dagboekvragen ochtend
Journalen
Linda
Journalen
10/10/2021
4 min
0

30 dagboekvragen om de ochtend mee te beginnen

10/10/2021
4 min
0

30 dagboekvragen om je ochtend mee te beginnen geven jou een kickstart van de dag! Dagboek schrijven is heel fijn in de ochtend, omdat je dan gelijk je focus op je persoonlijke ontwikkeling hebt. 

De ochtend is voor mij niet altijd een fijn moment geweest. Toen ik net in de ziektewet zat had ik veel last van negatieve gedachtes, gelijk nadat ik wakker werd. En dat kostte me ontzettend veel energie.

Doordat mijn hoofd zich vulde met negatieve gedachtes werd ik erg verdrietig. Geregeld moest ik huilen, slechts een paar minuten nadat ik wakker geworden was. Ik vond het hierdoor ontzettend moeilijk om fris en positief op te starten.

Om met deze negatieve gedachtes om te gaan begon ik met dagboekschrijven, gelijk nadat ik wakker werd. Zo kon ik mijn gedachtes uitschrijven en uitdagen. Het hielp me om minder streng voor mezelf te worden en negatieve zelfpraat om te buigen.

Voor het dagboekschrijven gebruik ik verschillende dagboekvragen. In dit artikel deel ik 30 dagboekvragen om je ochtend mee te beginnen. Kies er dagelijks een paar uit waar jij je goed bij voelt. Of schrijf van tevoren aparte vragen per dag op. 

Dit is wat je leest in het artikel 30 dagboekvragen om je ochtend mee te beginnen:

 1. Waarom dagboek schrijven zo goed is voor je mentale gezondheid
 2. Waarom het goed is om ’s ochtends dagboek te schrijven
 3. De dagboekvragen om je ochtend mee te beginnen

Stop, voor je verder leest...

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Waarom dagboek schrijven zo goed voor je mentale gezondheid is

Er zijn verschillende redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid. Ten eerste helpt het om je hoofd leeg te maken. Je schrijft de gedachtes uit je hoofd op papier.

Ten tweede helpt schrijven je om verbanden te leggen tussen je gevoelens, je gedachten en hoe jij je gedraagt. Doordat je meer inzicht krijgt in jouw mentale gezondheid helpt het jou om de klachten te verminderen. Als laatst helpt opschrijven waar je tegenaan loopt jou om je eigen triggers te identificeren.

Ik schreef een artikel met 5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid.

Waarom is het goed om ’s ochtends dagboek te schrijven

Je mag natuurlijk helemaal zelf bepalen wanneer je het liefst in je dagboek schrijft. Misschien heb jij ’s ochtends niet zoveel tijd of ruimte. Voor mij voelde het wel heel goed om ’s ochtends in mijn dagboek te schrijven, zodat de dag me nog niet ingehaald had. Vaak had ik ’s avonds helemaal niet meer zo veel puf om nog in mijn dagboek te schrijven. In de ochtend is mijn hoofd nog fris en uitgerust. De dag heeft nog geen invloed op me gehad.

Dagboekvragen om te reflecteren op het verleden

 1. Hoe heb je geslapen vannacht?
 2. Waar heb je over gedroomd?
 3. Hoe was je dag gisteren?
 4. Wat maakte je aan het lachen afgelopen tijd?
 5. Wat heb je onlangs geleerd?
 6. Wat heb je gisteren overwonnen? Hoe ga je deze les vandaag gebruiken?
 7. Op welke prestaties ben jij trots?
 8. Wat heb ik de laatste tijd gedaan waar ik mee mag stoppen?
 9. Voor welke 5 dingen afgelopen week ben ik dankbaar?
 10. Hoe kan vandaag anders zijn dan gisteren?

Dagboekvragen om te reflecteren op het nu

 1. Hoe voel je je op dit moment?
 2. Waar denk je op dit moment aan?
 3. Wat houdt je bezig?
 4. Wat zie je om je heen?
 5. Waar ben je dankbaar voor?
 6. Waar heb jij hulp bij nodig?
 7. Welke activiteiten helpen jou om je goed te voelen?
 8. Wat irriteert je op dit moment echt?
 9. Wat maakte je de laatste keer aan het lachen?
 10. Wat schiet me op dit moment te binnen?

Dagboekvragen om vooruit te kijken

 1. Heb je je dag gepland? Zo ja, maak een eenvoudige to do lijst
 2. Waar kijk je vandaag naar uit?
 3. Wat is het belangrijkste wat je vandaag wilt bereiken om je voldaan te voelen?
 4. Welk klein dingetje kan je doen om je dag op te fleuren?
 5. Hoe zou vandaag eruit zien als alles goed zou gaan?
 6. Schrijf 3 affirmaties op voor vandaag en lees ze hardop
 7. Hoe wil jij je aan het einde van de dag voelen?
 8. Wat is je top 3 prioriteiten vandaag?
 9. Geef jezelf de complimenten die je zou willen
 10. Welke reis ben jij op dit moment aan het maken?

Met deze dagboekvragen hoop ik jou te helpen om jouw ochtend ook goed te beginnen! Toen ik eenmaal van dagboek schrijven meer een gewoonte gemaakt had kon ik er echt ontzettend van genieten. Lekker met een kopje koffie op bed, of op mijn gele fauteuil in de woonkamer. Echt een momentje voor mezelf. Dat gun ik jou ook!

En kijk ook gelijk even naar mijn andere artikelen met dagboekvragen, bijvoorbeeld voor meer zelfliefde, om jezelf te leren kennen en te accepteren, om je ochtend mee te beginnen of het einde van de dag af te sluiten, voor je persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk sociale angstvragen! Zo kan jij wel even vooruit met journalen!


Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Welke vragen om je ochtend goed mee te beginnen spreken jou aan?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën