sociale angst oefeningen
Sociale angst overwinnen
Linda
Sociale angst overwinnen
04/10/2024
5 min
0

Sociale angst overwinnen: 5 effectieve sociale angst oefeningen om zelfvertrouwen te vergroten

04/10/2024
5 min
0

Sociale angst overwinnen en steeds meer jezelf zijn en zelfverzekerd zijn kun jij eenvoudig leren met sociale angst oefeningen. Sociale angst kan soms overweldigend zijn en het belemmerd je vaak om volop van sociale situaties te genieten. Gelukkig zijn er oefeningen die je kunnen helpen je sociale angst te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten. 

Met therapie kom je een heel eind om sociale angst beter te begrijpen en inzicht te krijgen in jouw gedachtes, gevoelens en gedrag. Maar soms mist de koppeling naar de praktijk. Naar hoe je daadwerkelijk omgaat met sociale situaties als je last hebt van spanning en angst. Daarom zijn er praktische oefeningen die jij toe kunt passen om sociale angst steeds meer te overwinnen.

Deze sociale angst oefeningen vragen wel om inzet én consistentie, maar daarmee kunnen ze ook aanzienlijk positieve impact hebben op jouw leven. In dit artikel lees je de volgende 5 sociale angst oefeningen:

  1. Mediteren
  2. Journalen
  3. Exposure therapie
  4. Positief tegen jezelf praten
  5. Jezelf troosten


Ho, wacht even met lezen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Wat moet ik me voorstellen bij sociale angst oefeningen?

Sociale oefeningen zijn oefeningen die jou helpen om je eigen behoeften meer te leren voelen, of juist een beetje uit je comfortzone te stappen. Het zijn de tools die jij kunt gebruiken om je sociale angst beetje bij beetje te verminderen en steeds meer oké met jezelf te worden op je eigen voorwaarden. Boost je zelfvertrouwen met deze sociale angst oefeningen!

Mediteren

Als je sociale angst hebt, dan heb je vaak ook een vol hoofd. En dat is waar mediteren om de hoek komt kijken. Mediteren leert jou om je hoofd leeg te maken. Om nergens aan te denken, alleen te focussen op de muziek. Of op het licht. Of hoe je ook mediteert.

sociale angst oefeningen

Ik ben wel eerlijk, beginnen met mediteren vond ik niet heel gemakkelijk. Ik ben er nooit echt een ster in geweest. Met fases gaat het goed, maar het verslonst vaak weer voor het goed en wel een gewoonte is.

Maar meditatie werkt wel heel goed om je hoofd te trainen wat meer niks te denken. Niet al die negatieve gedachtes door je hoofd voelen spoken en het gevoel hebben dat je er niks aan kan veranderen. Met mediteren kan dat wel!

Journalen

Om jezelf te leren kennen en te reflecteren op jezelf is journalen echt een hele goede oplossing. In een dagboek schrijven helpt je om je brein te laten stromen en na te denken over je gevoelens achter de gebeurtenis.

Schrijven heeft een haast magisch effect. Soms kun je in boosheid iets opschrijven en halverwege het schrijven de boosheid voelen wegebben, omdat dingen op zijn plek beginnen te vallen.

Journaling is een hele fijne manier om veilig met jezelf in gesprek te gaan. Je dagboek is helemaal van jou, dat gaat niemand wat aan. Jouw diepste gevoelens die niemand anders hoeft te weten kun je kwijt in journalen.

Je kunt ook je gedachten positiever trainen door middel van journalen. Bijvoorbeeld door dankbaarheid op te schrijven of je affirmaties op te schrijven.

Exposure therapie

Exposure therapie is een effectieve manier om sociale angst te verminderen. Het is het stap voor stap jezelf bloot stellen aan situaties die sociale angst bij je oproepen. Dat kan van alles zijn. Van belangst tot een winkel binnen stappen.

Sociale angst exposure oefeningen kun je samen met een therapeut doen, maar je kunt ook zelf goed oefenen met exposure. Maak vooral je stapjes zo klein mogelijk, zodat je zo veel mogelijk successen viert. Die positieve benadering is ontzettend belangrijk, zodat je brein meegaat in de positieve flow.

Download de gratis journaltemplates om jezelf te begeleiden bij exposure oefeningen. Werk je angsten uit en ga stap voor stap de uitdaging aan!


sociale angst oefeningen

Positief tegen jezelf praten

Om sociale angst te overwinnen is het belangrijk om je innerlijke dialoog te veranderen. Vaak praat je erg negatief tegen jezelf en dat is niet zo goed voor je brein.

Je brein is namelijk ontzettend zwart wit. Op het moment dat je er negatieve gedachtes in stopt gaat hij gelijk op zoek naar bewijs voor die gedachtes.

Stop daarom positieve gedachtes in je hoofd, door bijvoorbeeld dankbaarheid uit te spreken en affirmaties te gebruiken.

Identificeer jouw negatieve gedachten die sociale angst veroorzaken en vervang ze door positieve, helpende gedachten.

Herinner jezelf eraan dat jij goed genoeg en waardevol bent. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik heb zelfvertrouwen en ik accepteer mezelf zoals ik ben.’
In de RAARsociaal Academie staan we ook geregeld stil bij positief tegen jezelf praten. Er staat al een minicursus positief praten en een journal positieve woorden gebruiken in de e-learning. Klik om meer te lezen!


Jezelf troosten

Jezelf troosten is een van de meest belangrijke sociale angst oefeningen die ik gedaan heb. En het was zelfs nog voordat ik wist dat ik sociale angst had. In de loop van de tijd ben ik er steeds meer achter gekomen hoe belangrijk dat troosten is.

Ik was gewend om voornamelijk streng voor mezelf te zijn. Dat was mijn omgeving ook altijd geweest en ik vond dat normaal. Maar ik had niet in de gaten dat het me langzaamaan opvrat van binnen. En ik wist niet hoe ik er voor mezelf kon zijn, terwijl ik steeds verder wegzakte in het net van streng voor mezelf zijn.


sociale angst oefeningen

Als je een uitbarsting van negatieve emoties hebt, dan is dit jouw innerlijke kind die van zich laat horen.

Dat innerlijke kind heeft in de jeugd niet goed geleerd hoe om te gaan met die emoties en dat valt je nu in het volwassen leven nog lastig.

Als jij je bedenkt dat het een klein kind is die zo emotioneel reageert, lukt het jou dan ook om meer compassie te hebben voor jezelf?

Mij lukte dat wel, met het innerlijke kind meditatie. Maar ik heb het wel vaker moeten doen, want er bleek een boel te troosten te zijn toen alles er eenmaal uit kwam.


Sociale angst oefeningen in de RAARsociaal Academie

Wil jij je sociale angst uitdagen, je zelfliefde vergroten en meer sociaal contact aangaan met gelijkgestemden?

In de RAARsociaal Academie is al een hele hoop content waarmee je zelf kunt journalen, met positieve woorden aan de slag kunt en jezelf op het platform steeds meer laten zien.

De RAARsociaal Academie is jouw online platform om op je eigen tempo te oefenen met contact maken en bij jezelf blijven, je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en al die andere lastige dingetjes die je zo moeilijk onder de knie lijkt te krijgen.

Neem van mij aan, met de juiste mensen om je heen voel je je een stuk vrijer om stappen te gaan maken.

Zo ben ik ook begonnen op Instagram en creëerde ik mijn eigen community. Nu heb ik die voor jou gebouwd, inclusief leerzame content! Waar elke maand weer wat nieuws van bijkomt.

De reclame button voor de RAARsociaal Academie

Met welke sociale angst oefening ga jij beginnen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën