te streng voor jezelf blogbanner
Cognitieve symptomen van sociale angst
Linda
Cognitieve symptomen van sociale angst
03/03/2023
19 min
0

Te streng voor jezelf zijn - herken nu de 6 signalen

03/03/2023
19 min
0

Ben jij te streng voor jezelf? Veel mensen realiseren het zich niet, maar over het algemeen ben je vaak je eigen hardste criticus. Grote kans dat jij de neiging hebt om altijd (te) hoge verwachtingen van je zelf te hebben, kritisch te zijn over jezelf en jezelf geen ruimte te geven om fouten te maken. 

Dat is wat ik zelf jarenlang in stand hield. Ik legde mijn lat zo hoog dat ik mijn doel niet meer zag, verwachtte altijd beter van mezelf en was daarmee chronisch teleurgesteld in mezelf, wat me de ruimte ontnam om fouten te kunnen maken. 

Voor mij was dit heel normaal, totdat ik ontdekte dat ik veel te streng voor mezelf was. Het was voor mij ontzettend waardevol om te erkennen dat ik te streng voor mezelf was en op welke momenten ik dat was. 

Zo leerde ik herkennen hoe perfectionisme, zelfkritiek en veel te hogen standaarden mijn leven beïnvloeden. En dat leer ik jou ook kennen! Daarbij krijg je tips en adviezen van mij hoe je milder en liever kunt zijn voor jezelf en meer in balans kunt komen. 

Als jij het gevoel hebt dat jij constant teveel van jezelf eist, dan is het heel waardevol om bewustzijn te ontwikkelen rondom jouw streng zijn en te werken aan zelfcompassie. Honderden mensen gingen je voor in de ontdekking van te streng voor zichzelf zijn en het milder voor zichzelf worden. Dus lees snel verder en ontdek of jij te streng voor jezelf bent. 

Dit is wat je leest in het artikel:

  1. Wat betekent het om te streng voor jezelf te zijn?
  2. Waarom ben je te streng voor jezelf?
  3. Signalen dat je te streng voor jezelf bent
    1. Je legt de lat mijlenver omhoog
    2. Je hebt constant het gevoel dat je tekortschiet, zelfs als anderen je succes erkennen
    3. Je hebt begrip voor een ander, maar niet voor jezelf
    4. Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en voelt je minderwaardig
    5. Als iemand vervelend tegen je doet, betrek je het op jezelf
    6. Je vermijdt uitdagingen en nieuwe ervaringen uit angst om te falen
    7. Je bent eigenlijk nooit tevreden over jezelf
    8. Je hebt moeite om complimenten te ontvangen en neemt je successen niet serieus
    9. Je trekt kritiek erg persoonlijk aan
    10. Zelf heb je grote moeite om kritiek te geven
  4. De gevolgen van te streng voor jezelf zijn
  5. Het belang van zelfcompassie
  6. Tips om minder streng te zijn voor jezelf
  7. Omarm imperfectie!
  8. Het belang van zelfzorg
  9. Hoe gebruik je positieve affirmaties?
  10. Het vinden van de balans tussen streng en liefdevol voor jezelf zijn
  11. Conclusie: zo herken je dat je te streng voor jezelf bent


meer grip op sociale angst banner


Wat betekent het om te streng voor jezelf te zijn?

Te streng voor jezelf zijn, wat betekent dit nou precies? Als je te streng voor jezelf bent hebben we het over de neiging die je op dat moment hebt om extreem hoge eisen aan jezelf te stellen, vaak onrealistisch en onbereikbaar. Het is een van de cognitieve symptomen van sociale angst, namelijk een negatief zelfbeeld.

Door deze mentale instelling creëer je ruimte voor zelfkritiek, perfectionisme, een enorme focus en kritiek op je eigen prestaties en al deze situaties zorgen er voor dat je eigenlijk niet zo respectvol en liefdevol naar jezelf bent. Maar dus vooral streng.

Als je te streng voor jezelf bent kun je moeite hebben om echt tevreden met jezelf te zijn en met je eigen prestaties. Je ziet jouw successen meestal over het hoofd en je focust je vooral op je tekortkomingen of mislukkingen.

Waarom ben je te streng voor jezelf?

Maar waarom ben je eigenlijk te streng voor jezelf? Dat leg ik je uit. We leven in een wereld die draait om presteren, groeien en materialistische bezittingen. Via sociale media laten mensen kleine stukjes zien van hun fantastische leven en dat maakt onzeker. We zijn opgegroeid in een cultuur die zegt: als je maar hard werkt, dan krijg je het wel voor elkaar. En als dat dus even niet lukt, dan word je heel snel te streng voor jezelf.

Vooral millenials zijn vaak erg streng voor zichzelf. Onze ouders zijn opgegroeid na de oorlog in een tijd dat alles steeds beter en beter werd. Het ging goed in Nederland en er was nog niet zoveel aandacht voor kwetsbaarheid. Veel millenials hebben dat gebrek aan begrip voor kwetsbaarheid dan ook in hun jeugd meegekregen.

Te streng voor jezelf - herken nu de 6 signalen

Ouders waren strenger, er lag meer nadruk op wat fout ging en minder op wat goed ging. Die strengheid neem je vaak mee als je volwassen wordt.

Je moet doorgaan, hard werken en niet te veel zeuren. Want je hebt het idee dat jouw kwetsbaarheid zeuren is.

Door te streng voor jezelf te zijn hoop je te bereiken dat je minder wordt afgewezen door je omgeving. Je probeert ergens om toch nog dat gevoel te krijgen dat je wel goed genoeg bent en dat je gewaardeerd wordt.

Dat je eigenlijk al best gewaardeerd wordt om wie je bent, inclusief je negatieve kanten en je fouten, dat zie je niet zo goed meer, doordat je veel te streng voor jezelf bent.


Signalen dat je te streng voor jezelf bent

Het is belangrijk om de signalen dat je te streng voor jezelf bent te herkennen, want op deze manier kun je goed inzicht krijgen in hoe jij met jezelf omgaat.

De signalen van te streng zijn voor jezelf kunnen variëren van de lat veel te hoog leggen voor jezelf tot kritiek ontzettend persoonlijk aantrekken.

Dit zijn de 10 veel voorkomende signalen dat jij te streng voor jezelf bent:

Signaal 1: je legt de lat mijlenver omhoog

Het eerste signaal dat je te streng voor jezelf bent is dat jij de lat mijlenver omhoog legt. Het is goed om te streven naar een zo goed mogelijk resultaat, maar je kunt niet altijd opperbest presteren. Als jij altijd maar bezig bent om zo perfect mogelijk te presteren, dan zul je op een gegeven moment omvallen.

Ik legde de lat voor mijzelf ook ontzettend hoog. Zo hoog dat ik niet meer concreet kon zien wat ik zou willen bereiken om tevreden te zijn. En daardoor was ik continu teleurgesteld in mezelf. Ik had het gevoel dat ik chronisch onder de maat presteerde. En dat was niet een heel prettig gevoel…

Als je de lat zo verschrikkelijk hoog legt dat je hem niet meer kunt zien dan kun je jezelf alleen nog maar teleurstellen. Je hebt het idee dat je perfect moet zijn, terwijl je omgeving met een veel minder perfect resultaat al dik tevreden is.

Ga de lat juist eens heel erg laag leggen voor jezelf, met een zichtbaar en haalbaar doel. Zo kun je dat kleine succesje vieren! Ga ervaren hoe het voelt als je blij bent met iets wat je behaald hebt, in plaats van te balen dat je jouw grote doel weer eens niet behaald hebt. Je zult merken dat het steeds wat beter gaat om die laat omlaag te leggen en te genieten van je successen.

Denk na over de momenten waarop jij de lat veel te hoog legt. Welke kleine, zichtbare en haalbare doelen kan je van daaruit stellen? Hoe snel kun je daarmee je eerste succes behalen? Kies drie haalbare doelen die je de komende tijd voor jezelf wil behalen. 


Je hebt constant het gevoel dat je tekortschiet, zelfs als anderen je succes erkennen

Het gevoel van niet goed genoeg zijn, schaamtegevoel en schuldgevoel is je vaak erg gewoon als je te streng voor jezelf bent. Dat herken ik maar al te goed. Complimenten en erkenning voor wat ik deed ging vaak mijn ene oor in en het andere weer uit.

Ik hoorde de complimenten wel, maar ze leken nooit echt binnen te komen. En dat is voor jou wellicht ook herkenbaar. Dit komt namelijk omdat jouw eigen standaarden zo hoog liggen dat je denkt dat je altijd beter oet zijn of meer moet doen.

Het is ontzettend belangrijk te leren om de stem die positief praat en jezelf waardeert echt bij je binnen te laten komen en te accepteren dat jouw inzet en prestaties meer dan genoeg zijn. Blijf jezelf eraan herinneren dat jouw inspanningen gezien worden en ga jezelf trainen om die erkenning echt te gaan voelen en daarmee te geloven.

Annette – member RAARsociaal Academie:

‘Ik geef mijzelf overal de schuld van. Als ik mij bijvoorbeeld niet zo goed voel, lichamelijk of mentaal, dan is dat altijd mijn eigen schuld, want ik heb te veel gedaan, niet goed naar mijn lichaam geluisterd, etc. Dingen zijn goed of fout, er is eigenlijk geen tussenweg.’


Je hebt begrip voor een ander, maar niet voor jezelf

Daar waar je veel te streng voor jezelf bent, lukt het dan weer wel om begrip op te brengen voor de fouten van anderen. Bij anderen kan het gebeuren als ze een fout maken, waarom kan dat dan niet voor jezelf? 

Je meet hierin met twee maten. Voor jezelf heel streng, voor de ander juist heel coulant.

Dit is ook wel een duidelijk symptoom van sociale angst. Je zet de ander op een voetstuk, diegene is beter dan jij bent. Zelfs als diegene fouten maakt. 

Maar voor jezelf laat je geen enkele ruimte voor fouten en als je dan toch een fout maakt, dan straf je jezelf en ben je veel te streng voor jezelf.

Probeer het eens om te draaien. Wat nou als je net zo doet tegen jezelf als je tegen anderen doet als ze een fout maken? Hoe voelt dat voor je? 

Je zult merken dat mild zijn uiteindelijk veel fijner voelt en je meer ontspannen kan zijn. Fouten maken is menselijk. En jij bent ook een mens!

Oefening: probeer eens naar je eigen probleem te kijken alsof het van een dierbare vriend is. Hoe zou je op die goede vriend reageren in deze situatie? Deze woorden mag je ook naar jezelf uit gaan spreken.


6 signalen dat je te streng voor jezelf bent

Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en je voelt je minderwaardig

Jezelf vergelijken met anderen is vaak een gewoonte die al heel lang geleden is ontstaan en zo diepgeworteld is dat je het bijna niet meer in de gaten hebt.

In het digitale tijdperk waar we nu in leven, waar iedereen zijn of haar leven als een reeks hoogtepunten kan laten zien op sociale media, wordt vergelijken alleen maar een groter probleem.

Het vergelijken van jezelf met anderen zorgt er voor dat je jouw eigen prestaties en kwaliteiten onderschat. Je bagatelliseert je prestaties en wuift erkenning en complimenten voor je inzet weg.

Het is van groot belang dat je onthoudt dat iedereen een uniek pad en unieke uitdagingen heeft. Probeer je te richten op jouw eigen vooruitgang en succes, hoe groot of klein ze ook zijn.

Stel persoonlijke doelen die gebaseerd zijn op waar jij wilt zijn, niet waar anderen zijn.

Vier elke stap die jij hebt behaald, want elke stap is een reflectie van jouw individuele reis, en dat is geen race tegen iemand anders. Je kunt niet beter of slechter dan een ander zijn, want iedereen is uniek.




Cato – member RAARsociaal Academie:

‘Ik merk nu met school en het huiswerk dat ik het helemaal perfect wil doen, want ik ben bang dat als het straks niet goed is dat ik er echt niks van bak en het nooit ga kunnen. Ik wil graag geloven dat ik fouten mag maken en dat ik uiteindelijk dáár kan komen waar ik wil zijn, door juist ook fouten te kunnen en mogen maken.

Ik merkte vooral toen mijn zus studeerde dat zij niet veel stress ervaarde, terwijl ik dat wel heel veel heb door het zo perfectionistisch te willen doen. Ik denk dat ik er van kan leren is dat ik mezelf alleen maar in de weg zit, en dat gewoon je best doen al helemaal goed genoeg is!’


Verminder vergelijken met anderen door je te focussen op jezelf. Begin bijvoorbeeld met het noteren van dankbaarheid. Download gratis het dankbaarheidsdagboek.


Als iemand vervelend tegen je doet, betrek je dat op jezelf

Het overkomt de beste wel eens. Je collega is met zijn verkeerde been uit bed gestapt en snauwt tegen je. Een vriendin die niet op je appjes reageert.

En het enige wat je kan denken is: wat heb ik verkeerd gedaan? In je hoofd ga je al je stappen na die je in het verleden gezet hebt, zoekend naar bewijs dat het aan jou ligt dat de ander zo tegen je doet.

Maar er zijn een heleboel andere redenen waarom andere mensen doen wat ze doen. Ze kunnen slecht in hun vel zitten, druk zijn met andere dingen en noem maar op.

Hoe minder jij je aantrekt van het vervelende gedrag van een ander, hoe beter je mild naar jezelf kunt zijn.

Jij bent geen slecht mens, je bent waardevol. En ja, het kan zijn dat iemand je niet zo mag. Je kan niet met iedereen vriendjes zijn. Maar dat betekent niet dat er iets mis is met jou.

Het betekent eerder dat deze persoon niet de juiste match is voor jou. Dat er mensen zijn die beter bij je passen.

Welke mensen in jouw leven passen op dit moment goed bij je? En welke mensen niet? Waarom niet? Analyseer de mensen in jouw omgeving.


Je vermijdt uitdagingen en nieuwe ervaringen uit angst om te falen

Als jij te streng voor jezelf vermijd je vaak uitdagingen en nieuwe ervaringen, omdat je bang bent dat je gaat falen. Door het vermijden van nieuwe ervaringen creëer je voor jezelf een comfortzone die misschien veilig voelt, maar je voornamelijk beperkt in jouw groei. Sociale angst exposure oefeningen zijn heel belangrijk om uit je comfortzone te stappen.

Faalangst maakt dat jouw kansen om te leren en te groeien steeds kleiner worden. Begin daarom met kleine, minder intimiderende nieuwe activiteiten die je stap voor stap en op je eigen tempo uit je comfortzone halen. Elke kleine stap vooruit is een overwinning op jouw perfectionisme.

Cato – member RAARsociaal Academie:

‘Vaak ben ik te streng op mezelf over hoe ik ben of overkom. Dat ik niet zelfverzekerd genoeg ben en dat anderen me daarom niet mogen. 
Ook als ik iets nieuws probeer dan is het nooit genoeg en moet het perfect zijn, wat heel vermoeiend kan zijn…’


innerlijke stem signalen


Je bent eigenlijk nooit tevreden met jezelf

Vergelijken met anderen, dat doen we heel veel. En het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Het kan er aan bijdragen dat jij eigenlijk nooit tevreden bent over jezelf. Dat noemen we ook wel een laag zelfbeeld.

Je kijkt vooral omhoog, naar alles wat je nog niet bereikt hebt, in plaats van dat je ziet wat je wel bereikt hebt. De signalen van een laag zelfbeeld hebben veel overlap met de signalen van te streng voor jezelf zijn.

Een ander zal jouw ontevredenheid misschien precies andersom zien. Het kan zijn dat een goede vriend of vriendin juist tegen je opkijkt om dingen die jij al hebt bereikt in je leven. Praat er eens met ze over, hoe zij naar jou kijken.

Als je zelf niet zo gelooft in je eigen kunnen is het soms fijn om te leunen op het geloof van andere mensen in jou. Je kunt er dan op vertrouwen dat zij jou goed genoeg vinden en dat, ondanks dat jij dit zelf niet voelt, je er op mag vertrouwen dat dat de waarheid is.

En niet dat rottige stemmetje in je eigen hoofd die je naar beneden haalt.

Miranda (member RAARsociaal Academie) over haar zelfkritiek:

Waar ik vooral mee worstel is dat ik zo ontzettend negatief tegen mezelf praat. Ik ben zo ontevreden over mezelf en denk soms echt de lelijkste dingen. Daar baal ik van.


Je trekt kritiek erg persoonlijk aan

Kritiek krijgen is nooit leuk. Maar wat als je je wangen rood voelt worden en de tranen achter je ogen prikken op het moment dat je kritiek krijgt?

Dan trek je de kritiek veel te persoonlijk aan. Je vindt het lastig om de kritiek klein te houden, alleen over de situatie op dat moment.

Vaak komt er een gevoel bij van schaamte, het gevoel dat jij als persoon slecht bent, in plaats van dat je gewoon een fout hebt gemaakt, of iemand hebt gekwetst zonder dat je dit expres wilde doen.

En toch voel je je schuldig en schaam jij je voor de feedback die je gekregen hebt. Maar wat je doet en wie je bent zijn twee totaal verschillende dingen.

Als je ergens kritiek op krijgt gaat dat over jouw handelen, niet over wie jij als persoon bent.

Iedereen kan een fout maken, je bent niet die fout. Probeer daarom altijd een splitsing te maken tussen je handelen en je identiteit.

Anne (volger op Instagram) over kritiek persoonlijk aantrekken:

Laatst kreeg ik in de vergadering op mijn werk openlijk kritiek van een collega. Ik voelde me zo ontzettend bekeken en opgelaten! Tranen brandden achter mijn ogen. Zodra de vergadering voorbij was, ben ik naar de wc gerend en daar heb ik even een potje zitten huilen. Het was niet eens zulke heftige kritiek...


Je hebt moeite om complimenten te ontvangen en je neemt je successen niet serieus

Kritiek krijgen is nooit leuk. Maar wat als je je wangen rood voelt worden en de tranen achter je ogen prikken op het moment dat je kritiek krijgt? Dan trek je de kritiek veel te persoonlijk aan. Je vindt het lastig om de kritiek klein te houden, alleen over de situatie op dat moment.

Vaak komt er een gevoel bij van schaamte, het gevoel dat jij als persoon slecht bent, in plaats van dat je gewoon een fout hebt gemaakt, of iemand hebt gekwetst zonder dat je dit expres wilde doen. En toch voel je je schuldig en schaam jij je voor de feedback die je gekregen hebt.

Maar wat je doet en wie je bent zijn twee totaal verschillende dingen. Als je ergens kritiek op krijgt gaat dat over jouw handelen, niet over wie jij als persoon bent. Iedereen kan een fout maken, je bent niet die fout. Probeer daarom altijd een splitsing te maken tussen je handelen en je identiteit.


Zelf heb je grote moeite met kritiek geven

Omdat je zo ontzettend streng voor jezelf bent en kritisch naar jezelf kijkt, vind je het vaak lastig om iemand anders ergens op aan te spreken. Je hebt niet zo’n hoge pet op van jezelf, dus met dat er kritiek in je opkomt, gaat dat stemmetje in je hoofd met je aan de haal.

Heb je wel gelijk? Is de feedback die je wil geven terecht? Weet diegene wel wat ik van hem of haar verwacht? Hier komt sociale angst ook duidelijk om de hoek, want je twijfelt aan je eigen kunnen en zet de ander op een voetstuk.

Maar je mag echt soms kritiek leveren op iemand. Je mag iemand aanspreken op zijn gedrag als je er last van hebt. Dat doen heel veel mensen. Hoe milder je voor jezelf wordt, hoe beter je, ook op een milde manier, feedback of kritiek kan geven op anderen.

te streng voor jezelf kenmerken

De gevolgen van te streng voor jezelf zijn

Te streng voor jezelf zijn heeft ook haar onvermijdelijke gevolgen. Het hebben van hoge verwachtingen van jezelf en streng zijn voor jezelf kan ernstige gevolgen hebben voor jouw welzijn.

Hoe langer je streng voor jezelf bent, hoe groter de kans dat jij een gevoel van constante innerlijke druk en stress ervaart.

Als je te streng voor jezelf bent, ben je nooit tevreden over jouw prestaties en voel je je vaak ontevreden en onvoldaan. Van hieruit ontstaan weer gevoelens van onzekerheid, zelftwijfel, spanning en angst.

En het resulteert ook vaak in een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld.

Maar er zijn meer gevolgen van te streng voor jezelf zijn. Het kan ook invloed hebben op jouw relaties en je sociale leven.

Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om andere mensen toe te laten in jouw leven en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen als je steeds bezig bent met het voldoen aan jouw eigen torenhoge eisen.

Als gevolg van te streng voor jezelf zijn heeft jouw perfectionisme ruimte om te groeien, wat er voor zorgt dat je dingen gaat vermijden en uit gaat stellen.

Kortom, de gevolgen van te streng zijn voor jezelf moet je zeker niet onderschatten. Het beïnvloedt jouw mentale en emotionele welzijn op een negatieve manier en belemmert je om volledig te kunnen genieten van jouw leven.

Het belang van zelfcompassie

Zelfcompassie is van essentieel belang als jij te streng bent voor jezelf. Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk, liefdevol en begripvol bent voor jezelf, zoals je dat zou doen voor een goede vriend, of iemand anders die je dierbaar is.

Zelfcompassie betekent dat jij jezelf accepteert, inclusief je fouten en tekortkomingen. Dat betekent ook het erkennen dat niemand perfect niet, dus ook jij niet, en dat het normaal is om fouten te maken. Dat is menselijk.

Door middel van zelfcompassie kun jij een gezondere relatie met jezelf ontwikkelen. Door zelfcompassie toe te passen in je leven leer je om vriendelijk en geduldig te zijn met jezelf, ook als je niet aan (jouw eigen) hoge verwachtingen kunt voldoen. En dat helpt je om minder streng voor jezelf te zijn en meer te focussen op zelfzorg en jouw algemene welzijn.

Weet dat het ontwikkelen van zelfcompassie tijd en oefening kost, maar het is zeker de moeite waard. Zelfcompassie kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent en jezelf te waarderen precies zoals je bent, onafhankelijk van jouw prestaties. Dat verbetert ook je algemene welzijn en helpt je om meer voldoening uit je leven te halen.

Tips om minder streng voor jezelf te zijn

Merk jij dat je te streng bent voor jezelf? Dan heb ik een aantal tips, adviezen en strategieën voor je die jij kunt gebruiken om milder en liefdevoller voor jezelf te worden. Dit zijn een aantal tips om minder streng voor jezelf te zijn:

  1. Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend of een dierbare zou praten. Gebruik bemoedigende en ondersteunende woorden;
  2. Heb geduld met jezelf en wees zo begripvol als mogelijk. Accepteer dat het menselijk is om fouten te maken en dat iedereen fouten maakt. Niemand is perfect.
  3. Stel zichtbare, realistische doelen voor jezelf en focus je op de tevredenheid met jouw inspanningen, ongeacht het resultaat wat je behaalt.
  4. Maak tijd voor je eigen vrije tijd en pauzes, waarin je dingen kan doen die jou plezier en ontspanning geven.
  5. Werk aan je zelfzorg en voeg activiteiten aan je dagelijks leven toe die jouw fysieke, mentale en emotionele welzijn bevorderen.
  6. Herhaal positieve affirmaties die jou helpen herinneren dat jij waardevol bent en talent hebt!

Weet dat het veranderen van oude gewoontes tijd en oefening kost. Ga dagelijks aan de slag om nieuwe gewoontes aan te leren. Je kunt beter elke dag eventjes er mee bezig zijn dan een keer een heleboel. Een gewoonte slijt steeds meer in als je consistent bent. Wees daarom geduldig met jezelf en bereid om kleine stappen te nemen in de richting van minder streng voor jezelf zijn en zelfcompassie en zelfacceptatie.

Omarm je imperfectie!

Omarm je imperfectie als jij écht milder voor jezelf wilt worden. Streng voor jezelf zijn gaat niet over zolang jij perfectionistisch blijft. Niemand is perfect en het is essentieel om dat te gaan leren accepteren.

Streven naar perfectie kan er voor zorgen dat jij constant teleurgesteld raakt en daardoor meer stress en spanning ervaart. In plaats daarvan is het zoveel meer waardevol om jezelf toe te staan fouten te maken te groeien vanuit die ervaringen.

 

Het belang van zelfzorg

Het belang van zelfzorg is cruciaal als jij minder streng voor jezelf wilt worden. Goed voor jezelf zorgen is niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Zelfzorg is alles wat je doet om goed voor jezelf te zorgen, van je uiterlijke verzorging tot je sociale en mentale zelfzorg.

