Zelfzorg bij sociale angst
Linda
Zelfzorg bij sociale angst
12/03/2020
6 min
0

5x zo overleef je de feestdagen met sociale angst

12/03/2020
6 min
0

5x zo overleef je de feestdagen met sociale angst

De feestdagen komen er weer aan. The most wonderfull time of the year! Tenminste, dat zou het normaal zijn. Dit jaar zijn de meeste evenementen geannuleerd door Corona en zal kerst waarschijnlijk anders zijn dan je gewend bent. Dat kunnen we interpreteren als jammer, maar de kans is groot dat je met sociale angst helemaal niet zo rouwig bent dat deze periode een keer niet zo hectisch is.


Het kan best moeilijk zijn om goed voor jezelf te zorgen met kerst. Niet alleen lichamelijk, maar ook je mentale gezondheid kan te lijden hebben onder de drukste tijd van het jaar. Er is een heleboel gezelligheid, veel eten, drank en de druk om geld uit te geven.


Eigenlijk is dat heel jammer. Kerst is een tijd van liefde en samen zijn. Van warmte en gezelligheid. Hoe zorg je ervoor dat jij de drukke decembermaand overleeft en er ook nog een beetje van kunt genieten? Nou, gewoon zo!

VOLG ME HIER OP INSTAGRAM

Vergeet niet voor jezelf te zorgen

De feestdagen zijn vaak dagen die je doorbrengt met vrienden en familie. De invulling van je dagen is ineens heel anders en hierdoor kan het zijn dat je je niet altijd even goed aan je routine kan houden. Dat betekent dat je minder tijd besteed om jezelf weer op te laden, terwijl je dat deze dagen juist zo hard nodig hebt!

De beste tip om niet te vergeten voor jezelf te zorgen leerde ik indirect van Cynthia, de Structuurjunkie. Ik kocht haar planner en daar kreeg ik een online training bij, zodat ik kon leren plannen met de agenda.

Haar belangrijkste planadvies was om eerst tijd voor jezelf in te plannen voordat je je andere taken inplant. Dat betekent dat je je ochtendroutine, avondroutine en rustmomenten eerst opschrijft, zodat je daarna precies ziet hoeveel tijd je nog over hebt.

Op deze manier zet je jezelf op één, maar ben je er ook echt voor je familie en vrienden. Als jij je aan je structuur kan houden zal je namelijk de beste versie van jezelf zijn en dat is wel zo gezellig, voor hen en zeker voor jezelf.

Slik supplementen

Om mijn mentale gezondheid in balans te houden slik ik een aantal supplementen. Veel van deze vitaminen kun je uit voeding halen, maar met de feestdagen kan dit nog wel eens lastig zijn. Vaak eet je veel lekkere dingen die niet zo gezond zijn. Je krijgt meer suiker binnen en andere stoffen die niet zo bevorderlijk zijn voor je angst.

Daarbij is het vroeg donker en zit je veel binnen, dus krijg je ook niet zo veel vitamine D meer mee. Juist in deze periode is het goed om je supplementen trouw te nemen, zodat je in ieder geval die ondersteuning niet hoeft te missen.

Leer nee zeggen zonder lullig te klinken

Het zal voor velen van ons niet zo eenvoudig zijn om nee te zeggen. Misschien heb je er wel een beetje een hekel aan, hoewel je ook wel weet dat het super belangrijk is om je grenzen aan te geven! Als je op alles ja zegt, omdat je bang bent om mensen teleur te stellen zal dit ten koste gaan van jouw eigen mentale gezondheid.


Als je in de ziektewet zit of mentaal kwetsbaar bent is de kans groot dat de kerstdagen voller zitten dan een hele gewone week. Dat betekent dat deze dagen zwaar gaan worden. Het is helemaal niet erg om sommige uitnodigingen af te wijzen, omdat je rust nodig hebt.


Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Probeer dan eens nee op een ander manier te zeggen. Zeg in plaats van alleen ‘nee’ bijvoorbeeld ‘wat lief dat je aan me denkt, maar ik moet nee zeggen. Ik heb het zo druk met kerst dat ik het niet ga redden’. Je zult zien dat deze duidelijke, maar liefdevolle uitleg zal worden geaccepteerd.

hoe overleef je de feestdagen met sociale angst


hoe overleef je de feestdagen met sociale angst?


Plan niet te veel activiteiten in

Er is onwijs veel te doen met de feestdagen. Van kerstmarkten tot gezellige avonden uit, etentjes en borrels. Hoe graag je ook zou willen, de kans is groot dat je niet alles kunt doen. Niet alleen omdat je het zelf niet aan kunt, maar ook gewoon omdat er maar twee kerstdagen zijn en je jezelf niet op kunt splitsen.


Probeer zo goed mogelijk naar jezelf en je eigen lichaam te luisteren. Weet je uit ervaring hoeveel activiteiten je aankan? Houd je hier aan. Je kunt beter iets minder inplannen en een fijne tijd hebben, dan dat je alles volplant en het uiteindelijk niet redt.


Je bent niet verplicht om allerlei kerstactiviteiten te doen. Je bent ook niet verplicht om je hele huis te versieren als jij daar geen zin in hebt. Vier de feestdagen op jouw eigen manier, zo rustig als jij het zelf wil. Volgend jaar is er weer een jaar.

Familierelaties

Een van de belangrijkste bronnen van angst, stress en conflicten tijdens de feestdagen kan zijn dat je ineens met de hele familie bij elkaar bent. Vooral als die familierelatie niet zo heel goed is. Familie kan een grote bron van trauma en pijn zijn. Ergens vinden we het volkomen normaal om met de hele familie bij elkaar te zijn met de feestdagen, terwijl dat lang niet altijd een gezonde beslissing is.


Misschien voel je je wel helemaal niet veilig bij je familie, omdat ze jouw klachten niet begrijpen, of doen ze je op een andere manier (al dan niet onbewust) pijn. Alleen omdat deze mensen je familie zijn wil dat niet zeggen dat zij macht over jou hebben. Je familie is een gegeven en daaraan kun je geen rechten ontlenen. Het is niet zo dat de leden van je gezin meer recht hebben op uw tijd, aanwezigheid of energie.


Voel je niet schuldig om jouw mentale gezondheid boven hun verwachtingen te zetten. Lijkt het je niet verstandig om ze op te zoeken met de feestdagen? Doe het dan niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat heel erg tegen je natuur in gaat en moeilijk is. Mijn advies is om mensen op te zoeken die hier ervaring in hebben. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een forum op internet en praat mee.

Maak een crisisplan

Het kan zijn dat je gespannen bent voor de kerst, omdat je bang bent voor situaties die slecht zijn voor jouw mentale gezondheid. Dat kan komen door dingen die er in het verleden zijn gebeurt, of die komen door je eigen angst.


Schrijf deze situaties op en bedenk er verschillende oplossingen bij. Zorg bijvoorbeeld dat er iemand is die je kan bellen, of een plek waar je je terug kan trekken. Maar net wat jij op dat moment nodig hebt. Als je een partner hebt, kun je dit eventueel samen doen. Je kunt dan op je partner leunen in bepaalde situaties waar hij of zij ook van op de hoogte is.


Op deze manier ben je voorbereid. Je hebt de tijd genomen om het op te schrijven en er over na te denken. Dit zal je krachtiger maken tijdens de feestdagen!

Neem pauzes tussendoor

Als ik aan de feestdagen denk, denk ik aan lange dagen van samenzijn, eten, tafelen en bankhangen. Je zit zo een uur of 8 bij elkaar in een ruimte. Best intensief als je het zo bekijkt. Toen ik nog rookte had ik voldoende momentjes om even naar buiten te gaan, even uit de drukte te stappen en een frisse neus te halen. Nu ik niet meer rook ga ik nog steeds wel eens even mee naar buiten met iemand als ik bij een sociaal evenement ben.


Je even terugtrekken is een van mijn beste tips tijdens de feestdagen. Dat hoeft niet buiten te zijn, maar kan ook best even op het toilet, of ergens op de gang. Je zult op den duur voor jezelf vanzelf aanvoelen als het je te druk om je heen wordt. Als je dit gevoel voelt oplopen is het tijd om even een pauze te nemen. Niet om weg te vluchten, maar om even op adem te komen.

Neem de tijd om een paar minuten diep in en uit te ademen. Reflecteer op de situatie en complimenteer jezelf hoe goed je het doet! Het feit dat je tijd voor jezelf hebt genomen om het langer vol te houden betekent dat je in staat bent om voor jezelf te zorgen en van jezelf te houden.

De feestdagen zijn een periode waar je van mag genieten, ook als je mentale klachten hebt! Je moet het alleen op jouw manier doen, want dat is de enige manier die werkt voor jou. Zet jezelf op nummer één. Desnoods koop je een kerstcadeautje voor jezelf. Je hebt het verdiend!
Fijne feestdagen!

Liefs,

Linda

zo overleef je de feestdagen met sociale angst


Reacties
Categorieën