dagboekvragen meer zelfvertrouwen
Journalen
Linda
Journalen
08/16/2023
6 min
0

30 dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen - een eenvoudige boost!

08/16/2023
6 min
0

Deze dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen zijn specifiek gericht op het vergroten van het vertrouwen in jezelf voelen en uitstralen. Zelfvertrouwen is een ontzettend belangrijk aspect van jouw welzijn en je persoonlijke groei. Het beïnvloedt de manier waarop we onszelf zien en hoe we met onszelf en de uitdagingen en kansen in ons leven omgaan. 

Zelfvertrouwen kan wankelen door negatieve gedachtes of overtuigingen die ontstaan zijn in het verleden. Er zijn meerdere dingen die je kan doen om je zelfvertrouwen te vergroten, maar dagboek schrijven is een van de meest makkelijke en direct toepasbare opties om dat te doen. Het is een krachtig hulpmiddel om jouw zelfvertrouwen te vergroten en versterken. 

In dit artikel deel ik 30 dagboekvragen met je die je helpen bij het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Daarnaast vertel ik je meer over dagboek schrijven en zelfvertrouwen. Deze punten zijn wat je leest in dit artikel:

 1. Waarom dagboek schrijven goed voor je is
 2. Waarom dagboek schrijven goed is voor je zelfvertrouwen
 3. 30 dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen
 4. Hoe je de dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen kunt gebruiken


Stop, voor je verder leest...

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Waarom dagboek schrijven goed voor je is

Dagboek schrijven is een vorm van zelfreflectie die je in staat stelt om je gedachten en gevoelens te onderzoeken, je prestaties te evalueren en je doelen en waarden helderder te zien. Door dagelijks dagboek te schrijven kun jij je bewust worden van negatieve patronen en beperkende overtuigingen die jouw zelfvertrouwen ondermijnen.

Journalen is daarnaast een veilige plek voor jezelf, zonder oordeel ,waar jij je diepste emoties kan uiten en verwerken. Dat helpt je om emotionele last te verminderen en ruimte te maken voor jezelf en voor positieve energie.

Schrijven is een eenvoudige, praktische en voor de hand liggende manier om voor jezelf te zorgen en jezelf te leren accepteren. Jij verdient het om jezelf beter te leren kennen en dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Waarom dagboek schrijven goed is voor je zelfvertrouwen

Er zijn verschillende redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je zelfvertrouwen. Dagboek schrijven is zo veelomvattend en helpend dat het zonde is als je het niet zou doen! (ja, dit is ook een reminder naar mezelf om weer wat vaker mijn dagboek er bij te pakken). Dit is wat dagboek schrijven voor je zelfvertrouwen je brengt:

 1. Zelfbewustzijn: dagboek schrijven helpt je om je gedachtes, gevoelens en emoties beter te begrijpen. Dat verhoogt je zelfbewustzijn en maakt je bewuster van je sterke punten en je zwaktes.
 2. Positieve bevestiging: door je successen en positieve momenten op te schrijven versterk je jouw zelfbeeld en herinner jij jezelf aan je prestaties. Dat vergroot je zelfvertrouwen!
 3. Zelfcompassiedagboek schrijven is een manier om jezelf te troosten en met empathie naar jezelf te kijken, waardoor je jezelf beter leert accepteren, ondanks je tekortkomingen.
 4. Zelfbevestiging: als je jouw eigen woorden leest van zelfvertrouwen en vastberadenheid kun je op moeilijke momenten altijd teruggrijpen naar jouw eigen herinneringen aan je eigen kracht!
 5. Negatieve gedachtes uitdagen: met dagboek schrijven kun jij je negatieve gedachtes uitdagen en vervangen voor positieve, helpende gedachtes die je juist ondersteunen in plaats van onderuit halen
30 dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen

30 dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen

 1. Beschrijf een recente prestatie waar je trots op bent en waarom.
 2. Welke positieve eigenschappen en vaardigheden waardeer je in jezelf?
 3. Welke uitdagingen heb je in het verleden overwonnen en hoe heeft dat je zelfvertrouwen vergroot?
 4. Wat zijn je grootste dromen en doelen? Hoe kun je ze stap voor stap bereiken?
 5. Welke belemmerende overtuigingen houden je tegen en hoe kun je ze veranderen?
 6. Hoe kun je jezelf meer ondersteunen en aanmoedigen in tijden van zelftwijfel?
 7. Welke complimenten heb je van anderen ontvangen die je bijbleven? Waarom waren ze zo betekenisvol?
 8. Beschrijf een situatie waarin je moedig was en je angsten overwon. Hoe voelde je je daarna?
 9. Welke activiteiten geven je een gevoel van vertrouwen en vreugde? Hoe kun je er meer van in je leven integreren?
 10. Wat zijn je persoonlijke waarden en hoe beïnvloeden ze je zelfvertrouwen?
 11. Welke nieuwe vaardigheden of talenten zou je willen ontwikkelen? Waarom zijn ze belangrijk voor je zelfvertrouwen?
 12. Welke successen en prestaties heb je geboekt in de afgelopen maand? Hoe ga je ze vieren?
 13. Hoe kun je je zelfzorg en eigenwaarde verbeteren door dagelijks kleine stappen te zetten?
 14. Beschrijf een moment waarop je jezelf overtrof en je capaciteiten verraste. Wat kun je van dat moment leren?
 15. Welke innerlijke criticus of negatieve gedachte weerhoudt je ervan om volledig in jezelf te geloven? Hoe kun je die negatieve stem tegenspreken?
 16. Wat zou je tegen je jongere zelf willen zeggen over zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen?
 17. Welke affirmaties of positieve zinnen helpen je om je zelfvertrouwen te vergroten? Schrijf ze op en herhaal ze dagelijks.
 18. Welke rol speelt vergelijking met anderen in je zelfvertrouwen? Hoe kun je jezelf hierin beter ondersteunen?
 19. Welke lessen heb je geleerd van mislukkingen of tegenslagen in je leven? Hoe hebben ze je gesterkt?
 20. Hoe kun je je mindset veranderen van "Ik kan het niet" naar "Ik kan het proberen en leren"?
 21. Wat zijn je grootste sterke punten en hoe kun je ze inzetten om je zelfvertrouwen te vergroten?
 22. Beschrijf een situatie waarin je jezelf klein hield uit angst voor falen of oordeel. Wat zou er gebeuren als je die angst loslaat?
 23. Hoe kun je jezelf vriendelijker en liefdevoller behandelen in je dagelijkse leven?
 24. Wat zijn enkele positieve veranderingen die je in jezelf hebt opgemerkt sinds je met dagboekschrijven begon?
 25. Welke negatieve overtuigingen over jezelf wil je loslaten? Hoe kun je ze omzetten in positieve overtuigingen?
 26. Beschrijf een moment waarop je anderen hebt geholpen of aangemoedigd en hoe het je eigen zelfvertrouwen versterkte.
 27. Hoe kun je jezelf vergeven voor fouten uit het verleden en jezelf toestaan om te groeien?
 28. Welke positieve affirmaties of citaten inspireren je en helpen je om meer vertrouwen in jezelf te hebben?
 29. Welke stappen kun je nemen om jezelf meer te omringen met positieve en ondersteunende mensen?
 30. Wat zijn enkele praktische stappen die je vandaag kunt nemen om je zelfvertrouwen te vergroten en je doelen te bereiken?

dagboekvragen meer zelfvertrouwen

Zo gebruik je de dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen

Wat zo fijn is aan dagboek schrijven is dat je er alle kanten mee op kan. Er zijn geen vaste regels, die mag je zelf bepalen. Je mag zelf bepalen hoe, wanneer, hoe lang of hoe kort je schrijft. Wat ik wel zou aanraden is om een routine voor jezelf te ontwikkelen, op je eigen manier.

Je kunt beter elke dag een paar minuutjes schrijven dan dat je helemaal niet schrijft. Regelmaat helpt je om meer uit het dagboek schrijven te halen. Je kunt er voor kiezen om elke dag een vraag te beantwoorden, of een paar vragen tegelijkertijd. Kies van te voren uit de vragen, of kies elke dag een vraag. Ga voor jezelf kijken wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Kijk welke dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen bij je passen en welke niet.

En er zijn meer onderwerpen die je kan gebruiken om dagboek te schrijven. Zo maakte ik ook al sociale angst vragen, journal vragen voor meer zelfliefde, om jezelf te leren kennen, om jezelf te accepteren, om meer dankbaarheid te cultiveren in je leven en om de ochtend mee te beginnen of voor het einde van de dag. Zo kun jij een hele tijd vooruit!

Conclusie - dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen

Dagboek schrijven is een hele krachtige manier om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en je innerlijke kracht te versterken. Door dagelijks te reflecteren op je gedachtes, je gevoelens, emoties en je successen, kun je belemmerende overtuigingen en negatieve gedachtes uitdagen en ombuigen naar positieve, ondersteunende gedachtes. Dagboek schrijven helpt je om jezelf aan te moedigen, te motiveren en te inspireren. Gebruik deze dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen als hulpmiddel om je zelfvertrouwen te vergroten en je leven op een positieve manier te beïnvloeden en veranderen.


Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Welke dagboekvragen voor meer zelfvertrouwen ga jij als eerste gebruiken? 

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën