alleen maar negatieve gedachten
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
06/06/2024
17 min
0

Alleen maar negatieve gedachten: 7 tips om positieve verandering te creëren

06/06/2024
17 min
0

Voel jij je vaak overweldigd door alleen maar negatieve gedachten en wil je graag een positieve verandering in je leven creëren? Je bent niet alleen! Negatieve gedachten kunnen iedereen beïnvloeden, van man tot vrouw en van jong tot oud.  

Als ervaringsdeskundige en opgeleid maatschappelijk werker en coach, begrijp ik de uitdagingen van negatieve gedachten als geen ander. Mijn opleiding en jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met mentale kwetsbaarheid en mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen hebben mij de tools en kennis gegeven om effectieve methoden te ontwikkelen die echt werken.

Ook stelt mijn persoonlijke ervaring mij in staat om jou echt te begrijpen en ondersteunen in het ombuigen van je negatieve gedachten. Er is een lange tijd geweest dat ik eigenlijk alleen maar negatieve gedachten had. Ik was super streng voor mezelf, ik legde de lat mijlenver omhoog en was daardoor chronisch teleurgesteld in mezelf. 

Vooral op mijn werk had ik daar last van. Ik had mijn diploma gehaald, maar eigenlijk geloofde ik niet in mijn eigen kunnen. Daarom was ik bijna altijd bang dat ik mijn manager of collega’s tot last zou zijn of voor problemen zou zorgen. 

Door die negatieve gedachten leefde ik daar ook naar. Mijn brein zocht steeds weer bewijs en vond dit ook. De gedachte ‘zie je wel’ speelde daardoor geregeld door mijn hoofd. 

De eerste stap in het leren omgaan met negatieve gedachten is bewustwording. Train jezelf in het bewust worden van jouw patronen van negatief denken en identificeer triggers om je heen die deze gedachten veroorzaken. 

Ook is het belangrijk om je sociale netwerk te evalueren. Zoek de mensen op die jou ondersteunen en positieve energie geven, en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van negatieve, giftige mensen.

Wat ook helpt is om jezelf steeds meer toe te staan om fouten te maken zonder jezelf te veroordelen, maar juist er van te leren! Door deze tips toe te passen creëer jij stapje voor stapje een positieve verandering in de manier waarop jij denkt. 

Dus, blijf niet twijfelen zonder een beslissing te maken. Start vandaag nog met het ombuigen van die alleen maar negatieve gedachten en zet jouw eerste stappen naar een positiever leven vol sociale vrijheid!

Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Wat zijn negatieve gedachten?
 2. De impact van negatieve gedachten op je welzijn
 3. Het belang van positieve verandering
 4. Tip 1: bewustwording van je negatieve gedachten
 5. Tip 2: Identificeer negatieve denkpatronen
 6. Tip 3: Creëer positieve affirmaties
 7. Tip 4: Oefen dankbaarheid en waardering
 8. Tip 5: Zoek naar positieve invloeden en inspiratie
 9. Tip 6: Verander je omgeving
 10. Tip 7: Zoek professionele hulp en ondersteuning

Ik wil je graag wat aanbieden!

Negatieve gedachten loslaten en ombuigen is een belangrijk onderdeel in meer zelfvertrouwen krijgen en sociale angst steeds meer los te laten. Maar dat is niet het enige! 

Meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Wat zijn negatieve gedachten?

Negatieve gedachten, ook wel negatieve zelfpraat genoemd, is wat je tegen jezelf zegt. Het is dat rottige stemmetje in je hoofd dat jou geregeld naar beneden haalt. Het is jouw innerlijke dialoog, die alleen volledig negatief geworden is, waardoor er haast geen ruimte meer is voor positieve gedachten.

Dat betekent dat je negatieve gedachten de vrije loop hebben. Soms heb je niet eens in de gaten dat jouw gedachten zo kritisch en demotiverend zijn. En dat is niet zo gek, aangezien je 50-60.000 gedachten op een dag. De meesten krijg je niet mee, maar ze hebben wel degelijk invloed op je welzijn. We noemen deze negatieve gedachten ook wel je innerlijke criticus.

Mijn innerlijke criticus vertelde mij vooral dat ik niet goed genoeg was. Dat ik tot last was en onhandig en te veel was. Het hield me wakker ’s nachts, omdat ik oude, gênante momenten steeds weer herbeleefde en mijn brein me strafte, omdat ik niet anders had gehandeld in die situatie.

Deze negatieve gedachten speelden er bij members van de RAARsociaal Academie:

 “Ik moet het perfect doen, anders is het niet goed genoeg.”

Cato

“Waarom heb je dat nou weer zo aangepakt, je bent ook zo onhandig!” 

Miranda

“Ik heb vast iets verkeerd gedaan” 

Annette

De impact van negatieve gedachten op je welzijn

Negatieve gedachten staan niet op zichzelf alleen. Ze zijn verbonden aan andere cognitieve symptomen, zoals je belemmerende overtuigingen en een laag zelfbeeld. Maar vanuit die negatieve gedachten rolt ook weer bepaald gedrag dat verbonden is aan die gedachten.

Daar werkt je brein ook aan mee. Je brein is namelijk ontzettend zwart wit. Op het moment dat er gedachten in jouw hoofd opkomen, gaat je brein automatisch op zoek naar bewijs voor deze gedachten. Als je gedachten positief zijn, is dat fijn. Maar als ze negatief zijn is het een stuk minder.

positieve gedachten

Het is een vicieuze cirkel waar je in zit, van negatieve gedachten hebben, je brein die naar bewijs zoekt en de enorme kans dat het daarna inderdaad zo gaat gebeuren. Dat noemen we ook wel een self fullfilling prophecy.

Zo herinner ik me van de periode dat ik nog werkte dat ik steeds over mezelf dacht dat ik niet goed genoeg was in mijn werk. Het maakte de drempel om dingen uit te proberen, te oefenen en fouten te maken, steeds hoger en hoger. En ik kreeg steeds vaker het bewijs onder ogen dat ik inderdaad niet goed genoeg was.

Toen uiteindelijk mijn contract niet verlengd werd, was dit de kers op de taart voor deze negatieve gedachten. ‘Zie je wel, ik ben echt niet goed genoeg’ bleef een lange tijd de gedachte in mijn hoofd de maanden daarna. Het maakte me ontzettend onzeker.

Je kunt je brein sturen

Maar gelukkig is er ook goed nieuws! Je kunt jouw brein namelijk heel goed zelf sturen. En dat is van groot belang, want wij zijn als mensen sowieso al wat negatiever aangelegd. We leggen automatisch meer nadruk op wat er mis gaat dan wat er wel goed gaat.

Denk er maar eens aan hoe vaak je zonder na te denken in en uit de auto stapt en met meer dan 100 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Je denkt er niet eens meer bij na dat dit elke keer weer goed gaat.

Jouw brein reageert op wat je er in stopt. Door je brein positief te benaderen gaat het steeds meer luisteren naar die positieve gedachten. En dan gaat het ook op zoek naar bewijs voor deze gedachten!

 

Het belang van positieve benadering

Een positieve benadering is ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat er ruimte is om te groeien! Door blij met jezelf te zijn en trots op jezelf te zijn creëer je moed en lef om nieuwe stappen te nemen, dingen te proberen en op je bek te gaan.

Door jezelf positief te benaderen, te troosten, te vergeven, te belonen en te complimenteren groeit je zelfbeeld. En hoe positiever je zelfbeeld is, hoe meer jij jezelf kan zijn en jouw eigen ik kan blijven ontwikkelen. Het helpt je om dichter bij jezelf te leven.

Vroeger werd gedacht dat streng zijn goed hielp en mensen in beweging bracht, maar anno 2024 weten we wel beter. Positieve benadering is the way to go! Positieve zelfpraat helpt jou om je positiever over jezelf te voelen.

Een positieve benadering zorgt voor een meer positieve mindset. Lees in dit artikel 5 mindset shifts die mijn leven hebben veranderd, en waarschijnlijk de jouwe ook zullen veranderen!


positieve gedachten

Tip 1: bewustwording van je negatieve gedachten

Je bewust worden van je negatieve gedachten staat bovenaan, omdat dit het eerste is waar je mee aan de slag gaat als je jouw negatieve zelfpraat wil ombuigen. Zonder je bewust te zijn van jouw belemmerende gedachten heeft het geen zin om andere stappen van zelfcompassie te nemen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat je dagelijks zo’n 50.000-60.000 gedachten hebt. En daarvan is maar liefst 70% negatief! Je zult vast wel begrijpen dat je daar een heel deel helemaal niet van meekrijgt. Helemaal niet als je een beetje zit te dromen. Of als je van buiten naar binnen leeft en zo druk bezig bent met de mening van anderen dat je veel van je gedachten mist.

Ook al krijg jij die gedachten niet mee, ze hebben wel invloed op je brein. Als ze dus ongemerkt negatief zijn, heeft dit vervelende gevolgen, die je niet eens in de gaten hebt gehad. En daarom is het tijd om te focussen op jouw gedachten!

Dit kun je doen door te reflecteren op jezelf door middel van journalen. Schrijf op wat voor dingen er gebeurt zijn die dag en wat je er bij dacht en voelde. Een heel handig template om hier bij te gebruiken is het G-schema. Download gratis de journal templates, waar het G-schema bij zit. Klik op onderstaande button.


 Oefening bewust worden van negatieve gedachten

Je bewust worden van je negatieve gedachten kun je eenvoudig doen met een dagelijkse oefening. Schrijf gedurende de dag 3 helpende en 3 niet helpende gedachten op die je hebt. Noteer ze bijvoorbeeld in je telefoon of in een apart notitieboekje. Analyseer na twee weken jouw gedachten en krijg eenvoudig kennis van jouw negatieve gedachten stromen. 

 

Tip 2: Identificeer negatieve denkpatronen

Wist je dat negatieve gedachten lang niet allemaal hetzelfde zijn? Zo zijn er verschillende negatieve denkpatronen. Dit zijn de verschillende manieren van denken die in reactie op een bepaalde situatie, sfeer of gevoel opkomen. Ze geven jouw negatieve gedachten weer.

Door te identificeren en herkennen wat voor negatieve gedachten stromen jij hebt en in wat voor omstandigheden ze plaatsvinden, kun je meer grip krijgen op jouw negatieve zelfpraat. Je kan dan namelijk steeds beter herkennen waar je negatief denkt en hoe dat tot uiting komt.

Hoe beter jij herkent waar, wanneer en hoe jij negatief tegen jezelf praat, hoe beter je een manier kan vinden om deze negatieve gedachten om te buigen naar meer helpende, positieve gedachten.

Negatieve denkpatronen zijn ook wel een mooi woord voor soorten negatieve gedachten of negatieve zelfpraat. Zo heb je bijvoorbeeld doemdenken, invullen voor een ander, ‘wat als…’ denken en uitvergroten.

Iemand geeft je bijvoorbeeld een bepaalde blik, of je hebt het idee dat iemand zucht of met zijn ogen rolt. En voor je het weet vul jij in voor de ander: ‘hij of zij vindt mij vast heel erg irritant’ zonder dat je hier bewijs van hebt.

Of je hebt een fout gemaakt en maakt deze in je hoofd veel en veel groter dan dat het is. Je straft jezelf door te denken: ‘als ik dit of dat anders had gedaan, dan was het vast beter gegaan.’ Nogmaals; daar heb je helemaal geen bewijs voor. En je kan het verleden niet meer veranderen.

Niet alle negatieve gedachten zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten. In dit artikel lees je 5 soorten negatieve gedachten die jou naar beneden halen.


Positieve gedachten

Tip 3: Creëer positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn positief geformuleerde zinnen die over jezelf of je omgeving gaan. Ze verwezenlijken waar jij naar verlangt. Een positieve affirmatie is een zin die weergeeft wat op dit moment nog niet zo is, maar volgens de affirmatie al wel.

Je bent bijvoorbeeld onzeker over jezelf en je twijfelt of je wel goed genoeg bent om je werk te doen, je opleiding te volgen of iets anders.

Je kunt dan de positieve affirmatie ‘ik ben goed genoeg zoals ik ben’ voor jezelf formuleren. Je kunt hier ook bijvoegen: ‘ik ben slim genoeg om deze opleiding te volgen/deze baan te hebben.’ 

Door positieve zinnen in jouw hoofd te implementeren, gaat jouw brein op zoek naar bewijs voor deze zinnen. Zoals ik eerder al benoemde is je brein ontzettend zwart/wit en zoekt het naar bewijs voor wat je er in stopt.

Nu ga je de affirmaties herhalen, elke dag, zodat je jouw brein vult met positieve gedachten. Jouw brein gaat daardoor steeds meer de switch maken naar het zoeken naar positief bewijs.

Maak van affirmaties een gewoonte met de affirmatie checklist

Wil jij positief denken een prioriteit maken in je leven en elke dag affirmaties herhalen? Download gratis de affirmatie checklist, zodat jij bij kan houden hoe het gaat met affirmaties herhalen en wat het met je doet.

 Tip 4: Oefen dankbaarheid en waardering

Je kunt heel eenvoudig jouw negatieve gedachten ombuigen en loslaten door dankbaarheid en waardering te oefenen. Dankbaarheid is het blij zijn met wat je hebt, of wat je meemaakt. Dat kan een persoon zijn, maar ook een ervaring. Het zijn de positieve dingen in je leven waar je zelf geen invloed op hebt, maar die wel invloed hebben op jou. Het is wat je overkomt.

Het besef van waardering voor de positieve en fijne ervaringen in je leven noemen we dankbaarheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het uiten van dankbaarheid de beste strategie is voor een gelukkig leven. Dankbaar zijn is een manier van leven, een levensstijl. Dankbaarheid beïnvloedt jouw brein positief. En dat zorgt voor de vermindering van negatieve gedachten.

Een dankbare levenshouding kun je jezelf aanleren met verschillende oefeningen. Je zult merken dat hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe meer het een positieve gewoonte wordt die jouw gedachten positief beïnvloedt.

Positieve gedachten

Opdracht voor meer dankbaarheid:

Houdt een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke ochtend als je wakker wordt, of elke avond als je naar bed gaat (of allebei) drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kan heel groot zijn, maar ook heel klein. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven, ik ben dankbaar voor:

 1. Het feit dat ik niet door de regen hoefde te fietsen naar mijn werk
 2. Het lieve, ondersteunende bericht dat ik kreeg van een vriend(in)
 3. Dat ik in Nederland woon en hier veilig ben
 4. Mijn partner die mijn lievelingseten voor me gekookt heeft

Door elke dag dankbaarheid op te schrijven, train je jezelf om meer dankbaarheid te voelen op verschillende vlakken in je leven. En dat helpt je omgaan met je negatieve gedachten.

 

Dankbaar zijn met het kleine-dingen-boek

Wil je dankbaarheid meer spelenderwijs aanleren? Dan heb ik een hele leuke tip voor je! Met het kleine-dingen-boek van Bonnie Nottroth kun jij drie jaar lang bijhouden welke kleine dingen jou gelukkig maken.

Het is een laagdrempelig invulboek waar je elk seizoen je geluk uit kleine dingen op kunt schrijven, en dat drie jaar lang! Zo heb je een mooi naslagwerk van jouw dankbaarheid in de verschillende seizoenen en jaren.

In de RAARsociaal Academie heb ik een challenge gehouden met een aantal van de vragen uit het kleine-dingen-boek. Zo hebben we samen geoefend om meer dankbaarheid in ons leven te ontdekken.

Annette over de opdrachten uit het kleine-dingen-boek:

‘Ik merkte dat ik bij veel kleine dingen niet echt stil stond, wat ik nu wel meer moest doen en ik heb geleerd dat ik dat eigenlijk ook veel meer mag doen. Meer stilstaan bij kleine dingen en hiervan genieten. Ik heb ervan geleerd dat ik mag zijn wie ik ben en dat geeft kracht.’


Ik kreeg het kleine-dingen-boek opgestuurd om uit te proberen. Lees in dit artikel wat ik er van vond in de review van het kleine-dingen-boek.

 

Tip 5: Zoek naar positieve invloeden en inspiratie

Vul je leven met positieve invloeden en laat je inspireren en motiveren, in plaats van naar beneden drukken en belemmeren door je omgeving. Het helpt je om je negatieve gedachten te bestrijden als je omgeving een positieve invloed op je heeft.

Zoek naar positieve invloeden en inspiratie door middel van inspirerende boeken, artikelen, podcasts, muziek, cursussen, coaching of door mensen op sociale media te volgen die een positieve en inspirerende boodschap delen. Dit heeft mij persoonlijk enorm geholpen.

Wat voor mij geholpen heeft om positieve invloeden en inspiratie in mijn leven te brengen is het volgen van inspirerende en positieve mensen op Instagram, maar ook het lezen van mooie boeken, zoals ongetemd leven, de keuze en oud zeer.

Door je brein positief te beïnvloeden verschuif jij stapje voor stapje jouw mindset naar een positieve groei mindset en herinner jij jezelf aan de goede dingen in je leven.

En speciaal voor jou heb ik een hele toffe gratis playlist gemaakt op Spotify, de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster! Een playlist vol nummers met positieve affirmaties en teksten die je en flinke zelfvertrouwen boost geven! Er staat voor ieder wat wils in, van Nederlandstalig tot popmuziek, tot hiphop en rockmuziek. Van de jaren ’80 tot aan nu. Luister de playlist hier. Al 152 mensen gingen je voor!

  

Opdracht positieve invloeden

Maak een lijst van bronnen die jou inspireren en positief beïnvloeden en probeer dagelijks tijd vrij te maken om deze in je op te nemen. Dat hoeft per dag maar een paar minuutjes te zijn. Lees bijvoorbeeld elke ochtend een hoofdstuk uit een inspirerend boek. 

 

Tip 6: Verander je omgeving

Je omgeving heeft een grote invloed op jouw negatieve gedachten en gevoelens. Het veranderen van je omgeving is vaak een gevolg van het zoeken naar positieve invloeden. Het is namelijk het loslaten van giftig gedrag of giftige situaties.

Je omgeving veranderen naar een positieve omgeving kan al heel klein. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw leefomgeving schoon, netjes en prettig om te leven is. Maak van je huis een thuis, zodat jij je hier op je gemak voelt en geen negatieve triggers krijgt.

Ik heb me jarenlang niet thuis gevoeld op de plekken waar ik woonde, nadat ik uit huis ging op mijn negentiende. Op kamers voelde het nooit echt als mijn eigen plek en was het te klein om het echt netjes te houden. Daarna woonde ik samen met een man waar ik een hele onveilige relatie mee had. Pas toen ik in mijn appartement in de binnenstad ging wonen en echt van mijn huis een plek ging maken waar ik me thuis voelde, begon ik me eindelijk echt op mijn gemak te voelen en voelde het eindelijk als thuis.

Probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen op plekken waar jij je gelukkig voelt en kunt ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld in de natuur zijn, of op andere plekken die je energie geven. Zo ben ik heel graag op de tribune in het stadion. Daar kan ik mezelf zijn en focussen op het spel, wat mijn hoofd rustig maakt.

Opdracht omgeving

Wat is iets in jouw omgeving dat je het liefste zou willen veranderen? Schrijf het op in je journal en bedenk manieren hoe jij dit zou kunnen veranderen. 

 negatieve gedachten invloed


Tip 7: Zoek professionele hulp en ondersteuning

Het is helemaal niet gek om professionele hulp en ondersteuning te zoeken als je worstelt met je negatieve gedachten. Ze kunnen soms zo hardnekkig zijn dat het moeilijk is om ze alleen te overwinnen.

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Met professionele hulp, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, ga je samen met een therapeut aan de slag om jouw gedachten te onderzoeken, denkpatronen te identificeren en effectieve strategieën te ontwikkelen om te leren omgaan met jouw negatieve gedachten.

Zelf heb ik veel baat gehad bij cognitieve gedragstherapie om me meer bewust te worden van mijn negatieve gedachten en ze te vervangen voor positieve, helpende gedachten.


Positieve gedachten
Het is ook ontzettend waardevol om deel te nemen aan lotgenotengroepen of een online community waar jij je ervaringen kunt delen en steun kunt vinden bij anderen die hetzelfde doormaken. 

Door mijn Instagram community op te bouwen heb ik een heleboel gelijkgestemden gevonden waar ik mijn verhaal kwijt kon, waardoor ik me minder eenzaam en raar ging vinden.

Vind steun in de RAARsociaal Academie

Deze ondersteuning bied ik jou aan door middel van de RAARsociaal Academie. Op dit online platform vind je gelijkgestemden die met dezelfde thema’s worstelen als jij.

Samen kun je maandelijks meedoen aan interactieve content in de vorm van challenges, minicursussen, journal opdrachten, stappenplannen en nog veel meer!

De RAARsociaal Academie is voor jou als je:

 1. Verlangt naar een leven vol zelfvertrouwen
 2. Je minder eenzaam wilt voelen
 3. Praktische handvatten mist om met je onzekerheid om te gaan in de praktijk
 4. Laagdrempelig wilt oefenen met zelfvertrouwen opbouwen
 5. Jezelf helemaal wilt omarmen, inclusief jouw gekkigheden en mindere kanten.

Cato over de RAARsociaal Academie:

“Ik ben heel erg dankbaar voor jouw content Linda, echt super fijn dat we ons kunnen blijven ontwikkelen en beter met onze angsten kunnen omgaan op dit platform!”Schrijf je nu in voor de RAARsociaal Academie en krijg de eerste maand toegang voor geen €12,95, maar voor slechts €7! Maar wees er op tijd bij, want deze actie is alleen deze maand geldig!

raarsociaal academie banner

Alleen maar negatieve gedachten – conclusie

Negatieve gedachten kunnen ontzettend overweldigend zijn en een enorme impact hebben op jouw mentale welzijn. Gelukkig zijn er tal van effectieve manieren om te leren omgaan met negatieve zelfpraat en juist een positieve benadering te creeren.

Door je bewust te zijn van jouw negatieve gedachten, je negatieve denkpatronen te identificeren en positieve affirmaties te gebruiken kun je jouw negatieve mindset veranderen.

Ga op zoek naar dingen die jou positief beinvloeden, verander jouw omgeving en wees niet bang om professionele hulp en ondersteuning te zoeken als je dat nodig hebt. Dat is niks om je voor te schamen.

Met deze 7 tips ontwikkel jij een positieve groei mindset en een leven vol zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips en zat je eerste stap naar een positiever leven!

Tot slot

Ik hoop dat deze tips jou helpen om beter om te leren gaan met negatieve gedachten en jou de goede kant op sturen naar een leven vanuit zelfvertrouwen en positieve vibes. En vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen.

Bij de RAARsociaal Academie vind je een ondersteunende community en een heleboel hulpmiddelen om jou te helpen op jouw reis naar meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en persoonlijke groei.

Word member en ontdek hoe ik jou kan ondersteunen bij het overwinnen van je negatieve gedachten en het omarmen van je authentieke ik. Jij bent het namelijk dubbel en dwars waard om helemaal oké met jezelf te zijn op jouw eigen voorwaarden.

Omgaan met negatieve gedachten met het journal negatieve gedachten loslaten

Om zelfstandig te leren omgaan met negatieve gedachten maakte ik een 11 daagse journal negatieve gedachten loslaten. In dit journal ontdek jij hoe je jouw negatieve gedachten kunt identificeren en analyseren en oefen je stap voor stap om die negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.

Annette, member van de RAARsociaal Academie zegt:

“Dit journal heeft heel veel inzichten gegeven, maar ik merk ook wel dat het heel veel gevoelens losgemaakt heeft en dat ik het wel lastig vind om daar mee om te gaan. Maar ik denk dat het goed is om met deze dingen bezig te zijn, omdat het dan ook een plekje krijgt en ik mijzelf verder kan ontwikkelen. 


Cato, member van de RAARsociaal Academie zegt:

“Het maakte soms veel emoties in me los die ik soms nog wel ongemakkelijk vind om te voelen. Maar dat betekent juist dat het iets goeds is, omdat ik zo leer hiermee om te gaan en mezelf beter te snappen en waar bepaalde dingen vandaan komen.”


negatieve gedachten journal banner

Waar ga jij mee beginnen om af te komen van alleen maar negatieve gedachten? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

Linda

 

Reacties
Categorieën