positieve zelfpraat manieren banner
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
08/24/2023
8 min
0

Positieve zelfpraat - lukt jou eenvoudig met deze 5 handige manieren

08/24/2023
8 min
0

Positieve zelfpraat. Een van de meest belangrijke dingen in je herstelproces. Dat negatieve stemmetje van jouw innerlijke criticus is dominant en neemt gauw de overhand. Van negatieve zelfpraat naar positieve zelfpraat is niet zomaar gedaan. Dat vergt tijd en oefening. 

Nu zijn de meest effectieve manieren om positief tegen jezelf te praten helemaal niet zulke ingewikkelde activiteiten. Het is vooral belangrijk dat je positief tegen jezelf gaat praten en dat je dit blijft doen. 

Negatieve gedachtes zijn soms heel duidelijk, maar geregeld zijn ze ook erg subtiel en heb je ze bijna niet door. Ze sluipen in je hoofd en voor je het weet voel je je uitgeput van de negatieve energie.

Het lijkt wel gewoon geworden om niet te trots op jezelf te zijn, om jezelf weg te cijferen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo goed voor je. Er gaat een heleboel energie verloren door je te vullen met negatieve gedachtes. En dat is zonde. 

In dit artikel deel ik de volgende 5 effectieve manieren voor meer positieve zelfpraat:

  1. Positieve zelfpraat - jezelf troosten
  2. Dankbaarheid uitspreken
  3. Jezelf vergeven
  4. Affirmaties
  5. Dagboek schrijven

Ho, wacht even met verder lezen...

Een van de manieren om positief tegen jezelf te praten is in de vorm van een positieve affirmatie. Download nu gratis het e-book met 100 affirmaties voor jouw mentale welzijn. 

Begin vandaag nog met je transformatie naar een positieve mindset! Schrijf je in en ontvang de 100 affirmaties direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner

Positieve zelfpraat - jezelf troosten

Positief tegen jezelf praten begint me het troosten van jezelf. Troost is iets waar iedereen van tijd tot tijd behoefte aan heeft. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, je bent je hele leven lang op zoek naar troost. Als jij troost hebt gemist in je jeugd zul je hier, al dan niet bewust, altijd naar blijven zoeken.

Troost is niets meer en minder dan positieve, empathische aandacht voor je pijn en negatieve gevoelens. Iemand die je troost is iemand die naar je luistert zonder oordeel. Die je probeert te begrijpen. Iemand die je vasthoudt en een gevoel van bescherming en liefde geeft.

Troost betekent niet dat ongezond gedrag wordt goedgekeurd. Troosten is de stap voor het richten op het gedrag. Als je troost geef je aandacht aan wat daar achter zit. Wat triggert, wat pijn doet. Die pijn heeft die aandacht en empathie nodig om geaccepteerd en verwerkt te worden.

Hoe je dat doet, jezelf troosten? Dat lees je in jezelf troosten, dat lucht op!

positieve zelfpraat manieren

Je innerlijke kind

We hebben allemaal een innerlijk kind in ons. Dit kind blijft je hele leven bij je. Je innerlijke kind staat voor jouw gevoelens, emoties, je onbewuste reactiepatronen en reflexen. Op het moment dat jij in je emotie schiet en vanuit emoties reageert is het dus eigenlijk jouw innerlijke kind die reageert.

Als klein kind weet je niet hoe je om moet gaan met gevoelens van boosheid, verdriet, schaamte en schuld. Als je ouders niet in staat zijn om jou de aandacht te geven die je nodig hebt om deze gevoelens te verwerken leer je om deze gevoelens diep weg te drukken. Maar weggedrukte gevoelens komen altijd weer boven, als een bal die je onder water drukt.

Op het moment dat jij getriggerd wordt door iets wat onverwerkte gevoelens met zich meebrengt reageert jouw innerlijke gekwetste kind. Dat kind dat nooit geleerd heeft om te gaan met deze overweldigende gevoelens. Je reageert vanuit een reflex, vanuit iets wat heel diep zit. Je bevriest bijvoorbeeld van angst, bijt van je af omdat je je aangevallen voelt of ontsnapt aan een spannende situatie.

Positieve zelfpraat - Troost je innerlijke kind

Nu je weet dat jouw emotionele reacties voortkomen uit jouw innerlijke kind zul je vast ook beter begrijpen waarom negatieve zelfpraat niet helpend is voor dit kind. Jouw innerlijke kind is niet verantwoordelijk voor de manier waarop ze met boosheid, verdriet, schuld en schaamte omgaan. Daar zijn ouders verantwoordelijk voor.

Nu je zelf volwassen bent is er geen ouder meer om je heen die jou kan troosten. Maar je kan wel jezelf troosten, als je eigen ouder.

Bijvoorbeeld:

Je baalt van jezelf, omdat je niet voor jezelf opgekomen bent. Je praat negatief tegen jezelf en straft jezelf door in je hoofd te bedenken wat je had moeten zeggen, zodat de situatie anders of beter geweest zou zijn. Maar WAAROM durfde je niet voor jezelf op te komen? Wat was de achterliggende pijn?

Ga je op die pijn richten. En stel je voor dat dit een klein kind overkomt. Een kind die nog niet verantwoordelijk is voor zijn eigen reactiepatronen en reflexen. Tegen een kind zou je hele andere woorden gebruiken dan je nu tegen jezelf doet.

Als volwassene kun je het misschien verdragen dat je je niet goed genoeg voelt, omdat je het gewend bent. Maar voor een kind is dit ontzettend pijnlijk. Een kind mag nog onschuldig en vrolijk zijn. Onaangetast. En jij mag jouw innerlijke kind die aandacht geven die het verdient.

positief praten manieren

Dankbaarheid uitspreken

Dankbaarheid, het lijkt wel een hype op dit moment. En dat is niet zomaar. Dankbaarheid heeft een hele positieve uitwerking op je mentale staat en je humeur. Het helpt je om de stofjes vrij te laten komen die jou gelukkig maken. Het zorgt echt voor een mindset shift. Maar wat is dankbaarheid nou precies?

Dankbaarheid is het blij zijn met wat er om je heen is. Waar je zelf verder niks aan hebt hoeven doen, maar wat er gewoon is. Dat kan iets of iemand zijn, maar ook een ervaring of een moment. Het gevoel wat je dan krijgt geeft je het besef dat je best gelukkig mag zijn met je leven. Dat gevoel en besef is dankbaarheid. En daarom is het ook zo belangrijk.

Ons brein richt automatisch op het negatieve. De positieve dingen in het leven zien we soms helemaal niet meer. Dat je bijvoorbeeld weer veilig met de auto op je werk bent gekomen. Of dat je droog overgekomen bent op school.

Alles waar je blij van wordt, waar je een glimlach van op je gezicht krijgt of waar je ogen van gaan stralen zijn momenten van dankbaarheid. Door hier bewust op te focussen geef je jouw brein meer ruimte om gelukkiger te zijn.

Dankbaar zijn helpt enorm om je mentaal beter te voelen. Je leest waarom in: dit is waarom dankbaarheid zo belangrijk is (met 2 oefeningen)

Jezelf vergeven

Als je jezelf wil troosten is het van belang dat je luistert naar jezelf zonder oordeel. Op het moment dat jij streng voor jezelf bent en blijft is er eigenlijk geen ruimte voor luisteren zonder oordeel. En dat helpt je helemaal niet om positiever over jezelf te worden. Het staat het alleen maar in de weg.

Ken je die momenten ’s nachts in bed? Je kan niet slapen, omdat er een gênante situatie van jaren geleden in je hoofd opkomt en je blijft er maar over malen en piekeren. Je voelde je toen schuldig of beschaamd en datzelfde gevoel overvalt je weer. Ondanks dat de situatie jaren geleden is heb je het nog niet losgelaten. En daardoor komt het steeds weer terug.

Elke keer als er weer een soortgelijke situatie gebeurt is dit een bevestiging voor jezelf dat je gelijk hebt om streng voor jezelf te zijn. Wat je alleen niet in de gaten hebt is dat je het daardoor juist in stand houdt. Je bent gefocust op geen fouten maken, waardoor je spanning er juist voor kan zorgen dat je fouten maakt.

Vervelende dingen die in het verleden gebeurt zijn kun je niet meer veranderen. Om hier vrij van te zijn is het van belang om jezelf te vergeven. Alleen dan zul je die vervelende herbelevingen kunnen overwinnen.

Maar jezelf vergeven is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat niet van de ene op de andere dag. Vergeven heeft tijd nodig.

Affirmaties

Positieve affirmaties zijn krachtige, positief geformuleerde zinnetjes over jezelf en je omgeving. Door deze zinnetjes vaak te herhalen helpen ze jou om je belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende, positieve overtuigingen. En dat zorgt voor meer positieve woorden!

Stel dat je de belemmerende overtuiging hebt dat je niet tot last wil zijn, dan kun je hier een positieve affirmatie tegenover zetten als: ik mag er zijn en wordt geaccepteerd zoals ik ben.

Een positieve affirmatie is dat wat precies tegenover je belemmerende overtuiging staat. Dat wil niet zeggen dat je de affirmatie ook al gelooft. Als je hem maar wel voelt. Dat dit echt precies is wat je dus niet gelooft, omdat je die overtuiging hebt.

Je brein gaat op zoek naar bewijs voor de gedachtes of woorden die je ze geeft. Positieve affirmaties zijn als een soort kartrekker om je brein op het positieve pad te krijgen. Door de positieve affirmaties structureel te herhalen prikkel je jouw brein steeds weer met positieve gedachtes. Op den duur zal dit steeds meer gaan doorwerken in je brein en zul je er in gaan geloven. En als je er in gaat geloven ga je er ook naar handelen.

positieve zelfpraat activiteiten

Dagboek schrijven

Dagboek schrijven is een van de beste manieren om je gedachten en gevoelens te uiten. Zo kun je positief praten goed oefenen. Het is een veilige plek waar je mag zeggen wat je wil. Daar kun je je vrij uitdrukken zonder het oordeel van anderen.

Je kunt allerlei dagboekvragen vinden, ook op mijn blog! Daar kun je allerlei dagboekvragen vinden met verschillende thema’s. Ook vind je er het artikel: hoe begin ik een dagboek en schrijf ik elke dag? Dagboek schrijven helpt jou om meer duidelijkheid in je hoofd te krijgen.

Hoe je in je dagboek schrijft mag je helemaal zelf weten. Ben je creatief? Je kunt de bladzijden ook mooi versieren en op die manier mindful bezig bent.

Om positief tegen jezelf te praten kun je met dagboek schrijven oefenen met helpende en niet helpende gedachtes, maar ook met andere soorten negatieve zelfpraat. Er zijn er namelijk nogal wat uiteenlopende!

Positieve zelfpraat - conclusie

Dat rottige stemmetje in je hoofd van je innerlijke criticus heeft heel veel invloed op je zelfvertrouwen en je algemene emotionele welzijn. Door bewust liever tegen jezelf te praten kun je die band met jezelf verbeteren en ga je steeds positiever naar de buitenwereld kijken. Zo zal niet invullen voor een ander steeds eenvoudiger worden.

Wat bij jou past dat zul je zelf uit moeten vogelen. Je herstelproces is maatwerk. Het is proberen, experimenteren en beslissen. Vergeet niet dat jouw innerlijke criticus hardnekkig is en dat het veel geduld en veel oefening nodig heeft. Maar geloof me, als je brein wel positiever is ingesteld dan is dat het dubbel en dwars waard! Je kunt vandaag al met een klein stapje beginnen.

Gelijk aan de slag met positieve zelfpraat?

Download de 100 affirmaties gratis en start met jouw brein positief beïnvloeden. Word helemaal oké met jezelf en laat schuld en schaamte los.

Schrijf je in en ontvang direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner

Welke manier van positieve zelfpraat spreekt jou aan?

Liefs,

Linda



Reacties
Categorieën