekmelding.

Ziekmelden op je werk

Kort, krachtig en zonder ruimte voor discussie jouw ziekmelding doen is mogelijk!

Relatie met je werk

De relatie met je werk speelt een grote rol in hoe je re-integratie gaat. En jij speelt hier zelf ook een rol in.

De Wet verbetering poortwachter

Wat je moet weten over de regels en wetten rondom re-integratie die je verplicht bent op te volgen.

Eigenrisicodragers en particuliere instellingen

Niet iedereen gaat naar het UWV bij ziekte. Eigenrisicodragers zijn werkgevers die alles zelf betalen.

De Arbodienst - hoe ga je er mee om?

De Arbodienst beoordeeld in hoeverre jij wel of niet kan werken. Arbogesprekken zijn apart. Ik leer je er mee omgaan.

De basis van je herstelproces

Begin met deze drie elementen en val altijd weer terug op de basis van zelfzorg om jezelf in balans te krijgen.

Jouw persoonlijke  netwerk

De mensen om je heen spelen een grote rol in jouw proces. Laat de juiste mensen toe en laat hen je helpen.

Praten over je mentale klachten

Praten in therapie, met je omgeving of met gelijkgestemden. Het is ontzettend goed voor je!
€ 17,95
€ 11,-

Wegwijs in de ziektewet - gids

  • Vind jij de ziektewet ook spannend en ingewikkeld?
  • Kun je nergens echt duidelijke antwoorden vinden?
  • Ben je er klaar mee om onzeker te zijn, omdat je het niet begrijpt?


Dan is deze gids perfect voor jou! Nergens anders vind je zo'n praktische, verhelderende gids speciaal vanuit het oogpunt van de werknemer.

Start jouw reis in de ziektewet goed!