dit is hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt
Cognitieve symptomen van sociale angst
Linda
Cognitieve symptomen van sociale angst
07/21/2022
6 min
0

6x dit is hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt

07/21/2022
6 min
0

In dit artikel vertel ik je hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt. Het is een van de cognitieve symptomen van sociale angst. Voor mij was verhoogd zelfbewustzijn lange tijd een van de meest hardnekkige symptomen. En dat komt vooral omdat ik niet begreep wat er met me aan de hand was.

Pas later kreeg ik in de gaten dat het niet normaal was om zo bezig te zijn met de mensen om me heen. Dat het niet realistisch was dat mijn omgeving kleine dingen aan mij zou opmerken en daar wat van vinden. Dat idee was jarenlang niet in me opgekomen.

Verhoogd zelfbewustzijn is de beleving van jouw eigen identiteit. Je identiteit omvat wie jij bent, wat je denkt en voelt, wat je doet en wat je hebt meegemaakt. Alles wat jou vormt tot wie jij bent als persoon. Het is een van de sociale angst symptomen. De cognitieve symptomen van de sociale angst stoornis, want het heeft invloed op je cognitieve vaardigheden.

Als je last hebt van sociale angst is dit bewustzijn veel meer aanwezig. Je aandacht is uitvergroot op de punten hierboven beschreven. Doordat je zelfbeeld vrij negatief is, wordt deze aandacht automatisch ook negatief.

Ik was er van overtuigd dat mensen naar mij keken en me veroordeelden. Om wat ik deed, wat ik uitstraalde en zelfs zo nu en dan om wat ik dacht. Het voelde alsof mensen dwars door me heen konden kijken.

Om jou een duidelijk beeld te geven van verhoogd zelfbewustzijn heb ik zes voorbeelden verzameld van hoe verhoogd zelfbewustzijn voelt:

  1. Denken dat een hele grote groep mensen iets heel kleins aan jou ziet
  2. Nooit zomaar onverzorgd de deur uit gaan
  3. Bang zijn dat je omgeving aan je kan zien dat je niet alles vertelt
  4. Als verstijft staan op de dansvloer
  5. Niet horen wat een ander zegt
  6. Geloven dat mensen om jou lachen


Ho, wacht even met verder lezen!

Belemmerende overtuigingen zijn maar een onderdeel van sociale angst. Een belangrijk onderdeel, dat zeker, maar het is niet het enige. Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Denken dat een hele grote groep mensen iets heel kleins aan jou ziet

Ik heb vaak gedacht dat heel veel mensen iets heel kleins aan mij zagen. Ik trok vaak mijn shirt over mijn buik, omdat ik het idee had dat iedereen kon zien dat ik een dikke buik had als ik ging zitten. Zelfs als ik op een feestje was.

Omdat je zo bewust bent van jezelf, zie je elk klein dingetje aan jezelf. Je net te dikke buik in die broek, die pukkel op je kin. Kleine dingetjes die voor jou als reusachtig voelen. Dingen waar je je voor schaamt.

dit is hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt


En doordat je verhoogd zelfbewustzijn zo groot voelt, vul je in voor je omgeving dat ze dit ook zullen zien. Je bent zoveel bezig met jezelf, dat je niet meer kan relativeren hoe mensen echt zullen denken. In jouw hoofd denkt je omgeving dezelfde negatieve gedachtes als jij.


Nooit zomaar onverzorgd de deur uit gaan

De deur uit gaan zonder persoonlijke verzorging? Dat deed ik echt niet. Jarenlang droeg ik altijd make-up als ik de deur uitging. Zelfs al was het maar heel even. Want stel je voor dat mensen je zo zien?

Ik had de belemmerende overtuiging dat ik niet mooi genoeg was zonder make-up. Ooit had ik de opmerking gekregen of ik ziek was toen ik geen make-up droeg en dat was enorm blijven hangen.

Toen ik een keer op mijn werk er achter kwam dat ik me helemaal opgemaakt had, behalve mascara, ging ik langs al mijn vrouwelijke collega’s voor een mascara. Ik voelde me zó stom! Ik moest echt mascara om niet voor schut te lopen.

Dacht ik.


Geloven dat mensen om jou lachen

Als ik mensen hoor lachen schiet er vaak door mijn hoofd dat ik misschien iets geks doe. Ook heb ik geregeld het gevoel gehad dat mensen op straat naar me keken. En dat werden er steeds meer.

Hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt voor mij is vooral herkenbaar aan dat punt. Het gevoel hebben dat mensen op straat naar je kijken. Dat gevoel werd steeds realistischer, ondanks dat het dat niet was.