Tijd vrijmaken voor zelfzorg is ontzettend belangrijk en een van je prioriteiten als je minder streng voor jezelf wilt worden en meer zelfcompassie en zelfacceptatie wil gaan ervaren in je leven. Als jij goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om met stress en spanning te dealen, te accepteren wie je werkelijk bent en milder en zachter te worden voor jezelf.

 6 kenmerken laag zelfbeeld

Het vinden van de balans tussen streng en liefdevol voor jezelf zijn

Het is essentieel om een goede balans te vinden tussen streng zijn en liefdevol zijn. Natuurlijk is het belangrijk om doelen te stellen en te streven naar groei en verbetering, maar het is ook ontzettend belangrijk om jezelf de ruimte te geven om fouten te maken, stappen vooruit en stappen terug te doen. Groei en je leerproces is namelijk niet lineair.

Als jij de balans tussen streng en liefdevol voor jezelf zijn gevonden hebt betekent dit dat jij jezelf uitdaagt en werkt aan je persoonlijke groei, maar dat je ook mild naar jezelf bent als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet. Het betekent dat jij stilstaat bij je overwinningen en je successen viert, maar dat je ook begrip en erkenning hebt voor je tekortkomingen en valkuilen.

Het vinden van balans doe je niet een keer, maar is een voortdurend proces dat altijd in beweging is. Daarom is het belangrijk om bewust van jezelf te zijn en op jezelf te reflecteren om de balans te vinden. Leer te luisteren naar jouw eigen behoeften en leer grenzen te stellen die jou helpen om een gezonde balans te vinden én te behouden.

Hoe gebruik je positieve affirmaties?

Positieve affirmaties zijn een ontzettend krachtig hulpmiddel om jouw strenge gedachten en belemmerende overtuigingen om te buigen. Deze kleine, positief geformuleerde zinnetjes helpen jou om negatieve gedachten te vervangen voor positieve en ondersteunende gedachten.

Om positieve affirmaties te gebruiken, kies jij een paar persoonlijke zinnen uit die passen bij jouw verlangens en herhaal je deze regelmatig.  Dat kun je doen door de affirmaties hardop uit te spreken, ze op te schrijven of te lezen. Wees zelf ook creatief met affirmaties herhalen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van affirmaties als je te streng voor jezelf bent:

  1. Ik accepteer mezelf volledig, inclusief mijn imperfecties
  2. Ik ben goed genoeg zoals ik ben, inclusief mijn imperfecties
  3. Ik ben trots op mijn inspanningen en prestaties, los van het resultaat
  4. Ik verdien liefde, succes en geluk
  5. Ik ben in staat om uitdagingen aan te gaan en te groeien

Het gebruik van positieve affirmaties kan jou helpen om je mindset positief te veranderen en meer zelfliefde en zelfacceptatie in je leven te cultiveren. Maar dat betekent wel dat je van affirmaties een gewoonte moet maken. Hoe consistenter, hoe beter!

Conclusie: zo herken je dat je te streng voor jezelf bent

Te streng voor jezelf zijn kan ernstige gevolgen hebben voor jouw algemene welzijn. Het zorgt voor stress, spanning, angst en een laag zelfbeeld. Het is daarom van groot belang om te erkennen wanneer jij te streng voor jezelf bent en actie te ondernemen om milder en liefdevoller naar jezelf toe te zijn.

Een gezonde relatie met jezelf bestaat niet zonder zelfacceptatie en zelfliefde. Dat betekent dat jij jezelf accepteert zoals je bent, inclusief je imperfecties. En dat je jezelf waardeert zoals je bent en goed voor jezelf zorgt.

Zelfacceptatie en zelfliefde ontwikkeling kost tijd en oefening, maar at is zeker de moeite waard! Het helpt je om meer voldoening uit het leven te halen en het leven meer te waarderen. Dus geef jezelf die pauze, wees geduldig met jezelf, wees lief en herinner jezelf er steeds weer aan dat jij waardevol en geliefd bent, precies zoals je bent.

meer grip op sociale angst banner 


Welke signalen van te streng zijn voor jezelf herken jij bij jezelf? En wat wil je er aan gaan doen? Laat het me weten in de reacties of deel op sociale media en tag @raarsociaal!

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt op: 03-07-2024


Reacties
Categorieën