Lichamelijke symptomen

Mentale en lichamelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mentale klachten laten   zich niet alleen mentaal zien, maar hebben ook fysiek hun effect. Angst neemt lichamelijke symptomen met zich mee, zo ook sociale angst. En die symptomen kunnen knap ongemakkelijk zijn!

Angst heeft flink wat impact op je lichaam. De lichamelijke klachten die bij sociale angst horen zijn uiteenlopend en bij iedereen weer een beetje verschillend. Hierdoor is het soms moeilijk in te schatten of je last hebt van angst, of dat je lichaam ergens anders op reageert.

De lichamelijk symptomen van sociale angst zijn ongemakkelijk, maar van tijd tot tijd ook echt beangstigend. Vooral als je angst echt uitloopt op een paniekaanval kan het voelen alsof je steeds meer de controle verliest over je lichaam en dat is eng.

Als je beter weet welke lichamelijke klachten jij hebt en hoe ze gerelateerd zijn aan jouw angst, kun je ook eerder herkennen dat je lichaam reageert vanuit angst. Dat er niks ernstigs aan de hand is, ondanks dat je lichaam dit signaal aangeeft.

Het begrijpen van je lichamelijke symptomen helpt je om de eerste stappen te nemen in het ingrijpen bij een angst- of paniekaanval.

Deze lichamelijke symptomen kunnen voorkomen:

Blozen

Zweten

Slapeloosheid

Heel vaak moeten plassen

Misselijkheid

Verminderde eetlust

Spierspanningen

Trillen

Duizeligheid

Hoofdpijn

Maag- en darmklachten

Onverklaarbare lichamelijke symptomen

Als je last hebt van sociale angst, maar je weet het niet, kan het maar zo zijn dat je een aantal keer bij de huisarts belandt, omdat je lichamelijke klachten hebt die soms terug te leiden zijn naar je sociale angst. Als ik terugkijk naar mijn medische verleden vallen me een paar dingen op.

Rond mijn 25e, toen mijn relatie op het punt van barsten stond met de jongen waar ik mee samenwoonde, kreeg ik last van duizelingen. Toen ik in de sportschool een intake kreeg om lid te worden, moest ik ook een bloeddruktest doen. Mijn bloeddruk was zo hoog dat de trainer me naar huis stuurde en op het hart drukte om de huisarts te bellen.

Ik werd uiteindelijk doorgestuurd naar de internist en kreeg medicatie. Na een aantal maanden met verschillende controles gaf de internist aan dat de medicatie niet nodig was als ik het niet wilde, dat ik mijn bloeddruk vooral in de gaten moest houden als ik zwanger zou worden.

Een hoge bloeddruk zit bij ons in de familie, maar angstig zijn ook. Mijn bloeddruk was hoog, maar de stress in mijn leven was op dat moment ook op een toppunt. Later werd dit minder, toen mijn leven weer wat rustiger werd.

Jarenlang heb ik onder hoge spanning gestaan, omdat ik niet wist wat er met me aan de hand was en ik niet begreep dat het angst was wat ik voelde. Het voelt voor mij niet als een verrassing dat ik een te hoge bloeddruk heb.

Ontstekingen

Een iets minder smakelijk verhaal, maar ik wil echt open en eerlijk zijn. Al toen ik 10 dagen oud was had ik een dikke steenpuist in mijn lies. En sinds een paar jaar heb ik steeds vaker last van ontstekingen in mijn liezen. Zelfs zo erg dat ik eens naar de huisarts moest om het open te laten maken. Een erg pijnlijke ervaring.

Sindsdien heb ik gesproken met meerdere vriendinnen en mensen online die hier ook last van hebben. Angst en stress zorgen vaak ook voor lichamelijke problemen en kunnen zelfs uitlopen tot ontstekingen. Als het een tijdje erg druk of hectisch is geweest, of ik heb slecht geslapen en ben erg moe, dan kan er zo een ontsteking ontstaan.

Misschien heb jij ook wel snel last van ontstekingen, of plekjes als het niet zo lekker met je gaat. Weet dat je mentale gezondheid ook verbonden is aan je lichaam. Goed voor je lichaam zorgen is niet alleen door middel van voeding, rust en beweging. Je mentale gezondheid op peil houden helpt ook om vervelende ontstekingen te voorkomen.

Reactie plaatsen