Dan checkte ik mezelf in een winkelraam of spiegel of ik misschien iets geks had. Maar dat was eigenlijk nooit het geval.

Denken dat mensen lachen om jou, of allemaal naar jou kijken zit in je hoofd. Natuurlijk lachen mensen of kijken ze naar je, maar hoe vaak kijk je zelf niet naar iemand zonder echt te kijken? Zonder dat je brein echt registreert dat je kijkt.


Als verstijft staan op de dansvloer

Ik ben echt gek op dansen, maar op de dansvloer met anderen sta ik vaak als verstijft. Ik wil wel, maar ik blokkeer echt. Ik voel alle ogen op me en krijg mezelf niet over de drempel om los te laten en genieten.

Nog steeds vind ik dansen waar anderen bij zijn, echt dansen en losgaan, heel lastig. Met een drankje of twee wil het beter, maar zonder is voor mij echt lang te spannend geweest en vind ik nog steeds een uitdaging.

Op een of andere manier zit er een belemmerende overtuiging dat ik dan voor schut sta. Dat ik het risico loop om uitgelachen te worden. Ik weet niet concreet wat het voor gevoel is, maar het voelt vooral als diepe schaamte. Je voelt op dat moment verhoogd zelfbewustzijn echt in je lijf. Het niet durven dansen is echt zoals verhoogd zelfbewustzijn voor mij voelt.

dit is hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt

Niet horen wat de ander zegt

Niet horen wat de ander zegt, omdat ik zo druk was met mezelf. Dat gebeurde me best vaak. Ik hoorde opdrachten van docenten niet, of miste wat we moesten doen op het werk. Omdat ik het ook niet durfde te vragen gokte ik vaak maar wat. En dat zorgt voor stress.

Als je zo’n verhoogd zelfbewustzijn hebt is het soms lastig om te horen wat de ander zegt. Je bent zo druk met jezelf, je houding en je gedrag dat je geen aandacht meer hebt voor je gesprekspartner.

Toen ik in de ziektewet zat werd dit soms nog erger. Dan hoorde ik letterlijk niet meer wat er om me heen gezegd werd. De angst van al de prikkels om me heen werd me dan even te veel.

Verhoogd zelfbewustzijn voelt misschien als overmatig bezig zijn met je omgeving, maar eigenlijk ben je voornamelijk bezig met jezelf. Jij staat in het middelpunt.

Je zet jezelf op een soort negatief voetstuk en laat alle schijnwerpers op je schijnen. Maar bekijk je het van de kant van je omgeving, dan vallen dat voetstuk en die schijnwerpers gewoon weg.

Bang zijn dat je omgeving kan zien dat je niet alles vertelt

Ik ben jarenlang een veel te open boek geweest. Ik had echt het idee dat mensen aan mij konden zien als ik bepaalde dingen achterhield of niet vertelde. Daarom vertelde ik vaak veel te veel aan mensen waarvoor dit helemaal niet bestemd was.

Je voelt dat je de verhalen niet kan tegenhouden. Dat je vaak na die tijd het gevoel hebt dat je veel te veel hebt vertelt en dat je dat niet had gewild.

Aan de andere kant komt er een schuldgevoel op als je je bedenkt dat je niet eerlijk tegen iemand zou zijn. Dat niet alle informatie voor iedereen bestemd is blijkt ontzettend lastig te relativeren.

Dit is hoe verhoogd zelfbewustzijn echt voelt

Verhoogd zelfbewustzijn voelt best wel stressvol. Zoveel bezig zijn met jezelf is intensief. Helemaal als je vooral negatief met jezelf bezig bent. Om te voorkomen dat er iets gebeurt in de confrontatie met anderen pas je je steeds weer aan.

De verschillende symptomen van sociale angst vullen elkaar aan en lopen door elkaar heen. Je verhoogde zelfbewustzijn krijgt invulling door je belemmerende overtuigingen en een laag zelfbeeld. Wat jij denkt dat anderen denken, denk je eigenlijk zelf.

Je kunt je verhoogde zelfbewustzijn daarom niet alleen veranderen. Door de andere symptomen ook te behandelen zul je merken dat je verhoogde zelfbewustzijn minder negatief zal worden. Dat het daardoor ook minder zal worden.

Het verhoogd zelfbewustzijn voelt echt als een zware last. Steeds nadenken voor alle mensen om je heen zuigt je energie op. Het helpt om te relativeren dat je niet zo in de spotlights staat. Dat mensen maar 20% met hun omgeving bezig zijn en voor de rest voornamelijk met zichzelf.


Meer leren over het overwinnen van sociale angst?

In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!Is dit ook hoe verhoogd zelfbewustzijn voor jou voelt?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 28-02-2024


Reacties
Categorieën