heb ik een sociale angststoornis
Wat is sociale angst
Linda
Wat is sociale angst
12/05/2022
18 min
0

Heb ik een sociale angst stoornis? De complete hulpgids

12/05/2022
18 min
0

Als jij de vraag ‘heb ik een sociale angst stoornis’ hebt en op zoek bent naar antwoorden, dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertel ik je tot in detail wat een sociale angststoornis inhoudt, wat sociale angst precies is en hoe het ontstaat.

Een complete hulpgids die je van A tot Z vertelt over sociale angst. In dit artikel vind je meer informatie dan dat je op de websites van de GGZ vindt. Het is informatie afkomstig uit Engeland, Canada en Amerika. Daar ontwikkelt mentale gezondheid zich heel anders.

In dit artikel vind je de informatie van vijf jaar onderzoeken en uitzoeken, wat sociale angst precies is, wat het voor mij betekent om sociale angst te hebben en wat je er aan kan doen. 

Dit is wat je leest in het artikel:

  1. Wat is sociale angst?
  2. Hoe voelt sociale angst?
  3. De symptomen van sociale angst
    1. Cognitieve symptomen
    2. Lichamelijke symptomen
    3. Gedragssymptomen
  4. Ontstaan en oorzaken sociale angst
    1. Erfelijkheid en DNA
    2. Omgeving en overtuigingen
    3. Traumatische gebeurtenissen
    4. Emotionele verwaarlozing

Stop, voor je verder leest!

Sociale angst leren kennen is stap 1 naar een sociaal vrijer leven. Maar er is zoveel meer wat je kan doen! Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Wat is sociale angst?

Sociale angst is de angst die optreedt in reactie op sociale situaties. De kern van sociale angst is de angst om kritisch of negatief beoordeeld te worden door anderen. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen. Bang om jezelf voor schut te zetten of een situatie te creëren waarin mensen zich aan je irriteren, of boos op je worden.

Last hebben van sociale angst komt niet alleen voor binnen de sociale situatie. Het kan ook voor en na dit moment naar boven komen, ook als je alleen bent.

Sociale angst is als een filter vol negatieve gedachtes en overtuigingen. Alles van buitenaf gaat eerst door dat filter. Dit geeft een automatisch gevoel dat je op je hoede moet zijn, zodat mensen jou aardig blijven vinden. Door dat filter en die gevoelens ga je je op een bepaalde manier gedragen. Je wringt je in allerlei bochten om maar te voorkomen dat er iets gebeurt.

Leven met sociale angst is ontzettend vermoeiend. Het hangt samen met de manier waarop je naar jezelf kijkt en dat is vaak niet zo positief. Je voelt continu gevaar en staat op scherp. Als je hier niet mee aan de slag gaat, zal het je uiteindelijk uitputten.

heb ik een sociale angststoornis? De complete hulpgids


Van buiten naar binnen leven

Waar de meeste mensen stil staan bij zichzelf, wat ze willen, vinden en denken en van daaruit handelen doen mensen met sociale angst dit andersom. Ze passen hun gedrag aan bij de signalen die de omgeving aan hen geeft.

Daarom zijn mensen met sociale angst vaak afwachtend en vinden ze het moeilijk om beslissingen te nemen. Ze zijn op zoek naar goedkeuring vanuit hun omgeving, omdat ze zelf de knoop niet door durven te hakken wat ze vinden.

Omdat je twijfelt aan jezelf en aan je kunnen, heb je je omgeving nodig om je de bevestiging te geven dat je het goed doet. Vanuit jezelf kun je die bevestiging niet krijgen, dus ga je automatisch steeds op zoek naar de bevestiging van buitenaf.

Door zoveel mogelijk te doen wat anderen van je verwachten heb je een – niet kloppend – gevoel van controle over de situatie. Je hebt het idee dat als je aan de verwachtingen van je omgeving voldoet, je het ook niet fout kan doen.

In plaats van dat je vanuit je eigen normen en waarden handelt, leer je de normen en waarden van anderen en probeer je daar zoveel mogelijk naar te handelen. Hierdoor ben je ontzettend ver verwijderd van jezelf. Het is alsof je geen zelfbeeld hebt, maar die steeds laat kleuren door je omgeving. Dat maakt je een soort kameleon. Je kunt in elke situatie anders zijn. Klinkt vermoeiend hè? Dat is het ook…

De symptomen

Op het moment dat jij sociale confidence mist komt dit naar voren in de klachten die je ervaart. Dit worden in de GGZ symptomen genoemd. Deze startgids is geschreven voor iedereen die worstelt met een gebrek aan sociale confidence en zelfvertrouwen en het kan zijn dat jij een diagnose hebt gekregen bij de GGZ. Symptomen zijn simpelweg kenmerken. Een aantal kenmerken bij elkaar vormt een diagnose. Maar dat is verder helemaal niet zo interessant voor jou en mij. Het is vooral handig om te weten wat bepaalde dingen betekenen. Want wat hoort nou bij je karakter en wat hoort bijvoorbeeld bij angst?

In dit hoofdstuk ga ik je wat leren over veel voorkomende symptomen die het jou bemoeilijken om helemaal oké te zijn met jezelf zoals jij dat zou willen. Want ik geloof dat het begrijpen van je klachten helpt om jezelf meer te accepteren.

Drie soorten symptomen

Om het even over symptomen te houden. Dit zijn de dingen die je voelt, denkt en doet doordat je ineens ongemakkelijk of angstig wordt, of aan jezelf gaat twijfelen. We onderscheiden daarin op drie verschillende niveaus symptomen, namelijk cognitieve-, lichamelijke- en gedragssymptomen.

Cognitieve symptomen

De cognitieve symptomen zijn de kenmerken die zich afspelen in je hoofd. Sociale angst heeft effect op je cognitieve vaardigheden. Je cognitieve vaardigheden zijn de manieren waarop je informatie opneemt en verwerkt. Je hebt je brein nodig bij alledaagse dingen, zoals werken, het huishouden, noem maar op. Je geheugen, taal, intelligentie en concentratie spelen hierin een belangrijke rol.

De cognitieve symptomen van sociale angst zorgen voor een belemmering in die cognitieve vaardigheden. Er zijn vijf soorten cognitieve symptomen.

  1. Belemmerende overtuigingen
  2. Negatieve gedachtes
  3. Negativiteitsbias
  4. Laag zelfbeeld
  5. Verhoogd zelfbewustzijn

Ik schreef een artikel met alle vijf de cognitieve symptomen beschreven. Hier vind je meer informatie en linkjes naar andere artikelen over de specifieke cognitieve symptomen. Lees: cognitieve symptomen: dit zijn de 5 soorten die je moet weten


Belemmerende overtuigingen

Je overtuigingen zijn je manier van denken. Het is de wijze waarop je naar jezelf, je omgeving en de wereld kijkt en hoe je hier over denkt. De meeste overtuigingen ontstaan in je jeugd. Je leert ze binnen je gezin of familie en ze worden gedurende de jaren dat je opgroeit gevoed door je omgeving.

Overtuigingen liggen vaak zo diep verborgen dat je niet eens bewust weet wat je denkt als je er niet bij stil staat. Hierdoor neem je je overtuigingen vaak automatisch voor waar aan. Je gelooft dat het nou eenmaal zo is, als vanzelf.

Je overtuigingen hebben invloed op je gedrag, ze geven je sturing. Als deze overtuigingen negatief zijn belemmeren ze je en sturen ze de verkeerde kant op. Ze beperken je in het dagelijks leven. Door deze diepliggende, bijna onzichtbare belemmerende overtuigingen maak je keuzes in je leven die je niet verder helpen, maar juist tegenhouden.




Voorbeelden van veelvoorkomende belemmerende overtuigingen zijn:

  1. Ik ben niet goed genoeg
  2. Ik moet me aanpassen, anders hoor ik er niet bij
  3. Ik mag me niet aanstellen

    Negatieve gedachtes

    Iets minder diep liggend, maar nog steeds razendsnel, zijn je negatieve gedachtes. Ze komen vaak voort uit je belemmerende overtuigingen. Het is dat rottige stemmetje in je hoofd die je laat twijfelen en naar beneden haalt. Het stemmetje die zegt: “zie je wel, je doet het niet goed.” Deze negatieve gedachtes houden jou tegen om vanuit volle potentie te leven.
     
    Negatieve gedachtes komen in verschillende vormen voor. Dagelijks heb je zo’n 50.000-60.000 gedachtes dus heel veel gaan onbewust aan je voorbij. Maar je gaat wel handelen naar die gedachtes. Negatieve gedachtes zijn heel slecht voor je mentale gezondheid. Elke keer als je zo negatief over of tegen jezelf praat, brokkelt je zelfvertrouwen een klein beetje af. Het zorgt ervoor dat je belemmerende overtuiging nog dieper ingeroest raakt.

Negativiteitsbias

De negativiteitsbias is de neiging om de nadruk te leggen op het negatieve, in plaats van het positieve. Dit is iets heel menselijks, ons brein leunt liever naar het negatieve. Vaak wordt er in het dagelijks leven zwaarder gewogen aan een negatieve gebeurtenis dan een positieve gebeurtenis. Vaak kunnen mensen dit wel relativeren, maar met sociale angst is dat een stuk lastiger.

Je hele dag kan verpest worden door een klein moment waar iets mis ging. Dat er over de hele dag veel meer positieve dingen gebeurt zijn zie je dan niet meer. Ons brein is al negatief ingesteld, maar sociale angst gooit daar nog even een schapje bovenop.

De negativiteitsbias geeft vaak een aanhoudend verdrietig of beschaamd gevoel nadat er iets fout is gegaan. De gedachte dat er ook dingen goed zijn gegaan kan daar niet zomaar tegenop. Het kan er voor zorgen dat je nog dagen, of zelfs weken of maanden daarna nog weer eens wakker kan liggen van die ene negatieve gebeurtenis uit het verleden. Blijf je hangen in het negatieve? Dan kun je er vanuit gaan dat de negativiteitsbias aan het werk is.

heb ik een sociale angststoornis complete gids

Laag zelfbeeld

Jouw zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf, je gevoelens, gedachtes en gedrag kijkt. Het is nauw verbonden met je overtuigingen. Het is het beeld wat jij hebt van je identiteit. Als dit negatief is spreken we van een laag zelfbeeld.

Door een laag zelfbeeld ga je op een bepaalde manier denken en handelen. Je hebt de neiging om jezelf, je omgeving en wat er in de toekomst staat te gebeuren veel negatiever en kritischer in te vullen dan de werkelijkheid. Van daaruit vloeien weer allerlei negatieve gedachtes, gevoelens en gedrag.

De kern van een laag zelfbeeld is dat je jezelf niet genoeg waard vindt. Deze overtuiging over jezelf zorgt er voor dat jij hiernaar gaat handelen. Je straft jezelf voor wat niet goed gaat en hebt geen oog voor wat goed gaat. Je ervaart succes als normaal en je vergroot je eigen falen enorm uit.

Een laag zelfbeeld zorgt voor weerstand op alles wat jou in je kracht zet. Je neigt naar het negatieve en als er iets negatiefs om je heen gebeurt bevestigt dit jouw zelfbeeld. Een compliment hoor je haast niet, maar kritiek komt keihard binnen.

Een laag zelfbeeld bij sociale angst is ook vaak een onzichtbaar zelfbeeld. Je hebt eigenlijk geen idee wie je bent, wat je kan en waar je trots op bent. Dat komt omdat je van buiten naar binnen leeft en je laat beïnvloeden door de mensen om je heen met een sterke mening. Als je een persoonlijke vraag krijgt klap je dan ook meestal dicht.

Verhoogd zelfbewustzijn

Je zelfbewustzijn is de beleving van je eigen identiteit. Wie je bent, wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Het is de manier waarop je bewust bent van jezelf. Als je bewustzijn verhoogd is ben je je extra bewust van je eigen aanwezigheid in de context met anderen. Eigenlijk te zelfbewust. Het is alsof je in de spotlights staat en iedereen alles van je kan zien.

Door je belemmerende overtuigingen en laag zelfbeeld sta je niet in de positieve spotlights. Het negatieve wordt juist uitvergroot. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt en alle negatieve dingen aan jou kan zien. Ja, zelfs die allerkleinste dingetjes, zoals een vetribbeltje over je broek of een vlekje in je shirt. Zelf had ik heel erg het gevoel dat iedereen aan mij kon zien dat ik in de ziektewet zat, als ik in mijn joggingbroek een wandeling maakte door de stad.

Verhoogd zelfbewustzijn is goed te ontdekken bij jezelf als je eenmaal weet wat het is. Je zult jezelf al wel herkennen in wat ik geschreven heb. Je hebt het idee dat iedereen om je heen met jou bezig is en een mening over je heeft. Dat beeld is uitvergroot en overdreven. Mensen zijn namelijk maar 20% met hun omgeving bezig en 80% met zichzelf. De kans dat zij dus dat kleine vetribbeltje boven je broek zien én er een mening over hebben is nihil.

Lichamelijke symptomen

Mentale klachten laten zich niet alleen mentaal zien, maar hebben ook fysiek hun effect. Sociale angst neemt lichamelijke symptomen met zich mee. En die symptomen kunnen flink ongemakkelijk zijn! Angst heeft namelijk flink wat impact op je lichaam. Niet iedereen heeft last van dezelfde lichamelijke klachten, daarom is het soms lastig in te schatten of de lichamelijke klachten bij je angst horen of niet.

Lichamelijke symptomen van sociale angst zijn ongemakkelijk, maar kunnen ook echt beangstigend zijn. Als je angst uitloopt tot een paniekaanval kan het voelen alsof je volledig de controle verliest. Hoe beter je weet welke lichamelijke klachten jij hebt en hoe ze gerelateerd zijn aan jouw angsttriggers, des te eerder kun je herkennen wanneer je lichaam reageert uit angst.

Het begrijpen van je lichamelijke symptomen helpt je om de eerste stappen te nemen bij het ingrijpen bij een angst- of paniekaanval. De volgende lichamelijke symptomen kunnen voorkomen bij sociale angst:

  1. Blozen
  2. Zweten
  3. Slapeloosheid
  4. Heel vaak moeten plassen
  5. Misselijkheid
  6. Verminderde eetlust
  7. Spierspanningen
  8. Trillen
  9. Duizeligheid
  10. Hoofdpijn
  11. Maag- en darmklachten



Gedragssymptomen

Je hersenen geven een seintje naar je lichaam en dat vertaalt zich in bepaald gedrag. Een reactie op wat er in je hoofd gebeurt en de signalen die het aan je lichaam geeft. Je zal met sociale angst koste wat het kost je best doen om te voorkomen dat je voor schut komt te staan of negatief beoordeeld wordt. Hier zorgen de cognitieve symptomen voor.

Door je belemmerende overtuigingen en je negatieve zelfbeeld probeer je automatisch jezelf te beschermen tegen ‘gevaar’. Deze signalen zijn zo minimaal dat je je vaak niet eens bewust bent van je angst en ook niet van wat je precies doet. Maar door wat er in je hoofd en lijf gebeurt ga je ook op een bepaalde manier handelen. Uit angst. Dit zorgt voor de volgende drie gedragssymptomen:

  1. Vermijden
  2. Ontsnappen
  3. Beschermingsmechanismen

Vermijden

Dingen waar je bang voor bent ga je het liefste uit de weg. Zo werkt dit ook bij sociale angst. Er zijn situaties die je niet aangaat, omdat je het niet durft. Vermijding kan heel duidelijk zijn in het niet gaan naar bepaalde sociale activiteiten, maar vermijding is meer dan dat.

Vaak vermijd je dingen die je best graag zou willen doen, maar die je toch overslaat omdat het je te veel spanning geeft. Je krijgt het gewoon echt niet voor elkaar, bedenkt smoesjes en excuses of zegt dat je ergens het type niet voor bent. Je hebt een nonchalant verhaal klaar waarom jij deze situatie niet aangaat.

Je zegt bijvoorbeeld dat je ergens niet het type voor bent, dat het niks voor jou is en dat je het daarom niet doet. Diep van binnen lijkt het je heel leuk, maar je bent bang dat je vrienden je uitlachen als je dit wel gaat doen. Of je bent bang dat je het niet kan en voor schut staat.


Ontsnappen

Ontsnappen is het jezelf even onttrekken aan de werkelijkheid. Je geeft je helemaal over aan iets, waardoor je niet hoeft te denken aan je angst. Dit doe je bijvoorbeeld door je favoriete serie te bingewatchen of te gamen. Maar het kan ook met drank of drugs. Zolang je maar kunt ontsnappen aan dat angstige gevoel.


Beschermingsmechanismen

Als je dan toch een sociale situatie aangaat die je eng vindt bescherm je jezelf met een soort veiligheidsgedrag dat je zelf hebt gecreëerd. Dit noemen we ook wel beschermingsmechanismen. Het zijn trucjes die jou op de korte termijn lijken te helpen tegen het ‘gevaar’ wat je voelt. Ze helpen je om de tijd door te komen en eventuele confrontatie te omzeilen.

Je hebt bijvoorbeeld standaard je telefoon bij de hand, zodat je altijd terug kan vallen op doen alsof je druk aan het typen bent. Of je houdt je hand voor je mond als je praat. Je bestudeerd van tevoren op internet naar wat voor restaurant je gaat en waar je het meest veilig kan zitten.

Beschermingsmechanismen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Ze geven je het idee van een veilig gevoel in sociale situaties. Op de korte termijn lijkt een beschermingsmechanisme te helpen, maar eigenlijk is het een kleine vermijding in een sociale situatie. Ze weerhouden je ervan om je angsten echt onder ogen te komen en uit te dagen.

Met beschermingsmechanismen stel je de angst uit. Dat is een van de grootste nadelen aan beschermingsmechanismen. Een volgende keer zal de angst nog net zo sterk aanwezig zijn. Eigenlijk wordt de drempel alleen maar hoger hoe langer jij de situatie uit de weg gaat. Op het moment dat je een beschermingsmechanisme inzet heb je niet in de gaten dat je juist je angst in stand houdt. Het voelt juist andersom. En dat maakt je steeds meer afhankelijk van het beschermingsmechanisme. Tot je het gevoel hebt dat je niet meer zonder kan.

Je weet dan niet meer of de angst die je hebt zonder het beschermingsmechanisme wel of niet zou zijn uitgekomen. Je houdt de angst in stand door je te verschuilen achter je beschermingsmechanisme. Je bent heel erg met jezelf bezig, met wat je doet, hoe je dat doet, welke gedachtes je hebt. Dit kan ontzettend afleiden. Door je beschermingsmechanisme is er juist meer kans dat je het gesprek niet meer goed kan voeren, of niet doorhebt wat er om je heen gebeurt. Je kan geen echte connectie meer maken en dat maakt de kans dat mensen geïrriteerd raken eigenlijk alleen maar groter.

Voorbeelden van beschermingsmechanismen:

  1. Altijd oordopjes of een koptelefoon met muziek op in het openbaar;
  2. Alcohol drinken voor meer zelfvertrouwen in sociale situaties;
  3. De menukaart van het restaurant waar je gaat eten van tevoren doornemen om te voorkomen dat je daar niet kan beslissen;
  4. Op je telefoon kijken om bezig te lijken;
  5. De hele tijd bij dezelfde persoon blijven plakken als je ergens in het openbaar bent;
  6. Geen oogcontact maken;
  7. Alcohol drinken;
  8. Een koptelefoon dragen in het openbaar;
  9. Plannen afzeggen met een smoes, omdat je bang bent dat je anders overgehaald wordt om toch te komen
  10. Je mond bedekken met je handen als je praat;

heb ik een sociale angststoornis complete gids

Het ontstaan van je klachten

Waar je tegenaan loopt in het heden is vaak terug te vinden in je verleden. Klachten ontstaan niet zomaar. Daar gaat vaak een heleboel aan vooraf. Al op jonge leeftijd kan er een zaadje geplant worden. Een klein vlammetje kan ontstaan die door de jaren heen steeds meer aangewakkerd wordt en meer ruimte inneemt.


Je DNA

We worden als mens gevormd door het DNA van ten minste de vier generaties voor ons. Jij bestaat dus uit stukjes van je ouders, je grootouders, overgrootouders en over-overgrootouders! Je lijkt op je familie, niet alleen in uiterlijk, maar ook qua innerlijk en karakter.

Spanning, angst en onzekerheid die jij bij je draagt kan misschien al jaren in de familie zitten. Iedere generatie krijgt weer een klein stukje mee van die pijn. Het zit letterlijk in je DNA. Kijk maar eens naar de familie om je heen en je herkent misschien wel belemmerende overtuigingen, negatieve gedachtes of andere angsten bij bijvoorbeeld je ouders of je broertjes en zusjes. Karaktertrekken die bij jullie als gezin en als familie horen.

Je omgeving

De manier waarop je voelt, denkt en doet wordt voor een heel deel bepaald door de mensen om je heen tijdens jouw opvoeding. Dat begint bij je vader en je moeder en jullie gezin. Elke familie heeft naast het gedeelde DNA haar eigen cultuur en manier van omgang. Misschien ben je wel religieus opgevoed, ging je vroeger (of misschien nog steeds) naar de kerk. Of was er bij jou thuis een bepaalde overtuiging over opleiding en werk en waar je aan moest voldoen.

Naarmate je ouder wordt breidt jouw wereld uit. Er zijn meer mensen in jouw omgeving die invloed op je gaan hebben. Kinderen en docenten op school, mensen in je omgeving, de mensen bij je eerste bijbaantje. Ook zij hebben gedurende je leven invloed op jou. Ze benadrukken de overtuigingen die er misschien al sinds je vroege jeugd zitten of leren je nieuwe of andere dingen.

Je wordt gevormd door de mensen die het dichtste om je heen staan. Dat kan helaas ook betekenen dat zij een minder goede invloed op je hebben. Dat ze jouw onzekerheid triggeren of op een of andere manier in stand houden. Mensen kunnen een bepaalde invloed op jou hebben die jou onzeker houdt en je overtuigingen blijft voeden.

Jouw oud zeer

Jouw oud zeer is het trauma wat je in je leven hebt meegemaakt. Misschien klinkt trauma best wel zwaar, of vind je het overdreven in jouw situatie, maar eigenlijk is een trauma alleen het feit dat wanneer je iets schokkends hebt meegemaakt je niet zomaar door kan met je leven. Het zorgt voor negatieve gevoelens, zoals angst, boosheid of eenzaamheid. De situatie heeft zoveel impact gemaakt dat het je in je latere leven nog steeds belemmerd in het dagelijks leven.

Traumatische gebeurtenissen kunnen erg uiteenlopend zijn. Bij trauma denk je snel aan oorlog of een ernstige gebeurtenis, maar pesten, het overlijden van iemand dichtbij, mishandeling of verwaarlozing valt ook onder trauma. Vooral de gebeurtenissen vanaf jouw ontstaan tot je achtste levensjaar hebben het meeste impact in de rest van je leven.

Emotionele verwaarlozing

Een vorm van verwaarlozing die erg onschuldig lijkt, maar wel veel schade aanricht op het gebied van zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit is emotionele verwaarlozing. Emotionele verwaarlozing ontstaat wanneer jouw ouder(s) jou niet voldoende kunnen bieden op het gebied van jouw emotionele behoeften in je opvoeding. Het woord verwaarlozing zegt het al, het is het ontbreken van iets heel belangrijks in je jeugd.

Als kind heb je behoefte aan genegenheid, aandacht, bevestiging en emotionele steun. Je moet leren om op een gezonde manier verdrietig te zijn en boos te zijn. En je moet leren omgaan met gevoelens van schuld en schaamte. Als er sprake is van emotionele verwaarlozing dan stralen ouders in hun gedrag afwijzing en afkeuring naar je uit op het moment dat jij die negatieve gevoelens ervaart, of ze maken je, al dan niet bewust, bang.

