Negativiteitsbias

De negativiteitsbias verwijst naar de neiging om de nadruk te leggen op wat niet goed gaat, in plaats van wat wel goed gaat. Dit is iets heel menselijk, want ons menselijk brein leunt liever automatisch naar het negatieve. Zo werkt ons brein nou eenmaal.

Er wordt in het dagelijks leven vaak zwaarder gewogen aan een negatieve gebeurtenis dan een positieve gebeurtenis. Vaak kunnen mensen zo’n negatieve gebeurtenis wel weer relativeren, maar voor iemand met sociale angst is dit een stuk lastiger.

Mensen met sociale angst zijn heel goed in het letten op het negatieve. Een hele dag kan verpest worden door een klein moment waar iets mis ging. Dat er gedurende die veel langere dag ook positieve dingen zijn gebeurt schuift snel naar de achtergrond. Het wordt voor iemand met sociale angst onzichtbaar.

Als er nog niet eens iets is gebeurt zet iemand met sociale angst zich al schrap voor het negatieve wat kan komen. Je stelt je daar zo op in dat je gedrag er ook naar gaat zijn. Ons brein is ingesteld om eerder negatief dan positief te zijn, dus sociale angst doet daar nog een fijn schepje bovenop. Om je een voorbeeld te geven: negatieve vooringenomenheid is denken dat jij wel iets verkeerds hebt gedaan als de buurvrouw je ineens niet meer groet. Dat ze je misschien niet heeft gezien komt niet in je op.

Ook is het dat aanhoudende verdrietige gevoel, omdat je een fout hebt gemaakt op je werk. Dat er ook een heleboel goed is gegaan is als sneeuw voor de zon verdwenen. Je kan het je niet eens meer herinneren, terwijl het voorval maar 5 minuten duurde en je toch echt 8 uur op je werk bent geweest.

Hoe wordt de negativiteitsbias zichtbaar?

De negativiteitsbias zorgt er voor dat je dagen, of zelfs weken, of jaren later nog wakker kunt liggen van een gebeurtenis ver in het verleden. Je kunt je daar nog net zo voor schamen als op dat moment. Het herleven van negatieve gebeurtenissen is veelvoorkomend bij sociale angst.

Als je lang blijft hangen in het negatieve, kun je er vanuit gaan dat de negativiteitsbias zijn rol aan het spelen is.

Reactie plaatsen