5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid

Dat dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid is algemeen bekend. Misschien wil je al heel lang dagboek schrijven, maar komt het er maar niet van.

Het kan maar zo dat jij jezelf geen tijd gunt om in je dagboek te schrijven. Want je gelooft niet dat het jou echt wat zal brengen. Diep van binnen voel je niet de kracht van dagboek schrijven voor je mentale gezondheid.

Toen ik in de ziektewet terecht kwam werd dagboek schrijven een onderdeel van mijn leven. Ik schreef dingen op die ik leerde, maar ook hoe ik me voelde, of hoe ik met dingen omgegaan was.

Ik merkte hoe het schrijven me hielp om meer grip te krijgen op mijn gedachtes en gevoelens. Steeds meer voelde ik wat het schrijven deed voor mijn mentale gezondheid.

Dagboek schrijven is een eenvoudige manier om je mentale gezondheid te verbeteren. Door een dagboek bij te houden maak je een connectie met je geest. Je staat stil bij wat er in je omgaat.

Ben jij nog niet overtuigd wat dagboek schrijven kan doen voor je mentale gezondheid? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid.

  1. Je leert jezelf beter kennen door dagboek schrijven
  2. Het helpt om je hoofd leeg te maken
  3. Dagboek schrijven helpt om triggers te identificeren
  4. Je dagboek is een plek zonder oordeel
  5. Het is een vorm van zelfzorg

Je leert jezelf goed kennen door dagboek schrijven

Door elke dag op te schrijven hoe jij je voelt, wat je gedachtes zijn en wat je gedaan hebt kun je patronen ontdekken van jezelf. Dagboek schrijven helpt je bewuster te worden van wat je voelt en denkt.

Hoe beter je weet wat je voelt en denkt, hoe beter je jezelf leert kennen. En hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je jezelf leert begrijpen. En dat is de grootste stap naar herstel.

Jezelf leren kennen is de basis in het werken aan je mentale gezondheid. Het helpt je om al je verdere stappen te maken.

Dagboek schrijven helpt je om je hoofd leeg te maken

Dagboek schrijven kan je heel goed helpen om je hoofd leeg te maken. Al die gedachtes die in je hoofd blijven doordat je er niet over kan praten, of niet weet hoe je er mee om moet gaan kun je kwijt in je dagboek.

Via je dagboek vinden je negatieve gedachtes een uitgang. Misschien heb je wel eens het idee gehad dat je met iemand moest praten, omdat je anders niet uit de negatieve gedachtenspiraal komt.

Dat is dus niet perse nodig. Je kunt ook met jezelf ‘praten’ door middel van dagboek schrijven. Door de gedachtes op te schrijven haal je ze uit je hoofd. Je ziet de gedachtes op papier en dat zet je aan het denken.

Door je gedachtes op te schrijven kun je jouw automatische negatieve gedachtes in twijfel trekken. Je ziet ineens dat het helemaal niet zo logisch is wat je denkt.

Ook kan je met schrijven verbanden leggen tussen je gedachtes, gevoelens en gedrag. Het geeft je meer en meer inzicht in jouw mentale gezondheid en helpt deze daardoor ook te verbeteren.

Je negatieve gedachtes in je dagboek opschrijven vermindert stress. Het lucht op om je verhaal kwijt te kunnen en in je dagboek kun je alles kwijt wat je wil!

Schrijven en reflecteren helpt je een heel eind op weg om meer over je sociale angst te weten te komen.

Maar er is meer! In de gratis 7 daagse minicursus ‘meer grip op sociale angst’ leer ik je in 7 stappen wat allemaal invloed heeft op je sociale angst en hoe je er meer grip op kunt krijgen.

Schrijf je nu gratis in!

Met dagboekschrijven kun je triggers identificeren

Dagboek schrijven helpt je om patronen te ontdekken. Hoe vaker je opschrijft waar je tegenaan loopt, hoe meer je gaat ontdekken welke situaties op elkaar lijken.

Vergelijk de verschillende situaties dat er iets gebeurt is met elkaar en je zal ontdekken dat er overlap is tussen je gedachtes en gevoelens.

Het helpt je om je belangrijkste angsten en ongemakkelijkheden prioriteit te geven. Hoe vaker een bepaalde trigger voorkomt, hoe meer noodzaak om hier mee aan de slag te gaan. Het helpt je met het stellen van doelen.

Ook helpt het je om gerichter hulp te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld triggers aangeven bij je therapeut, zodat die kan helpen om een plan te maken om hier samen mee aan de slag te gaan.

Je dagboek is een plek zonder oordeel

Niet oordelen is het moeilijkste wat er bestaat. Ons brein is zwart wit ingesteld en oordeelt continu. Automatisch oordelen we dus de hele dag door. We vinden overal wat van, ook al komt dat lang niet altijd zo duidelijk naar voren.

Als je gaat praten over mentale gezondheid, zul je zien dat het oordeel ook deel uitmaakt van het gesprek. Dat kan soms best ingewikkeld zijn. Je wil graag uitleggen hoe je je voelt, maar de ander kan dit helemaal verkeerd opvatten door het oordeel.

In je dagboek heb je daar geen last van. Je kan er je verhaal kwijt, zonder dat er over geoordeeld wordt. Op deze plek kun jij leren om bijvoorbeeld positief over jezelf te gaan praten.

Voor mij was dit een ontzettend belangrijk onderdeel van mijn herstelproces. Ik was helemaal niet positief over mezelf. Ik stelde me bescheiden op, maar eigenlijk was ik gewoon hartstikke onzeker.

Ook mijn omgeving was erg bescheiden en ik durfde niet zomaar positief over mezelf te zijn. Daarbij had ik een laag zelfbeeld en geloofde ik niet in mezelf. Dagboek schrijven bracht daar verandering in.

Dagboek schrijven is een vorm van zelfzorg

Dagboek schrijven is zeker geen verspilde moeite, het is een vorm van zelfzorg. Je neemt de tijd voor jezelf, je geest en jouw gedachten. En jij bent het belangrijkste om tijd voor te maken.

Het maakt niet uit hoe lang je schrijft, maar maak er een gewoonte van. Dagboek schrijven kan nooit kwaad, dus hoe vaker je het doet hoe meer het eigen wordt. Het is iets eenvoudigs wat je voor jezelf kan doen.

Hoe begin je met dagboek schrijven?

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet goed of slecht kan dagboek schrijven. Geef jezelf een doel, maar leg de lat niet te hoog. Maak dagboekschrijven leuk voor jezelf en maak er een (dagelijkse) gewoonte van.

Lees in dit artikel mijn tips om te starten met dagboek schrijven

Je kunt ook gebruik maken van invulboekjes en dagboekvragen. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, weet dat zelfs uit elke dag een paar minuutjes schrijven al winst te  behalen valt.

Ga jij beginnen met dagboek schrijven?

Liefs,

Linda

Dit vind je ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.