Lichamelijke symptomen van sociale angst
Linda
Lichamelijke symptomen van sociale angst
08/12/2020
7 min
0

De lichamelijke symptomen van sociale angst

08/12/2020
7 min
0

Lichamelijke symptomen van sociale angst (12 symptomen)

De lichamelijke symptomen van sociale angst zijn ook zeker een groot onderdeel van de symptomen van sociale angst. Ondanks dat de sociale angststoornis een psychische stoornis is, ga ik het vandaag met je hebben over de lichamelijke symptomen van sociale angst, want die zijn er! En niet zo'n beetje ook. De lichamelijke symptomen van sociale angst zijn uiteenlopend en kunnen ook andere redenen hebben, waardoor het soms moeilijk is om in te schatten of je angstig bent, of dat er iets anders aan de hand is. Toch zijn er ook echt een aantal symptomen die duidelijk met sociale angst te maken hebben.

De lichamelijke symptomen van de sociale angst stoornis zijn ongemakkelijk, maar soms ook beangstigend. Vooral als het echt uitloopt op een angst- of paniekaanval kan het voelen dat je steeds meer de controle verliest over je lichaam en dat is eng. Als je beter weet welke lichamelijke klachten jij hebt die gerelateerd zijn aan je angst, kun je ook eerder herkennen dat je lichaam reageert vanuit angst. Zo kun je leren ingrijpen voor je een angstaanval krijgt. Ik neem je mee in de meest voorkomende lichamelijke sociale angst symptomen.

Deze lichamelijke sociale angst symptomen worden besproken:

 1. Blozen
 2. Een brok in je keel
 3. Zweten
 4. Slapeloosheid
 5. Heel vaak moeten plassen
 6. Misselijkheid en verminderde eetlust
 7. Trillen
 8. Duizeligheid en hoofdpijn
 9. Hardkloppingen
 10. Spierspanningen
 11. Maag- en darmklachten
 12. Droge mond en dorst

lichamelijke symptomen van sociale angst

Blozen

Knalrood kon ik worden. Heftige vlekken die vanaf mijn borst mijn nek in trokken. Ik dacht dat ik het altijd al had gehad en dat het bij mij hoorde. Dat er veel diverse redenen waren waarom ik rood werd. Nu weet ik beter. Ik bloosde me echt helemaal kapot, vooral op de middelbare school en tijdens mijn studie. Blozen is dus niet alleen knalrode wangen krijgen, maar ook andere rare rode vlekken op je lichaam. Het is een van de meest voorkomende symptomen van sociale angst.

Een brok in je keel

Eigenlijk elke keer als ik iemand moest aangeven dat ik iets niet leuk vond, of als ik feedback moest geven kreeg – en krijg ik nog steeds soms – een brok in mijn keel. Dan voel ik tranen branden achter mijn ogen, omdat ik het zo spannend vind om te zeggen. Voor mezelf opkomen wordt hierdoor een stuk lastiger. Vaak gaat dit namelijk gepaard met tranen en dat is lang niet altijd zoals je over wil komen.

Zweten

Voor overmatig zweten ben ik sinds mijn studententijd gevoelig. Ik dacht dat het kwam door de schimmel op mijn studentenkamer, omdat het toen ontstaan is. Vooral nachtelijk zweten kwam vaak voor. Nu begrijp ik dat het kwam na een dag van spanning, of drukte. De nachten na een feestje bijvoorbeeld.

Tijdens de ziektewet begon het zweten van de zenuwen echt. Elke afspraak met een instelling bezorgde me klamme handjes. Ik ging koffiedrinken met mijn manager en liep met een kleddernatte trui, soppend in mijn schoenen terug naar huis. Dat was echt het toppunt van mijn angstgevoelens. Mijn lichaam gaf mij keihard signalen aan, ondanks dat het lang niet altijd zo hard nodig was.

Meer leren dan alleen over de lichamelijke symptomen van sociale angst?

Download gratis mijn e-book 'meer grip op sociale angst' waarin ik in 7 heldere inzichten met opdrachten uitleg hoe jij sociale angst constructief kunt overwinnen. Geen dertien in een dozijn tips, maar vernieuwend en onconventioneel! Probeer het zelf en download het e-book!

Klik op bovenstaande button en download het e-book >>

Slapeloosheid

Ik heb ontzettend last gehad van slapeloosheid. Zo druk in mijn hoofd dat het me maar niet lukte om de slaap te vatten. Dat ging zo ver dat ik ’s ochtends de vogeltjes alweer hoorde fluiten. Dat de eerste mensen alweer onderweg gingen naar hun werk (oké, dat waren wel hele vroege vogels). Gefrustreerd lag ik van mijn ene op mijn andere zij te woelen. Huilend lag ik in bed met mijn volle hoofd.

Nu weet ik iets beter hoe ik om kan gaan met slapeloosheid. Begrijp ik beter waar mijn grenzen liggen. Mijn slapeloosheid was vaak een signaal dat ik veel eerder al had moeten ingrijpen. In het begin van mijn herstelproces had ik die ruimte eigenlijk niet. Elk uitje die ik had zorgde voor naweeën. Dit vond ik een van de zwaarste symptomen van sociale angst.

Heel vaak moeten plassen

Als er iemand is die vaak moet plassen, dan ben ik het wel. Maar ik niet alleen, iedereen in ons gezin. Voordat we in de auto naar familie gingen, wat maar 50 minuten rijden was, moest iedereen plassen. Verplicht, want anders was het na een minuut of tien alweer gezeik. Letterlijk. Nu heb ik het nog steeds. Ik ga altijd plassen voordat ik wegga. Ik weet niet wanneer het opkomt, maar het is wel vaak. Een gesprek van een uur red ik eigenlijk bijna niet, helemaal als ik water drink. Het nadeel is dat ik in gesprekken vaak een droge mond krijg, waardoor ik water drink. Daardoor moet ik ook weer sneller plassen.

Hoe onrustiger ik ben, hoe vaker ik moet plassen. En het gekke is dat het ook niet alleen het gevoel is, ik moet ook echt plassen. Via Instagram reageerde iemand eens dat het kan zijn dat je al die tijd je blaas niet getraind hebt, dus dat je bij ieder signaaltje gelijk gaat plassen, in plaats van bij een echt volle blaas. Of dat zo is weet ik niet, maar ik vind het een best logische theorie.

Misselijkheid en verminderde eetlust

Wat was het voor mij verhelderend om er achter te komen dat misselijkheid en verminderde eetlust echt lichamelijke symptomen zijn van sociale angst. Hierdoor kon ik veel milder voor mezelf zijn als mijn maag weer eens op slot zat, of het niet lukte om boodschappen te doen.

Met misselijk zijn bedoel ik niet perse dat je de hele tijd het gevoel hebt dat je moet overgeven. Dat kan zeker ook gebeuren, vooral als de spanning tot een hoogtepunt komt, maar het is niet het enige. Soms is het een hol gevoel in je buik, een andere keer alsof er een blok in je maag ligt. Ook voelt mijn keel vaak wat dichtgeknepen, alsof er niet zoveel ruimte is om te slikken. Al met al is het een van de lastigste sociale angst symptomen die er is.

Trillen

Vooral als ik een heftig gesprek heb, begint mijn lichaam langzamerhand steeds rilleriger te worden. Het voelt alsof ik het koud heb. Ik begin te klappertanden, of te trillen over mijn hele lijf. De ene keer word ik dan koud, maar soms juist ook heel erg warm. Zweten komt hierbij ook vaak voor. Of ik zweet eerst en ga daar van trillen, of ik ben aan het trillen en zo warm dat ik begin te zweten. Het zorgt daardoor ook voor een soort opvliegers. Alsof je lichaam niet goed weet welke kant het op wil.

Duizeligheid en hoofdpijn

Zelf heb ik niet zoveel last van hoofdpijn, maar vooral van duizeligheid. Alsof ik niet zo stabiel ben. Ik beuk geregeld tegen de deurpost aan, of zie iets over het hoofd. Ik dacht altijd dat ik gewoon een beetje onhandig was. Nu merk ik hoeveel erger het werd toen ik net in de ziektewet kwam en hoe ik er aan kan merken dat het wat minder goed met me gaat. Zo nu en dan gaat dat ook gepaard met flinke hoofdpijn.

Hartkloppingen

Soms gaat mijn hart echt als een razende tekeer. Ik voel dan het bloed stromen door mijn aderen, vooral in mijn armen. Het is een heel raar gevoel. Alsof je motortje overloopt. Ook voel je je hart soms zo hard in je borst bonzen dat je het bijna ziet bewegen. Het haalt je uit balans en leidt je af.

Spierspanningen

Zo nu en dan voel ik vooral in mijn armen en in mijn handen spanning. Ook is mijn rug altijd een zwakke plek geweest. Ik moet soms echt even met mijn handen schudden om het eruit te krijgen. Ik kan eigenlijk niet zo goed uitleggen hoe het voelt. De ene keer is het erger dan de andere keer. Maar het is duidelijk een van de lichamelijke symptomen van sociale angst.

Maag- en darmklachten

Het past wel in het rijtje van misselijkheid en weinig eetlust. Sociale angst slaat op je zwakke plek. Voor sommige mensen is dat de buik. Diarree is een van de meest vervelende symptomen van sociale angst. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als het te lang aanhoudt.

Droge mond en dorst

Ik beschreef het eerder al, maar sinds een paar jaar kan ik niet meer zonder mijn waterfles. Vooral op het werk had ik altijd dorst en last van een droge mond. Vooral in vergaderingen. Nu begrijp ik hoeveel dat te maken heeft met spanning en niet mezelf kunnen zijn. Ook zorgen maag- en darmklachten voor een droge mond. Misselijkheid werkt ook niet mee.

Lichamelijke symptomen van sociale angst voor mij

Eigenlijk zijn al deze klachten voor mij in meer of mindere mate herkenbaar. Nu ik begrijp dat het door sociale angst komt, begin ik een andere relatie met deze gevoelens en symptomen te krijgen. Het zijn signalen van mijn lichaam waar ik naar kan luisteren. Het geeft aan dat ik last heb van angst. Dat ik spanning heb. Hoe meer de spanning opbouwt, hoe meer van deze lichamelijk symptomen ik voel. Als het doorslaat naar een echte paniekaanval, komen een heleboel van die lichamelijke symptomen van sociale angst bij elkaar. Het voelt alsof ik geen lucht krijg, echt als kortsluiting.

Je kunt het beste met de lichamelijke symptomen van sociale angst omgaan door de oorzaak aan te pakken, je angst. Bedenk je dat deze lichamelijke symptomen daar uit voort komen. Neem een paar stappen terug en zie waar je dingen anders kan doen, meer ontspannen. Pak je angst aan en de lichamelijke symptomen van sociale angst zullen ook verminderen.

Meer leren dan alleen over de lichamelijke symptomen van sociale angst?

Download gratis mijn e-book 'meer grip op sociale angst' waarin ik in 7 heldere inzichten met opdrachten uitleg hoe jij sociale angst constructief kunt overwinnen. Geen dertien in een dozijn tips, maar vernieuwend en onconventioneel! Probeer het zelf en download het e-book!

Klik op bovenstaande button en download het e-book >>

Welke lichamelijke symptomen van sociale angst herken jij?

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën