Oorzaak sociale angst
Linda
Oorzaak sociale angst
11/08/2021
6 min
0

7 gewoontes die je sociale angst vergroten

11/08/2021
6 min
0

Als je last hebt van sociale angst, maar dit niet weet zijn er vaak een aantal slechte gewoontes die je angst vergroten, zonder dat je in de gaten hebt dat ze zoveel invloed hebben. Sociale angst is een mentale ziekte, maar hoe je met je lichaam omgaat, wat je eet en wat je drinkt heeft heel veel invloed op die gevoelens. De juiste voeding zorgt voor de goede vitaminen en mineralen die nodig zijn om de angst te onderdrukken en positieve gevoelens te ondersteunen.


Er zijn echter ook een aantal gewoontes die je beter kunt vermijden als je last hebt van sociale angst. Deze gewoontes zullen je angst vergroten en daardoor krijg je meer last van je klachten.

VOLG ME HIER OP INSTAGRAM

Te weinig slapen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met te weinig slaap meer kans lopen om een angststoornis te ontwikkelen. Te weinig slapen kan dus je angst vergroten. Slapen is belangrijk om weer op te laden, om je de energie te geven om de dag aan te kunnen.

Als je last hebt van sociale angst kan een gewone dag voor jou een stuk zwaarder zijn dan voor een ander. Als je nachtrust dan ook nog eens niet goed is wordt zo’n dag dubbel zo zwaar.


Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om een vast slaapritme aan te houden. Geef jezelf de tijd om rustig naar bed te gaan en wen je zelf een avondroutine aan. Als je je lichaam en geest klaarmaakt voor de nacht zal je zien dat je op den duur meer grip op je slaap krijgt.

Te veel koffie drinken

Als er iets is waar ik lang gek op ben geweest, dan is het wel koffie. Waar ik eerst cappucino’s dronk met suiker, omdat ik de koffiesmaak te sterk vond, bekeerde ik tot het koffiegeloof toen ik een vriend kreeg die geen suiker en melk in huis had. Ik ging over naar zwarte koffie en werd binnen de kortste keren een grote koffiesupporter.

Ik heb zelfs nog een tijdje koffiequotes gedeeld op mijn Instagram account, eerst omdat ik niet wist dat cafeïne zo slecht was en later omdat ik nog niet zo graag wilde toegeven dat ik cafeïne los moest laten.


Koffie geeft een fit gevoel en verbeterd je gemoedstoestand. Het verhoogt de hoeveelheid dopamine in je hersenen, maar dit is tijdelijk. Mensen met angststoornissen kunnen gevoeliger zijn voor cafeïne dan anderen.

Zelf ben ik gestopt met cafeïne drinken en ik drink nu decafé. Dat bevalt me prima. Ik merk zelfs dat ik mijn vaste bakjes koffie vergeet. Nu pas realiseer ik hoe verslavend koffie was en wat voor spanning ik er van voelde. Ik begrijp nu dat koffie je angst kan vergroten.


Het is niet dat ik me nu echt extreem veel relaxter voel nu ik geen koffie meer drink. Het is niet heel erg merkbaar, maar het voelt wel fijn om vrij te zijn van koffie. Nu ik het niet meer drink, voel ik hoe sterk die verbinding was en hoe afhankelijk ik er van kon zijn. Dat is nu weg. Lukt het je niet om helemaal geen cafeïne meer te drinken? Probeer het dan te beperken naar maximaal twee bakjes per dag.

Niet genoeg bewegen

Als er iets lastig is als je uitvalt met een burn-out of angst- en depressieve klachten in de ziektewet is het wel bewegen. Met een beetje geluk kom je van je bed naar de bank, maar naar buiten gaan was bij mij lange tijd een drama. Toch is bewegen ontzettend belangrijk. Bewegen zorgt ervoor dat je endorfine vrijkomt. Dat zorgt voor de vermindering van angst en geeft je een beter gevoel.


Regelmatige beweging is dus essentieel bij sociale angst. Ga bijvoorbeeld op een leuke sportclub. Naast het feit dat je in beweging bent en dit gezond is voor je lichaam is het een vast sociaal contactmoment waarbij je nieuwe mensen leert kennen en kan oefenen met je angsten.

gewoontes die je angst vergroten

Ook interessant om te lezen:

Over slapen schreef ik in dit artikel meer (boordevol tips voor als je niet kan slapen!)

Waar begin je als je in de ziektewet terecht komt? Lees dit artikel voor de 3 basisbeginselen van zelfzorg in de ziektewet

Ik begon met wandelen toen ik uitviel. Want wandelen is goed voor je mentale gezondheid. Lees hier meer!

Dansen in de woonkamer? Ja! Doen! Het draagt bij aan je mentale gezondheid. Lees hier waarom


gewoontes die je angst vergroten

ARTIKELEN OVER VOEDING

Wat kun je het beste eten bij (sociale) angstklachten? Lees het hier!

Slik deze vitamines om je voedingspatroon te ondersteunen

Gezond eten kan best lastig zijn. Check dit artikel voor tips!

Alvast inspiratie nodig? In dit artikel deel ik drie sociale angst proof ontbijtrecepten


Sigaretten roken

Veel mensen roken, juist om te ontstressen. Ik heb zelf ook jaren gerookt. Ik ben opgegroeid in de gereformeerd Vrijgemaakte kerk en er rookten ontzettend veel mensen om me heen. Toen ik 14 was kocht ik samen met een vriendinnetje een pakje sigaretten die we op een schoolfeest samen oprookten. Vanaf mijn 15e rookte ik vast en daar ben ik pas een klein jaar geleden mee gestopt. Dat wil niet zeggen dat ik geregeld stoppogingen heb gedaan.


Het lukte me niet om te stoppen, omdat ik roken gebruikte als beschermingsmechanisme en een middel om me rustig te maken. Dat het juist averechts werkte wist ik helemaal niet. Stoppen met roken is daarbij niet alleen goed voor je sociale angst, het is beter voor je algehele gezondheid. Ik ben gestopt met roken, omdat daar medische redenen voor waren. Toen ik stopte met behulp van het boekje ‘stoppen met roken’ van Alan Carr realiseerde ik me hoe slecht roken was voor mijn sociale angst. Ik had al die tijd gedacht dat het me hielp, maar dit was helemaal niet waar.Alcohol gebruiken als bescherming

Op veel sociale evenementen kan ik me niet echt herinneren dat ik last had van sociale angst. Hier in de regio wordt namelijk bijna overal gedronken. Ik deed daar vrolijk aan mee, kreeg dit ook van huis uit mee. Drinken helpt om de scherpe randjes eraf te halen, om de ongemakkelijkheid weg te nemen. Het maakt je wat grootmoediger. Het nadeel van alcohol gebruiken om met sociale angst om te gaan is dat je het risico loopt om verslaafd te raken. Uiteindelijk is het nog steeds een drugs die gevaarlijk voor je gezondheid is.

Veel suiker eten

Normaal gesproken ben ik helemaal geen zoetekauw, maar toen ik net in de ziektewet zat had ik enorme sugar cravings. Het leek wel alsof ik zwanger was. Ik kon echt nog ’s avonds laat op de fiets stappen om naar de supermarkt te gaan naar zoetigheid. Vooral blueberry muffins vond ik geweldig! Later hoorde ik dat dit wel vaker voorkomt bij mensen die last hebben van een depressie. Suiker is als heroïne op dat moment.


Suiker geeft heel kort een goed gevoel maar maakt het uiteindelijk alleen maar moeilijker voor ons om met angstige gedachten en gevoelens om te gaan. Het kan juist negatieve gevoelens en je angst vergroten. Ontwenning van suiker kan ook het gevoel van een paniekaanval geven. Probeer suiker dus rustig af te bouwen, door het te vervangen met bijvoorbeeld honing of ahornsiroop.


Mag je dan helemaal geen suiker meer eten? Dat is natuurlijk aan jou. Ik denk dat gezond eten ook een balans is. Als je goed voor jezelf gezorgd hebt mag je jezelf best eens verwennen. Weet alleen dat het ook effect op je lichaam heeft. Als je dat taartje gegeten hebt zul je ook de consequenties ervan moeten nemen als je niet lekker in je vel zit daarna. Want hoe minder suiker je eet, hoe sterker je het gaat voelen.

Te veel geraffineerde koolhydraten eten

Koolhydraten zijn helemaal niet slecht voor je. Volkoren producten zijn zelfs hartstikke goed in een sociale angst proof eetpatroon! Er zit echter verschil tussen koolhydraten. De slechte koolhydraten noemen we geraffineerde koolhydraten. Producten als wit brood, witte rijst, frisdrank, pasta en snacks bevatten veel van deze koolhydraten. Alle vitaminen, mineralen en vezels zijn uit deze producten gehaald. Daardoor worden ze snel in je lichaam opgenomen en omgezet in vet in plaats van dat ze worden ingezet als brandstof voor je lichaam. Je hebt er dus letterlijk niks aan. Ze zullen alleen maar je angst vergroten.


Deze producten zorgen voor het snel stijgen van je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel weer keldert kan dit je angst vergroten.


Door welke slechte gewoonte laat jij je angst vergroten?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën