open delen op Instagram
Sociale zelfzorg bij sociale angst
Linda
Sociale zelfzorg bij sociale angst
03/04/2024
10 min
0

Open delen op Instagram - 6 redenen om direct te beginnen

03/04/2024
10 min
0

Open delen op Instagram doe ik nu al heel wat jaren. Wat begon met een interieur account groeide uit tot een platform waar ik inspiratie, tips, ervaring en kennis deel over sociale angst en mentale gezondheid. En het heeft me in de afgelopen jaren heel veel gebracht en geleerd!

Ik heb Instagram vanaf het begin af aan een leuke app gevonden. Ik wist alleen nooit zo goed wat de bedoeling was van de app. Ook voelde ik me niet goed genoeg over mezelf om zonder schaamte actief te zijn op Instagram. Ik had wel mijn eigen privé account, maar ik durfde nooit echt uit te pakken.

Toen ik vijf jaar geleden begon met mijn Instagramaccount en ik eindelijk mijn passie wat meer toeliet begon ik stap voor stap steeds meer te ontdekken en begrijpen hoe leuk en mooi Instagram eigenlijk kon zijn!

Het praten over mijn sociale angst en mentale gezondheid heeft mij enorm geholpen in mijn herstelproces. Het gaf me het gevoel dat ik niet alleen was en dat ik niet zo raar was als ik dacht. Ook leerde ik nieuwe mensen kennen en daardoor kon ik ook giftige mensen loslaten.

Omdat ik zoveel heb gehad aan mijn Instagramaccount wil ik jou ook aanmoedigen om open te zijn over je mentale klachten. Ik beloof je dat het je helpt om te schrijven over je klachten, om met andere mensen in gesprek te gaan. En daar heb ik maar liefst 7 redenen voor:

  1. Je leert om te praten over je problemen
  2. Je leert open over jezelf te zijn
  3. Je vindt gelijkgestemden
  4. Je leert grenzen aangeven
  5. Het helpt je met perfectionisme om te gaan
  6. Het leert jezelf beter kennen

Ho, wacht even met verder lezen!

Open delen op Instagram heeft een grote rol gespeeld in mijn herstelproces. Maar er is veel meer dat geholpen heeft! . Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Wat is Instagram?

Instagram is een van de grootste sociale media platforms ter wereld die we kennen. Op dit platform kun je foto’s en video’s delen met je volgers. Je kunt Instagram zien als een portfolio app. Een plek waar jij een digitaal verlengstukje van jezelf laat zien en op zoek kan naar andere mensen die hun portfolio laten zien.

Je kunt Instagram gebruiken voor je persoonlijke profiel, maar het is een andere app dan Facebook. Op Instagram kun je mensen inspireren en laten zien wie je bent en wat je kan. Daarom is het leuk om een thema account te hebben op Instagram. Een plek waar jij deelt over de dingen die jou bezighouden, je passies en hobby’s, de dingen die jou inspireren. En je kunt het heel goed gebruiken als portfolio voor jouw mentale gezondheid.

Door middel van hashtags kun je jouw berichten een bepaalde richting geven. Je laat met steekwoorden zien waar je post over gaat. Via die steekwoorden kunnen andere gebruikers die gemeenschappelijke interesses hebben jou vinden. Ook kun jij via die steekwoorden, de hashtags, mensen vinden waar je wellicht goed mee zou kunnen opschieten, omdat jullie dezelfde dingen leuk vinden.

Ik zit ondertussen al ruim 5 jaar op mijn Instagramaccount over mentale gezondheid en in die jaren leerde ik een heleboel. In dit artikel deel ik de lessen die ik leerde.


Open delen op Instagram - 6 redenen om direct te beginnen

Open delen op Instagram - hoe kun je Instagram gebruiken voor je mentale gezondheid?

Op Instagram is een grote, hechte community met mensen die delen over hun mentale gezondheid.

Op allerlei verschillende vlakken en over allerlei verschillende stoornissen. Deze community is ontstaan door verschillende individuen die open zijn gaan delen over hun mentale gezondheid.

Instagram biedt jou een plek waar je in jouw eigen tempo meer van jezelf kunt ontdekken en laten zien.

Als je sociale angst hebt word je snel beïnvloed door mensen om je heen, omdat je van buiten naar binnen leeft. Je wil dat anderen jou leuk vinden en daar hang je jouw identiteit aan.

Instagram kun je gebruiken om vanuit de veiligheid van je eigen huis (of mobiel) te delen over jouw mentale gezondheid. Zo kun je stap voor stap sociale druk loslaten. Begin daarom niet met allerlei bekenden op je account, maar start zonder volgers. Begin desnoods anoniem en blokkeer de accounts van mensen waar je jouw hersenspinsels over sociale angst (nog) niet mee wil delen. Dat zullen ze niet merken.

Zie het openen van een Instagramaccount voor je sociale angst als je eerste schooldag in een nieuwe klas. Iedereen komt hier alleen en iedereen begint daarna zijn of haar plekje te vinden, passende mensen te vinden, een community te vinden. Op je eerste schooldag kijken er ook geen familie of vrienden met je mee.

Gebruik je Instagramaccount als een soort dagboek. Deel hersenspinsels, waar je tegenaan loopt, waar je vragen over hebt of wat je geleerd hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos! Kom in contact met andere mensen die ook open delen over hun mentale gezondheid en waar je je bij voelt aangesloten. Zo creëer jij je eigen sociale angst forum en kun je allerlei sociale angst exposure oefeningen doen om je sociale angst te overwinnen

Zo vind je steeds meer gelijkgestemden om je heen die jou meer zelfvertrouwen zullen geven en je minder eenzaam laten voelen. Via Instagram kun je mensen vinden waar je in het echte leven ook een vriendschap mee op kan bouwen!

Om je mentale gezondheid te beschermen op Instagram kun je deze gewoontes beter gauw afleren!

open delen op Instagram

Redenen om open te delen over je mentale gezondheid op Instagram

Er zijn een heleboel redenen om niet te posten op Instagram, maar er zijn ook een heleboel redenen om het juist wel te doen!

Toen ik eenmaal leerde om mezelf te beschermen op Instagram kreeg ik steeds meer plezier in het ontdekken wat ik allemaal kon leren en oefenen met mijn Instagramaccount.

Instagram helpt je om te leren meer te praten, open te zijn en daardoor mensen te vinden die beter bij je passen. En door mensen die beter bij je passen te vinden, kun je nog meer jezelf zijn.

In kleine stapjes steeds meer jezelf worden kan heel goed door middel van Instagram. Een handige tool om op je eigen niveau en tempo te groeien naar meer sociale confidence!

Je leert om te praten over je problemen

Praten over je problemen is niet altijd makkelijk met sociale angst. Mensen die geen last hebben van sociale angst zullen het lang niet altijd begrijpen. Dat komt omdat sociale angst soms heel veel lijkt op normale angsten wat iedereen wel eens heeft. Hoe het precies anders zit is best wel lastig om uit te leggen.

Het uitleggen van sociale angst aan mensen die het niet hebben is niet eenvoudig. In dit artikel neem ik je mee in hoe je dit kan doen.

Door op Instagram te delen over je problemen met gebruik van de juiste hashtags onder je post, zullen mensen die ook geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen jouw post lezen. Dit zijn mensen die tegen dezelfde klachten aanlopen en ook op zoek zijn naar herkenning.

Het krijgen van de bevestiging dat andere mensen ook tegen dezelfde problemen aanlopen als jij geeft kracht en motivatie om meer te gaan delen over je problemen. Het is dus een vicieuze cirkel omhoog naar meer sociale confidence!

Praten met gelijkgestemden over sociale angst is heel goed voor je! Lees meer in dit artikel.

Instagram account beginnen

Je leert open over jezelf te zijn

Open over jezelf zijn, helemaal als je dat in het verleden nooit gedaan hebt, is best heel erg spannend. Om gelijk open te zijn face to face met mensen die je al lang kent kan daarom echt een veel te grote drempel zijn.

Instagram biedt een mooie tussenstap om open over jezelf te worden. Helemaal als je anoniem schrijft en deelt leer je om je verhaal open en duidelijk te vertellen, maar voel je je nog niet zo kwetsbaar omdat mensen niet weten wie je daadwerkelijk bent. Ze luisteren alleen naar jouw verhaal.

Hoe meer positieve reacties je krijgt op je open zijn, hoe makkelijker het je af zal gaan. Je zult steeds meer de behoefte voelen om jezelf echt te laten zien aan deze mensen die zo positief op je reageren. Je voelt je gehoord en geaccepteerd en dat zijn belangrijke gevoelens om open te worden over jezelf.

Deze gevoelens zijn soms veel moeilijker te halen uit je directe omgeving, omdat zij al jaren gewend zijn dat jij je oude ik bent, die niet zo open is over zichzelf. Veranderen is niet eenvoudig, niet voor jou, maar ook niet voor je omgeving.

Als je open over jezelf bent krijg je meer zelfvertrouwen. In dit artikel schreef ik verschillende positieve gedachtes die jou meer zelfvertrouwen geven

Je vindt gelijkgestemden

Het vinden van gelijkgestemden bij sociale angstklachten zal je helpen tegen dat eenzame gevoel. Het gevoel dat jij de enige bent die tegen deze klachten aanloopt. Dat is namelijk niet zo! Het is alleen een kwestie van de juiste mensen vinden. En dat kan heel goed via Instagram.

Door op Instagram over je problemen te delen en open te zijn, laat je aan de buitenwereld zien wie je bent en wat jouw klachten zijn. Door de hashtags die je gebruikt kun je mensen jou laten vinden. Maar je kunt ook zelf mensen opzoeken die gebruik maken van hashtags met onderwerpen die jou aanspreken.

Ga andere posts lezen op Instagram en reageren bij andere mensen dat je je herkent in hun verhaal. Zo kun je het gesprek aangaan met mensen om te ontdekken hoe gelijkgestemd je bent. En hoe meer gelijkgestemden je vindt, hoe meer je jezelf kan leren accepteren en waarderen voor wie je bent.

Je leert grenzen aangeven

Grenzen aangeven is niet makkelijk als je sociale angst hebt. In het echt grenzen aangeven is een hele grote stap. Op Instagram kun je dit vanuit de veiligheid van je Instagramaccount doen. Je kunt zelfs eerst anoniem blijven, zodat je heel duidelijk grenzen kunt leren aangeven, zonder dat iemand anders gelijk weet wie je bent.

Grenzen aangeven op Instagram doe je bijvoorbeeld door mensen die vervelend reageren een eerlijk antwoord te geven hoe je hier over denkt. Ook kun je kiezen wie je volgt en niet volgt. Soms volg je iemand waar je je later niet meer zo aangesloten bij voelt. Je kunt diegene dan eenvoudig ontvolgen. Het betekent niet dat je diegene niet aardig vind, maar je voelt dat deze persoon toch niet bij jou past.

Er zijn mensen op Instagram die hun hele levensverhaal bij je uitstorten, of op je leunen alsof je hun hulpverlener bent. Dat kan ergens wel fijn zijn, maar het kost je ook veel energie om er voor iemand anders te zijn als je bezig bent met je eigen herstelproces.

Instagram is de perfecte plek om bij deze mensen je grenzen aan te geven. Je kan er goed over nadenken en je hoeft het niet face to face te zeggen, maar je kunt het gewoon typen. Dit kun je ook doen bij fake accounts die je volgen, of vervelende mensen die jou lastig vallen.

Vind je het spannend om nee te zeggen? Ik leer je in dit artikel hoe je nee kunt zeggen zonder lullig te klinken.

Instagram posten

Het helpt je met perfectionisme om te gaan

Op Instagram zul je ontdekken wat jouw perfectionisme veroorzaakt. Je zult moeten leren om tekstjes te schrijven, mooie foto’s te maken of plaatjes in Canva te maken. Dat gaat niet van de ene op de andere dag gelijk goed.

Maar als je blijft hangen in perfectionisme komt er nooit een post online. Jouw zelftwijfel houdt je tegen om content te plaatsen en daarmee connectie te maken. Een leeg profiel is voor niemand echt interessant. Mensen willen zien wat je te bieden hebt op je account.

Je bent zelf vaak veel strenger voor jezelf dan dat andere mensen voor je zijn. Wat jij niet zo perfect vindt, vindt een ander waarschijnlijk wel heel mooi! Ga dingen posten op Instagram en verzamel de positieve reacties die je krijgt. Deze positieve reacties geven jou meer zelfvertrouwen.

Instagram is steeds weer in beweging. Je kunt je stijl steeds weer aanpassen en verbeteren. En het is heel leuk om te zien hoe je door de tijd heen veranderd en steeds weer bijleert. Het leert je kijken naar je groei, in plaats van naar wat je goed of niet goed hebt gedaan.

Dat perfectionisme vond ik jarenlang doodgewoon. Lees in dit artikel meer sociale angst symptomen die ik jarenlang gewoon vond.

Het leert jezelf beter kennen

Al deze bovenstaande punten helpen jou om jezelf beter te leren kennen via Instagram. Je leert reflecteren op jezelf, je perfectionisme onder ogen te komen en de juiste mensen te vinden die echt bij jou passen.

Zie Instagram als een onderdeel van jouw herstelproces. Een manier om te groeien en stappen te gaan nemen die jou steeds zelfverzekerder maken. Leer om fouten te maken en dit van jezelf te accepteren, maar vooral: leer om van jezelf te gaan houden zoals je verdient!

Jij mag er namelijk zijn zoals je bent. En om dat steeds meer te voelen is het goed om je groei in de gaten te houden en je te laten inspireren en motiveren door mensen die jou ook mogen zoals je bent.

Ben jij klaar om op reis te gaan naar sociale confidence?

Ik leer je om helemaal oké met jezelf te worden op jouw eigen voorwaarden. Ik breng je in contact met gelijkgestemden die jou met een paar woorden begrijpen. Come join the community!

Probeer nu 7 dagen GRATIS

De reclame button voor de RAARsociaal Academie

Wanneer ga jij beginnen met een Instagramaccount over je mentale gezondheid.

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën