affirmaties herhalen
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
11/17/2020
4 min
0

Affirmaties herhalen: 6 eenvoudige tips voor dagelijkse motivatie

11/17/2020
4 min
0

Om je brein echt positief te overtuigen is affirmaties herhalen erg belangrijk. In een ander artikel heb ik het met je gehad over positieve affirmaties. Kleine, kort geformuleerde zinnetjes over jezelf en je omgeving. Zinnetjes die je dagelijks kan herhalen, zodat jouw brein wat meer positief wordt ingesteld. 

Hoe meer je jouw affirmaties herhaalt, hoe beter ze opgeslagen worden in je hoofd en hoe meer je brein op zoek gaat naar bewijs voor die affirmatie. Boost je zelfvertrouwen door je affirmaties zo vaak mogelijk te herhalen.

Weet jij niet zo goed hoe jij affirmaties herhalen dagelijks kan doen? Van affirmeren een gewoonte maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Helemaal niet met de 6 tips die ik je geef in dit artikel. Dit is wat je leest:

  1. Affirmeren doe je op je eigen manier
  2. Hoeveel affirmaties per keer gebruik je?
  3. Zo kun je jouw affirmaties herhalen
  4. Hoe zorg je dat je affirmaties blijft herhalen?


Stop, wacht even met lezen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Affirmeren doe je op je eigen manier

Affirmeren kun je doen op jouw eigen manier. Daar zijn geen regels voor, alleen richtlijnen. Als je er maar mee bereikt wat jij wil: negatieve zelfpraat ombuigen naar positieve zelfpraat, een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Je kunt er voor kiezen om je affirmaties een keer per dag te herhalen, maar dit kan je ook vaker doen. Het ligt er maar net aan waar het in jouw routine past en wat bij jou past.

Zelf geef ik de voorkeur aan in de ochtend affirmeren. Mijn brein is dan nog fris en wordt gelijk gevuld met positieve gedachtes. Ik schrijf elke ochtend in mijn dagboek drie dingen op waar ik dankbaar voor ben en dit sluit daar mooi op aan.

Er zijn meer manieren om positief tegen jezelf te praten. Je leest het in: 'positieve zelfpraat: lukt jou eenvoudig met deze 5 methoden'

tips om je affirmaties dagelijks uit te spreken

Hoeveel affirmaties per keer gebruik je?

Als je begint met affirmeren kun je het beste klein beginnen. Je brein leert het beste een gewoonte per keer aan. Daarbij geloof ik in kleine stapjes, want hoe meer overwinningen, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

Begin daarom met 1 affirmatie. Probeer dit een paar weken en kijk hoe je je voelt. Je kunt er dan vanzelf een toe gaan voegen, dat zul je wel aanvoelen. Bouw je positieve affirmaties langzaam uit, totdat je rond de 3-5 affirmaties hebt.

Als je zowel in de ochtend als in de avond wil affirmeren, kun je er voor kiezen om twee verschillende affirmaties te gebruiken. Misschien een gericht op de dag en op de nacht. Of iets anders waar jij je prettig bij voelt.

Eigenlijk kun je de hele dag door affirmeren. Elke keer als je de zinnetjes tegenkomt neemt je brein ze in zich op en prikkelen ze je gedachten. Door de verschillende mogelijkheden van affirmaties herhalen zul je zien dat je op een eenvoudige manier meer positief kan worden!

Wil je meer weten over wat affirmaties zijn en hoe ze werken? Lees dan 'positieve affirmaties uitgelegd: de sleutel tot positief denken'


Zo kun je jouw affirmaties herhalen (6 tips)

Affirmeren kan op allerlei manieren. Ik geef je een aantal voorbeelden hoe jij je affirmaties dagelijks kan herhalen, zodat jij echt een mindset shift kan gaan ervaren:

  1. Stop een briefje met de affirmaties in je portemonnee, bijvoorbeeld bij je pinpas. Op die manier zie je ze steeds als je gaat afrekenen;
  2. Schrijf je positieve affirmaties op in je agenda, of een notitieboek die je veel gebruikt. Als je de bladzijde openslaat neem je even de tijd om ze te lezen, of hardop voor te lezen;
  3. Schrijf met whiteboard writer op de spiegel. Elke ochtend als je voor de spiegel gaat zie je de affirmatie. Elke avond zie je hem weer. Spreek hem uit tegen jezelf als je voor de spiegel staat;
  4. Spreek een spraakbericht en sla het op in je telefoon. Zo kun je de affirmaties luisteren waar je maar wil!
  5. Luister mijn RAARsociaal Positivity & Self Confidence Booster playlist op Spotify. In deze playlists staan liedjes waar verborgen affirmaties in zitten. Ga een lekkere wandeling maken en luister, of dans! Want de meeste nummers zijn om lekker op te bewegen. Van hiphop tot pop, in het Engels en in het Nederlands!
  6. Schrijf elke dag in het 6 minutendagboek. Hier schrijf je een dagelijkse affirmatie in. Zo herhaal je elke dag je affirmatie. Ook schrijf je er drie keer dankbaarheid in, wat ook goed is voor een positieve mindset.

Ik schreef nog een artikel met tips om van affirmeren een goede gewoonte te maken: 'maak van affirmaties een goede gewoonte: 10 onconventionele en moeiteloze tips'

dagelijks affirmeren tips

Hoe zorg je dat je affirmaties blijft herhalen?

Ook hier heb ik een paar tips voor. Maar als eerste wil ik zeggen dat het affirmeren een beetje discipline kost. Daarom begin je ook gewoon bij 1 affirmatie en niet bij een hele waslijst. Als je iets wil bereiken moet je er voor werken, zo werkt het nou eenmaal. Dingen komen je niet zomaar aanwaaien.

De meest eenvoudige manier om je affirmaties te onthouden is een terugkomende herinnering in je telefoon zetten. Zo herinner je jezelf er aan dat je de affirmatie moet doen. Het is aan jou of je de affirmatie op dat moment ook doet.

Onthoud: je kunt je affirmaties doen waar, wanneer en hoe jij wil. Lig je nog in bed en heb je helemaal geen zin om voor de spiegel te gaan staan? Doe het dan gewoon in bed. Desnoods zet je de camera van je telefoon aan om jezelf aan te kijken.

Een andere manier van het herhalen van je affirmaties is het gebruiken van een app, zoals My Affirmations. In deze app kun je affirmaties uitkiezen die je dan kunt afspelen. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer van dit soort apps!


Meer tips en inzichten om sociale angst te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Welke tips ga jij gebruiken om je affirmaties dagelijks te herhalen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën