positieve gedachtes zelfbeeld transformatie
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
07/26/2022
8 min
0

7 positieve gedachten die je zelfbeeld transformeren

07/26/2022
8 min
0

Toen ik leerde dat ik positieve gedachten bewust kon inzetten om mijn negatieve gedachten om te buigen en mijn zelfbeeld te transformeren lukte het me steeds beter om milder naar mezelf en naar de wereld om mij heen te kijken.

Jarenlang had ik zoveel spanning en negatieve energie om mij heen en in mijn omgeving. Ik was er aan gewend geraakt en aan de negatieve gedachtes die hier bij hoorden. Ik dacht dat iedereen zulke gedachtes had als ik. 

Om jouw belemmerende overtuigingen om te buigen kun je positieve affirmaties gebruiken. Het hoeven niet perse zulke strikt geformuleerde zinnetjes te zijn. Het kan ook om zinnen gaan die je een bepaald inzicht geven. In de afgelopen jaren zijn er een paar van die zinnen die mij geholpen hebben om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Deze zinnen zijn affirmaties, ze geven me inzicht over mezelf, of over de wereld om me heen. Er zijn natuurlijk veel meer gedachtes die jouw zelfbeeld kunnen transformeren, maar deze 7 hebben mij in ieder geval erg geholpen. Dit is wat je leest in het artikel:

  1. De eerste positieve gedachte: ik mag er zijn
  2. Soms voel ik me ongemakkelijk en dat is oké
  3. Mensen krijgen maar 20% van hun omgeving mee. De andere 80% zijn ze met zichzelf bezig
  4. Ik ben goed in wat ik doe
  5. Ik mag en kan nee zeggen
  6. Ik ben grappig
  7. Ik heb wat te vertellen


Hey! Mag ik heel even je aandacht?

Er zijn nog veel meer positieve gedachtes die jij kan gebruiken, in de vorm van een positieve affirmatie. Download nu gratis het e-book met 100 affirmaties voor jouw mentale welzijn. 

Begin vandaag nog met je transformatie naar een positieve mindset! Schrijf je in en ontvang de 100 affirmaties direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner


De eerste positieve gedachte: ik mag er zijn

Het voelt soms best gek om te zeggen: ‘ik mag er zijn’. Zo heb ik me heel lang namelijk niet gevoeld. Ik had het idee dat ik me aan moest passen om er bij te mogen horen. Dat ik niet mocht zijn wie ik zelf was, want diegene werd niet geaccepteerd. Toen ik in de ziektewet terecht kwam voelde ik me nog meer iemand die het niet verdiende om er te zijn. Ik draaide niet mee, kostte de staat geld. 

Toch begon mijn eigenwaarde in die periode eindelijk te groeien, waar het al die jaren naar beneden was gegaan. Misschien heb ik nu ‘minder’ dan ik eerder had, voor mijn ziekmelding, maar er is iets heel essentieels veranderd. Toen ik een baan had en een grote vriendengroep had ik helemaal niet het gevoel dat ik er mocht zijn. Ik had juist overal het idee dat ik niet echt mezelf mocht zijn. Dat ik me steeds aan moest passen. 

Mijn eigenwaarde is in de afgelopen 2,5 jaar gegroeid. Ik ging van iemand die zichzelf compleet bekritiseerde en afviel naar iemand die zichzelf kan troosten en gelooft dat ze er mag zijn. Ik weet nu dat ik er mag zijn met al mijn eigenaardigheden. Ik accepteer mezelf steeds meer en het lukt elke keer een beetje beter om positief over mezelf te zijn en trots op mezelf te zijn. 

Denken aan die positieve woorden: ik mag er zijn, helpt mij om niet te vergeten dat ik waardevol ben. In alles wat ik doe en wat ik de mensen om me heen biedt. Ook al is dat nu misschien niet altijd zoveel als ik wil. Dat maakt niet uit.

Negatieve gedachten zijn er in alle soorten en maten. Ik beschreef er 5 in: negatieve zelfpraat: ontdek de 5 voornaamste soorten.

Soms voel ik me ongemakkelijk en dat is oké

Dat ik me soms (oké vaak) ongemakkelijk heb gevoeld is een feit. Ik was daar alleen helemaal niet zo oké mee. Ik wilde juist niet onhandig zijn en fouten maken. Ik wilde het goed doen en indruk maken op mensen. Het zorgde ervoor dat ik extra leuk en aanwezig probeerde te doen op feestjes. 

Ik moest mezelf laten zien, kon geen muurbloempje zijn. Waar ik het vandaan heb gehaald dat ik zo aanwezig moest zijn weet ik niet precies. Ik dwong mezelf dus om met mensen contact te maken terwijl ik dat eigenlijk niet durfde. En ik probeerde koste wat het kost zo min mogelijk ongemak in het gesprek te brengen. 

7x van deze positieve gedachtes groeit je zelfvertrouwen enorm

Nu weet ik dat ik dat eerste contact met mensen spannend vind. Dat het niet in mijn aard zit om helemaal vooraan te staan en in het middelpunt, helemaal niet als ik met mensen ben die ik niet zo goed ken. 

Ik weet dat de eerste paar tellen wat ongemakkelijk kunnen zijn. Dat ik me kan verspreken, of dat er iets anders onhandigs gebeurt. En dat is oké. Ik accepteer dat er ongemak kan zijn. 

Ongemak waait namelijk vaak vanzelf weer over. Hoe meer ik vecht tegen het ongemakkelijk zijn, hoe ongemakkelijker de situatie wordt. 

Juist doordat ik tegen mezelf zeg: soms voel ik me ongemakkelijk en dat is oké accepteer en omarm ik de ongemakkelijkheid. En dat is echt een mindset shift geweest. Hierdoor ben ik nu vaak een stuk minder ongemakkelijk dan eerst! En ik ben er veel minder mee bezig. 

Mensen krijgen maar 20% van hun omgeving mee, de andere 80% zijn ze met zichzelf bezig

Het inzicht dat mensen maar 20% van hun omgeving meekrijgen en dus 80% met zichzelf bezig zijn heeft mij ontzettend geholpen bij mijn verhoogd zelfbewustzijn

Ik had daarvoor het idee dat iedereen naar me keek en over me oordeelde. Dat oordelen komt uit mijn jeugd. Veel mensen in mijn omgeving oordeelden snel en hard. Het was aangeleerd gedrag. De angst voor het oordeel was voor mij dus helemaal niet zo onrealistisch. 

Als je last hebt van verhoogd zelfbewustzijn zet je jezelf in de negatieve spotlights. Door je te realiseren dat mensen maar 20% van hun omgeving meekrijgen helpt om te relativeren. 

Als jij een onderdeel bent van die 20%, hoe groot is dan de kans dat anderen echt wat aan jou opvalt? Precies. Best wel klein.

Verhoogd zelfbewustzijn, het gevoel dat iedereen naar je kijkt, hoe ga je daar nou mee om? Je leest het in: verhoogd zelfbewustzijn: hoe ga je er mee om?

Ik ben goed in wat ik doe

Ondanks dat ik mijn diploma behaald heb, heb ik nooit echt het idee gehad dat ik goed ben in wat ik doe. Ik wuifde complimentjes weg en minimaliseerde mijn eigen succes. Dat kwam doordat ik al veel gefaald had in het verleden. Op de HAVO bleef ik bijna zitten en zakte ik voor mijn diploma. Daarna moest ik met mijn opleiding stoppen, omdat ik mijn propedeuse niet haalde. 

Ik had lang keuzes gemaakt gebaseerd op de mening van anderen. Tijdens mijn opleiding maatschappelijk werk, die ik behaalde, gebeurden er ook nog een heleboel vervelende dingen die me niet het gevoel gaven dat ik goed ben in wat ik doe. Nu ik mijn bedrijf aan het opzetten ben en mijn richting steeds meer weet voel ik: ik ben goed in wat ik doe. Ik heb talent en ik kan iets. Ik kan mensen helpen met mijn kwaliteiten. 

Het is een heerlijk gevoel om dit te kunnen zeggen. En elk moment dat ik twijfel aan mezelf kan ik weer zeggen: ik ben goed in wat ik doe. Dat motiveert me om door te gaan.

Ik mag en kan nee zeggen

Iets wat ik lang niet heb gedurfd is nee zeggen. Ik had in veel gevallen niet het idee dat ik nee mocht zeggen. Nee zeggen deed je als je niet kon, niet als je geen zin had. Dan durfde ik echt geen nee te zeggen. Ik kon slecht tegen mensen die me overhalen. Daar ben ik niet tegenop gewassen, omdat ik het al zo moeilijk vond om nee te zeggen. 

De ziektewet trapte op de rem. Ik moest wel nee zeggen, want ik kon niet meer. Die periode heeft me geleerd dat ik nee kan zeggen. Dat het niet uitmaakt wat voor excuus je hebt, maar dat je het recht hebt om nee te zeggen. Zelfs zonder uitleg. Als de mensen om je heen dat niet respecteren en jou toch pushen om te gaan, dan zijn het geen echte vrienden. Echte vrienden respecteren elkaar en laten elkaar in hun waarde. Dat wil niet zeggen dat iemand niet mag uitspreken dat hij of zij het jammer vind als je nee zegt.

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om nee te zeggen. Maar je kunt echt nee zeggen zonder lullig over te komen. Je leest het in: hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken?

Ik ben grappig

Ik heb mezelf lang niet altijd grappig gevonden. Tenminste, dat durfde ik niet hardop te zeggen. Ik schaamde me er bijna een beetje voor. Vrouwen die grappig doen? Dat hoort niet zo. Waar ik die overtuiging vandaan heb gehaald weet ik niet zo goed. 

7x van deze positieve gedachtes groeit je zelfvertrouwen enormMisschien is het wel een beetje een algemene overtuiging in de samenleving. Vrouwen zijn minder grappig. Tot ik reels ontdekte. Ik vond het hilarisch om grappige filmpjes te maken en lag ook geregeld om mezelf in een deuk. 

Het voelde veel fijner om mezelf grappig te vinden en daar blij mee te zijn. Veel beter dan dat afstraffen en mezelf schamen. Ik wilde me niet meer schamen. Mensen mogen om me lachen, als ze me maar niet uitlachen.

Ik heb wat te vertellen

Lang heb ik absoluut niet het gevoel gehad dat ik wat te vertellen had. Ik voelde me een volger en iemand zonder ruggengraat. Ik durfde me niet uit te spreken en al helemaal niet te veel te laten zien. Ik was als de dood dat iemand er wat van zou vinden. Pas toen ik begon met mijn Instagramaccount leerde ik beetje bij beetje dat ik wel wat te vertellen had. 

Naarmate ik meer kennis opdeed over sociale angst in combinatie met mijn opleidingsachtergrond als maatschappelijk werker begon ik me steeds zelfverzekerder te voelen over mijn kennis en kunde. 

Ik voelde me professioneler dan ooit en dat in de ziektewet zonder baan. Mensen luisterden naar me, leerden van me en bedankten me voor wat ik creëerde online. 

Nu weet ik dat ik wat te vertellen heb. En dat jij ook iets te vertellen hebt! We leven met miljarden mensen op deze aarde. Iedereen heeft zijn of haar eigen talent en iedereen heeft zijn of haar gelijkgestemden die bij je passen. 

Je mag altijd weten dat je wat te vertellen hebt. Dat je je stem mag laten horen en dat jouw mening telt.

Welke positieve gedachtes transformeren jouw zelfbeeld?

Positieve gedachtes voor jezelf bedenken zijn een goede manier om je gedachtes positief te beinvloeden. Je brein is als een computer. Het zoekt bewijs voor wat je er in stopt. Als er negatieve gedachtes naar je brein gaan, zoekt je brein daar bewijs voor. Maar als je er positieve gedachtes in stopt gaat je brein op zoek naar bewijs voor het positieve!

Dit gaat niet van de een op de andere dag, maar in kleine stapjes. Neem daarom de tijd en wees niet te streng voor jezelf. Er zijn veel verschillende activiteiten die je kan uitvoeren om meer positieve gedachtes te cultiveren, maar er steekt er één met kop en schouders bovenuit: positieve affirmaties.

Dit zijn kleine, korte zinnetjes, die vaak beginnen met ‘ik..’ en jou alvast laten geloven waar je zo naar verlangt. Door affirmaties te herhalen ga je meer en meer van affirmaties een gewoonte maken. En daardoor praat je automatisch positiever tegen jezelf!


Jouw brein positief beïnvloeden?

Download de 100 affirmaties gratis en start met jouw brein positief beïnvloeden. Word helemaal oké met jezelf en laat schuld en schaamte los.

Schrijf je in en ontvang direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner


Van welke positieve gedachtes groeit jouw zelfvertrouwen enorm? 

Liefs, 

Linda

Reacties
Categorieën