Laag zelfbeeld

Jouw zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf, je gevoelens, gedachtes en gedrag kijkt. Het is het beeld wat jij hebt van je identiteit. Dit beeld kan positief zijn, neutraal, of negatief. Als het beeld van jezelf negatief is spreken we van een laag zelfbeeld. Je koppelt dan automatisch negatieve dingen aan jezelf, je gevoelens, gedachtes en gedrag.

Natuurlijk is iedereen weleens onzeker over zichzelf. En je bent ook lang niet altijd blij met jezelf. Soms vind je iets stom, vervelend of lastig aan jezelf. Maar een beetje onzekerheid of spanning is niet erg, dit hoort er bij. Zonder negatief kan er ook geen positief bestaan. Zonder slecht geen goed.

Als onzekerheid en een negatieve kijk op jezelf de overhand neemt en je leven op steeds meer plekken beïnvloed, dan is het niet meer iets wat er bij hoort. Deze kijk op jezelf zorgt ervoor dat jij je op een manier gaat gedragen die je uiteindelijk niet verder helpt en vaak je zelfbeeld alleen maar meer bevestigt.

Door een laag zelfbeeld ga je op een bepaalde manier denken en handelen. Je hebt de neiging om jezelf, je omgeving en wat er in de toekomst staat te gebeuren veel negatiever en kritischer in te vullen dan de werkelijkheid. Van daaruit vloeien allerlei nieuwe, negatieve gedachtes, gevoelens en gedrag.

Als je last hebt van een laag zelfbeeld kun je dit op verschillende manieren herkennen. De kern van een laag zelfbeeld is dat je jezelf niet genoeg waard vindt. Deze overtuiging over jezelf zorgt er voor dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Wat je hersenen aangeven stuurt je lichaam.

Voor jezelf wordt een laag zelfbeeld zichtbaar door de negatieve dingen die je over en tegen jezelf zegt, al dan niet hardop. ‘Zie je wel, ik kan ook niks.’ Op het moment dat je een fout maakt. Je geeft jezelf geen credits, bent niet trots op jezelf als je wat bereikt hebt.

Mensen met een laag zelfbeeld blijven vaak maar doorgaan, zonder dat ze zichzelf belonen voor de stappen die ze hebben gezet. Ze ervaren succes als normaal en vergroten het falen, net als bij de n

Een laag zelfbeeld zorgt voor weerstand op alles wat jou in je kracht zou zetten. Het helpt om positief over jezelf te praten, maar met een laag zelfbeeld gebeurt dit vaak niet. In je hoofd heb je een ontzettend kritische stem.

Alles wat om je heen gebeurt bevestigt jouw zelfbeeld. Als je een compliment krijgt voel je je ongemakkelijk, maar als iemand kritiek heeft raak je ook enorm overstuur. Een laag zelfbeeld is alsof je balanceert op een koord als een koorddanser, waar iedereen omheen invloed op heeft.

Een laag zelfbeeld kan ook een onzichtbaar zelfbeeld zijn. Je hebt eigenlijk geen idee wie je bent, wat je kan en waar je trots op bent. Mensen met sociale angst laten zich vaak beïnvloeden door de mensen met een sterke mening om hen heen. Zij bepalen wie jij bent. Als je zelf de vraag krijgt om wat over jezelf te vertellen klap je dan ook gauw dicht.

Reactie plaatsen