Ontsnappen

Ontsnappen is een van de drie gedragssymptomen van sociale angst. Het is dus echt iets wat jij doet. Als het jou niet lukt om een situatie van tevoren te vermijden, dan kan het zijn dat de angst het toch nog zo overneemt dat je ontsnapt aan de situatie.

Je knijpt er bijvoorbeeld tussenuit op een druk feestje als niemand oplet, of je verstopt je een hele tijd op het toilet. Zolang je maar even kan ontsnappen aan de sociale druk die er om je heen hangt.

Maar ontsnappen vind niet alleen plaats tijdens sociale situaties. Het is ook letterlijk ontsnappen aan de werkelijkheid. Ontsnappen is het helemaal overgeven aan iets, waardoor je niet hoeft te denken aan je sociale angstklachten.

Denk bijvoorbeeld aan het bingewatchen van series, overmatig gamen of drinken of drugs gebruiken. Zolang je maar ontsnapt aan die spanning in je hoofd. Dat rottige stemmetje die je steeds weer laat twijfelen aan jezelf.

Vaak gebeurt dit ontsnappen op het moment dat je al flink over je eigen grenzen gegaan bent. Als je flink overprikkelt bent en niet meer goed weet hoe je hier gezonde coping mechanismen tegenover kan zetten. Dan verval je vaak in vermijdingsgedrag of ontsnappen aan de werkelijkheid.

Ontsnappen kan aan de ene kant wel gezond zijn. Eventjes ruimte voor jezelf nemen op een druk feestje is helemaal niet verkeerd. Alleen is ontsnappen vaak ook een signaal dat je eigenlijk al een tijdje terug over je grenzen bent gegaan. Uiteindelijk loop je vast in je hoofd en dan is er nog maar één oplossing: ontsnappen. Ontsnappen aan de werkelijkheid, die je op dat moment echt even niet kan dragen.

Hoe beter jij je grenzen leert aan te geven en je eigen grenzen goed bewaakt, hoe minder je die drang voelt om te ontsnappen. Je staat dan veel dichter bij jezelf en je luistert naar wat je nodig hebt. Dan is wegvluchten niet nodig.

Reactie plaatsen