Mentale zelfzorg bij sociale angst
Linda
Mentale zelfzorg bij sociale angst
10/08/2020
7 min
0

5x hobby's voor in de ziektewet

10/08/2020
7 min
0

5x hobby's voor in de ziektewet

Hobby's voor in de ziektewet zijn ontzettend belangrijk, zo ontdekte ik toen ik uitviel. Voordat ik in de ziektewet kwam was een van de meest ingewikkelde vragen die je me kon stellen lang “heb je ook hobby’s?” geweest. Oké, naast de opmerking “vertel eens wat over jezelf” of de klassieke “wat zijn je goede eigenschappen en je leerpunten?” maar gelukkig kwamen die vragen wat minder vaak langs.

Of ik echt hobby's heb gehad vraag ik me af. Wijn drinken met vriendinnen, uitgaan of shoppen voelden niet echt als legitieme hobby’s. Achteraf klopt dat ook wel. Het was meer een uitvlucht dan een hobby. Ik dronk graag een wijntje, om de scherpe randjes er af te halen. Ik shopte graag, omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik er leuk bij liep. Het had weinig met mijn eigen behoeftes te maken, maar alles met die van de mensen in mijn omgeving. Voor hen wilde ik de leukste persoon zijn. 

Omdat ik zo veel bezig was met de mensen om mij heen, was ik niet gericht op mijn eigen binnenste. Ik voelde niet aan waar ik behoefte aan had en luisterde niet naar mijn lichaam. Toen ik ziek werd, kon ik niks anders meer doen dan luisteren naar mijn lichaam. Mijn lichaam fluisterde niet meer, maar het schreeuwde. Het schreeuwde om rust, maar ook om gehoord te worden. Het was tijd voor mij. Ik ontdekte pas wat mijn hobby's waren toen ik in de ziektewet terecht kwam.

Deze hobby's voor in de ziektewet zijn natuurlijk ook gewoon geschikt als je niet in de ziektewet zit. Deze hobby's voor in de ziektewet heb ik uitgekozen voor dit artikel:

  1. Wandelen of sporten
  2. Fotografie
  3. Schrijven
  4. Aan de slag met stekjes of plantjes
  5. Koken of bakken


hobby's voor in de ziektewet

Ik was op mezelf aangewezen

Een hele periode ging voorbij waarin ik nog niet zo veel kon. Ik zat veel thuis en had weinig energie. Een intensieve periode, terwijl er feitelijk niet zo heel veel gebeurde. Tenminste, niet aan de buitenkant te zien.

De wereld draaide ondertussen door. Mijn vrienden gingen naar hun werk en deden hun ding. Ik was veelal op mezelf aangewezen en bracht soms meerdere dagen achter elkaar alleen door in huis. Dan kwam ik niet eens buiten, want dat durfde ik niet. Het voelde vaak erg eenzaam en dat maakte me verdrietig.

Toch heeft die eenzaamheid ook een doel gehad. Ik leerde het steeds beter naar mijn zin te hebben met mezelf. Ik ontdekte dat ik hobby's voor mezelf nodig had in de ziektewet. Beetje bij beetje pakte ik dingen op om te doen in de tijd dat ik thuis zat. Ik realiseerde me steeds beter wat je kunt doen als je je verveelt.

Ik ontdekte steeds meer waar ik plezier in had en waar mijn lichaam en geest behoefte aan had. Dat begon met mijn Instagram account, een paar weken nadat ik me ziekgemeld had. Ik maakte foto’s van mijn huis en schreef tekstjes. Het gaf me een dagelijks doel, maar ik haalde er ook veel plezier uit om creatief bezig te zijn. Het gaf mijn hoofd rust en zorgde voor afleiding.

Hobby's voor in de ziektewet zijn belangrijk

Hobby’s zijn belangrijk als je in de ziektewet zit. Je dagen duren lang en kunnen niet continu alleen gevuld zijn met persoonlijke ontwikkeling. Ik verzamelde verschillende hobby’s en activiteiten die jij op kunt pakken als je in de ziektewet zit. De een is wat intensiever dan de ander, dus het kan misschien zijn dat je er nog niet aan toe bent, maar al deze hobby’s dragen bij aan jouw rust en zullen je wat beter laten voelen.

Wandelen of sporten

Misschien voelt het niet als een hobby. Misschien heb je wel een ontzettende hekel aan sporten. Ik had dat namelijk wel. Sporten zag ik altijd als een noodzakelijk kwaad. Soms riep ik wel eens gekscherend: “Het is dat ik aanleg heb om dik te worden, maar als ik dun zou zijn, dan zou ik nooit sporten!” Mijn mindset richting sporten was altijd vol met weerstand.


Vrij in het begin van mijn herstelproces had ik een psycholoog die me best wel pushte om te gaan wandelen. Dat vond ik heel erg irritant, maar ergens wist ik wel dat hij gelijk had. De kleine stukjes die ik buiten kwam, wandelend of fietsend, deden me vaak goed. De frisse lucht gaf me ruimte in mijn hoofd en dat voelde heel lekker.

Lees hier meer over wandelen en hier meer over dansen. Ook schreef ik een artikel over hoe je meer kan bewegen in de ziektewet. Je leest hem hier.

Ga niet over je grenzen

Grote kans dat sporten een brug te ver is als je net ziekgemeld bent, maar wandelen kan altijd. Ook al is het maar 5 minuutjes. Als je je down voelt is er geen beter medicijn dan wandelen. Met elke stap die je zet, schud je het vervelende gevoel van je af. Wandelen klinkt misschien saai, dat vond ik ook, maar je zult zien dat je er steeds meer plezier in gaat krijgen.

Fotografie

Ik heb nooit geweten dat ik foto’s maken zo leuk vond! Zelf maakte ik foto’s in huis, om op mijn Instagram account te delen, maar fotografie is ook ontzettend leuk om te combineren met het wandelen. Juist als je wandelen nog een beetje saai vindt, is het leuk om je te richten op je omgeving en mooie foto’s te maken. Geef jezelf bijvoorbeeld een opdrachtje mee als je gaat wandelen, om mooie bloemen op de foto te zetten, of andere details.


Fotograferen is op die manier hartstikke mindful! Je schenkt aandacht aan kleine details en bent gericht op de buitenwereld, in plaats van op je binnenwereld. Je brein kan zo lekker leeg worden.

Schrijven

Gewoon, met pen en papier, of achter je laptop. Ik geef zelf de voorkeur aan pen en papier. Schrijven heeft iets genezend. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met depressieve klachten gebaat zijn bij schrijven met pen en papier. Schrijven helpt met de verwerking van traumatische gebeurtenissen en geeft structuur in de gedachten.


Om het schrijven leuk te maken kun je een mooi notitieboekje kopen, of fijne pennen. Ik mag dan 30 jaar zijn, mijn collectie gelpennen lijkt op die van een brugpieper. Ik vind het heerlijk om met die kleurtjes te werken en structuur aan te brengen in mijn tekstjes. Door het leuk te maken, help ik mezelf om eerder aan de slag te gaan met het schrijven. Als ik eenmaal bezig heb kan ik zo in een flow zitten dat ik alles om me heen even vergeet. Heerlijk!

Schrijven is ook nog eens heel goed voor je mentale gezondheid! Lees hier waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid. En hier hoe je begint met dagboek schrijven.

Aan de slag met stekjes of plantjes

Ik had nooit gedacht dat ik een plantmom zou worden, but Instagram made me do it! En ik hou er van. Ik kan wel zeggen dat dit een van de leukste hobby's is, die ik in de ziektewet heb opgepakt. Plantjes waren eerder nooit zo mijn ding dacht ik. Er is niet zo heel veel zon in mijn huis en ik dacht dat mijn plantjes daarom het niet zo goed deden. Eigenlijk had ik gewoon geen flauw idee waar ik mee bezig was. Sinds ik op Instagram steeds meer mensen volg die wel groene vingers hebben, ben ik steeds meer gaan leren.


Met een aantal stekjes op water ben ik begonnen en ondertussen staan er al heel wat plantjes in potjes bij mij thuis. Het is leuk om het groeiproces te volgen en bezig zijn met de plantjes is ontzettend mindful! Het geeft een soort rust, zowel in je lichaam als in je hoofd. Zorgen voor iets geeft energie! En zo kun je gelijk je fotografie oefenen en het groeiproces van je plantjes bijhouden.

Koken of bakken

Lange tijd kreeg ik de kooksmaak niet echt te pakken. Ik weet nog dat ik op kamers ging wonen en voor het eerst stamppot andijvie maakte. Daar zat zo veel peper in dat het nergens meer naar smaakte. “Zie je wel, ik ga dit nooit leren.” Was mijn belemmerende overtuiging. En zo is het jaren geweest. Ik kookte wel uit pakjes en zakjes, maar echt zelf creatief aan de slag durfde ik niet zo goed.

Naarmate ik ouder werd, werd ik toch creatiever. Ik vond die pakjes en zakjes niet meer zo lekker en wilde ook niet al die troep in mijn lijf. Dat werd dus oefenen en proeven, heel veel proeven. Nu heb ik een heel rek vol met kruiden en kook ik nooit meer uit pakjes en zakjes. Ik kan zelfs koken met wat er in de kast en de koelkast ligt, zo uit mijn hoofd. Daar ben ik heel erg trots op! En dat is gelijk een van de redenen dat ik kook.

Niks fijners dan zelf iets maken wat daarna ook nog eens heel lekker is en in de smaak valt van anderen. Koken voor mijn vriend of voor vriendinnen vind ik leuk, als ik er de rust en de creativiteit voor heb.

Het is niet altijd gemakkelijk om voor jezelf te koken en gezond te eten. Lees hier tips om gezond eten eenvoudiger te maken.

Leuk om samen te doen

Koken is ook heel leuk om samen met iemand te doen. Het leert je om samen te werken, te communiceren met elkaar en feedback te geven. Maar bovenal geeft het heel veel plezier! Helemaal als je daarna lekker samen kunt eten.


Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken waar jij vrolijk van wordt en wat belangrijk is voor jou. En neem vooral de tijd om te wennen aan zo’n hobby. Je hoeft het niet af te dwingen. Lukt het niet, dan lukt het niet. Het belangrijkste is dat je er plezier aan hebt, anders is het eigenlijk ook geen hobby.


Welke hobby's voor in de ziektewet spreken jou aan?


Liefs,


Lindahobby's voor in de ziektewethobby's voor in de ziektewet


Reacties
Categorieën