Emotionele verwaarlozing is niet iets wat ontzettend opvalt. Het kan in kleine dingetjes zitten. Je krijgt bijvoorbeeld te horen dat jongens stoer zijn, of dat je een flinke meid moet zijn. Je moet je boosheid inhouden, omdat je netjes moet zijn, of je ouders geven jou juist een gevoel van schuld of schaamte.

Tijdens het opgroeien is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je eigen gevoelens. Als je ouders jou aanmoedigen en je het gevoel geven dat je gevoelens gehoord worden en er mogen zijn, dan draagt dat bij aan de ontwikkeling van een gezonde relatie met jezelf. Je leert dat je gevoelens er mogen zijn en weet wat het is om getroost te worden.

heb ik een sociale angststoornis? de complete gids

Als je opgroeit in een gezin waar je gevoelens en emoties niet zo gehoord werden, niet serieus genomen, genegeerd of gebagatelliseerd werden is dit een basis voor emotionele verwaarlozing. Het heeft je het gevoel gegeven dat je je voor dingen moest schamen, of je schuldig moest voelen voor het hebben van bepaalde gevoelens en emoties.

Vroeger was er veel minder ruimte voor gevoelens. Dat was toen ook gewoon geaccepteerd. Je leerde dat je flink moest zijn en als je ouders wilden dat er iets gebeurde, dan gebeurde dat ook. Goedschiks of kwaadschiks.

Dit zijn signalen van emotionele verwaarlozing in jouw jeugd:

  1. Een gebrek aan emotionele steun en troost bij verdrietige of moeilijke situaties
  2. Onverschillig zijn over de gevoelens en behoeften van het kind
  3. Een gebrek aan genegenheid en affectie, zoals knuffelen, kussen en aanraken
  4. Negatief praten over en tegen het kind en kritiek leveren
  5. Het kind de schuld geven van problemen in het gezin

Lees in emotionele verwaarlozing - herken deze 10 signalen alle signalen

Emotionele verwaarlozing is de veroorzaker van sociale angst. Wat er gebeurt in je jeugd heeft impact op wie je bent als volwassene. De gevolgen van emotionele verwaarlozing zijn pittig en kosten heel wat negatieve energie. Zo uit emotionele verwaarlozing in je jeugd zich in het heden:

  1. Je voelt je vaak leeg
  2. Je hebt moeite met het voelen, beheersen en uiten van je emoties
  3. Je bent bang om afhankelijk van anderen te worden


    Lees in de invloed van emotionele verwaarlozing - dit zijn de 7 grootste signalen wat alle gevolgen van emotionele verwaarlozing in je volwassen leven zijn

Conclusie – heb je een sociale angst stoornis?

Nu weet je alle aspecten die te maken hebben met sociale angst. De een kan je wat meer voelen dan de ander, maar als je echt sociale angst hebt, dan zul je je in alle aspecten wel herkennen. Wil jij graag een officiële diagnose? Meld je dan aan bij een specialistische GGZ instelling. Daar kunnen ze jou diagnosticeren en een behandelplan maken.

Door sociale angst in stukjes te hakken en de verschillende symptomen los van elkaar te zien, kun je ook in kleine stapjes gaan werken aan je herstel. En dat maakt het een stuk overzichtelijker. Je kunt beter een heleboel kleine succesjes hebben dan een grote stap steeds net niet redden.

Een echt duidelijk beeld krijgen van jouw sociale angst symptomen? In de cursus sociale angst volledig herkennen en begrijpen werk jij stap voor stap jouw sociale angst uit. Zo heb je een handig overzicht van de punten waar jij aan wil werken. Je kunt de cursus later herhalen om te kijken wat je vooruitgang is!

Je volgt de cursus in de RAARsociaal Academie, met nog veel meer content op het platform, zoals audio opnames, journals en elke maand nieuwe interactieve content! En dat niet alleen, ook met een sociale angst forum waar jij met gelijkgestemden in contact kan komen. Je wordt al lid vanaf €12,95 per maand.

De reclame button voor de RAARsociaal Academie

En, heb jij een sociale angst stoornis?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 10-3-2024

Reacties
Categorieën