negatieve zelfpraat situaties
Cognitieve symptomen van sociale angst
Linda
Cognitieve symptomen van sociale angst
08/22/2023
6 min
0

Negatieve gedachten - voorkom deze 3 situaties NU!

08/22/2023
6 min
0

Negatieve gedachten is iets wat we allemaal doen. Vooral als je worstelt met je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Maar wist je dat negatieve gedachten voor hele vervelende gevolgen kan zorgen? Helaas heb ik daar zelf ook ervaring mee.

Toen ik uitviel in de ziektewet voelde ik me op en leeg. Alles wat mis kon gaan in mijn leven was misgegaan en dat maakte me somber en lusteloos. Naast mijn sociale angst had ik last van depressieve gevoelens. Ik herkende mezelf niet meer in de spiegel. Ik was zo uitgeput en zo streng voor mezelf geweest dat ik mezelf compleet voorbij gelopen was.

Mijn negatieve gedachten analyseren en ombuigen naar positieve woorden heeft me enorm geholpen om de negatieve gevolgen van negatieve zelfpraat te verminderen en juist te kunnen genieten van de prettige gevolgen van positieve zelfpraat!

In dit artikel bespreek ik de volgende punten met je:

 1. Wat zijn negatieve gedachten?
 2. Verschillende soorten negatieve gedachten
 3. Negatieve gedachten maakt je somber over de wereld, jezelf en de toekomst
 4. Negatieve gedachten brokkelt je eigenwaarde af
 5. Negatieve gedachten kan uitlopen tot een depressie of angststoornis

Stop even met scrollen!

Negatieve zelfpraat speelt een grote rol bij sociale angst. Maar er zijn meer symptomen, kenmerken én manieren om sociale angst te overwinnen! Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!Wat zijn negatieve gedachten?

De manier waarop je tegen jezelf praat, je innerlijke dialoog, kan positief en negatief zijn. Negatieve zelfpraat is jouw innerlijke kritische dialoog met jezelf, het streng voor jezelf zijn en het uitvergroten van het negatieve aan jezelf en in je leven.

Negatieve zelfpraat verwijst naar de negatieve gedachten, overtuigingen en oordelen die je over jezelf hebt. Het is die innerlijke stem die steeds weer kritiek heeft op jouw acties, prestaties, op je uiterlijk en op jouw eigenwaarde. Het maakt negatieve zelfpraat tot een van de meest hardnekkige sociale angst symptomen die er zijn.

Deze gedachtes kun je zeker zien als destructief en ze hebben een flinke invloed op jouw mentale gezondheid en je eigen welzijn. Negatieve zelfpraat komt vaak voort uit onverwerkte emoties van vroeger, trauma’s, het vergelijken met anderen en andere negatieve ervaringen uit het verleden.

Een aantal voorbeelden van negatieve zelfpraat zijn:

 1. Ik ben niet goed genoeg
 2. Ik maak altijd fouten, ik kan ook nooit iets goed doen
 3. Mensen vinden me vast stom
 4. Ik ben lelijk
 5. Dit kan ik toch niet
 6. Ik verdien geen geluk
 7. Ik ga nooit halen wat ik wil bereiken
 8. Niemand houdt echt van mij
 9. Ik zal altijd een mislukking blijven
 10. Ik ben zwak


Verschillende soorten negatieve gedachten

Er zijn een flink aantal verschillende manieren om negatief tegen jezelf te praten. Dit noem ik ook wel verschillende soorten negatieve zelfpraat

Door inzicht te krijgen in de soorten negatieve zelfpraat kun je een betere verdeling maken waar jij precies negatief over jezelf praat.

Zo kun je voordat er iets gebeurt al negatief praten door te doemdenken. Je gaat er al vanuit dat er in de toekomst iets verkeerd zal gaan. 

En als het dan gebeurt is kun je een situatie over en over blijven analyseren terwijl je super negatief over jezelf bent.

Ook in je woordgebruik kun je negatief tegen jezelf praten. Woorden als altijd  en nooit maken situaties groter en heftiger. 

Ook het woord moeten helpt je niet echt vooruit, maar zorgt er juist voor dat je veel druk op jezelf legt.

Lees ook: 5 soorten negatieve zelfpraat die jou naar beneden halen


De gevolgen van negatieve gedachten

Negatieve gedachten hebben verschillende gevolgen. Het kan leiden tot een laag zelfbeeld, zelftwijfel, sociale isolatie, angst, depressie en andere mentale klachten. 

Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de negatieve gedachten in je hoofd en te werken aan het vervangen van deze negatieve zelfpraat met positieve en ondersteunende gedachten.

Door aan de slag te gaan met zelfliefde, zelfacceptatie en zelfcompassie help jij jezelf om een steeds meer positieve instelling over jezelf te krijgen en de negatieve gevolgen van negatieve zelfpraat te beperken.

Dingen waar je mee mag stoppen op het gebied van negatieve zelfpraat is onder andere stoppen met doemdenken, niet invullen voor een ander en je eigen emoties veroordelen.

Ik vertelde over een ongemakkelijke situatie die ik meemaakte op Instagram, maar waar ik wel uit mijn comfortzone stapte in het artikel: niet invullen voor een ander.Negatieve gedachten maken je somber over de wereld, jezelf en de toekomst

Ik weet het, het leven is vaak niet eenvoudig. Maar  hoe meer je hier de focus op legt, hoe somberder je zult worden over de wereld en jezelf. En dat draagt niet bij aan jouw persoonlijke groei, want het blokkeert je en zorgt voor een steeds meer lamgeslagen gevoel.

De wereld is niet positief. De wereld is oneerlijk en er gaan veel dingen niet goed. Maar de wereld is ook prachtig in zijn schoonheid en kracht! Door je daar meer op te focussen zul je veel lichter leven en stappen kunnen maken.

Hoe meer je focust op het negatieve, hoe meer je het negatieve ook gaat voelen. Over jezelf, over je omgeving, over de wereld en over de toekomst. En dat maakt het leven alleen maar zwaarder. Dat is zonde, want er is zoveel moois om van te genieten!

Negatieve zelfpraat: voorkom deze situaties NU


Negatieve gedachten brokkelen je eigenwaarde af

Door negatief tegen jezelf te praten krijg je een steeds lager gevoel van zelfwaardering over jezelf. Je brein zoekt namelijk naar bewijs voor de dingen die je denkt over jezelf en je omgeving. 

Als je jezelf steeds weer vertelt dat je niet goed genoeg bent of dat je geen succes za behalen, ga je vanzelf geloven dat deze dingen ook echt waar zijn.

Negatieve zelfpraat zorgt daarmee voor een negatieve vicieuze cirkel. Hoe meer je negatief tegen jezelf praat, hoe minder je eigenwaarde wordt. Met elke gedachte, elke dag, brokkelt het een klein beetje meer af.

Lage eigenwaarde leidt tot een laag zelfbeeld en een gebrek aan vertrouwen in jezelf en in wat je kan. 

Het kan je vermogen om je te concentreren en de juiste beslissingen te maken belemmeren, omdat je te druk bent met het evalueren van jezelf en je prestaties. 

Het zorgt er dus voor dat je je gewoon niet meer kunt focussen op de dingen die belangrijk zijn.

Negatieve gedachten kunnen uitlopen tot een depressie of angststoornis

Jarenlang praatte ik negatief over en tegen mezelf, zonder dat ik dit echt bewust in de gaten had. Ik was gewend om zo over mezelf te praten, veel mensen in mijn omgeving deden dit ook. Maar in al die jaren brokkelde mijn eigenwaarde steeds meer af, hoe had ik ook knokte om me beter te worden.

Het zorgde ervoor dat ik uitviel en de diagnose sociale angst en depressie kreeg. Ik was helemaal op en kapot.

Als je jezelf continu vertelt dat je fouten maakt of dat je niet goed genoeg bent kun je je hopeloos voelen en het gevoel hebben dat je nooit iets kan veranderen aan jouw situaties. En deze gevoelens van hopeloosheid kunnen leiden tot depressieve klachten. Ook kan het je angst verhogen, omdat je je constant zorgen maakt over je eigen prestaties en hoe anderen jou beoordelen.

Ook  ik kreeg het stempeltje depressie. En dat kwam omdat ik te lang door ben gelopen met mijn angstklachten. Je leest er meer over in: hoe ik in de ziektewet terecht kwam.


Negatieve gedachten - conclusie

Negatieve gedachten kan verwoestende gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Het ondermijnt je zelfvertrouwen, maakt je angstig en depressief en belemmerd jou om te groeien en doelen te bereiken.

Gelukkig zijn er manieren om met negatieve zelfpraat om te gaan en meer positieve woorden te gebruiken. Je kunt jouw innerlijke criticus overwinnen! Dit kun je bijvoorbeeld doen door positieve affirmaties te gebruiken, je te concentreren op jouw sterke punten en je te omringen met positieve mensen die jou ondersteunen en supporten. Dit helpt je om jouw zelfvertrouwen weer op te bouwen en je potentieel volledig te benutten!

Affirmaties herhalen helpt je om van affirmaties een gewoonte te maken. Je traint je brein om positieve zinnetjes in zich op te nemen. Het is een fijne en eenvoudige manier om met negatieve zelfpraat om te gaan. Scroll eens door de artikelen heen en je zult heel veel artikelen voor meer positieve zelfpraat vinden!


Jouw brein positief beïnvloeden?

Download de 100 affirmaties gratis en start met jouw brein positief beinvloeden. Word helemaal oké met jezelf en laat schuld en schaamte los.

Schrijf je in en ontvang direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner


Welke negatieve gedachten situatie is er bij jou ontstaan?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt op 28-02-2024

Reacties
Categorieën