sociale angst telefoon
Sociale angst voorbeelden
Linda
Sociale angst voorbeelden
07/12/2022
8 min
0

10x sociale angst is... smartphone editie

07/12/2022
8 min
0

Vandaag neem ik je mee in sociale angst is.. de smartphone editie! Sociale angst is niet altijd eenvoudig om uit te leggen. Om een beter beeld van sociale angst te creëren geef ik graag voorbeelden. Voorbeelden van gedrag wat je kan zien, of gedachten die iemand met sociale angst heeft. Sociale angst zorgt voor ongemakkelijke situaties op uiteenlopende levensgebieden, of het zorgt ervoor dat situaties volledig vermeden worden.

Je kunt last hebben van sociale angst als er veel mensen om je heen zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook om de hoek komen kijken als je alleen ergens buiten bent, of zelfs gewoon als je thuis bent. Soms gebeurt het op een moment dat je net denkt dat er niks aan de hand is. Ik geef daarom tien voorbeelden van situaties waarvan ik, en waarschijnlijk velen met mij, zullen zeggen: ja, dat is sociale angst!

Met de komst van het internet en de smartphone is sociale angst alleen maar erger geworden. Er is steeds meer informatie en we kunnen elkaar steeds meer controleren en checken. Ik vind het fantastisch dat er een smartphone is, anders was er ook geen Instagram geweest, maar ik heb ook een hele ingewikkelde relatie met mijn telefoon gehad. 

Ik denk dat mijn telefoon een van de hardnekkigste sociale angststoornis ervaringen is geweest. Ik denk dat dit voor veel mensen met sociale angst geldt. Daarom vandaag in sociale angst is… de smartphone editie!


Voordat je verder leest!

Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Sociale angst is.. twee blauwe vinkjes zien zonder reactie en gelijk van het ergste uitgaan

Als ik iets haat zijn het wel de functie ‘laatst gezien’ en de blauwe vinkjes op Whatsapp. Het heeft me jaren geduurd om te begrijpen wat een impact dit eigenlijk op je privacy is. En ergens ook op die van de ander. Als ik iemand iets gestuurd had wat diegene gelezen had, maar ik kreeg geen reactie, dan trok ik gelijk de ergste conclusies. 

Ik zal vast iets irritants gedaan hebben. De ander is vast boos op mij, of heeft echt geen zin in mij. Dat er duizend andere redenen die niks met mij te maken waren konden zijn kwam niet in me op. Ik was veel te veel met mezelf en mijn angst bezig.

Het is helemaal vervelend met sociale angst als je alleen bent. Dan heb je niemand om even mee te sparren.


Je afvragen waarom mensen in hemelsnaam bellen als je ook kan appen

Toen ik in de brugklas zat kreeg ik een mobiele telefoon voor mijn verjaardag. Nog niet zo'n mooie smartphone, dat had je toen nog niet. Eindelijk kon ik ook smsjes versturen! Dat heb ik ook veelvuldig gedaan. Vanaf dat moment ging veel communicatie tussen mij en vrienden via internet. Of via de telefoon, of via de computer, op MSN of Hyves. 

Steeds meer werd alles online besproken en niet meer in het echt. Vanaf wanneer ik het eng begon te vinden om te bellen kan ik me niet eens meer herinneren. Het was ook best vreemd dat ik op een klantenservice ging werken terwijl ik in het dagelijks leven helemaal niet van bellen hield. 

Het verschil is alleen dat ik daar belde als Linda de klantadviseur, niet als mezelf. Een beller is sneller, werd vroeger geleerd. Daar ben ik het nu ik over mijn belangst heen ben wel mee eens, maar jaren daarvoor absoluut niet. Stuur maar gewoon een appje! Ik neem toch niet op…


sociale angst belangst

Je smartphone naar voicemail laten gaan en daarna een appje sturen, omdat je niet durft terug te bellen

Vooral toen ik net in de ziektewet zat vond ik de telefoon verschrikkelijk. Het voelde alsof degene die belde zou zien dat ik er in mijn badjas bijzat als een zwerver. 

Ik voelde me exposed en durfde niet op te nemen. Een nonchalant appje met: ‘ik heb net je telefoontje gemist’ was een door mij veel gebruikte zin. 

Maar eigenlijk durfde ik gewoon niet te bellen. Bang om niet te weten waar het over gaat, bang om niet uit mijn woorden te komen. Bang voor van alles!


Sociale angst is te bang zijn om te bellen, dus laat je je partner of naaste bellen

Ik wist het altijd te vermijden, een telefoontje. Als we met vrienden wat gingen doen en er moest gereserveerd worden, zorgde ik dat ik net op dat moment even achteraan stond. 

Ook hebben mijn ouders me best lang geholpen met klusjes voor bijvoorbeeld school. Nu ik in de ziektewet zit hebben ze het proces met de uitkeringsinstelling van mij overgenomen. 

De plotselinge, anonieme telefoontjes zorgen bij mij voor zoveel spanning dat dit beter is voor mijn herstelproces.


 sociale angst is.. smartphone editie

Naar je smartphone kijken om oogcontact te vermijden

Altijd handig om je smartphone in je handen te hebben, zo kan je op elk moment doen alsof je druk op je telefoon bent als er bijvoorbeeld iemand in de buurt loopt. 

Dit werkt voor vage bekenden waarvan je niet zeker weet of je ze kan groeten of niet, maar werkt ook goed als je iemand wil vermijden die oogcontact met je zoekt waar je niet mee wilt praten. 

Dit doe je, omdat je overtuigd bent dat je je niet kan verdedigen als ze daadwerkelijk voor je staan.
Een hele nacht wakker liggen, omdat je iemand terug moet bellen en dat niet durft

Soms krijg je spannende telefoontjes die je moet beantwoorden. Het liefst doe ik dit gelijk, want als ik dit niet doe, heb ik enorm veel tijd om er over na te denken. Uitstellen is dus iets wat ik liever niet doe, want ik kan niet zo goed mijn kop in het zand steken. 

Daar denkt mijn brein veel te veel voor. Als ik weet dat ik iemand moet terugbellen, dat iemand daar op zit te wachten, kan ik het niet opzij schuiven. Doe ik dat wel, dan loop ik het risico dat ik daar last van heb. Meestal op de meest onmogelijke tijdstippen. Op het moment dat alles stil is. Juist. In bed.


Stoer tegen je date zeggen dat hij je wel mag bellen, maar als hij daadwerkelijk belt durf je niet op te nemen

Dit is echt gebeurd met een ex. We hadden al een tijdje contact via Instagram en later ook via Whatsapp. Toen we een date hadden gepland appte hij dat hij graag nog even met me wilde bellen voordat we op de date gingen, zodat hij mijn stem kon horen. Ik voelde me rood worden. Ik vond dit zo dood- en doodeng! 

Dat wilde ik natuurlijk niet laten blijken, dus ik antwoorde heel cool dat dat een goed idee was. Toen hij later belde wist ik van gekkigheid niet wat ik moest doen. Ik staarde naar mijn smartphone die maar over en over ging. Het was alsof ik bevroren was. Ik heb niet opgenomen. En daarna heb ik een appje gestuurd met een slap excuus. Ik heb niet eens zelf teruggebeld. Dat deed hij. En de tweede keer nam ik gelukkig wel op.

sociale angst smartphone

Een foto met een hele caption typen op social media, maar op het laatste moment de post verwijderen, omdat je bang bent dat mensen het stom vinden

Als iets een grote leerweg is in mijn ontwikkeling op het gebied van zelfvertrouwen en eigen keuzes maken, dan is het wel op Instagram. 

Ik heb Instagram altijd leuk gevonden, maar liet me beïnvloeden door mijn beste vriendin om er niet te veel mee te doen. Ze maakte vaak grapjes over mijn privé profiel. Maakte opmerkingen als ‘ja jij post heel veel en gebruikt hashtags he? 

Ik doe dat niet hoor.’ En ze deed er wat lacherig over. In plaats van dat ik voor mezelf opkwam had ik het idee dat het dom was om Instagram leuk te vinden. Dat dat niet cool was. En toch vond ik het heel leuk. Het heeft me door de jaren heen heel wat momenten opgeleverd dat ik een hele post toch weer verwijderde, omdat ik bang was dat ik uitgelachen zou worden.


In het echt ongemakkelijk zijn, maar op de chat super assertief en open zijn

Laat mij maar schrijven. Schriftelijk voel ik me veel sterker dan mondeling. Het geeft me meer tijd om na te denken en ik heb minder last van prikkels die me beïnvloeden. Op het internet kan ik mezelf zijn, zonder spanning en angst. Als ik me gespannen voel, dan plaats ik ook geen content in mijn stories bijvoorbeeld. 

Sommige mensen die ik via Instagram spreek heb ik ook in het echt ontmoet. Ik moet zeggen dat dit een stuk minder ongemakkelijk was dan ik had verwacht, omdat deze mensen wisten wat er met me aan de hand was. Ik ben ook een keer een oud collega tegengekomen. Ik had hem niet meer gezien sinds ik in de ziektewet zat, maar we hadden elkaar wel online gesproken. Dat was super gezellig en we hadden goede gesprekken. 

Toen ik hem in het echt tegenkwam stond ik ineens als een verlegen puber te hakkelen. Ik voelde de vlekken in mijn nek en wist totaal niet waar ik over moest praten. Het gesprekje was kort en inhoudsloos en ik voelde me zo’n sufkut toen ik doorliep. Wat maakte het nou dat ik in het echt zo ongemakkelijk werd? Ik kan er nog steeds de vinger niet zo goed op leggen..


sociale angst telefoon

Pas ’s avonds laat bedenken dat je iemand iets wilt vragen of zeggen, maar niet meer durven appen, omdat je bang bent dat de ander een mening heeft over de tijd dat jij nog wakker bent

Dit is iets wat mij zo vaak overkomt. Een tijdje geleden had ik een foto shoot gepland, maar ik kreeg vlak voor die tijd een flinke koortsluitslag op mijn neus. 

Steeds bedacht ik me ’s avonds dat het beter was om de shoot af te zeggen, maar dan was het al weer zo laat dat ik wilde wachten tot de volgende dag om het te sturen. 

Alleen vergat ik dat steeds weer. En dan stond ik ’s avonds voor de spiegel mijn tanden te poetsen en zag ik het weer. Gelukkig heb ik nu een whiteboard in de keuken waar ik dit soort dingen op kan schrijven. Het liefst zou ik ze gelijk doen, maar mijn sociale angst belemmerd dat zo nu en dan toch een beetje. Dit waren typische sociale angstsituaties de smartphone editie! 


Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Hoe is jouw relatie met je smartphone? 

Liefs, 

Linda 

Reacties
Categorieën